Dodaj do ulubionych

Karmienie starszych niemowląt.

22.07.05, 07:29
Oliwka ma 9 miesięcy. Dostaje pierś dwa razy(godz.5 i 16), kaszkę dwa razy
(godz.8 i 20), zupkę(12) i deserek(17.30)po razie. Ostatnio zauważyłam, że po
piersi szybko zaczyna marudzić, tak po godzinie, jakby była już głodna. W
sumie to nigdy nie wiadomo ile dziecko z piersi wypije... Więc jak dostaje
pierś o 5 rano, to ok. 6 od kilku dni daję jej śniadanko czyli chlebek. I
parówkę. Ale mam pytania:
1.Jak często dziecko może jeść parówkę?
2.Co innego może dziecko 9 mies. jeść z chlebkiem rano? Nie chodzi mi o to,
że jakaś mama która daje "do przodu" wszystko, napisze, że mam dac
wątrobiankę, jajko, szynkę, pomidora itp...tylko prosze o radę ale tak
delikatnie , co można juz dac-wprowadzić wrażliwemu na nowości 9 mies.
dziecku na śniadanie. Ja uważnie rozszerzam córci dietę.
3.Czy Wasze dzieci na piersi są głodne szybko po tym, jak dostaną pierś?
Szybciej niż kiedyś?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Nataliasmile
Obserwuj wątek
    • nataliamackowiak Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 07:36
      Zapomniałam dodać, że odkąd Oliwka dostaje paróweczkę(raz kupiłam normalną
      parówkę u rzeźnika, a potem Morlinki paróweczki), to ma kupkę luźną, nie
      rozwolnienie, ale nie uformowaną, i tak bardzo śmierdzącą, że ledwo można ja
      przewinąć... Czy to źle??

Natalia
      • violkam Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 07:42
        Paróweczkę może nie za często - co 2, 3 dni. Możesz spróbować chudy twarożek
        śmietankowy, np. z Turka lub Hochland, lub chudą szyneczkę drobiową. Jeśli nie
        to, to są słoiczkowe mięska z Gerbera, np. kurczak lub indyk, bo nic innego nie
        przychodzi mi do głowy. A podawałaś ryż z utartym jabłuszkiem? Ewentualnie z
        jabłuszkiem ze słoiczka?
        • nataliamackowiak Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 07:52
          1.Ryżu jeszcze nie dawałam, a jaki ryż?
          2.Serek zawiera mleko krowie, to czy daje sie tak szybko?

Natalia
    • renata20 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 08:00
      Akurat do parówek to nie byłabym przekonana, może dlatego, że mój mąż kiedyś
      pracował w zakładach mięsnych i po jego opisie...szkoda gadać. Może spróbuj
      delikatnej szyneczki drobiowej, ja Ignasiowi daję czaem mięsko, które sama
      przygotuję. Filet z kurczaka ugotowany, drobniutko pokrojony, żadko, bo on
      chyba jest wegetarianinem, mięska raczej nie lubi, nawet w zupce nie bardzo
      chce jeść. Uwielbia natomiast żółtko z jajeczka. Gotuję na miękko, białko
      zjadam ja, on środeczek. Spróbuj, może akurat będzie Oliwce odpowiadało.
    • ezagraj Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 08:16
      Witam
      natalio ja mam elektroniczną książkę kucharską dla niemowlaków może tam
      znajdziesz jakieś pomysły na śniadanko???
      Wyślę Ci na e-maila
      Pozdrawiam Edyta
      • iwa50 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 08:29
        Ja takie mięsko na chlebek robię sama. Piekę bądź gotuję pierś z kurczaka (bądź
        z indyczka) wraz z marcheweczką. Doprawiam troszkę solką. Po ugotowaniu mięsko
        rozdrabniam razem z marchewką i smaruje na chlebek. Dzieciom smakuje. Pozdrawiam
        • nataliamackowiak Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 08:38
          Dzieki za odpowiedzi i za mailasmile
          Z tym mięskiem na chlebek, to dobry pomysł. Kupię więc dziś szyneczkę drobiową
          i pierś. Coś musze jej dawać, ale przez to, że jak wprowadzam nowości i Oliwka
          ma bóle brzuszka itp, boję się dalej eksperymentować. Ale muszę.
          A ser biały dawać 9 mies. czy nie? I jaki dokładnie?

Natalia
          • anulkau Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 08:59
            Witam i pozdrawiam.
            Ja daję mojej Martusi Danonka. Ona go lubi (szczególnie truskawkowy), nie ma
            żadnych problemów żołądkowych. Poza tym, kawałek bułeczki, skórkę chleba,
            chrupki kukurydziane, herbatnika... Na obiad je to co my. Jest zdrowa i wesoła. smile
          • violkam Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:03
            Ja zaczęłam dawać twarożek już w 9-tym miesiącu, Danonki nawet wcześniej.
            Spróbuj raz, zobaczysz czy jej nie wysypie. Jak nie będzie żadnej reakcji to
            możesz podawać co jakiś czas. A jeśli chodzi o ryż to zwykły który gotuje się w
            woreczkach.
          • duramgama Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:37
            nataliamackowiak napisała:

> Dzieki za odpowiedzi i za mailasmile
            > Z tym mięskiem na chlebek, to dobry pomysł. Kupię więc dziś szyneczkę drobiową
            > i pierś. Coś musze jej dawać, ale przez to, że jak wprowadzam nowości i Oliwka
            > ma bóle brzuszka itp, boję się dalej eksperymentować. Ale muszę.

A dalczego MUSISZ?
            Twoja Oliwka i tak je sporo produktów. Znam dzieci, które przez 12 m-cy jadły
            głównie mleko matki, bo na stałe pokarmy nie miały ochoty i trudno je było
            przekonać nawet do przecierowej zupki. A są zdrowe i nic im nie dolega, mimo że
            ich mamę straszono niedoborem żelaza u maluchów.
            Jeśli Twoja Oliwka nie przejawia objawów anemii, na Twoim miejscu nie
            eksperymentowałabym na siłę z nowościami. Moim zdaniem ma jeszcze czas na
            spokojne urozmaicanie diety, tym bardziej, że dajesz jej jeszcze pierś, a poza
            tym je owoce, warzywa, mięsko i produkty zbożowe. Czyli wszystko co potrzebne.
            Jeśli mała ma bóle brzuszka to może na razie poprzestań na tym, co trawi bez
            problemów, po co dziecko ma cierpieć?
            • nataliamackowiak Re: Karmienie starszych niemowląt.-... 19.08.05, 15:08
              Chlebek był potrzebny, bo Oli sie nie najadała piersią, była szybko po niej
              głodna. A odkąd się odstawiła od cyca, pije mleko Nan 2, nie musi dojadać,
              chlebka nie daję.

Nataliasmile
      • wiewiora12 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 20:32
        To ja bardzo poprosze ksiazke na agawol@o2.pl
        Z gory dzieki smile
    • handi Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 08:58
      Natalko proszę wystrzegaj się parówek. Tak jak jedna dziewczyna napisała ich
      proces technologiczny, skład itp... syf, to najgorsze co można zafundować
      niemowlaczkow, nawet Morlinki. Przepraszam za szczerość ale mam dobre intencje.
      Dla podpowiedzi artykulik ze strony Nutruci:
      "Pora na nowe smaki
      Po ukończeniu 9. miesiąca dieta maluszka wzbogaca się o wiele nowych smaków i
      powoli zaczyna przypominać jadłospis pozostałych domowników.
      Od 10. miesiąca
      OWOCE - pomarańcze*, mandarynki*, cytryny*, ananasy*, truskawki*
      WARZYWA - kapusta, fasolka szparagowa
      MIĘSA - chuda, gotowana wędlina
      PRODUKTY ZBOŻOWE - glutenowe produkty zbożowe*: białe pieczywo, kaszki pszenne,
      kasze (np. jęczmienna, płatki owsiane)

Od 11. miesiąca

NABIAŁ - ser żółty, całe jajka*, twarożek

*ostrożnie ze względu na możliwość wystąpienia alergii

Pamiętaj:

Nie należy podawać dziecku kiełbas, parówek czy kabanosów (są zbyt tłuste) oraz
      wędlin paczkowanych (zawierają dużo soli i konserwanty).

Kapustę podajemy w niewielkich ilościach jako dodatek do zup.

Jajko można podawać 3 razy w tygodniu w postaci jajecznicy na parze."
      Pozdrawiam
      aga
    • nataliamackowiak Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:08
      Kurcze, a ona tak wcina te paróweczki...niby jej nic nie jest, ale ta kupka...
      Może moje pytanie wyda Wam się śmieszne, ale jakbym chciała dac ryż z jabłkiem
      Gerberka to ile ryzu na słoiczek jabłka?

Natalia
      • demika Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:12
        Dałam Igorowi parę razy parówki.Owszem bardzo mu smakowały ale kupka była tak
        jak u Twojej córci więc przestałam.Zresztą parówki to straszne świństwo
      • violkam Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:13
        No musisz sama wymierzyć, najpierw sprawdź czy w ogóle będzie jej smakowało,
        weź łyżkę ugotowanego ryżu i np. łyżeczkę jabłka, sama zobaczysz jaka będzie
        konsystencja po wymieszaniu. Co do parówek, moja też wcina, ale daję własnie co
        2,3 dni. Morlinki mają atest zdaje się Instytutu Matki i Dziecka to co -
        trucizna w nich jest?
        • nalle_marta Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:17
          No właśnie - jak to jest z tymi parówkami? Wszyscy straszą, że to jeden wielki
          zrzut resztek, że sam tłuszcz i konserwanty... Sama już nie wiem czy słuchać
          tego, czy to tylko rewelacje "głodnych" sensacji...
          Może ktoś wie, z czego naprawdę je się robi?
          • duramgama Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:33
            Parówki to jeden z ostatnich produktów, które podałabym swojemu dziecku.
            • galela Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:50
              Parówki zawierają konserwanty (napewno jest napisane na opakowaniu) Nie należy
              podawać ich niemowlęciu a starszym dzieciom od czasu do czasu.
    • hanka13 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 09:57
      Witaj,
      Natalia, sama piszesz, ze kupka strasznie smierdzi.... szczerze mowiac, nigdy
      nie dalabym synkowi paroweksad to ze smakuja, nie znaczy ze sa zdrowe!
      Tak jak radzily niektore poprzedniczki, na pewno mozesz podawac zoltko z jajka
      na miekko oraz piers z indyka lub kurczaka, najlepiej przez siebie
      przygotowanasmile Sama jeszcze nie podaje synkowi takich nowosci (jest strasznym
      konserwatysta i ledwo toleruje zupki, deserkow ani soczkow zadnych a o czyms
      innym- typu np. chrupki, chlebek itp- nawet nie wspomne- ja uwazam, ze nic na
      sile). Jednak moja przyjaciolka ma nieco starszego synka i wiem, ze od tego
      wlasnie zaczynala.
      MOze jednak- jak pisze duramgamasmile nie spiesz sie - skoro Oliwka ma bole
      brzuszka, to pewnie nie jest gotowa na dalsze rozszerzanie diety? Zreszta, sama
      wiesz najlepiejsmile
      A jeszcze zastanawia mnie jedno- myslalam, ze chleb- gluten- wprowadza sie po
      skonczeniu 10 m-cy?
      pozdrawiam
      hanka
      • kateaga Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 10:31
        A ja bym popiekła sama jakieś wędlinki. Pasztet z kurczaka z marchewką,
        schabik, karkówkę. Wiesz co podajesz a i cała rodzina je smacznie. Natomiast
        parówki wymyślono po to, żeby zrobić cokolwiek z odpadami. Pozdrawiam
    • joanna_poz Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 10:41
      Witam,
      Synek co prawda jest trochę starszy, ma 12 miesiecy, ale od ok. 2 miesiecy jada
      śniadanka inne niż kasza (choć kaszkę czasem też).

Parówkom mówimy stanowcze NIE - sami nie jemy parówek i nie uwierzę, że
      jakiekolwiek Morlinki czy tym podobne zawierają jakiekolwiek szlachetne mięsko,
      wskazane dla takich maluchów. Zreszta podobnie, jak inne mamy tez spotkałam się
      z wieloma zakazami w poradnikach żywienia dzieci odnośnie parówek. Stąd dziwi
      mnie popularność parówek w diecie wielu dzieci.

Na śniadanie synek je chlebek - do tego wędlina drobiowa, polędwica albo chuda
      szynka. Pomidorki, jajko gotowane. Twarożek biały ze szczypiorkiem i
      rzodkiewką. Serki homogenizowane naturalne. Jajecznica na masełku. Płatki
      kukurydziane na mleku.

Synek tez je jeszcze z piersi, je ok 5-5:30 rano. O 8 już jest głodny.

Swoją drogą to zastanawiam się co jeszcze mogłabym mu podać.

Pozdrawiam,
      Joanna

• jaga63 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 12:09
      Moja Zuzia ma 9,5 miesiąca, jest też wrażliwa na nowe pokarmy. Ale wlaśnie z
      powodu potrzeby urozmaicenia diety podalam jej już 2 razy jajecznicę na parze(
      nie jest alergikiem) i bardzo jej smakowala , a żadnych objawow zlych nie bylo.
      Natomiast 3 razy przymierzalam się do jogurtu naturalnego- i za każdym razem
      biegunkowe kupki.Gryzie też już chlebek i zwykłe biszkopty oraz miśkopty mimo
      że ząbki 2 dopiero ma od kilku dni. Sprobuj może jajecznicę?
    • nataliamackowiak Morlinki... 22.07.05, 12:58
      Poszukałam na stronie internetowej o Morlinkach:
      1.Morlinki - pierwszy na polskim rynku produkt przygotowany specjalnie z myślą
      o żywieniu dzieci od 1 do 12 roku życia.
      2.Parówki Morlinki są oficjalnie polecane przez Instytut Matki i Dziecka w
      żywieniu dzieci z tej grupy wiekowej.
      Czyli od roku...dobra to odstawiamy paróweczkisad
      Kupiłam dzis szyneczke chuda drobiową i pierś z indyka. Cos wymyslę z tym...

Natalia
      • violkam Re: Morlinki... 22.07.05, 14:20
        i jeszcze to:

Morlinki - pierwszy na polskim rynku produkt przygotowany specjalnie z myślą o
        żywieniu dzieci od 1 do 12 roku życia.

-Parówki Morlinki to pierwszy i najpopularniejszy mięsny posiłek dzieci,
        dobry na śniadania, kolacje oraz jako przekąska.
        -Morlinki mogą jeść dzieci będące na diecie bezglutenowej.
        -Wszystkie produkty tej grupy mają bardzo niską zawartość tłuszczu
        i nie zawierają cholesterolu. Zawierają też błonnik, który ułatwia trawienie.
        -Parówki Morlinki są oficjalnie polecane przez Instytut Matki i Dziecka w
        żywieniu dzieci z tej grupy wiekowej.

Morlinki to "oczko w głowie" firmy Morliny. Do produkcji używane jest
        najwyższej jakości mięso, cały proces produkcji prowadzony jest zgodnie z
        wdrożonym systemem HACCP ISO 9001, proces od obróbki termicznej prowadzony w
        wydzielonej strefie o bardzo wysokim reżimie sanitarnym, cały proces
        szczegółowo kontrolowany przez Dział Kontroli Jakości zgodnie z Procedurą "
        Proces Kontroli i Badań".

każdy decyduje za siebie, ja będę podawać wink

• duramgama Re: Morlinki... 22.07.05, 19:30
          A cóż innego mają napisać, by sprzedać produkt...
          • nataliamackowiak Re: Morlinki... 22.07.05, 20:25
            Nie można tak podchodzić "a cóż maja napisac żeby sprzedać", bo jeśli tak, to
            nie można dawać dziecku nic, nawet Gerberków, kaszki itp, bo producent pisze
            bzdury aby sprzedac towarsmile))

Natalia
            • duramgama Re: Morlinki... 22.07.05, 20:39
              Stosuję zasadę ograniczonego zaufania, gdyż kilkakrotnie spotkałam się z
              kupowaniem certyfikatów, handlowaniem opiniami bardzo znanych instytucji
              itp.itd. W grę wchodzą bardzo duże pieniądze i szary obywatel rzadko ma o tych
              układzikach pojęcie.
              Dlatego takie opinie dzielę zawsze przez dwa i okraszam swoim zdrowym
              rozsądkiem. Dziś można napisać wszystko o wszystkim, a czy w to wierzyć...?
              Niech każdy sam sobie odpowie.
    • poleczka2 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 20:42
      Natasza skończy 1 sierpnia 10 miesięcy więc napiszę Ci co ja jej daję na
      śniadanie. Ona nie lubi zbóż więc czasem przemycam je mieszając z bananem i
      jogurtem.
      Możesz zrobić jajecznicę z pomidorem (bez skóry i nasion) i serem żółtym (tylko
      dobrze ściętą, dzieciom do roku życia nie powinno się podawać niedogotowanych
      jajek), własnoręcznie robione muesli ze zbóż namoczonych w soku jabłkowym przez
      noc ze świeżymi owocami w jogurcie, jak mam czas robię jej tosty z chleba
      tostowego z którego wycinam kształty serc czy kwiatków wycnaczkami do
      ciasteczek i potem to maczam w mieszaninie mleka, jajka, cynamonu i rodzynek i
      w maśle smażę na patelni, ma dobry jajeczny smak.
      Małej bardzo smakuje.
    • atenka11 Re: Karmienie starszych niemowląt. 22.07.05, 22:55
      wITAM Natalio )jestem mama rowiesnika oliwki, kostusia.Moja dzidzia jest raczej
      wybredna. W porozumieniu z pediatra (sama tez jestem lekarzem) daje synkowi
      danonki, serek naturalny, miesko gerbera na buleczke, a czasem pasztecik
      podlaski. Synek nie ma zadnych problemow brzuszkowych. Paroweczki morlinki
      dalam posmakowac i baardzo zasmakowaly, ale poczekam do roczku.Kupki sa ok
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka