Dodaj do ulubionych

pielęgnacja noworodka

29.09.05, 17:31
Wiem ze na ten temat było już wiele ale mam taki mętlik w głowie że już sama
nie wiem co mam kupić. A myślę że wy doświadczone mamusie poradzicie
przyszłej mamie.

Głównie chodzi mi o oliwkowanie dzieci. POłożna mówiła ze należy to robić po
każdej kąpieli. Od kogoś innego usłyszałam ze nie należy oliwkowac dziecka
codzienie bo oliwka wysusza skórę.

Miałam zamiar kupić dziecku płyn do kąpieli Johnsona który stosują u nas na
nowordkach, oliwkę, a do pupki bephanten. Ale teraz zastanawiam się czy nie
kupić tylko Oilatum - bo po tym podobno nie trzeba oliwkować.

pomóżciesmile
Obserwuj wątek
    • anettab Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 17:48
      Dla noworodka zdecydowanie wystarczy mydełko oilatum, uzywamy go od urodzenia,
      teraz Karolinka ma 7 msc i przepiękną skórę, dodam, że po Johnsonie dostała
      okropnej pokrzywki już w szpitalu, bo tam właśnie pieleniarki kąpały w
      kosmetykach tej firmy dzieci. Po mydełku nie używamy ani pudru, ani oliwki,
      jedynie alantan na pupę.
      Pozdrawiam
      • lilian_ka Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 19:18
        Tez gorąco polecam Oilatum. Moja malutka miala bardzo wysuszoną skorkę po
        urodzeniu a po kilku dniach uzywania oilatum (bez oliwkowania!) wszystko się
        pięknie wygladzilo. Ja tez nie uzywam zadnych innych kosmetykow, a do pupci maść
        Linomag (jest super). Teraz (2 m-ce) uzywam jej tylko na noc i raz w ciagu dnia,
        a mimo tego pupcia piękna gladziutka smile
        • lilian_ka Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 19:19
          aha, aneta pisze o mydelku, my uzywamy plynu (dokladnie to sie chyab nazywa
          emulsja do kąpieli leczniczej)
          • 7venezia Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 20:08
            ja tez nie polecam Johnosona - te kosmetyki najczesciej uczulaja dzieci.

My za to uzywamy mydelka w plynie i oliwki Nivea - swietne kosmetyki, polecam.
    • mruwa9 Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 20:17
      Nigdy nie uzywalam oliwki. Uzywamy lotionu do ciala- w przypadku dziecka
      zdrowego bez alergii z Johnsona, w przypadku wrazliwej skory- cos
      bezzapachowego (oilatum, balneum lotion itd). Jest swietnie, zwlaszcza, ze
      smarowanie lotionem laczymy z masazem. Do pupy sudocrem i jest ok.
      • lineczkaa Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 22:34
        my używamy do każdej kąpieli mąki ziemniaczanej. Duża łyżka na wanienkę. Stary
        sprawdzony babciny sposób smile zapobiega potówkom i innym brzydalom wyskakującym
        na skórce dziecka. Płynem myję tylko główkę. Po każdej kąpieli smaruje oliwką
        bambino główkę, a gestą oliwką sanoman, czy jakoś tak (naklejka lazła smile) całe
        ciało. Łącze to z masażem plecków, brzuszka i stópek, których masowanie uwielbia
        najbardziej smile pozdrawiam
        • kocianna Re: pielęgnacja noworodka 29.09.05, 22:43
          nam polozna mowila, ze oilatum jest dla skory z problemami, a tak wystarczy
          zwykle mydelko i oliwka - podobno bambino najmniej uczula. Oliwkowalam przez 3
          miesiace, potem dalam sobie spokoj. Tylko na basen bierzemy plyn z oliwką w
          jednym (skarb matki bodajze).
          • 27kasiek Re: pielęgnacja noworodka 30.09.05, 23:21
            Zamiast oliwki mozna kupic w aptece parafinke, taka mala buteleczka 3 zlote i
            jest duzo lepsza niz olejek-bo te wysuszaja- i jakis plyn lub mydelko dla
            dziecka. A oilatum 2 razy w tygodniu i skorka malej jest super.
    • aniald1 Re: pielęgnacja noworodka 30.09.05, 23:24
      johnson bardzo uczula. ja też nie oliwkowałam mojej córeczki bo skóra źle to
      znosiła.
      • mmm191 Re: pielęgnacja noworodka 01.10.05, 10:12
        a ja kupiłma emulsję czy tam balsam musteli do bardzo suchej skory ze
        skołonnością atopową i uwazam że jest super, po oliwce penaten Dzidzia nadal
        miała suchą skorę a po dwoch razach tego balsamu jest super nawilżona i
        gładziutka
    • jakw Re: pielęgnacja noworodka 01.10.05, 10:26
      wogóle nie oliwkowałam
      • paris4 Re: pielęgnacja noworodka 01.10.05, 13:13
        Do kąpieli uzywam oilatum i już nie oliwkuję a synek ma piękna skórę.
    • bonkreta Re: pielęgnacja noworodka 01.10.05, 13:24
      Mój mały (2 tyg.) ma bardzo wrażliwą skórę, następnego dnia po urodzeniu miał
      bardzo mocny rumień toksyczny na całym ciele i od tego czasu jest kąpany 2 razy
      dziennie w Balneum Hermal. Próbowaliśmy też Oilatum przez parę dni, ale Balneum
      sprawdza się lepiej. Najbardziej suche partie skóry (łuszczące się) smarujemy
      kremem Oilatum Soft i ten krem też się dobrze sprawdza. Oliwki nie stosuję w
      ogóle. Do pupy krem Pentakrem - dla mnie super, dobrze się rozprowadza, nie ma
      nieprzyjemnego zapachu, jak wiele z tych kremów i skóra małego dobrze po nim
      wygląda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka