agawa17 26.11.05, 16:31 Bardzo proszę doświadczone Mamy o informacje od kiedy maluszek powinien reagowac na głos odwracaniem główki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anettaa1 Re: Reakcja na głos 09.12.05, 18:17 też jestem ciekawa niech się ktoś wypowie Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: Reakcja na głos 09.12.05, 18:49 ja nie notuje kiedy co moj Synek pierwszy raz zrobil ale nasz ma teraz 2,5 miesiaca i juz od jakiegos dawnego czasu odwraca glowke jak go wolam i rewelacyjnie odwraca glowke w prawo i lewo jak sie krzatam po pokoju i sprzatam a on lezy centralnie u nas w lozku i mnie obserwuje )) Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Re: Reakcja na głos 09.12.05, 19:50 Pati, Twój synek jest rzeczywiście rewelacyjny, bo mój (14tyg.) co prawda podskoczył dziś na dźwięk zasuwanego zamka, ale nie mogę powiedzieć, żeby odwracał głowę na moje wołanie. Wzrokiem mnie oczywiście śledzi, ale to raczej nie ma z tym związku. A norma jest jak zwykle b.szeroka od 4 do 6 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
kayah73 Re: Reakcja na głos 10.12.05, 07:31 Tez mi sie wydaje, ze to troche pozniej przychodzi. Mloda ma 5,5 mies, zauwazylam dopiero od niedawna ze reaguje na wolanie. Lokalizowala mniej wiecej co wieksze i wyrazniejsze zrodla melodyjek czy innych intrygujacych dzwiekow (np spuszczana wode w kibelku) wczesniej, ale na glos osoby odwraca sie moze od jakichs 2 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: Reakcja na głos 10.12.05, 08:54 to moze ja zle interpretuje to odwracanie sie albo to zbieg okolicznosci ze maly sie odwraca jak gadam do niego z drugiej strony niz sie patrzy juz sama nie wiem - dzisiaj to uwazniej przyjze ))))) Odpowiedz Link Zgłoś
koralutek Re: Reakcja na głos 10.12.05, 09:22 Moja córka za tydzień skończy czwarty miesiąc i już od jakiegoś czasu wyrażnie reaguje a głos, nie pamietam jednak dokładnie od kiedy. W książce właśnie wyczytałam, że niby w 3 miesiącu dziecko reaguje na np. dzwięk dzwonka, a już w czwartym zwraca główkę w stronę źródła dzwięku. Myślę jednak że każde dziecko rozwija się indywidualnie, a to są tylko średnie z zachowań maluszków. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_r1 Re: Reakcja na głos 10.12.05, 15:26 o ile dobrze pamiętam, mój synek zaczął w ten sposób reagować, kiedy skończył 2 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś