Dodaj do ulubionych

Reakcja na głos

26.11.05, 16:31
Bardzo proszę doświadczone Mamy o informacje od kiedy maluszek powinien
reagowac na głos odwracaniem główki.
Obserwuj wątek
    • anettaa1 Re: Reakcja na głos 09.12.05, 18:17
      też jestem ciekawa niech się ktoś wypowie
      • pati775 Re: Reakcja na głos 09.12.05, 18:49
        ja nie notuje kiedy co moj Synek pierwszy raz zrobil smile
        ale nasz ma teraz 2,5 miesiaca i juz od jakiegos dawnego czasu odwraca glowke
        jak go wolam i rewelacyjnie odwraca glowke w prawo i lewo jak sie krzatam po
        pokoju i sprzatam a on lezy centralnie u nas w lozku i mnie obserwuje smile))
        • mart44 Re: Reakcja na głos 09.12.05, 19:50
          Pati, Twój synek jest rzeczywiście rewelacyjny, bo mój (14tyg.) co prawda
          podskoczył dziś na dźwięk zasuwanego zamka, ale nie mogę powiedzieć, żeby
          odwracał głowę na moje wołanie. Wzrokiem mnie oczywiście śledzi, ale to raczej
          nie ma z tym związku.
          A norma jest jak zwykle b.szeroka od 4 do 6 miesiąca.
          • kayah73 Re: Reakcja na głos 10.12.05, 07:31
            Tez mi sie wydaje, ze to troche pozniej przychodzi. Mloda ma 5,5 mies,
            zauwazylam dopiero od niedawna ze reaguje na wolanie. Lokalizowala mniej wiecej
            co wieksze i wyrazniejsze zrodla melodyjek czy innych intrygujacych dzwiekow
            (np spuszczana wode w kibelku) wczesniej, ale na glos osoby odwraca sie moze od
            jakichs 2 tygodni.
            • pati775 Re: Reakcja na głos 10.12.05, 08:54
              to moze ja zle interpretuje to odwracanie sie albo to zbieg okolicznosci ze
              maly sie odwraca jak gadam do niego z drugiej strony niz sie patrzy juz sama
              nie wiem - dzisiaj to uwazniej przyjze smile)))))
    • koralutek Re: Reakcja na głos 10.12.05, 09:22
      Moja córka za tydzień skończy czwarty miesiąc i już od jakiegoś czasu wyrażnie
      reaguje a głos, nie pamietam jednak dokładnie od kiedy. W książce właśnie
      wyczytałam, że niby w 3 miesiącu dziecko reaguje na np. dzwięk dzwonka, a już w
      czwartym zwraca główkę w stronę źródła dzwięku. Myślę jednak że każde dziecko
      rozwija się indywidualnie, a to są tylko średnie z zachowań maluszków.
      Pozdrawiam.
      • agnes_r1 Re: Reakcja na głos 10.12.05, 15:26
        o ile dobrze pamiętam, mój synek zaczął w ten sposób reagować, kiedy skończył 2
        miesiące

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka