joanon 20.04.06, 12:19 moja 3 m-czna córeczka od 6dni nie zrobiła kupki (jest karmiona tylko piersią), chcialam jej zaaplikować czopek klicerynowy, tylko nie wiem jak szybko zadziała. Może ktoś z Was już próbował?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 12:21 U nas zadziałał szybko bo w ciąg niecałej pół godziny. Dałam ćwiartkę czopku. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 12:22 Dałam kiedys czopek małemu. Nie pamiętam dokładnie, ale zadziałał dość szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 12:23 a jak później było z kupą, unormowało się? czy musiałyście jeszcze podawać czopki?? Odpowiedz Link Zgłoś
aniab_24 Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 12:25 To była sytuacja jednorazowa. Przy karmieniu piersią zaparcia raczej sie nie zdarzają. Może zjadłaś coś ciężkostrawnego? Będzie dobrze! ) Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 12:37 Jezeli dziecko sie nie męczy, nie napina, ma miękki brzuszek, to ja bym nie dawała żadnych czopków.Moja córka, jak była w tym wieku nie robiła kupki przez 12 dni. Fakt, że panikowaliśmy wszyscy i latałam po lekarzach ale prawda okazało się to co powiedziała mi pewna położna : dzieci karmione piersią na przełomie drugiego i trzeciego miesiąca często mają taki zastój w oddawaniu kupek.Wynika to z bardzo dobrego wchłaniania pokarmu. Wtedy jej średnio wierzyłam ale po czasie przyznałam jej rację.I to nie tylko moje dziecko tak miało.Podobno rekordzista Polski nie robił przez 22 dni! A niejednen lekarz straszył mnie wówczas ,,interwencją chirurgiczną, bo bez niej się nie obędzie". No i sie jakoś obyło)).Ale nie miała ani dużego brzuszka, ani innych niepokojących objawów. Dla pewności pokaż ją pediatrze, niech zbada brzuszek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
maw3 Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 12:40 Teraz sobie przypomniałam, ze to nie było 12 tylko 14 dni)). Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: czopki glicerynowe 20.04.06, 20:57 Hurra!! zrobiła dzisiaj kupkę (bez czopka). Dziękuję wszystkim za info Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
asska3 Re: czopki glicerynowe 21.04.06, 10:30 mam dokladnie ten sam problem z 3-miesięcznym synkiem, zastosowałam czopek glicerynowy ( a z zasadzie kawałeczek , który z niego wycięłam) i kupka pojawiła sie w ciągu kilku minut, zmieniłam pieluchę i znowu kupka, a później dziecko było zadowolone i grzeczne cały dzień, spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
asska3 Re: czopki glicerynowe 21.04.06, 10:36 odpisałam i dopiero zobaczyłam, ze już u Was po sprawie temat mnie interesuje, bo mam dokładnie te same problemy. Opisana sytuacja z czopkiem (i kupką) miała miejsce w poniedziałek i od tamtej pory znowu cisz na ten temat, ale skoro mała zrobiła po 6 dniach to chyba jeszcze trochę poczekam? jak to się odbyło ? bez problemu? czy kupka była bardzo twarda czy normalna? Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: czopki glicerynowe 24.04.06, 10:21 kupka była normalna, i teraz jest już ok Odpowiedz Link Zgłoś
asiak78 Doradźcie 24.04.06, 09:12 Podciągam wątek, bo mam ten sam problem. Synuś 3 miesiące tylko na piersi dotąd robił kupki kilka razy dziennie, a teraz nagle od 9 dni cisza tylko puszcza dużo bąków. Wprawdzie w piatek na noc zastosowałam czopek glicerynowy i była kupka, ale od tej pory znowu nic. Brzuszek ma miękki, ale od dwóch nocy strasznie się pręży i stęka aż nie puści znowu bąka. Dawać znowu czopek? A może lepiej iść do lekarza? Poradźcie dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: Doradźcie 24.04.06, 10:23 moja córcia, też miała miękki brzuszek i puszczała dużo bąków, lepiej idź do lekarz, ostrożności nigdy za wiele Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: czopki glicerynowe 24.04.06, 09:19 w aptece sa male czopki dla dzieci (1g). warto o nie zapytac. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.piecinska A może herbatkę... 24.04.06, 10:07 A może zamiast czopka spróbuj najpierw podać herbatkę koperkową?? Na moją małą działa Odpowiedz Link Zgłoś
joanon Re: A może herbatkę... 24.04.06, 10:24 na moją nie, a herbatkę ułatwiającą trawienie nie chce pić Odpowiedz Link Zgłoś