Dodaj do ulubionych

chusta Bebelulu

14.06.06, 18:03
Moj syn ma 3 tygodnie i od dawna czeka na niego chusta Lulu. Wyobrazalam sobie
jak to bedzie pieknie wyjsc na spacer z Malenstwem w czyms takim. Dzis po raz
pierwszy probowalam Malego wyniesc w chuscie, ale niestety nie udalo mi sie go
w niej ulozyc. Za kazdym razem wydawalo mi sie, ze Wawrzek jest zbyt wygiety i
ze glowke ma jakos nienaturalnie przycisnieta do cialka. W koncu na nasz
pierwszy spacer pojechal w wozkusad Czy ktos ma doswiadczenie z tymi chustami
i moze mi pomoc?
Obserwuj wątek
    • bamboo Re: chusta Bebelulu 14.06.06, 19:44
      a próbowałś go układać po skosie? tzn. główka nie na poduszeczce, ale prawie
      obok i nóżki na skos. tak jak prezentują na stronie bebelulu:
      www.bebelulu.pl/?lang=pl&page=guide_howto
      ja tak noszę mojego syncia.
      • an1000 Re: chusta Bebelulu 15.06.06, 12:28
        Dzisiaj wlasnie tak go ulozylam i udalo sie! Polgodzinny spacer w chuscie byl
        czysta przyjemnoscia, tylko plecy mnie troche bola, ale mysle, ze to kwestia
        przyzwyczajenia. Dziekuje!
    • bebelulu Re: chusta Bebelulu 16.06.06, 15:25
      Witam,

Polecam układanie przy zewnętrznej krawędzi chusty (całe ciało wzdłuż krawędzi)
      albo po skosie. Oznacza to, że główka nie leży na poduszeczce.
      Dodatkowo należy całym ciałkiem odwrócić malucha do własnej klatki piersiowej.

W przyszłym tygodniu znajdzie się na naszej stronie link z dokladnym pokazaniem
      jak układać maluszka w chuście. Niestety, na początku może to wydawać się dosyć
      trudne, ale z doświadczenia wiem, że potem trudną się z chustą rozstać.

Przepraszam, że się w trącam, ale chciałabym jakoś pomóc. Zawsze jestem również
      gotowa, żeby pokazać na miejscu jak to się robi w naszym biurze na Solcu w
      Warszawie (niestety tylko w Warszawie!).

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję, że się uda
      • an1000 Re: chusta Bebelulu 17.06.06, 14:25
        Dziekuje za informacje. Jak na razie udalo mi sie z Malym wyjsc w chuscie dwa
        razy, sam sie jakos ulozyl. Ostatnio ulozyc sie pleckami do mnie z twarza na
        krawedzi chusty - tak jakby chcial wygladac na zewnatrz, ale do tego wydawalo mi
        sie, ze troche ciezej oddycha. Jak byc pewna, ze nie robie mu krzywdy?
        • bebelulu Re: chusta Bebelulu 18.06.06, 13:05
          Przeważnie, jeżeli dziecko akceptuje ułożenie i nie płacze to znaczy że jest mu
          wygodnie. Dzieci, zwłaszcza te, które mają z 4,5 miesięcy są już ciekawe świata
          i nie do końca odpowiada im pozycja leżąca. Zaczynają się rozglądać i wykręcać.
          Z tego też względu należy pamiętać o układaniu malucha raz z jednej raz z
          drugiej strony dla symetrycznego rozwoju.
          • an1000 Re: chusta Bebelulu 19.06.06, 16:25
            Wczoraj tesciowa nakrzyczala na mnie, ze nosze malego w chuscie. wg niej w ten
            sposob szkodze dziecku, bo maly na 100% bedzie mial wkrotce problemy z
            kregoslupem; chuscie dziecko jest nienaturalnie wykrzygiete, a male dzieci
            powinny byc trzymane tylko na rownej i twardej powierzchni... Zaczelam watpic w
            slusznosc swojej decyzji o kupnie chusty... Moze moj syn jest rzeczywiscie za
            maly - ma 4 tygodnie (chusta Lulu)? Czy rzeczywiscie moge go skrzywdzic? Trudno
            mi w to uwierzyc, ale teraz sama nie wiem co myslec...
            • figrut Re: chusta Bebelulu 19.06.06, 16:40
              Ooo, to mój dziś już ponad dwulatek powinien mieć kręgosłup jak paragraf - w
              chuście był noszony od urodzenia po kilka godzin dziennie [wózka używał głównie
              starszy], a i w domu był albo w chuście, albo w leżaczku bo starszy właził do
              łóżeczka. Dwa tygodnie temu byliśmy na bilansie i lekarz żadnych zastrzeżeń do
              kręgosłupa nie miał. W afryce problem krzywych kręgosłupów nie jest tak wielki
              jak w bardziej cywilizowanych regionach gdzie dzieci wożone są w wózkach.
              • an1000 Re: chusta Bebelulu 20.06.06, 13:16
                Dziekuje! Moja tesciowa na argument, ze chusta jest najstarszym srodkiem do
                noszenia dzieci stwierdzila, ze na pewno nie nosily w nich malych dzieci. To
                ciekawe co z nimi robily, gdy trzeba bylo pracowac... Znasz moze jakies linki z
                opiniami ekspertow? I jak wytlumaczyc, ze mimo ogolnej opini, ze dzieci maja byc
                na rownym, chusta jest ok?
                • anetakor Re: chusta Bebelulu 20.06.06, 13:28
                  wszystko można przeczytać na stronie bebelulu.pl jest opinia eksperta, ja noszę
                  mojego Jaśka i jakoś żadnych problemów z kręgosłupem nie ma... a w Afryce to
                  powinny chyba wszystkie dzieci wyglądać jak paragraf, tam kobiety używają chust
                  od 1 dnia narodzin..
    • agamamaani Re: chusta Bebelulu 20.06.06, 14:08
      a którą z tych chust polecacie bardziej - lulu czy hamalu?? chcę kupic jedną
      chustę dla siebie, męża i ew. babci czyli regulacja długości być musi.. chcę od
      pierwszych dni nosić w chuście i nie wiem którą wybrać - czy Lulu nie wystarcza
      na zbyt krótko- czy starszy maluch też ma w niej wygodnie??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka