kate9910 10.07.06, 18:17 proszę o porade czym najlepiej zwalczyć ciemieniuchę, którą ma na główce moja mała córeczka, jakich sposobów używaliście na zwalczenie tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agatkaw Re: ciemieniucha 10.07.06, 21:32 witaj, na główkę ciemieniuszkową mojej córeczki najlepiej podziałał xerial capilliare. nie jest tani ale bardzo skuteczny. wszystkie oliwki działały na moją Niunię na chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
kika1231 Re: ciemieniucha 10.07.06, 22:07 Z ciemieniuchą Kuby wojowaliśmy prawie 2 miesiące. Stosowaliśmy Olejuszkę (Skarb Matki) na zmianę z Linomagiem zielonym. Dziś nie ma nawet wspomnienia. Życzę wytrwałości Odpowiedz Link Zgłoś
magdas40 Re: ciemieniucha 11.07.06, 00:09 a ja stosowałam zwykłą oliwkę bambino,która nota bene jest wg mnie najlepszym kosmetykiem dla niemowlaczkówna noc smarowałam główkę(obficie),zakładałam lekką bawełanianą czapeczkę i rano wyczesywałam chorą skórkę i myłam główkę szamponem,jeśli trzeba było - powtarzałam wieczorem okład z oliwki i rano tak samo,efekt gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
patrycja_a Re: ciemieniucha 11.07.06, 00:27 Witam. gdy smarowałam Malutkiej głowke oliwką (różnego rodzaju) miałam wrażenie, że ciemieniucha była coraz większa i że na głowce jest jeden wielki bród. My po prostu przy kapieli myliśmy głowkę szamponem nie rękami a szczoteczką do włosków. Może nasza mała nie przyswajała różnego typu oliwek, ale po tym można również spróbowac nawilżyc skórę głowy jakims balsamem czy kreme, czy nawet oliwką. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia19801 Re: ciemieniucha 11.07.06, 14:18 Z moim synkiem miałam ten sam problem - ciągle nawracająca ciemieniucha od 2 m- ca zycia. Nie pomagały żadne oliwki, specjalistyczne kremy ani wyczesywanie. Aż któregoś dnia moja mama kupiła mi szczotkę nie taką miękką jak dla noworodka ale z twardszym włosiem (Canpola - szczoteczka ze średnio - twardym włosiem ). Przed każdą kąpielą smarowałam synkowi główkę zwykłą oliwką, potem go kąpałam a po kąpieli wyczesywałam ciemieniuchę. Po kilku takich zabiegach ciemieniucha znikła bez śladu a główkę synka nadal czeszę tą szczoteczką. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kate9910 Re: ciemieniucha 11.07.06, 21:53 dziękuję bardzo z porady będę próbowała wszystkiego po kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia.szuwar Re: ciemieniucha 11.07.06, 14:28 Ja używałam maści nagietkowej (posmarować główkę, po jakimś czasie wykąpać, a na koniec wyczesać grzebyczkiem). Ciemieniucha zniknęła po pierwszym czy drugim "zabiegu" i już nigdy nie wróciła. Odpowiedz Link Zgłoś
agulkins Re: ciemieniucha 12.07.06, 00:02 nam pomogło oilatum w którym kapiemy małego, główkę też codziennie myliśmy oilatum i pomogło bez wyczesywania ) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: ciemieniucha 12.07.06, 01:35 a nam pomógł bephanten - stosowany tak, jak oliwka - czyli tak, jak dziewczyny pisza wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś