yenepher 30.10.06, 11:58 polecono mi szczepionke ACT HIB. Wam też? Zaaplikowałyscie swoim pociechom? Warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smurfetkaiwiktor Re: act hib 30.10.06, 14:15 Hib to bakteria o nazwie Haemophilius influenzae typu b, powodująca u dzieci m.in.: ropne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu zapalenie nagłośni posocznicę zapalenie płuc zapalenie stawów zapalenie osierdzia i wsierdzia zapalenie tkanek miękkich jA MOJEMU SKARBOWI PODALAM WYDAJE MI SIE ZE WARTO, NIE CHCIALABYM POZNIEJ MIEC WYRZUTY SUMIENIA GDDYBY COSD MU SIE STALO. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: act hib 30.10.06, 15:19 Tak, ja od razu szczepiłam skojarzoną, 5 w 1. Odpowiedz Link Zgłoś
anulkas86 Re: act hib 30.10.06, 19:33 Nie podałam narazie. Jak dziecko skończy rok wystarczy jedna dawka i wtedy podam. Mały nie pójdzie na pewno do żlobka więc pani doktor powiedziała że można poczekać z tą szczepionką Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2000ewa Re: act hib 31.10.06, 07:58 ja zaszczepiłam szczepionką act hib, dzięki temu dziecko ma mniej stresu i bólu, bo jest to szczepienie 5 w 1, a więc mniej ukłuć. Wydaje mi się że jedną dawkę szczepionki w wieku 2 lat można podać , ale chodzi o szczepienie na pneumokoki. Hib trzeba podawać od 6 tygodnaia 3 dawki mniej wiecej co miesiąc i potem 4. dawka jest jak malch ma 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dalis Re: act hib 31.10.06, 11:27 Tej szczepionki nie trzeba podawać od 6 tyg. życia. Ja szczepiłam starsze dziecko, gdy skończyło 6 m-cy (nie miała kontaktu z dziećmi). Wtedy wystarczają dwie dawki i trzecia w wieku 18 m-cy. Młodsze zaszczepię szybciej, bo starsza córka może coś przywlec z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
exylia Re: act hib 31.10.06, 12:01 Po konsultacji z pediatrą zaszczepię, jak mała skończy rok (czyli za 1,5 miesiąca). Dostanie wtedy jedną dawkę. Wcześniej HIB-em warto zaszczepić tylko dzieci, które mają kontakt z innym dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwciab Re: act hib 31.10.06, 13:48 Witam, właśnie dziś szczepiłam córcię przeciwko HIB, jedną dawką, ponieważ skończyła rok. Często ma kontakt z dziećmi, bo starsza córcia chodzi do przedszkola, mimo to obydwie sa zdrowe i rozwijaja sie prawidłowo. Starszą też szczepiłam przeciw HIB po ukończeniu roku. Pozdrawiam i zyczę zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś