Dodaj do ulubionych

USG stawow biodrowych

IP: *.* 15.12.01, 19:49
Czy to normalne ze moja 4 miesieczna coreczka nie miala robionego USG stawow biodrowych ??? Podobno robi sie je w 1 i 3 miesiacu . Chodzimy do ortopedy i ona mowi ze wszystko jest w porzadku . Czy USG musi byc wykonywane tylko w momencie gdy cos jest nie tak ??? Prosze o jakas odpowiedz . Z gory dziekuje .POZDRAWIAM .Dorota mama Sary .
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: USG stawow biodrowych IP: *.* 15.12.01, 20:36
      USG sawu biodrowego wykonuje się 6 tygodni od urodzin. Przy okazji lekarz chyba ortopeda sorki nie pamiętam powinien obejrzeć dziecko czy nie ma jakiś wad czy dysproporcj. Do tego czasu zalecane jest tak zwane szerokie pieluszkowanie czyli zkładanie dwóch pieluszek tetrowych, każda na trzy części na pampersa. Ponieważ u mojej córeczki lekarz stwierdził leciutką dysproporcję polecił pieluszkować dziecko na następne 6 tygodni. Wstyd się przyznać ale wcześniej tego nie robiliśmy. Po upływie 6 tyg poszliśmy na kolejną wizytę. Tym razem wszystko było ok.Wszystkie wizyty były bezpłatne i miałam wrażenie że badanie to jest obowiązkowe. No i jeszcze jedno dawno temu przeczytałam gdzieś zdanie że w przypadku problemów własnie ze stawem biodrowym dziecko pakuje się do gipsu na tyle miesięcy ile było bez tego gipsu. Koszmar. Dlatego radzę Ci iść na to USG, nawet prywatnie.Nastka2001
    • Gość: guest Re: USG stawow biodrowych IP: *.* 15.12.01, 21:05
      Dorotko!USG stawów biodrowych zleca lekarz ortopeda w przypadku gdy ma jakiekolwiek wątpliwosci.W przypadku gdy wszystko jest OK nie ma takiej potrzeby.Moja córeczka trafiła do ortopedy w wieku dwóch miesięcy i lekarz stwierdził pogłębioną fałdę pachwinową więc skierował nas na USG które wykluczyło wszelkie nieprawidłowości.Pozdrawiam
    • Gość: Patyk Re: USG stawow biodrowych IP: *.* 15.12.01, 21:11
      Witam, Obecnie USG stawow biodrowyuch dziecko powinno miec zrobione trzy razy:- pierwszy raz jak najwczesniej (wlasnie w 1 miesiacu zycia),- drugi raz po trzech miesiacach i- trzeci raz - jak zacznie chodzic (czyli jak ma ok. roku).Szerokie pieluchowanie nie jest konieczne jesli USG wyjdzie prawidlowe. Jest to informaja pewna i sprawdzona. Moj kuzyn jest ortopeda-traumatologiem i przyjmuje takie male dzieciaczki w przychodni preluksacyjnej, poza tym pracuje na AM - troche sie na tym zna.Tak nam tez doradzil, bo sama martwilam sie o stawy Zochaczka, kiedy po urodzeniu wyjeta mi ja z brzucha w dosc dziwnej pozycji :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: :crazy: Tak wiec lepiej jednak zrob to USG.To ze lekarz mowi, ze jest dobrze, to niby dobrze, ale skad to wie skoro nie zrobil USG? Lekarze tzw. starej daty nie uwazaja, zeby USG w pierwszym miesiacu zycia bylo konieczne, a wywodzi sie to stad, ze kiedys nie robilo sie USG, tylko szkodliwe RTG.A jesli cokolwiek jest nie tak, to im szybciej to wiadomo, to szybciej mozna temu przeciez zaradzic.Pozdrawiam serdecznie- Patyk:spookie: :spookie: :spookie: :spookie: :spookie: :spookie: :spookie: moderator forum Niemowle
    • Gość: guest Re: USG stawow biodrowych IP: *.* 15.12.01, 21:56
      Zarówno w szpitalu w którym rodziłam jak i wcześniej w szkole rodzenia zalecano szerokie pieluszkowanie. Szpitale , które stosują szerokie pieluszkowanie mają mniej problemów ze stawmi biodrowymi. Nie jestem lekarzem. Przekazałam to co mi mówiono.Pozdrawiam.
      • Gość: guest Re: USG stawow biodrowych IP: *.* 15.12.01, 22:21
        Na poczatek dziekuje za szybkie odpowiedzi . Szerokie pieluchowanie bylo zalecane , lezenie i spanie na brzuszku takze . Wszystko to bylo stosowane (tylko pozniej zaprzestalam pieluchowania bo Sarcia dostawala histerii) Ale wlasnie z tego co wiem to USG powino byc wykonane . Moze wiecie gdzie mozna zrobic je prywatnie ??? I ile mniej wiecej kosztuje ??? Patyk a gdzie Twoj kuzyn przyjmuje ? Ja jestem z Warszawy .POZDRAWIAM :love:
        • Gość: guest Re: USG stawow biodrowych IP: *.* 16.12.01, 15:11
          Prywatnie mozna zrobic USG stawow biodrowych w Szpitalu Brodnowskim, gdzie dziala prywatna lecznica. Cena ok.100 zl.Rejestracja tuz po wejsciu do szpitala na parterze.Dorsi mama Bianki
        • Gość: Patyk Re: USG stawow biodrowych - do Doroty IP: *.* 16.12.01, 16:17
          W przychodni preluksacyjnej na Lindley"a. Trzeba miec skierowanie od swojego lekarza (pierwszego kontaktu).A w jakiej dzielnicy mieszkasz?Pozdrawiam :love:- Patyk
          • Gość: guest Re: USG stawow biodrowych - do Doroty IP: *.* 16.12.01, 19:59
            :hello: :hello: :hello:Do Patyk mamy Zochaczka Mieszkamy na Zoliborzu . Czy jesli bede miala skierowanie to dlugo trzeba czekac ??? I czy trzeba sie zapisac ??? No i czy sie za to placi bo przerazila mnie kwota 100 zl. , przeciez to wiecej niz USG doroslego czlowieka . Jesli tak to prosila bym Cie o wiadomosc na priva . POZDROWIENIA dla Ciebie i dzidzi :love:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka