IP: *.* 01.03.02, 01:30
witajcie.powiedzcie mi prosze, o co chodzi z tymi centylami - tzn. jakie sa widelki jakiejs normy. Moj Kuba skonczyl 18 9 miesiecy to ma 9,5 powiedzmy i wazy ok. 10 300 (ok. bo w opakowaniu) i pielegniarka powiedziala 75 centyl czyli troche ponad norme. a jaka jest norma?pozdrawiam. Joanka
Obserwuj wątek
    • Gość: AniaSK Re: CENTYLE! IP: *.* 01.03.02, 10:22
      Ponad normę???? Właśnie, że jest zupełnie w normie!!! Jeśli mieści się na siatce centylowej to jest w normie, czyli OK (choc są dzieci, które są poza siatką i też jest OK, po prostu rozwijają się we własnym tempie.Co najwyżej można powiedzieć tak: gdyby Twój syn był na 50-tym centylu oznaczałoby to, że jest w grupie 50% wszystkich dzieci, tzn. tak jak Twój syn rozwija się połowa dzieci. I tyle.Jest jak najbardziej OK, mój mały jest na 5 centylu.Ania :hello:PSPodobno optymalnie jest, jeśłi i waga i wzrost są na takim samym centylu, jeśli waga jest np. na 95 a wzrost na 5 to dziecko jest pulchniutkie.
      • Gość: darek Re: CENTYLE! IP: *.* 01.03.02, 10:34
        z tego co czytałem to od 97 do 3 centyla to norma, a 75 centyl oznacza, że tylko 25% populacji jego rówieśników jest hmm, cięższa od Twego dziecka, mój mały grzeje równo na 90 centylu i cały czas jest w normie. Może ta pani powiedziała powyżej średniej.
    • Gość: Lia Re: CENTYLE! IP: *.* 01.03.02, 10:45
      Asiu, cześć. Najważniejszy jest harmonijny rozwój dziecka, to znaczy waga musi być odpowiednia dla wzrostu. Oznacza to, że wzrost w waszym przypadku powinien też być na poziomie 75 centyla. Zobacz w książeczce zdrowia. Poza tym nie przejmuj się , te siatki robiono chyba 25 lat temu, a obecnie dzieci generalnie są większe. I 75 centyl to zupełna norma. Pozdrawiam.
    • Gość: Gosiat Re: CENTYLE! IP: *.* 01.03.02, 19:12
      Stwierdzenie "na 50-tym centylu oznaczałoby to, że jest w grupie 50% wszystkich dzieci, tzn. tak jak Twój syn rozwija się połowa dzieci" nie jest prawdziwe.np. 75 centyl oznacza, że 25% dzieci danej płci jest cięższych (lub dłuższych), co wcale nie oznacza, że pozostałe 75% rozwija się tak samo jak nasze dziecko!Podobno najważniejsze w siatkach centylowych jest to, żeby dziecko utrzymywało w miarę stały przyrost wagi (wzrostu) z upływem czasu, np. zawsze między 50 a 75 centylem (żeby nagle zbyt dużo nie przytyło lub schudło). A czy to jest zawsze 10 czy 90 centyli, to nie ma znaczenia, byle proporcjonalnie i aby waga była odpowiednia dla wzrostu jak pisała Lia.Pozdrawiam.Gosia mama niespełna 90 centylowej w każdym wymiarze Zuzi.
    • Gość: anuś Re: CENTYLE! IP: *.* 03.03.02, 12:20
      Mój synek ma 7 tygodni i przeskoczył siatkę tzn jest powyżej 97 centyla. A mimo to jest OK bo rozwija się harmonijnie - powyżej siatki jest i waga i obwód główki i kl. piersiowej. Za to ja wymiękam - tzn mój kręgosłup :)))):hello: anuś
    • Gość: agis Re: CENTYLE! IP: *.* 04.03.02, 12:37
      a moj jest miedzy 10 a 25 centylem z waga i miedzy 25 a 50 ze wzrostem. ma 5,5 mies a wazy 7.050. jest drobniutki, nie ma zadnych faldek i rozwija sie wspaniale.
    • Gość: Agata Re: CENTYLE! IP: *.* 06.03.02, 11:20
      Chciałabym dodać od siebie dwie rzeczy. Po pierwsze: nie jest prawdą, że siatki są robione 25 lat temu. Mam w domu kilka źródeł z siatkami (różne książki i np. książeczka zdrowia dziecka), w każdym siatka jest z innego roku. Te badania są powtarzane co jakiś czas i mój lekarz rodzinny ma te aktualne (myslę, że max sprzed 2-3 lat).Po drugie harmonijny rozwój według mojego lekarza oznacza, że wzrost i waga mieszczą się w tym samym lub SĄSIADUJĄCYCH przedziałach. pozdrawiamagata
    • Gość: wioleta Re: CENTYLE! IP: *.* 06.03.02, 17:26
      ok. Mój Krzyś jest w 50-tym centylu ze względu na wagę (5mcy i 8 kg) a w 97 jeślichodzi o długość ciała (78cm). Czy to oznacza,ze rozwija się tak jak powinien czy nie?pozdr.wioleta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka