Dodaj do ulubionych

Łatwy Plan Tracy Hoog

20.12.06, 20:26
Czy ktoś moze wdrożył w życie "łatwy plan"który jest podany w książce,a przede
wszystkim chodzi mi o spanie ja mam 7 tyg maluszka i w dzień przesypia po 3
godz,tzn jak go nakarmię to pózniej śpi 3 godz czasem odrazu zasnie,a niekiedy
nie spi 2 lub 3 godziny.Według łatwego planu karmienie powinno byc co 3
godz,czy wybudzaliście dzieciaczki nawet jak spało godz,a co póżniej jak znów
zaśnie a powinien być czas aktywny.Dodam że w nocy budzi się co trzy godziny
zje i odrazu zasypia ,aha karmię go piersia.Prosze o porady czy warto
wprowadzić ten plan w życie i jak najlepiej to zrobić.
Obserwuj wątek
    • teane Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 20.12.06, 21:08
      wydaje mi sie, że te 3 godziny to była jej propozycja, jako że większość
      maluszków w ten sposób funkcjonuje, ale łatwy plan jest elastyczny, powinien być
      dopasowany do każdego dziecka odrębnie. mój synuś akurat wpasował się w te 3
      godziny, ale przecież każde dziecko jest inne. wydaje mi się, że powinnaś po
      prostu zachować kolejność: spanko, jedzonko, aktywność, spanko... itd, a dzidzia
      sama ci pokaże w jakim rytmie czasowym powinno to być. na jedzonko powinno się
      budzić tylko noworotki, jak ładnie śpi i przybiwra prawidłowo na wadze, to tylko
      się cieszyć smile
      • kgbx2 Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 21.12.06, 10:43
        popieram autorkę poprzedniego postu - ja dostosowuję do małej i do sytuacji -
        raczej nie budzę ale zazwyczaj tylko w nocy mała śpi dłużej - a jeśli w dzień
        powyżej 3 godz. to budzę - generalnie w dzień moja mała je co 2 godz. ale ssie
        krótko od 5 do max 20 min. - czasem wydłużam też aktywność a czasem ją skracam
        jeśli mała szybciej zaczyna ziewać i okazuje zmęczenie .....
    • mariejo Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 21.12.06, 11:26
      Nie budzilam nigdy malej na karmienie. latwy plan zaadaptowalam na wlasne
      potrzeby i od zawsze mala idzie spac o 19h30 dzieki czemu mam wolne wieczory,
      jak byla malutka miala dwie regularne drzemki teraz przestawilam jej jedna
      drzemke tak by obu nam bylo wygodnie. Dziecko jest spokojne i zrownowazone
      poniewaz zyje w okreslonym rytmie. Ma dzis 18 mies.
      • jolantusia1 Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 21.12.06, 14:55
        od wyjścia ze szpitala starałam się unormować małemu dzień. Tzn kapałam o tej
        samej porze mniej więcej (+/- 30min), pory karmienia sam sobie uregulował.
        Jednak karmiłam nie rzadziej niz co 3 godziny, ale u nas to było zalecenie
        lekarza. Jak widziałam, ze po 30 minutach chce possać, to przeciągałam
        zabawianiem o 5-10 minut, ale to rzadko. Po pewnym czasie sam się uregulował.
        Teraz po 7 miesiącach w domu mały ma stałe pory karmienia i snu. Wieczorem idzie
        spać o 7.
        • czarnamamba10 Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 21.12.06, 15:54
          Dziękuję za porady.chyba zostawię wszystko jak jest mały dobrze przybiera na
          wadze,a myslę że z czasem sam sie wyreguluję wszystko.Pozdrawiam
    • olera24 Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 21.12.06, 17:10
      karmienie co trzy godziny licząc od początku jednego karmienia do początku
      drugego,po karmieniu aktywnośc około godzinki i spac do nastepnego karmienia tak
      to wygladało u mnie jak mała miała 7 tygodni.Wybudzałam do jedzenia, poniewaz
      nie chcialam zeby w ciągu dnia spała jednorazowo dłuzej niz póltorej godzinki.
      takich drzemek miała trzy, w nocy podobnie jak u Ciebie dokładnie co trzy
      godziny domagała się jeśc po czym smacznie spała dalej.Obecnie wydłuza jej sie
      czas aktywności ale nadal karmię co trzy godziny, wiec nie wygląda to juz tak
      ładnie jak kiedys jedzenie-aktywnosc-sen, czasami z jedzeniem wstrzelam sie w
      środek aktywności, ale mi to nie przeszkadza. no i mała dzięki porządnemu
      tankowaniu regularnie co trzy godziny, przesypia całe noce od 9 tygodnia, bo nie
      potrzbuje dojadac..smile
    • ato8 Re: Łatwy Plan Tracy Hoog 23.12.06, 23:05
      Myślę,ze dziecko to nie maszyna i nie powinnaś oczekiwać od niego rygoru jak w
      wojsku.Moja na początku ssała co 3 godziny, w nocy nawet rzadziej (ale nie
      wolno dziecka budzić w nocy,bo jak spi,to rośnie,tak mówią),potem jadła co1,5-
      2godzin,teraz różnie.Też mi się zdawało,ze ten plan ma wielki sen,ale teraz
      uważam,ze ważniejsze jest by wszystko co można robić regularnie,a jedzenie
      jeśli się nie da inaczej,dawać na żądanie,żeby dzidziuś nie miał niepotrzebnego
      stresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka