Dodaj do ulubionych

Rozek - przydatny ?

20.01.07, 10:56
Drogie mamy,

zastanawiam sie, czy kupic rozek dla dzidzi.
Prawde mowiac nie wiem za bardzo jaka on ma funkcje.
Czy dziecko w nim spi w ciagu dnia, czy w nocy tez ?
Bo do wozka to sie chyba nie nadaje ?

Prosze wytlumaczcie laikowi.

Pozdrawiam serdecznie !
Obserwuj wątek
    • koniczynka33 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 11:09
      Mi się nie przydał. Dziecko zawsze zawijałam w kocyk bo lepiej przylegał i opatulał, z resztą możesz użyć
      cienkiego lub grubego kocyka w zależności od potrzeb. A rożek leży nie używany...może się przyda jak
      synek zacznie się bawić na podłodze jako mata...
    • b.bujak Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 11:15
      mialam rożek - na początku lekko zawijalam synka, potem rozek przejął rózne
      uniwersalne role - mozna na nim klasc dziecko tam, gdzie potrzebujesz - na
      kanapie, na podłodze, na ławce w parku... mozna go zastosowac jako mini
      kołderkę... przydatny w wózku, w domu.... wszedzie
      przed porodem uwazalam, ze rozek to zbedny zakup - jednak kolezanka podarowala
      nam rozek po swoim dziecku i okazalo się, ze rożek jest bardzo przydatny -
      przez wiele miesięcy nie rozstawaliśmy sie z rożkiem - własnie ze wzgledu na
      uniwersalne zastosowanie;

teraz drobna uwaga moderatorska - zajrzyj na forum Zakupy:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=583
      tu rozmawiamy o wszelkich zakupach dla dzieci smile
    • niskaaa Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 11:17
      A u nas rożek jest bardzo przydatny. Ponieważ karmie małego butlą to zawsze go
      zawijam w rożek i jest o wiele wygodniej go karmic. A w nocy słuzy nam jako
      kołderka smile
    • jovi78 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 11:21
      Mnie rożek bardzo się przydał, używam go do dziś (córka ma 3,5 miesiąca). W
      szpitalach noworodki śpią też w rożkach. W domku używałam rożka (przydał się ten
      miękki, nie ustzywniany -bo mam jeden i drugi) do spania, do noszenia i itp.
      Teraz oczywiście córka jest za duża, żeby spac tylko i wyłącznie w rożku, więc
      śpi sobie np. w śpiworku a owijam ją jeszcze rożkiem, tak lubi. Jestem bardzo
      zadowolona i tak jak poprzedniczka uważam, że rożek ma wiele zastosowań...a
      Twojemu mężowi na początku tez łatwiej będzie maluszka nosić w rożku. pozdrawiam smile
    • choccolatte3 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 11:35
      Jak dla mnie baaardzo przydatny! Mało tego, miałam aż trzy! I wszystkie się
      przydały! Maluszki lubią ciasnotę, a rożek się do tego idealnie nadaje. Do tego
      jest dużo wygodniejszy od koca, dzięki rzepkom. Jak zabrudził mi się pierwszy to
      miałam drugi, jak drugi się umorusał to miałam trzeci! Przydał się i do spania,
      i do karmienia, i na ławeczki w parku - jak wyżej wspomniała forumkowiczka, i
      jako kołderka, ... . W zasadzie w pierwszym okresie życia maluszka był niezbędny
      zawsze i wszędzie! Poza tym Maks był moim pierwszym dzieciaczkiem i bardzo bałam
      się nosić jego delikatne ciałko, a w rożku był sztywniejszy, więc nie miałam już
      żadnych obaw przed noszeniem na rączkach.
    • ineska2 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 12:03
      u nas sie sprawdza, mamy rozki nieusztywniane, w ktorych maly spi i w ktory
      zawijam go na spacer i jeden usztywniany, w ktorym latwiej go nosic (jest mu
      wygodniej, bo kregoslup nie jest taki "poskrecany") no i jak jestesmy w innym
      pokoju mozemy go w tym rozku polozyc np na kanapie. te rozki bez usztywnienia
      mozna uzywac jako kolderki.
    • ewelinka191 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 12:58
      Nam rozek bardzo sie przydaje,moj synek ma miesiac i nadal uzywamy rozek.na
      poczatku maly praktycznie caly dzien w nim spedzal,w nocy rowniez zawijalam go
      w rozek poniewaz bylam pewna ze go otula i malutki nie zmarznie.teraz rozek
      czesciej podkladam malemu gdy lezy na wersalce lub gdy sie bawimy.Teraz nie
      zawijam go bo malutki jest juz zywszy i bardzo kopie nozkami a rozek mu w tym
      przeszkadza.
    • olera24 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 13:00
      miałam dwa, super przydatne, napoczątku mała była wiecznie w któryś zawinięta, a
      jak nie w rożek to w kocyk. polecam rożki miękkie bez usztywnienia.
    • sylwia.forum Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 13:13
      Bardzo przydatny, najlepiej sztywny - będziesz w nim bezpiecznie nosić dziecko.
    • sunny12 Re: Rozek - przydatny ? 20.01.07, 13:48
      mi osobiście nie przydał się, bo moja niunia nie chciała w nim wcale leżeć,
      denerwował ją, bo nie lubiła być tak opatulana...ale uważam, że rożki są świetne
      i bardzo mprzydatne. Wszystko zależy od tego jak dziecko na nie reaguje smile
    • meduza_79 Dla mnie nie... 21.01.07, 11:08
      Mój syn ma 2,5 mies.. rożek kupiłam przed porodem, bo wydawał mi się niezbędny.
      Teraz służy mi jako wyściółka w wózku, bo innego zastosowania nie wiedzę. W domu
      po porodzie zawinęłam go raz w rożek, ale się spocił jak świnka i więcej mu go
      nie zakładałam. Jest ciepło i a rożek jest gruby i dziecię było całe mokre i
      gorące. Więc ja nie polecam. Do noszenia dziecka u mnie sprawdziła się podłużna
      cienka poduszka, jako podkładka a nie przegrzewa dziecka.
      • spa746 Re: Dla mnie nie... 21.01.07, 15:46
        Nie kupiłam rożka, bo wydawał mi się niepotrzebny, starcza na krótko. Zawijałam
        synka szczelnie w cieplutki kocyk, który służy nam do dzisiaj.
    • kasiap80 Re: Rozek - przydatny ? 21.01.07, 13:44
      Nam bardzo sie przydał. A w sumie mielismy ich z pięc bo kilka w prezencie
      dostaliśmy, tylko jednego synek nie zaakceptowl wył w nim i juz, a reszta
      rewelacja, jak juz ktos pisal poprostu wszechstronnie je wykorzystywaliśmysmile
      Polecam!
    • tiuia Re: Rozek - przydatny ? 21.01.07, 14:41
      Mi sie przydal. Mamy dwa rozki, takie mieciutkie, frotte. Dla poczatkujacej
      mamy, takiej jak ja, rozek to fajna sprawa, bo trzymajac dziecko w rozku nie
      balam sie ze zrobie mu krzywde, ze zle zlapie albo cos mu przygniote. No i
      widzialam, ze maly tez sie dobrze czul taki opatulony, jak w kokoniewink
      Teraz Tymon sie juz do rozka nie miesci, ale sluzy mu jako kolderka.
    • pmierzow Re: Rozek - przydatny ? 21.01.07, 17:01
      Mi rozki bardzo sie przydaly (mialam dwa, usztywniane):
      1/ w szpitalu, gdy jeszcze balam sie sama trzymac dziecko nosilam w nim Malucha
      2/ w domu spal w nim, ciasno zapiety rozek utrzymywal Malucha w pozycji na boku
      3/ teraz Maly ma 5.5 mca i rozka uzywam jako wybiegu - gdy karmie Malucha w
      nocy w swoim lozku, to klade go na rozku, gdy zasnie, wtedy przenosze Go na tym
      rozku do lozeczka i nie budzi sie (przenoszony na rekach zawsze sie wybudzal)
    • kraplakowa Re: Rozek - przydatny ? 21.01.07, 17:18
      Lena zbojkotowała rożek po 2 tygodniach - za ciepło jej było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka