dziunia_wawa1 06.01.08, 18:13 Dziewczyny moja 3 mc córcia ma dziwną plamkę na policzku ma ok 1 cm jest czerwona i chropowata co to może być? jak leczyć? czy iść do lekarza? Mama Weroniki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kol.3 Re: plamka na policzku 06.01.08, 19:27 Atopowe zapalenie skóry, czyli alergia. Idź do lekarza-alergologa, bo to dopiero początek.Uważaj z żywieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
1alicja580 Re: plamka na policzku 06.01.08, 20:31 Niestety kol.3 ma rację, moja miała 3 m-ce, kiedy taka plamka pojawiła się na rączce. Z azs przeżyłam koszmar, Ale teraz mała ma 4lata i przeszło. Przyjżyj się diecie, Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgohan Re: plamka na policzku 07.01.08, 10:24 Miałam identycznie plamka również była na policzku i wyglądala okropnie. Pomogło 2-krotne posmarowanie płynem elokom, który jest tylko na receptę. lekarz stwierdził, że jest to zmina alergiczna ale niekoniecznie na jedzenie, może to być alergia kontaktowa np. na proszek do prania itp., trudno powiedzieć gdyż ja piorę cały czas córeczce w tym samym proszku, ale najważniejsze że już po plmce nie ma śladu i wystarczyły 2 dni smarowania. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
pata100 Re: plamka na policzku 07.01.08, 11:22 No własnie to może zwykły objaw alergiczny i to wcale nie stałej alergi tylko np przesytu jakiegoś składnika w organiźmie dziecka. u nas pokutuje fala łatwych diagnoz- plamki czy wysypka to albo AZS albo skaza białakowa i najlepiej wprowadzać dietę eliminacyjną - to łatwa diagnoza na którą decyduje się wielu lekarzy. A tak naprawdę to ogrom tych objawów to poprostu reakcja dziecka na rózne czynniki czy to pokarmowe czy kontaktowe zewnętrzna albo emocjonalne. u nas też pojawiły się plamy na policzkach ale na szczęście trafiliśmy na pediatrę który nie poszedl na łatwiznę. Plamy znikneły bez diety i specyfików dla atopików. Życzymy zdrówka Odpowiedz Link Zgłoś