ola26gce 07.10.08, 10:13 Witam, moja corka konczy teraz 9 miesiecy i zastanawiam sie od kiedy wprowadzac obiad dwudaniowy. Jedne zrodla podaja ze taki obiad wprowadza sie w 10 a inne ze w 11 miesiacu. I komu tu wierzyc? Pozdrawiam. Ola Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 10:16 No faktycznie duża różnica?! Moja córka ma 2 latka i nie wiem czy kiedykolwiek będzie jadła obiad dwudaniowy. My nie niejmy więc czemu ona ma jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 10:18 Pomijając wielkość żołądka, to apetyt mojej córki wystarcza na jedno danie... Ma 16 m-cy. Jeszcze nie jadła dwóch dań Odpowiedz Link Zgłoś
conny25 Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 10:28 Moja corka ma 2 latka i nigdy jeszcze nie jadla obiadu dwoudaniowego W domu nie jemy tak. Corka je sniadanie, obiad i kolacje i miedzy posilkami owoce, warzywa... i jest w najedzona. Dwudaniowy obiad nie jest potrzebny dziecku, przedewszystkim zrobisz sobie tylko "prace" jesli tak nie jecie w domu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martasz123 Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 10:30 Moja coreczka ma teraz prawie 11 m-cy, od połtora miesiaca je obiad dwu daniowy. Tzn nie zje naraz dwoch dań i zazwyczaj jest tak, ze ok 12tej daje jej zupke warzywno-miesna, a ok 16tej drugie danie. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 10:42 czyli na podwieczorek je drugie danie, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
martasz123 Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 11:07 >czyli na podwieczorek je drugie danie, tak? Drugie danie to drugie danie. Po nim zazwyczaj zje jeszcze troiche deserku, wiec to mozna nazwac podwieczorkiem, a po ok 3 i poł godz kolacje. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 12:37 napisz proszę pory posiłków, bo ja mam wrazenie, że więcej niz 5 nie ma jak wcisnąć Dla inspiracji Odpowiedz Link Zgłoś
martasz123 Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 12:53 > napisz proszę pory posiłków, bo ja mam wrazenie, że więcej niz 5 nie > ma jak wcisnąć Dla inspiracji A wiec u nas wyglada to tak: godz 8-8;30 sniadanie (zazwyczaj kanapeczka, lub jogurt wymieszany z platkami sniadaniowymi) ok 10tej zasypianie, a przed zasypianiem pierś (ale coreczka juz ssie malutko) o 12tej zupka (po zupce czesto jeszcze jakis owoc typu brzoskwinia, nektarynka, kiwi) 14-15;00 zasypianie przy piersi 16-16;30 drugie danie (zazwyczaj pulpecik z wołowiny lub cielęciny, czasami watrobka do tego ziemniaki z masełkiem) plus kilka łyzeczek deserku, jabłko z marchewka starte, kisiel na bobofrucie po 19tej kolacja (kaszka manna lub kaszka ryzowa) W nocy pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 11:18 Możecie wierzyć lub nie, ale moja mała skończyła 5 m-cy więc zaczęłam jej wprowadzać zupki (owocki już jadła od miesiąca). Codziennie na obiad zjada słoiczek zupki i słoiczek owocków -inaczej jest krzyk bo dziecko głodne - więc ja obiadek dwudaniowy już wprowadziłam Odpowiedz Link Zgłoś
mamulenka Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 12:41 U nas zawsze było jedno danie dla całej rodziny i nikt nie wstawał od stołu głodny Odpowiedz Link Zgłoś
woi.mi Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 13:26 U nas też najczęściej się jada tzw. drugie danie z dużą ilością warzyw gotowanych i surówkami. Ale nieraz jestem zadziwiona ile ludzie jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: obiad dwudaniowy 07.10.08, 17:30 U nas w domu je sie tylko jedno danie, więc nie wiem, dlaczego najmłodsza córka miałaby być jakimś wyjątkiem. Tzn. najstarsza dostaje dwudaniowy obiad w przedszkolu - i wtedy go zjada. Ale gdy nie jest w przedszkolu, wtedy tak jak my dostaje tylko jedno danie. Nie wstajemy głodni od stołu. Rety, przy trojgu dzieciach oszalałaby chyba, gdybym miała codziennie robić dwudaniowy obiad! Odpowiedz Link Zgłoś