esofik 17.12.08, 20:41 Gdy czytam posty mam, które mają dzieci w tym samym wieku z podwójną wagą jestem przerażona. Czy powinnam zacząć się martwić? Czy są mamy, które mają równie drobne dzieciaczki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 20:53 Moja córcia jest co prawda młodsza od Twojego maleństwa o miesiąc (jutro kończy 8 m-cy), ale też należy do tych drobnych - waży 7 kg. Długości u nas w przychodni nie mierzą, ale pasują na nią ubranka na 74-80 cm, więc tak naprawdę to nie wiem, ile córcia ma długości. Kiedyś też miałam obsesję na punkcie jej wagi, teraz jest mi to obojętne, a znajomi mówią mi, że jest taka śliczna i drobna (od razu widać, że dziewczynka ), a nie taka nalana jak wiele dzieci w jej wieku Odpowiedz Link Zgłoś
mbw78 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 20:58 dzieci są różne, czy dziecko prawidłowo przybiera na wadze mówi ci na pewno pediatra por,ównując jego wagę każdrorazowo do wagi urodzeniowej, może ma małą wagę ponieważ z niską też się dziecko urodziło? moja córcia 25.12 skończy 9 miesięcy, waży 8,5 kg, wzrostu dokłądnie nie podam bo u nas nie mierzą ale jest długa, na pewno maokoło 80cm. Odpowiedz Link Zgłoś
ibiza777 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 21:01 Moja Hania tydzień temu skończyła 8 m i waży niewiele ponad 7 kg. Body kupuję jej na 80. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 21:07 No fakt, maleńka jest. A jacy wy jesteście, rodzice? Wysocy czy niscy? Mój syn ma 4,5 miesiąca i wazy 7 kg dlugi na 70 cm, ale my z mężem jestesmy wysocy. Corka w tym wieku ważyła jeszcze więcej. wychodzi poza centyle w jej wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 21:50 Każde Dziecko jest inne, tak jak każdy z nas. Ja mam 175cm wzrostu a zazdroszczę filigranowym kobietkom, które mogą założyć 12cm szpilki na nogi ja już nie założę, bo będę 10cm wyższa od Męża Mój 1,5 mies Syn jest szczuplutki. Co prawda waży 5kg (wcale nie tak dużo jak porównuję z "rówieśnikami"), ale ma wzrostu sporo - nie mierzą go jeszcze, ale ja go ledwie co wciskam w bodziaki 68, a pajace to już na bank muszę mieć na 74, bo nogi ma długie Chłopina. Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Esofik, a jak karmisz?? 17.12.08, 21:53 bo dzieciaki na butli od początku jakieś takie większe mi się wydają... te mleka w proszku chyba mocniej tuczące są? Domyślam się że 9mies już nie wyłącznie na piersi, ale może po prostu długo karmiłaś piersią? No i predyspozycje każdy ma inne... Odpowiedz Link Zgłoś
esofik Re: Esofik, a jak karmisz?? 17.12.08, 22:49 butla od samego początku, do 3go miesiąca na pół z moim, odciąganym. A i tak od początku zjada połowę porcji. To samo z zupkami i deserkami. Lubi wszystko, ale w niewielkich ilościach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: Esofik, a jak karmisz?? 18.12.08, 16:01 Moja córcia od początku (niestety) wyłącznie na butli (karmienie piersią to w naszym przypadku tylko krótki epizod) - i jest filigranowa, jak pisałam wyżej. A więc nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
esofik Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 22:45 logicznie i zdrowo myśląc zgadzam się z Wami. Wiem o siatkach centylowych (jest na najniższej linii i ostatnio lekko spada). Przyczyn może być wiele: bo ząbkuje (mniejszy apetyt), bo jest wszędobylska i nie potrafi usiedzieć 5min (więc spala energię), bo genetyka (ja w Ikl podsatwówki ważyłam 20kg, a dziadkowie też nie są zbyt wyrośnięci) itd... itp... I wiem,że nie ma sensu porównywać,bo każde dziecko jest jedyne w swoim rodzaju... ...ale troszkę się martwię Odpowiedz Link Zgłoś
marioona84 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 23:35 Moja Zosia ma 9 miesiecy wazy 7640 i mierzy 69 cm Odpowiedz Link Zgłoś
esofik Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 17.12.08, 23:39 moja też Zośka. Więc może wszystkie Zośki tak mają Odpowiedz Link Zgłoś
magnolia22 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 12:34 Esofik, jeśli pediatra nic nie alarmuje, to ja bym się nie przejmowała, po pierwsze Córcia będzie śliczną filigranową kobietką, a po drugie, to zdrowiej być mniejszym i drobniejszym niż napompowanym pulpecikiem, bo później zostaje człowiekowi tendencja do tycia, jak w dzieciństwie jest pulchny jak maskotka firmy michelin. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.czarka Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 13:32 poza tym każde dziecko rośnie w swoim tempie. Np. mój synek też słabo przybierał, na rok miał 9 kg, ale w okresie 12-14 m-ca przybrał 1200g, sporo wtedy urósł, on w ogóle rośnie i przybiera skokowo. I nie wiadomo jaki osiągnie wzrost, tata ma 194cm, ja mam 165cm. Dla odmiany córka (teraz 11 m-cy) cały czas trzyma się 50 centyla Odpowiedz Link Zgłoś
malutka7718 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 14:10 Faktycznie malutkie jest Twoje dziecko ale dzieci są różne i porównując można się tylko denerwować i martwić. Mój mały urodził się z wagą 2820 a wiedku 4 miesięcy ważył już 7100. Cały czas ylko na piersi. Moja siostra urodziła jeden dzień później większego chłopca który teraz jest o 1,5 kg lżejszy od mojego syna. Jej jest chudzinka ale za to akrobata taki że szok, wykręca się na wszystkie strony i szaleje po całym łóżeczku a mój tego nie potrafi. Moja pediatra powiedziała mi że nie ma co porównywać dzieci bo każde jest inne i jeśli przyrosty wagi są równe i nie ma jakiś dziwnych skoków w jedną lub drugą stronę to jest ok. Widać taka uroda Twojej dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
1beata31 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 18:04 nie martw się moja Izka jak kończyła rok ważyła 8 kg i zaczeła nadrabiać zaraz w przedszkolu .Teraz ma 11 lat i nic nie widać że była taki kurdupel Odpowiedz Link Zgłoś
lavia78 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 19:55 ojeje a mój Cyryl skończył 13 tygodni i waży juz z 7 kg tylko piersiowy ostatnio ważył 6660 (na 3 miesiące i 66 cm) więc to chyba rożnie dzieci mają, jeśli pediatra nic nie mówi to chyba ok.... Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 20:19 Ostatnio znalazłam moją książeczkę zdrowia dziecka, by porownać z córeczką. Nie ma co porównywać. Ja w 9 miesięcu-7210 i 67cm. Od trzeciego miesiąca na 15centylu. Chodziłam mając 12miesięcy i b. szybko i poprawnie mówiłam. Zdarzyło się,że na ulicy współczuli mojej mam, że ma takie niedorozwinięte fizycznie dziecko, bo gada jak stary, a drobniutkie Mając rok ważyłam 7650 i miałam 73cm! 10kg wazyłam mając dwa lata. Zdrowa jak rydz całe dzieciństwo. Do teraz jestem szczupła, a mogę zjeśc konia z kopytami. Za to Miśkę urodziłam prawie 4kg Teraz zwalnia. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_maz7 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 20:37 Moja mała jutro kończy 10 miesięcy i waży ok 7,5 kg (może nawet nie), a wzrostu ma ok 75 cm (kupuje jej pajace na 80 cm). Jeszcze dwa miesiące temu prawie w ogóle mi nie przybierała i jakoś od miesiąca skoczyła mi z 7 kg. Może dlatego, że coraz bardziej urozmaicam jej jedzonko. Kaszek nie toleruje, wiec daje jej jogurty, twarożki dla dzieci, kanapki z wędliną i żółtym serem, czasem z jajkiem. Wcina to jak nie wiem co. No i na szczęście zaczęła mi trochę przybierać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaja30 Re: 9m-cy, 7kg, 70cm 18.12.08, 22:30 Też Cię pocieszę Moja mała na rok ważyła 7800, 72 cm. 8 kg osiągnęła w wieku 14 miesięcy. Badania na razie ok, nie ma się do czego przyczepić. Obserwujemy i czekamy, rośnie i przybiera powoli, teraz ok. 100g na miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś