ewdz 24.02.09, 18:35 Co lepiej kupić dla miesięcznego dziecka chustę czy nosidełko?? Jakie macie doświadczenia z nimi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinka251 Re: Nosidełko czy chusta 24.02.09, 18:49 chusta zdrowsze dla dziecka jak masz pytania to pisz na privbo zaraz pewnie wykaują wątek bo nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
izoola tylko chusta! 24.02.09, 20:58 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=44603 dla miesiecznego malenstwa tylko chusta i to w odpowiedniej pozycji zeby nie zaszkodzic. polecam forum, sporo informacji i kilka naprawde doswiadczonych dziewczyn pomoga ci wybrac chuste Odpowiedz Link Zgłoś
klarasz Zdecydowanie chusta 25.02.09, 15:33 Nosiłam synka od 3 tyg życia do chwili jak stał się za ciężki na mój kręgosłup . Idź na podane forum - tam dowiesz się wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
pelzaczkowa Re: Zdecydowanie chusta 25.02.09, 22:15 Ale na forum o chustach raczej nie dowie sie o zaletach nosidelka, a z pytania wynika, ze dziewczyna chce posluchac różnych opinii? Nie ma co leciec z linkiem na wyscigi. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_z-d Re: Zdecydowanie chusta 26.02.09, 10:22 Pewnie dlatego, że nosidełka nie mają zalet. Odpowiedz Link Zgłoś
majan2 Re: Zdecydowanie chusta 25.02.09, 22:15 Chuste lub jesli nosidło to tylko ergonomiczne np. Bondolino Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: Nosidełko czy chusta 26.02.09, 08:41 dla miesięczniaka to bym raczej polecała chustę (długą wiązaną) niby nosidełka ergonomiczne (manduca, ergo) też mają opcję noszenia takich maluszków, ale w chuście moim zdaniem można lepiej dociągnąć dziecko i lepiej zabezpieczyć główkę ja w chuście nosiłam odkąd synek skończył 2 tygodnie, w manduce nosimy dopiero odkąd skończył 3 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: Nosidełko czy chusta 26.02.09, 10:25 tylko chusta! tak jak napisala kinga_owca, jeśli nosidło, to tylko ergonomiczne i dla większego malucha Odpowiedz Link Zgłoś
sommer08 Re: Nosidełko czy chusta 26.02.09, 11:33 Polecam dla malucha chuste elastyczna (latwo sie wiaze i dopasowuje) a potem nosidlo ergonomiczne, bo sie szybko zapina Moja Mala ma 6,5 msca i dorosla juz do nosidla (rozstaw nozek), wkladka dla noworodkow sie nam nie sprawdzila (mam ergobaby). Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: Nosidełko czy chusta 26.02.09, 11:42 dla starszej miałam nosidełko dla młodszego chustę. Oba sposoby noszenia mi bardzo odpowiadały. Nosidełko ma ten plus,że łatwo można je założyć chusta natomiast,ok łatwo można się zamotać ale w domu,bo chusta długa na 4-5metrów więc motanie na dworze szczególnie w taką ,,brudną'' pogodę jest uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lavia78 Re: Nosidełko czy chusta 26.02.09, 12:14 wszyscy zalecają chustę lub ergonomiczne nosidła dla starszaków....a my dalej niezdecydowani i nosimy na rękach Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Nosidełko czy chusta 26.02.09, 12:46 ja jako jedyna napisze ze nosidlo. Prosze chustomaniaczki o nienaskakiwanie na mnie. Tez sie naczytalam jakie to chusty sa genialne, a nosidla bee i bylam nawet przekonana ze kupie chuste ale mialam mozliwosc wyprobowania i jednego i drugiego zanim wydalam kase. Kupilam nosidlo i z wielu wzgledow odpowiadalo mi i dziecku bardziej niz chusta i jej 100 mozliwosci wiazania. Jedyna wada nosidla to to, ze wg producenta jest przeznaczone dla dzieci do 10 kg, wiec liczylam ze mi na dluzej wystarczy. Moja cora jest jednak chuda i dluga i majac 11 mies. ma jeszcze bardzo daleko do tych 10 kg a na dlugosc juz niezbyt pasuje. Planuje zakup innego nosidla z mozliwoscia "wrzucenia" dziecka na plecy. Odpowiedz Link Zgłoś
ithilhin Re: Nosidełko czy chusta 18.04.09, 20:01 to kup nosidlo ergonomiczne, starczu nawet dla trzylatka jak sie ktos uprze, na plecach jak najbardziej sie w nim dobrze nosi Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Nosidło ergonomiczne 18.04.09, 21:44 Jest tego sporo - Manduca, Beco, Patapum, Angel Pack i inne. Ja mam akurat Angel Pack i Kenguruszę rosyjskiej konstrukcji. I naprawdę sprawdziły się znakomicie i nieraz były niezastąpione jak musiałam załatwić jakieś sprawy w urzędach np. a nie mogłam targać tam wózek. Do chusty się nie przekonałam, bo mnie przede wszystkim przeszkadzało to wiązanie Ale z nosidłami, jak piszą dziewczyny, rzeczywiście trzeba poczekać do 3 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidaa Re: Nosidło ergonomiczne 18.04.09, 22:12 mam jedno i drugie, wrazenia moje to takie ze w nosidełku ciężar dziecka wbijał mi sie szelkami w ramiona i wrazenie ze dziecko jest dalej ode mnie. W chuscie, chociaz pare razy tylko uzyłam, ciezar dziecka rozklada sie rownomiernie na całe moje plecy, i ciałko przy ciałku. Z dwóch polecam chustę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Nosidełko czy chusta 18.04.09, 22:16 jasne, ze chusta i tylko chusta dla takiego małego Odpowiedz Link Zgłoś
tres09 Re: Nosidełko czy chusta 19.04.09, 14:37 Ja sie dolacze do pytania, wiekszosc osob poleca chuste, ale co w sytuacji jezeli dziecko ma byc noszone krotko (zniesione po schodach i do wozka i po spacerze to samo - z wozka wnoszone po schodach na czwarte pietro). Chodzi o noworodka. Chusta wydaje sie w takiej sytuacji malo praktyczna, bo wiazanie zbyt uciazliwe, myslalam o elastycznej, no ale na lato moze byc za ciepla. W rekach wole dziecka nie nosic, bo niewygodnie no i wolalabym miec jakies zabezpieczenie przed upuszczeniem. Wydaje mi sie ze w takim razie lepsze bedzie jednak nosidlo dla noworodka - jak sadzicie? Jezeli tak to jakie konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kammik Re: Nosidełko czy chusta 19.04.09, 16:56 Kup poucha albo kółkową, nie trzeba wiązać. Ja do wnoszenie/znoszenia nie bawiłabym się w chustę, bo zanim włożysz to byłabyś już na II piętrze Wydanie kilkuset zł na nosidło ergonomiczne użytkowane do łazenia po schodach jest imho lekko nieekonomiczne. > jezeli dziecko ma byc noszone krotko A to już samo dziecko zdecyduje, ile chce być noszone Odpowiedz Link Zgłoś
embeel Re: Nosidełko czy chusta 19.04.09, 22:49 ja mam nosidło ergonomiczne Ergobaby i bardzo sobie chwalę. Młoda nie akceptowała i nadal nie akceptuje chusty - objawia się to dzikim wyciem...z drżącym sercem kupiłam ww. nosidło i zaakceptowała. Nawet zasypia w nim. Youpii! -- Zdobyliśmy Południe Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d chusta 20.04.09, 08:49 bo ma oproch funkcji noszenia takze funkcje polozenia na podlodze, zwiniecia i wlzonei a do plecaka, funckje przykrycia dziecia i funkcje wyciaania jak sie dziec slini)) Odpowiedz Link Zgłoś