Dodaj do ulubionych

harmonogram dnia

26.03.09, 10:22
Witam wszystkie Mamysmile) Mam pytanko - w jakim wieku najlepiej
ustalić harmonogram dnia??? Czytałam, że dziecko po jedzeniu powinno
mieć swój czas aktywności, a potem spanie.
Moja Niunia ma 3 miesiące (14 tygodni). Do tej pory jest tylko na
piersi i narazie mamy ustalony rytm nocny (około 19 kąpiel,
karmienie i sen do 4 rano. O 4 ją budzę na karmienie i śpi do 7,
potem zabieram ją do siebie do łózka i śpimy razem do 9). W ciągu
dnia mamy ustalony spacer około 12 - i Klaudynka śpi na polu 1 do 2
godzin. Natomiast reszta dnia wygląda tak, że po przebudzeniu ją
karmię, bawimy się i potem znowu ją karmię ponieważ Malutka ma
problem z przybieraniem na wadze i mam ją karmić na każde żadanie,
nawet jak chce cyca za 15 minut. M.in. dlatego też ją budzę do
karmienia o 4 w nocy (bo podobno nocny pokarm jest najbardziej
tłusty), bez pobudki spałaby do 5-6.
Proszę o informację czy poczekać, aż zacznę jej wprowadzać stałe
pokarmy i wtedy uregulować resztę dnia?? Czy może już powinnam to
zrobić??
Będę wdzięczna za wszystkie rady, Pozdrawiam gorąco
Obserwuj wątek
    • ola11mar Re: harmonogram dnia 26.03.09, 10:41
      Myślę że wasz harmonogram dnia jest w porządku. U nas na początku wyglądało to
      podobnie. Jakiś ogólny schemat mała wypracowała sama ok 5 miesiąca. Wtedy
      zaczęła regularnie jeść (co trzy godziny je cyca)i spać. Oczywiście wiadomo, że
      u dzieci przez tydzień plan wychodzi a w następnym tygodniu dziecko nie chce
      spać tyle ile byśmy chcieli i plan idzie w łep. Najważniejsze aby wieczorem była
      kąpana o o określonej godzinie. Ja również starała się aby szła spać w dzień co
      dwie godziny. I tak to wygląda do dzisiaj i młoda załapała o co chodzi. powodzenia
    • semi-dolce Re: harmonogram dnia 26.03.09, 11:15
      Mój syn sam ustalił plan dnia mając 4 miesiace.
    • beliska Re: harmonogram dnia 26.03.09, 13:15
      Karmiłam na żądanie i róznie to wypadało. Pilnowałam, by po mniej więcej określonym czasie aktywności, połozyć małą spać na czas blizej nieokreslony oczywiście, bo to już od niej zależalo.
      Tak jest do tej pory, choc posiłki nam się z czasem bardziej wyregulowały. Rytm dnia pomaga, ale nie wyobrażam sobie takiego z zegarkiem w ręku, bo tu wypadną dłuższe zakupy,tu dzieć jest dluzej aktywny, tu spacer dłuższy, bo jest ciepło i fajnie.
      U Was jest ok.
      • mama_nikodemka Re: harmonogram dnia 26.03.09, 13:35
        moj synek sam wyregulowal sobie plan dnia, to bylo cos ok 5 m-ca, ja wczesniej
        pilnowalam pory wychodzenia na dwor i wieczornej kapieli,reszta byla na zadanie
        dziecka - i jedzenie bo karmie piersia i drzemki, teraz tez nie wszystko wypada
        punktualnie ale mniej wiecej o tych samych porach, raz pol godz czy godzine
        wczesniej raz pozniej, to zalezy o ktorej wstal, ile spal itd, nigdy nie
        patrzylam i nie patrze na zegarek, synka karmie na zadanie, rano i wieczorem
        dostaje kaszke ale to juz o stalej porze smile reszta wychodzi w ciagu dnia, spac
        idzie wtedy kiedy jest spiacy a nie wtedy gdy wypada jego pora ale tak jak
        napisalam mniej wiecej jest to o tych samych godzinach
    • marghot Re: harmonogram dnia 26.03.09, 14:07
      ja poczekałabym ze stałymi pokarmami to 6 lub co najmniej do 5 m-ca.
      Chyba że lekarz inaczej zaordynuje
    • joannaw44 Re: harmonogram dnia 26.03.09, 17:45
      Hej. Myślę, że zamiast trzymania się stałych godzin ważniejszy jest rytm 3-4
      godzinny. TO jest tak - dziecko budzi się, je (od 15 minut u starszego do 1 godz
      u młodszego), przewijanie + zabawa + kąpiel po południ + spacer itd - ok 1
      godziny do 1.5 godziny a po tym wszystkim (karmienie + zabawa) dziecko jest
      zmęczone i śpi 1-2 godziny. I się budzi i.... kolejny cykl. Tracy Hogg ma
      podobne zalecenia - polecam gorąco jej książki! Mój mały po 2 miesiącach zaczął
      przesypiać noc a ja zawsze wiedziałam czy płacze na głód czy na zmęczenie czy na
      nudę itd.
      • mamaboryska2 Re: harmonogram dnia 27.03.09, 16:37
        joannaw44 napisała:

> Tracy Hogg ma
        > podobne zalecenia - polecam gorąco jej książki! Mój mały po 2 miesiącach zaczął
        > przesypiać noc a ja zawsze wiedziałam czy płacze na głód czy na zmęczenie czy n
        > a
        > nudę itd.
        A ja przeczytałam "Język niemowląt" i niewiele z niego skorzystałam. Owszem,
        sporo fajnych rzeczy, które instynktownie już miałam wdrożone. Jednak nauczyć
        małego nocnego spania nie potrafię sad
        Oczywiście wiem że jeszcze wszystko przed nami smile
        Natomiast co do planu dnia to mój synek sam sobie go ustalił. Wystarczyło kilka
        dni poobserwować i zapisywać godziny.
        I tak o 12 mamy karmienie i spacer, który trwa do 15, czasem do 16. Jeśli nie
        chce mi się iść do parku wystawiam małego w wózku na zimny ganek. O 15-16
        (czasem przesypia) karmienie i z reguły dalsza część spaceru/werandowania.
        Kiedyś do 18 teraz krócej śpi. Po 18 jest czas aktywności, kiedy to bawimy się i
        gadamy sobie. O 21 kąpiel, jedzonko i spać. w nocy bywa różnie. Z reguły budzi
        się o 1, 4, potem od 4 już nie śpi. O 6 dostaje jeść po czym turlamy się po
        wyrku do 12 smile
    • camel_3d Re: harmonogram dnia 27.03.09, 17:01
      > O 4 ją budzę na karmienie i śpi do 7,
      > potem zabieram ją do siebie do łózka i śpimy razem do 9).

jezu..po diabla ja budzisz??
      3 miesieczne dzieci juz nie potrzebuja jedzenia w nocy.
      • mamaboryska2 Re: harmonogram dnia 28.03.09, 10:50
        camel_3d przecież napisała że budzi ponieważ mała nie przybiera na wadze???
        • camel_3d Re: harmonogram dnia 28.03.09, 10:57
          to moze po prostu mleko matki jest w jakis sposob niewystarczajace juz.. ale
          budzic dziecko w nocy..no nie wiem...
    • myszabw Re: harmonogram dnia 28.03.09, 21:11
      Skoro Córeczka mało przybiera i ma 3 miesiące, to powinna jeść w nocy.
      Ale jeśli śpi całą noc i się nie wybudza, to ja bym jej nie karmiła rano o 4,
      tylko przez sen ok. 23.00 (ale nie później). Ty będziesz miała całą noc snu, a
      ona porcję jedzenia. Możesz pokarm odciągnąć i ją nakarmić z butelki bez
      budzenia. Dodatkowo kiedy przyjdzie czas oduczania jedzenia w nocy, będzie Ci
      łatwiej, bo przesuniesz stopniowo karmienie z 23.00 na 20.00 (w odcinkach
      3-dniowych, zmniejszając też ilość podawanego jedzenia). Jeśli będziesz ją
      karmić o 4.00 to może się nauczyć karmienia w nocy i wtedy będzie problem z
      oduczeniem.
      • heneska Re: harmonogram dnia 02.04.09, 09:37
        Nie ma pojęcia jak ustalić ten harmonogram dnia...Moja córcia w dzień spi bardzo
        mało(ma 2miesiące)no chyba ze wyjdziemy na spacer,w nocy też tak średnio:/,
        budzi mnie średnoi co 2 i ssie godzine. W dzień, kiedy nie śpi- ssie, trudno ją
        czymkolwiek innym na dłużej zagapić, bo szybko kończy się to płaczem. Więc
        podaję jej pierś i efekcie wygląda to tak,ze cały dzień jest przy
        piersi.Pomożcie, co robić????
    • pianet Re: harmonogram dnia 30.03.09, 12:51
      Ja bym tez nie budzila. Moja starsza corka, obecnie 4 latka, byla
      wczesniakiem, tez slabo przybierala na wadze, ale ja jej w nocy nie
      budzilam do karmienia, i tez po kilku tygodniach zycia przesypiala
      mi cala noc. I dzieki temu nie wiedzialam co to wstawanie do dziecka
      w nocy i nie musialam tego oduczac. A corka rosnie ok, jest co
      prawda na 25 centylu, ale nie kazde dziecko bedzie na 50, jest po
      prostu drobna, nie lubia za bardzo jesc, ale takie sa dzieci - jedne
      jedza duzo (moja 6 mies.coreczka), a jedne beda niejadkami.
      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka