Dodaj do ulubionych

leżenie na prawym boku

18.02.06, 23:23
Wiem że lepszy do leżenia jest lewy, czuję zresztą różnicę, na prawym jakoś
mi tak duszno. Ale tak naprawdę nie wiem dlaczego tak jest. Co tam jest?
Jakaś żyła?
Obserwuj wątek
    • patrycjabl79 Re: leżenie na prawym boku 18.02.06, 23:29
      tez jestem ciekawa,
      roznicy niestety nie dostrzegam poniewaz uwielbiam spac na lewym boku a rowiez
      na plecach chociaz teraz to odpada bo strasznie niewygodnie
      ale jesli ktos wie dlaczego ten prawy boczek jest taki wazny prosimy o odpsmile
      • keri5 Re: leżenie na prawym boku 18.02.06, 23:37
        Hmmm a u mnie jest zupelnie odwrotnie, tylko prawy bok
        mnie ratuje i po prostu rewelacja jak na nim leze,
        natomiast na lewym od razu odczuwam nieprzyjemny ucisk
        na przepone i jest mi gorzej oddychac. Ja przez caly czas
        musze lezec i jest to wlasnie prawy bok, natomiast wiem
        ze ponoc na lewym odciazone sa wszystkie organy i teoretycznie
        powinno byc lepiej ale widocznie to nie jest regula a dla
        mnie jest wazniejsze co akurat jest dla mnie lepsze a nie
        co jest napisane w podreczniku.
        pozdrawiam
        • patrycjabl79 Re: leżenie na prawym boku 18.02.06, 23:43
          to tak jak dla mnie keri5,
          a zreszta tylko przy usypianiu mozemy nad tym zapanowac bo pozniej to juz
          ciezkosmilesmile czasem budze sie rano w takich pozycjach ze zastanawiam sie jak ja
          sie tak ulozylamsmilesmile
          • justynapio Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 00:05
            cześć
            z tym prawym bokiem to jest tak, że przebiega tam główna tętnica, ale spanie na
            prawym boku nie powoduje na nią ucisku. moja gin powiedziała, ze wykluczone
            jest tylko spanie na plecach bo wtedy macica uciska i tętnicę i kręgosłup, co
            powoduje mniejszy dopływ tlenu do dzidzi i bóle krzyża. Wszystkie inne pozycje
            są wskazane. W moim przypadku (30tc i problemy ze snem) mam się układać tak aby
            było mi wygodnie smile

Pozdrowionka
            • aniatomek3 Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 08:31
              uwielbiam spać na prawym boku, ale lepszy lewt ponoć bo lepsze krążenie krwi.
              Ale że spać na plecach nie wolno? Przerażające tylko boki zotały.... (a ja
              wiercę się strasznie) Pozdrawiam Ania
              • keri5 Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 09:25
                Z tymi plecami to bzdura, ja tez tak myslalam przez
                jakis czas i meczylam sie na boku, potem na wizycie
                zapytalam lekarke o to i ona powiedziala ze mozna
                lezec na plecach jesli matce sie nic nie dzieje, tzn
                nie jest jej duszno i nie traci tchu to dziecku tez
                sie nic nie stanie i spokojnie mozecie lezec na plecach
                ja teraz leze bez oporow, nic mi sie nie dzieje i jest
                super.
                • kropka1005 Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 09:34
                  podtrzymuje powyższą opinie .Słyszałam ze leżenie na plecach jest niebezpieczne
                  ale ytylko wtedy gdy matka zaczyna czuć się niekomfortowo i nie zmienia
                  poozycji.Oznacza to ze płód naciska na żyłę którą jest nad kręgosłupem.Na
                  szczęście ciężarne budzą się alebo czują dyskomfort gdzy coś jest nie tak i
                  automatycznie zmieniają pozycjęsmile do tej pory spałam na plecach, ale powiem Wam
                  ze troche mimo wszystko spanikowałam po tej informacji, jakbym przestała sobie
                  ufać, i układam sobie stosy poduszek po bokach zeby spoać na boku.Pozdrawiam
    • borysek8 Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 11:26
      Ja od kiedy dowiedzialam sie ze nie mozna na plecach bardzo sie pilnuje. Tzn na
      chwile sie tak klade ale nie na dlugo. Na lewym nie moge bo niuni to chyba nie
      odpowiada, jak tylko tak sie poloze to otrzymuje uderzenia z kilku miejsc.
      Zostal mi tylko prawy bok sad
      • kania_a Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 18:04
        czesc dziewczyny!
        leżenie na prawy boku moze spowodować wystąpienie zespołu głównej żyły dolnej.
        Powiększająca się macica wywiera ucisk na tę żyłę i przez to ogranicza dopływ
        krwi do macicy i łożyska i może wywołać niedotlenienie dzidziusia. Dlatego też
        naprawdę unikajcie leżenia na tym boku, lepiej zdecydowanie jest na lewym.
        Dzięki temu jest lepsza perfuzja krwi przez łożysko i odciążone są inne narządy
        sąsiadujące blisko macicy.

Pozdrawiam.
    • kropek47 Re: leżenie na prawym boku 19.02.06, 20:34
      Z lezeniem to jest tak - trzeba sie ulozyc tak jak jest wygodnie i juz.

Lepiej nie zasypiac na pleckach bo tak naprawde nie skontrolujesz czy jesc Ci
      zle czy nie jak spisz (co prawda jak Ci bedzie zle to sie obudzisz wink).
      Najlepiej na lewym boczku.
      Ale u mnie jak leze na lewym do dzidzia kopie i nie ma bata trzeba boczek na
      prawy zmienic.
      • keri5 Re: leżenie na prawym boku 20.02.06, 09:23
        Hmm, na plecach raczej nie, na prawym mnie bardzo kopie a na
        lewym przepona boli i trudno oddychac wiec zbyt duzego wyjscia
        to ja nie mam leze na prawym.
        • magdacz1 Re: leżenie na prawym boku 20.02.06, 09:29
          Ja też więcej na prawym, poprostu na lewym nie umiem wogóle zasnąć. Staram się
          leżec na lewym. Na plecach natomiast, jak śpię do hrapię, chociaż przedtem tego
          nie robiłam.
          • katarzynazi Re: leżenie na prawym boku 21.02.06, 10:05
            witam wszystkie!
            Niestety przekonałam się na własnej skórze...dokładnie na kolanach, ze lezenie
            (spanie) na prawym boku, to jakis koszmar. Wiadomo ze podczas snu raczej trudno
            skontrolowac ułozenie....przebudzilam sie leząc własnie na prawym boku i
            strasznie miałam ocięzałe nogi głownie kolana, jakbym przeszła 100 km. i bolał
            mnie troche dól brzucha, jakby spojenie łonowe.
            • k_maja Re: leżenie na prawym boku 21.02.06, 11:13
              Ha!
              A ja śpię na obydwu bokach (choć na lewym dostaje kuksańce od dzidzi), ale
              często budzę się na pleckach...z kotem śpiącym na brzuszku smile
              Nie panikuję - pocieszam się, że organizm sam da mi znać jak będzie coś nie tak.
              Gdybym się chciała zadręczać wszystkim co MOŻE się stać, to bym chyba przez tę
              ciążę nie przebrnęła bez jakichś psychoz.
              kasia
    • aniatomek3 Re: Dobra rada 21.02.06, 12:50
      A może już to wiecie... ale mnie bardzo pomaga przy leżeniu na boku podłożenie
      poduszki pod nogę zgiętą w kolanie (tą na której się nie leży aktualnie)
      poduszka im twardsza tym lepsza. Sprawdza się zwłaszcza pod koniec ciąży kiedy
      to leżenie jest w każdej pozycji niewygodne (i jak ktoś ma problemu z puchnącmi
      nogami)- u mnie się to sprawdziło się przy pierwszym dziecku. No i oczywiście
      jest jeden mankament że łoże musi być duże, albo wygonić męża do innego łoża...
      Pozdrawiam
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka