oszenk 09.08.06, 19:33 Hej, byłam dzisiaj na USG i z dzidzia wszystko dobrze, ale problem jest z łożyskiem, jest przodujące. czy ktoras tez tak ma? ja sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marysiowamama Re: łożysko przodujące 09.08.06, 20:07 Oj, ale na taką diagnozę to chyba trochę za wcześnie. Mam podobny problem, u mnie to brzmiało tak że kosmówka zachodzi na ujście wew.Byłam spanikowana po USG (dalej troche jestem)nawet zmieniam lek.który tak mnie nastroił na ten temat że chciało mi się płakać.Super wytłumaczyła mi to jedna z lutówek(jest chyba sądząc z tabelki lekarzem)Dodaje Ci link.Dodam że kol. wyszło to samo a na nast.usg wszystko już wyglądało inaczej.Dlatego za 2tyg idę na usg do innego lekarza.Podobno to często błędny odczyt. Czas pokaże,a na razie szkoda nerwów.Tylko musimy się trochę bardziej oszczędzać, tak na wszelki wypadek... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=39984&w=46070882&a=46100771 Odpowiedz Link Zgłoś
oszenk Re: łożysko przodujące 09.08.06, 20:47 Dziękuję ślicznie, lekarz na razie zalecił wstrzemięźliwosć seksualna i zero dzwigania czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: łożysko przodujące 09.08.06, 21:00 Kurcze ja o wstrzęmięźliwości nic nie wiem. Zresztą to że nie mogę dzwigać i biegać wyciągnęłam od "mojej"lek. prawie siłą. A powiedz czy Ty masz już zdjagnozowane łożysko przoduj.Czy to dopiero podejrzenia.Bo przeciez łożysko nam się dopiero chyba formuje?A do tego podobno to się barrrdzo rzadko zdarza w efekcie końcowym.Wszystko ładnie się przesówa. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: łożysko przodujące 09.08.06, 22:58 No właśnie, ja też usłyszałam, że łożysko jest za nisko w stosunku do tego jak powinno być. Ale wydaje mi się, że o przodującym to jeszcze nie ma mowy. W książce "W oczekiwaniu na dziecko" wyczytałam, że ono będzie migrować wyżej w macicy i że dopiero dużo, dużo póżniej można stwierdzić czy jest przodujące czy nie. Zresztą gin też mówił, że jeszcze się okaże co i jak. W tej chwili można tylko obserwować. A tłumaczyła to fajnie o ile pamitam Nowakaga pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
oszenk Re: łożysko przodujące 10.08.06, 05:13 Byłam na USG u gina, który nie prowadzi mi ciąży. Od razu jak to zobaczyl powiedział o wstrzemięźliwości nawet nie pytałam go o to. Dopiero 18 sierpnia ide do mojej gin, wiec zobaczymy co ona powie, jednak na razie będę się słuchać tamtego lekarza. Ostrożności nigdy nie za dużo. A co do łożyska to w opisie USG mam coś takiego:" Łożysko przodujące zlokalizowane na tylnej ścianie, brzegiem dolnym przechodzi na drugą stronę ujścia wewnętrzenego" Poza tym gin powiedział, ze łozysko najczęciej migruje i około 20 tygodnia może być juz u góry. Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: łożysko przodujące 10.08.06, 08:42 To daj znać po nast.usg.Wyczytałam w inter.że nawet lasce w 33tc wszystko ładnie się przesunęło. Odpowiedz Link Zgłoś
nowakaga5 Re: łożysko przodujące 10.08.06, 20:36 Dziękuję!!! )) Cieszę się, że na coś się przydałam Jestem lekarzem, ale nie przyznawałam się, bo z ginekologii nie jestem dość mocna, a z forum chciałam się dowiedzieć więcej praktycznych rzeczy, których nie uczą na studiach. Trzymam kciuki, za Wasze jeszcze nie łożyska Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama do nowakagi5 11.08.06, 12:35 A może zostaniesz naszą osobistą konsultantką? Zrobimy dział "napisz do Agi".To oczywiście żart, ale dziękujemy Ci za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 w 20 tyg.. 20.09.06, 10:56 okazalo się, że mam łozysko przodujące, ale trafiłam do babsztyla i zamiast mi uswiadomić, że do 32 tyg może sie przesunać, ze póki nie ma plamien i krawien to jest ok.. zebym sie nie martwila, to mi czarne wizje o stracie dziecka przedstawiała... yh dobrze,ze potem z polozna kolezanka mamy rozmawialam i onam i powiedziala, ze tej gin to mam do konca nie sluchac, bo ona jest taka dziwna, ze mam duzo lezeć i odpoczywac... ale to nie znaczy, że jak troche posiedze, pojade gdzies autem czy pojde na spacer cos sie stanie... bo przeciez lekarz prowadzacy pozwolil mi jechac do polski, a ta oczywiscie powiedziala, ze jestem glupia w taka podroz ruszac i ze mam kategorycznie nigdzie nie jechac... a polozna znow co innego , że mam jechac tylko lezec w aucie i jak cos to przerwac podroz i badz tu madry i pisz wiersze Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: w 20 tyg.. 20.09.06, 12:20 Jak bym słyszała swoja lekarkę tyle że ja do niej postanowiłam więcej nie iść bo za dużo nerwów mnie to kosztowało. Też kazała mi leżec i odpoczywać, natomiast lekarz który mi robił usg w 17tc zapytał tylko czy miałam do tej pory jakies krwawienia, jeśli nie to ma nadzieje że wszystko jest ok. i żeby nie robić z siebie chorej bo jeszcze nic sie nie dzieje. Kazał zrobić usg ok.23tc i stwierdził że jego zdanie wszystko powinno być już na miejscu i tego się trzymam i tobie tez życze p.s.ja to już miałam zdiagnozowane w 10tc i juz wiem że na ost.usg łożysko było troche wyżej względem pierwszego. BĘDZIE DOBRZE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ula_kanada Re: w 20 tyg.. 20.09.06, 17:03 Mi wczoraj gin powiedziala na podstawie usg w 18tym tygodniu ze mam lozysko nisko. Wytlumaczyla ze by teraz sie tym nie martwic bo to jest czeste we wczesnej ciazy i prawdopodbnie pojdzie do gory. Bede miala kolejne usg w 28mym tygodniu by sprawdzic zmiany. Jesli lozysko zostanie na dole to bedzie gwarantowana cesarka. Z niskim lozyskiem jest wieksze prawdopodobienstwo krawienia ale staram sie za bardzo o tym nie myslec Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: w 20 tyg.. 21.09.06, 08:55 no ja do niej nie chodze bo prowadze ciaze na bawarii nie w polsce, ale w tym dniu akurat tylko ona była, wiec z blaku laku... poszlam do niej... ja tez nie plamie, nie krwawie i nigdy nie krawilam przez cala ciaze (tfu tfu tfu zeby nie zapeszyc )... wiec narazie jest ok dziekuje za twoja odp Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: w 21 tyg.. 27.09.06, 11:59 mi lekarz tez powiedział w 21tc ze mam łozysko przodujące nastraszył mnie przy tym niepotrzebnie, bo trochę za wczesniena taką diagnozę. Poszłam skonsultowac z innym i tez powiedział ze on by tego jeszcze nie nazwał łożyskiem przodującym tylko że mam nisko łożysko ale to sie jeszcze moze cofnąć (ale nie musi). trochę się uspokoiłam, ale na krótko bo dostałam małych plamień. na szczeście tylko trochę i przez chwilę. na razie jest ok, ale w plecaku mam skierowanie do szpitala na "w razie czego". oby się nie przydało do lutego Odpowiedz Link Zgłoś
marysiowamama Re: w 21 tyg.. 27.09.06, 14:37 Dziesiaj się dowiedziałam że nast.usg mam w 25tc i mam nadzieję na poprawę, ale cały czas śledzę ten temat i przed chwilą wyczytałam że często łożysko podnosi się dopiero po 30tc, a tylko 1% ma w efekcie łożysko przodujące. Troche to dla nas pocieszające Odpowiedz Link Zgłoś
marti_ka82 Re: w 21 tyg.. 28.09.06, 09:46 ale zwykle czekaja do 32 tyg na podniesienie lozyska... no a jesli nie ruszy sie uparte... to jest CC... i tyle... nasjwazniejsze, zeby dzieciatko bylo zdrowe i bezpieczne a to czy musimy dluzej i wiecej odpoczywac no coz przyda sie zapas energii na czas kiedy malenstwa pojawia sie na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś