Dodaj do ulubionych

rozwarcie...?

17.01.07, 15:52
Dziewczyny!
Mam pytanie, pewnie wyda się wam głupie, ale pytam: czy można samej wyczuć rozwarcie, np. podczas kapieli? Czy coś takiego stwierdzi tylko gin? Ostatnio mam takie dziwne uczucie, jakby tam się troszkę więcej miejsca zrobiło wink Może tylko przewrazliwiona jestem, wizyta w poniedziałek dopiero, a takie coś to nie powód do wizyty w szpitalu.
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • amagda80 Re: rozwarcie...? 17.01.07, 16:06
      wiesz, przez 3 dni przed porodem chodzilam z 2 cm rozwarciem ale jakos nie
      sprawdzalam sama czy czuje smile
      mysle ze uczucie "ze sie zrobilo wiecej miejsca" nie oznacza rozwarcia; szyjka
      jednak jest dosc gleboko (przypomnij sobie jak wyglada badanie gin oceniajace
      stan szyjki) ale pewnie nie jest niemozliwe samemu wyczuc czy szyjka jest
      miekka, twarda, zamknieta czy otwarta i ewent na ile- tzreba chyba tylko sie na
      tym troche znac; nie wiem sama, tak mi sie zdaje smile
      • marzusia_s Re: rozwarcie...? 17.01.07, 16:26
        Dzięki! Pewnie jestem przewrażliwiona, nie znam się na tym ani troszkę. To tylko takie subiektywne uczucie, może wzmocnione przez silne upławy... Coraz większą schizę mam wink)
      • dragonflyyy Re: rozwarcie...? 17.01.07, 16:30
        to czy jest rozmiękczona, czy twarda można wyczuć wink to wiem napewno... ale
        rozwarcie... nie wiem....
        pozdrawiam
    • doso1 Re: rozwarcie...? 17.01.07, 16:29
      Tez wydaje mi sie, ze mozna samemu to stwierdzic, tylko trzeba wiedziec jak. I
      raczej nie jest to uczucie opisywane przez Ciebie.
      U mnie ponad tydzien temu lekarz stwierdzil rozwarcie na palec. Bylam w piatek
      na kontroli i do tego czasu sie nie powiekszylo. Jutro mam kolejna wizyte i
      zobaczymy co dalej. Aha, i jakos nie ciagnelo mnie, zeby sobie samej sprawdzac
      jak to wyglada, wiec w tej kwestii nie pomoge. Aha, i tak generalnie to nic
      specjalnego nie czuje.
      • ambrozja Re: rozwarcie...? 17.01.07, 16:50
        Pytałam się położnej ze szkoły rodzenia czy to jakoś w lusterku mozna
        zaobserwowac smile ale powiedziała ze laik tego absolutnie nie zauważy, gdyż
        mozliwe to jest tylko przy badaniu ginekologicznym. Zresztą słowa jej
        potwierdziły się w 100 % kiedy to wyladowałam u gina w tamtym tygodniu i on
        badając mnie stwierdził 5 cm rozwarcie o czy ja nie miałam pojęcia gdyż niczego
        nie czułam. Wylądowałam przez to w szpitalu ale narazie mnie wypuscili smile
        • marzusia_s Re: rozwarcie...? 17.01.07, 17:00
          No to rzeczywiście głupia sprawa... Tylko nie myslcie, ze się sama badamsmile Nic z tych rzeczy, palcami nic nie sprawdzam, tylko przy myciu miałam takie dziwne odczucie.
          Dzieki za pomoc! Czekam do poniedziałku na wizyte u gina wink)
    • rengur Re: rozwarcie...? 17.01.07, 17:08
      Podobno da się to wyczuć, ale jak się ktoś na tym zna. Miałam koleżankę -
      położną, która ma półtoraroczną córcię i do szpitala pojechała w ostatniej
      fazie porodu (dobrze że miała bardzo blisko), ale wariatka od chwili kiedy
      zaczęły się pierwsze skurcze regularnie badała się sama ... (stan szyjki)
    • anhes Re: rozwarcie...? 17.01.07, 17:52
      uf, uspokoiłaś mnie że się nie badasz sama- tym bardziej w kąpieli smile

grzebanie w pochwie w trakcie kąpieli nie jest zbyt bezpieczne bo można sobie
      zapodać infekcję smile normalnie do pochwy nie wpływa woda z kąpieli, ale w
      trakcie takiego " badania" mogłaby.

Jak zapewne wiesz szyjka macicy to taki pierścień na ścianie pochwy. Oczywiście
      że można wyczuć zmiany w szyjce. Osoby stosujące naturalne metody planowania
      opierają się własnie na obserwacji zmian zachodzących w szyjce w różnych fazach
      cyklu. W trakcie owulacji szyjka jest jakby lekko otwarta, później jest
      zamknięta. Sądzę że skoro ktoś zna swój organizm na tyle, tym bardziej jest w
      stanie zaobserwować rozwarcie.

Przypuszczam że to co odczuwasz to luźność ( ale słówkowink) w pochwie a to coś
      zupełnie innego smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka