thaigirl 24.11.08, 17:21 Czy wiecie dziewczyny kiedy będą przyjmować zapisy na nasze luciaki do Państwowych przedszkoli? Jeszcze sie nie orientowałam, ale chyba już czas? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princessa1 Re: Państwowe przedszkole 24.11.08, 17:51 pewnie zależy od miasta, poszukaj info na stronach urzedu miasta u nas w ubiegłym roku rekrutacja elektroniczna rozpoczęła sie 28.01 ja tu mówię o przyjeciu dziecka do przedszkola od września 2009, a to zależy od tego czy będa miejsca, bo pierwszeństwo mają 3 latki Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07 Re: Państwowe przedszkole 24.11.08, 18:16 u mnie dopiero po skończeniu 3 roku życia, czyli w marcu 2010r. Wcześniej nie przyjmują wniosków. Odpowiedz Link Zgłoś
aanna6 Re: Państwowe przedszkole 24.11.08, 18:22 prawdopodobnie od 1-03 2008 do 31-03-2008 do godz 17.00 tak znalazłam na googlach Odpowiedz Link Zgłoś
aniutka009 Re: Państwowe przedszkole 25.11.08, 08:02 U nas przyjmuja dzieci dopiero gdy skoncza 3 latka. Czy na drugi semestr. Ale mi szkoda go do zgranej juz grupy dokłądac. Na razie chgodzi do prywatnego klubu malucha na 4 godzinki, w przyszłym roku najstarsza grupa żłobkowa (dzieci 2,5 - 3,5 ) w państowowym żlobku. Ten prywatny mocno nadszarpuje moj budżet - ale i tak jestem do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: Państwowe przedszkole 25.11.08, 17:39 nie zamierzam, ze względu na godziny otwarcia, poza tym w mojej okolicy ceny państwoeych przedszkoli z wyżywieniem i dodatkowymi zajęciami kosztuje tyle samo co prywatne, poza tym w prywatnych mniejsze są grupy Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Niuta 27.11.08, 19:19 no żartujesz Niuta? przedszkole państwowe kosztuje tyle co prywatne? naprawdę to możliwe? przeciez przedszkole panstwowe dostaje dotacje od państwa więc musi być tanśze u mnie państwowe kosztuje okolo 350 z wyżywieniem, prywatne najmniej 800 - 900 Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Princessa1 30.11.08, 11:11 państwowe przedszkole które mam blisko kosztuje 300 pln bez wyżywienia, z zajęciami dodatkowymi - które są standardem w prywatnych - i wyżywieniem wyszło mi ok 550pln. przedszkole czynne od 8-17:30. 2 prywatne przedszkola w okolicy godziny otwarcia 7-18 ceny 650 pln Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: Princessa1 30.11.08, 14:09 to faktycznie minimalna różnica, u nas prywatnych przedszkoli z opłatą 650 nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
ankaa22 Re: Państwowe przedszkole 26.11.08, 17:23 Ale na jaki rok? Bo do państwowych to chyba nie ma zapisów tak wcześnie. Chyba, że chcesz już od września dać - w sensie że dwuletnie dziecko. Musiałabyś zapytać konkretnie w przedszkolu, do którego chcesz posłać dziecko. Ja akurat posyłam po skończeniu trzech lat, nie widzę większego sensu w posyłaniu wcześniej. No chyba że nie miałabym co zrobić z małą, ale z tego co wiem i tak by jej nie przyjęli wcześniej z braku miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
princessa1 Re: Państwowe przedszkole 27.11.08, 19:22 we wrześniu 2009 nasze dzieci będą miały 2,5 roku nie 2 takie dzieci w przpadku kiedy są wolne miejsca mogę być przyjęte a jeśli chciałabyś posłać od wrzesnia 2010 to będzie dziecko 3,5 letnie, bo w ciągu roku szkolnego to nie wiem czy można dopisać dziecko do grupy Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07 Re: Państwowe przedszkole 27.11.08, 19:25 U mnie w państwowym przedszkolu dziecko musi mieć skończone 3 latka, we wrześniu przyszłego roku nie mogę sie wiec starać o przyjecie. Najwcześniej po 16 lutym 2010 roku, a przyjęta byłaby od września oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaa22 Re: Państwowe przedszkole 27.11.08, 20:49 No tak princessa, właśnie o to chodzi, że nasze dzieci standardowo powinny iść do przedszkola po skończeniu trzech lat, lub - jeśli wolisz - kiedy rocznikowo będą miały 3 latka, więc we wrześniu 2010. Zatem jeśli chodzi o zapisy do państwowego przedszkola to jeszcze za wcześnie, na razie zapisuje się dzieci które w 2009 będą miały 3 latka, więc te urodzone w 2006. Wiem, że w przypadku, kiedy w przedszkolu są akurat miejsca można zapisywać dzieci 2,5 letnie, ale - jak już pisałam - w moim mieście np. raczej nie ma na to szans, bo miejsc brakuje nawet dla tych trzyletnich. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda07 Re: Państwowe przedszkole 27.11.08, 22:53 U mnie jest podobnie. Dyrektorka uprzedzała mnie, że złożenie wniosku niekoniecznie oznacza przyjęcie dziecka. Ponadto pierwszeństwo mają trzylatki, które nie dostały się w poprzednim roku. Jeszcze w zeszłym roku przyjmowali do przedszkola dzieci 2,5 letnie pod warunkiem że - jak to określiła dyrektorka - dziecko potrafi wszystko wokół siebie zrobić". Nie wyobrażam sobie Jagódki w wieku 2,5 lat, która pójdzie do wc (no to może juz tak), sama zje, ubierze się itp. Chyba, że nie doceniam własnego dziecka, moze do tego czasu wiele sie zmieni i stanie się bardzo samodzielna Odpowiedz Link Zgłoś
ankaa22 Re: Państwowe przedszkole 29.11.08, 09:54 No dokładnie, zgadzam się w 100%. A poza tym co później - dziecko ma iść rok wcześniej do szkoły też? No wolałabym jednak oszczędzić jej choć trochę dzieciństwa. Gdybym była zmuszona sytuacją pewnie posłałabym od przyszłego roku, ale całe szczęście nie jestem i Zosia pójdzie do przedszkola, a potem do szkoły z rówieśnikami. Odpowiedz Link Zgłoś