Dodaj do ulubionych

BLW a zlobek

15.06.12, 16:27
Witam! Pierwszy raz na forum, o blw uslyszalam jakies 2 tygodnie temu i od tego czasu namietnie sie zaczytuje smile Zakupilam juz Bobas lubi wybor, powinien na dniach dotrzec.
Mam takie pytanie natury ogolnej:
Ignas ma obecnie 4 m-ce, karmie piersia, planuje do konca 6 mca, albo prawie, zobaczymy czy maly bedzie wyrywal sie do jedzenia czy nie. Bardzo podobaloby nam sie karmienie metoda blw, bo to pasuje do tego jak wyobrazamy sobie rodzicielstwo i wychowanie - aktywnie, z rozmyslem, z chustowaniem, pieluszkowaniem wielo, bezsmokowo, etc.
Maly pojdzie do zlobka 1 pazdziernika, 6 mcy skonczy 11 sierpnia, czyli mamy mniej wiecej 1,5-2 mce, zeby nauczyc go jedzenia innego niz moje mleko. Jesli pojdziemy na blw, to jak taki maluch da sobie rade w zlobku? Bedzie juz jadl na tyle dobrze, zeby panie mialy do niego cierpliwosc? Bo wprowadzanie papek i blw jednoczesnie chyba sie mija z celem... Na poczatku myslam, zeby blw w domu, a w zlobku, no coz, pewnie papki... No ale to chyba pomylenie z poplataniem...

Jak to przeskoczyc?
Obserwuj wątek
    • margaretola Re: BLW a zlobek 18.06.12, 14:31
      Każde dziecko uczy sie jedzenia w swoim tempie. Patrząc na moją córkę... hm... nie dałaby rady w wieku 7 miesięcy w żłobku sama się najeść na tyle żeby wytrzymać 8-9h.
      Pewnie dużo zależy też od żłobka i lepiej dowiedzieć się wcześniej czy w Twoim wybranym Panie zgodzą się na blw, bo jakby nie było wiąże się to z dłuższym jedzeniem dziecka zazwyczaj (u nas momentami przedłużało się do 45 minut jeden posiłek), sporym bałaganem (brudne dziecko brudne wszystko dookoła), no i oporem przed podawaniem tak małemu dziecku całych kawałków jedzenia. Moja córka miała pójść do żłobka w wieku 8-10 miesiący, nie poszła bo inaczej nam się wszystko poukładało, teraz pójdzie od września mając 14 miesiacy, a ja dopiero od około 2 tygodni widzę znaczną poprawę w jej jedzeniu, na tyle że jestem spokojna o to że sama się naje. Ma teraz 11 mieisęcy i 1 tydzień.
      U nas dochodziła jeszcze kwestia karmienia mlekiem matki. W Szczecinie żłobki publiczne nie godzą się na przyjmowanie mleka ludzkiego do karmienia dzieci, więc jeśli nie zje stałego posiłku musiałaby dostać mm.

Ale zapewne co dziecko to inny przypadek.
      • andzialipka Re: BLW a zlobek 26.11.14, 13:55
        Nas również czeka żłobek w wieku 7 miesięcy, chciałam rozszerzać dietę metodą BLW ale teraz zaczynam mieć wątpliwości. Panie może i się zgodzą, ale czy dziecko się naje?? 8 godzin w żłobku to kilka posiłków na pewno, myślałam o tym aby dać także kaszki błyskawiczne żeby się dziecko zapchało. Nie chciałam dawać w ogóle butelki bo przy pierwszym dziecku butelka wygrała z piersią. Może pierś z rana, kaszka na drugie śniadanko i warzywka na obiad wystarczą, nie wiem. Jak by ktoś miał podobne doświadczenia albo jakieś pomysły dla nas to piszcie proszę!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka