Dodaj do ulubionych

Hary Poter

14.07.05, 12:25
Ciekawa jestem co myslicie o tej całej nagonce na książki o Harym Poterze. Bo
nie wiem o co ten raban. Ja książek nie czytałam, oglądalam tylko film i nic
złego w nim nie widzę.
Obserwuj wątek
    • a_weasley Re: Hary Poter 14.07.05, 22:58
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=21822696
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=21822568
      • kalpa Re: Hary Poter 14.07.05, 23:27
        A ja jestem fanką Harry Pottera.
        Bo wszystko jest jasne - Dobro jest zawsze dobre, Zło jest zawsze złe.
        Kalpa
    • kawad Re: Hary Poter 15.07.05, 23:06
      Uwielbiam Harrego Pottera, nie widze NIC zlego w tych książkach. Walka dobra z
      zlem wiecznie wystepuje w literaturze, magii pelno jest w baśniach więc niech
      się odczepią od Pottera.
      • magda270519761 Re: Hary Poter 17.07.05, 21:00
        moja córka przeczytała wszystkie części i bardzo jej się podobało!
    • simonka.aga Re: Hary Poter 26.07.05, 23:02
      Przeczytaliśmy z Moim obecnie 9letnim synkiem wszystkie części. Obejrzeliśmy
      wszystkie filmy. O ile pierwsze trzy części jeszcze były znośne, o tyle
      następne nudziły przypominaniem tego, co był wcześniej i co gorsze: powodowałay
      lęki obfitością grozy i mroku. Małemu podoba się najbardziej pierwsza i trzecia
      część. Jeśli słucha lub prosi o poczytanie do snu, to właśnie te. Mam nadzieję,
      że nie szybko kupimy nową...
      • ginny22 Re: Hary Poter 01.08.05, 20:11
        No bo tom IV i wyżej to nie ksiązki dla małych dzieci. Bohaterowie stają się
        nadtolatkami, sytuacja robi się coraz poważniejsza. Tych książek nie mają
        czytać 9-latki, a raczej 14-15-latki.
    • edytkus Re: Hary Poter 27.07.05, 02:02
      Jest jakas nagonka? Moze z zazdrosci ze to bestseller? W dodatku bardzo udany - jestem szczesliwa
      posiadaczka wszystkich 6 tomow smile
      • ewa2233 Re: Hary Poter 27.07.05, 12:40
        Mój syn (11) przeczytał 4 części jednym tchem. W połowie piątej utknął.
        Sama nie czytam (bo nie lubię tego typu książek), ale jestem zadowolona, że syn
        czyta nie tylko komiksy smile Nie podejrzewam, żeby coś w tych książkach było
        złego. Traktuję to jako zwyczajną, nowocześnie napisaną baśń. Jak świat światem
        zawsze były w baśniach czary, źli i dobrzy bohaterowie. Może przy niektórych
        fragmentach warto dziecku zwrócić uwagę, że nie powinno się tak postępować (np.
        okropne zwracanie się do nauczycieli), ale zwykle dzieciaki dobrze o tym
        wiedzą wink
        ------------------------------------------------------
        çççççççççççççççççççççĂçççççç
    • vialle Re: Hary Poter 27.07.05, 12:43
      przeczytalam wszystkie czesci i generalnie bawi i wciaga. Zdecydowanie nie
      podoba mi sie jedna rzecz - stosunek do kotow. Kopniecie kota i tym podobne
      zachowania sa opisywane na takim samym luzie jak latanie na miotle, a to dla
      mnie nieodpowiedzialne i nie do przyjecia. Bo fikcja literacka i licentia
      poetica to jedno, a ksztaltowanie wrazliwosci na "braci mniejszych" odbywa sie
      takze przez takie ksiazki.
      • verdana Re: Hary Poter 01.08.05, 20:40
        Nagonka jest idiotyczna - ponieważ głównym argumentem jest to, że w książce
        pojawia się magia.
        W ten sposób jednym celnym ruchem wykreslamy 2/3 literatury dzieciecej,
        pozostawiając głównie umoralniajace powiastki dla najmłodszych i opowieści z
        życia cpunów dla starszej mlodzieży.
        Pomysł, że magia+ czary+ bezbozność+ satanizm nie nadaje się nawet do polemiki.
        Proponuje zacząć od ocenzurowania klasycznych bajek - tam bez czarownic ani rusz.
        Dziwne, że jeszcze nie oskarzono Brzechwy. Za to samo.
        Trochę mi to przypomina stalinowska walkę z bajkami dla dzieci. Dzieci powinny
        zapoznawać się z realnym zyciem, a nie być ogłupiane bajeczkami, głosili
        komuniści. Powtórka z rozrywki?
        A Pottera bardzo lubi cała moja rodzina (od lat 48 do 10). Mnie podoba sie także
        to, ze szkoła tam jest pokazana w sposób realistyczny. Sa dobrzy i źli
        nauczyciele, sympatyczni i wredni, uczacy dobrze i fatalnie. Podobnie uczniowie
        - prymusi, leserzy, grzeczni i niegrzeczni.
        • roman.gawron Re: Harry Potter 01.08.05, 21:30
          verdana napisała:

> Dziwne, że jeszcze nie oskarzono Brzechwy.

Oskarżono. W tych samych kręgach.
          Że Żyd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka