amb25 14.07.05, 12:25 Ciekawa jestem co myslicie o tej całej nagonce na książki o Harym Poterze. Bo nie wiem o co ten raban. Ja książek nie czytałam, oglądalam tylko film i nic złego w nim nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_weasley Re: Hary Poter 14.07.05, 22:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=21822696 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16182&w=21822568 Odpowiedz Link Zgłoś
kalpa Re: Hary Poter 14.07.05, 23:27 A ja jestem fanką Harry Pottera. Bo wszystko jest jasne - Dobro jest zawsze dobre, Zło jest zawsze złe. Kalpa Odpowiedz Link Zgłoś
kawad Re: Hary Poter 15.07.05, 23:06 Uwielbiam Harrego Pottera, nie widze NIC zlego w tych książkach. Walka dobra z zlem wiecznie wystepuje w literaturze, magii pelno jest w baśniach więc niech się odczepią od Pottera. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: Hary Poter 17.07.05, 21:00 moja córka przeczytała wszystkie części i bardzo jej się podobało! Odpowiedz Link Zgłoś
simonka.aga Re: Hary Poter 26.07.05, 23:02 Przeczytaliśmy z Moim obecnie 9letnim synkiem wszystkie części. Obejrzeliśmy wszystkie filmy. O ile pierwsze trzy części jeszcze były znośne, o tyle następne nudziły przypominaniem tego, co był wcześniej i co gorsze: powodowałay lęki obfitością grozy i mroku. Małemu podoba się najbardziej pierwsza i trzecia część. Jeśli słucha lub prosi o poczytanie do snu, to właśnie te. Mam nadzieję, że nie szybko kupimy nową... Odpowiedz Link Zgłoś
ginny22 Re: Hary Poter 01.08.05, 20:11 No bo tom IV i wyżej to nie ksiązki dla małych dzieci. Bohaterowie stają się nadtolatkami, sytuacja robi się coraz poważniejsza. Tych książek nie mają czytać 9-latki, a raczej 14-15-latki. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Hary Poter 27.07.05, 02:02 Jest jakas nagonka? Moze z zazdrosci ze to bestseller? W dodatku bardzo udany - jestem szczesliwa posiadaczka wszystkich 6 tomow Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Hary Poter 27.07.05, 12:40 Mój syn (11) przeczytał 4 części jednym tchem. W połowie piątej utknął. Sama nie czytam (bo nie lubię tego typu książek), ale jestem zadowolona, że syn czyta nie tylko komiksy Nie podejrzewam, żeby coś w tych książkach było złego. Traktuję to jako zwyczajną, nowocześnie napisaną baśń. Jak świat światem zawsze były w baśniach czary, źli i dobrzy bohaterowie. Może przy niektórych fragmentach warto dziecku zwrócić uwagę, że nie powinno się tak postępować (np. okropne zwracanie się do nauczycieli), ale zwykle dzieciaki dobrze o tym wiedzą ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś
vialle Re: Hary Poter 27.07.05, 12:43 przeczytalam wszystkie czesci i generalnie bawi i wciaga. Zdecydowanie nie podoba mi sie jedna rzecz - stosunek do kotow. Kopniecie kota i tym podobne zachowania sa opisywane na takim samym luzie jak latanie na miotle, a to dla mnie nieodpowiedzialne i nie do przyjecia. Bo fikcja literacka i licentia poetica to jedno, a ksztaltowanie wrazliwosci na "braci mniejszych" odbywa sie takze przez takie ksiazki. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Hary Poter 01.08.05, 20:40 Nagonka jest idiotyczna - ponieważ głównym argumentem jest to, że w książce pojawia się magia. W ten sposób jednym celnym ruchem wykreslamy 2/3 literatury dzieciecej, pozostawiając głównie umoralniajace powiastki dla najmłodszych i opowieści z życia cpunów dla starszej mlodzieży. Pomysł, że magia+ czary+ bezbozność+ satanizm nie nadaje się nawet do polemiki. Proponuje zacząć od ocenzurowania klasycznych bajek - tam bez czarownic ani rusz. Dziwne, że jeszcze nie oskarzono Brzechwy. Za to samo. Trochę mi to przypomina stalinowska walkę z bajkami dla dzieci. Dzieci powinny zapoznawać się z realnym zyciem, a nie być ogłupiane bajeczkami, głosili komuniści. Powtórka z rozrywki? A Pottera bardzo lubi cała moja rodzina (od lat 48 do 10). Mnie podoba sie także to, ze szkoła tam jest pokazana w sposób realistyczny. Sa dobrzy i źli nauczyciele, sympatyczni i wredni, uczacy dobrze i fatalnie. Podobnie uczniowie - prymusi, leserzy, grzeczni i niegrzeczni. Odpowiedz Link Zgłoś
roman.gawron Re: Harry Potter 01.08.05, 21:30 verdana napisała: > Dziwne, że jeszcze nie oskarzono Brzechwy. Oskarżono. W tych samych kręgach. Że Żyd. Odpowiedz Link Zgłoś