Dodaj do ulubionych

spanie 3-latka

08.01.06, 20:46
Mój syn ma niespełna 3 latka(30.04)i od jesieni jest problem gigant ze spaniem
w dzień!po 1 od malego sypiał na dworze we wózku potem miedzy 1 rokiem a 2
pięknie w domu.wakacje, ciepło wózek.no i przyszły jesienne słoty przestał
sypiac w ogóle w dzień, ale nie było zle szedł o 19 spac spał 12 h i było
ok.no ale ostatnio to jakis horror on jest po prostu przemeczony!!!rano budzi
sie już zmeczony i tosksyczny nie idzie z nim ujechac.kolejne próby z
uspieniem w dzien trwaja około1-1,5 i ...spi godzine co za tym idzie znów
niewyspany.jestem tak udreczona, ze chyba oszaleje.oczywiscie dzien to pasmo
buntuuuuu ze zmeczenia jak mysle.ppoommooccyy
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: spanie 3-latka 08.01.06, 22:56
      o której wstaje?
      o krórej idzie spac?
      jak wygląda Jego dzien
      itp
      • aaggaa9 Re: spanie 3-latka 09.01.06, 09:05
        jak nie uda mi sie go położyćw dzien (tak jest najczesciej) idzie spac o 19 i
        wstaje o 7.jak połozy sie go troche pozniej i czasami jeszcze pozniej tez o 7
        rano wstaje.rano oglada bajeczki troche sie bawi idziemy na spacer, zakupy około
        13 wracamy, robie obiad, po obiedzie bawimy sie , idziemy na krotki spacerek,
        potem baja, kapiel i spac.tak wyglada zwykly dzien.oczywiscie sa tez bardzo
        atrakcyjne dni, pełne pomysłów i szalenstw, niestety wówczas tez pada ze
        zmeczenia i przestaje sie cieszyc.trudno tak to wszystko opisac...miałam rózne
        pomysły w zwiazku ze spaniem, moze za malo zmeczony, moze za bardzo, moze za
        duzo wrazen moze za malo niestety nia ma recepty
        • lidqa Re: spanie 3-latka 09.01.06, 09:28
          czyli spi 12 godzin. To moje dziecko tez spi 12 tylko na 2 tury. Idzie spac o
          22-giej wstaje o 8 a potem jeszcze 2 godziny w dzien. MA 2 i pol roku.
          • aaggaa9 Re: spanie 3-latka 09.01.06, 12:16
            ok godzinowo spi odpowiednio, ale dlaczego w dzien jest taki zmeczony?wydaje mi
            sie ze lepiej byłoby nam wszystkim aby w nocy było 10 godz w dzien 2.tylko
            problm pozostaje problemem on nie chce spac w dzien.tyle tylko ze jak po
            południu i to póznym znajdzie sie w wózku lub w aucie zaraz zasypia, a to troche
            komplikujace.w wozku zimno, w aucie krotko i niewystarczajaco.męczę sie z tym
            zeby spał w dzien w optymalnych warunkach (własnie lezy na łóżku beze mnie i
            puka nogami w sciane)
            • lidqa Re: spanie 3-latka 09.01.06, 12:28
              skroc czas spania w nocy. MOze sprubuj pare razy uspac jednak w aucie czy wozku
              w dzien i potem pozniej polozyc spac wieczorem a potem probuj w lozeczku
              zamiast w wozku w dzien...
              • kingabd1 Re: spanie 3-latka 10.01.06, 11:23
                Moja córka też 3 lata z dnia na dzień odstawiła sie od spania w dzień. Nie ma
                szansy żeby ja zmusić. Dzień ma bardzo aktywny bo chodzi do przedszkola. koło
                godziny 17 ma straszny kryzys i wtedy zaczyna sie pokłądać. Oczywiście nie
                pozwalamy jej chodzić spać bo to już za późno. Zasypia 20 - 21 i spi do 8 - 9.
                Mysle że jego zmęczenie w ciągu dnia wynika tez z pewnego "kryzysu". Ale jesli
                naprawde nie chce spac w dzień nie zmuszaj go. Najlepiej wtedy zrobić coś
                wyciszającego np. obejrzeć bajke albo posłuchać muzyki, ułożyć jakąs ukłądanke
                czy coś pokolorować, czy chociażby poprzytulać sie na dywanie.
                • gusia29 Re: spanie 3-latka 10.01.06, 13:58
                  MOj syn przestal sypiac po poludniu jak mial troche ponad dwa lata. Sypia od 7-
                  8 tez bylo roznie, musi sie po prostu sam przestawic na taka rutyne jaka jemu
                  odpowiada. U nas "proby usypiania" spelzaly na niczym bo tylko ja sie bardziej
                  denerwowalam, ze nie chce spac a potem bedzie marudny. Probowalismy tez sobie
                  lezakowac przez pol godziny, tzn. ogladalismy jakas bajke w lozku albo
                  czytalismy ksiazeczke. Tak, zeby zregenerowal sily i byl zadowolony. W zimie
                  dzieciaki sa chyba ogolnie bardziej marudne bo im sie nudzi, na spacery nie
                  bardzo mozna lazic dlugo, sanki tez super ale nie wielkie mrozy.
                  Glowa do gory niedlugo sobie ustali rutyne.
    • jkrawu Re: spanie 3-latka 23.01.06, 00:07
      Witam!Jesli chcesz wiedzieć dlaczego dziecko jest takie zmecęone to poprostu
      zrób mu BADANIA KRWI bo być może spadł mu poziom żelaza we krwi i hemoglobina
      jest zbyt niska. Ja miała taki problem z moim młodszym synkiem teraz ma rok i
      miesiąc i niesety w wieku 6-ciu miesięcy tylko jadł i spał nawet nie potrafił
      wytrzymac dwóch godzin aby się pobawić,no i okaząło się ze musiał brać żelazo
      ponieważ miał go bardzo mało i dlatego organizm był taki słaby.Pozdrawiam
      Justyna
      • flurcia Re: spanie 3-latka 23.01.06, 12:08

Popieram Moja Ola jak sie urodziła, to tez jadłą i spałą a wszyscy nam zazdroscili, że mamy takie spokojne dziecko. No i wyszło szydło z wora. Lekarka jak jejto powiedziałąm kazałą zrobić morfologie i okazałąo się, ze Ola ma anemie niemowlęcą.

A Ola ma teraz 2 lata i 3 miesiace i w dzień nie spi od 2 miesięcy. Wcześniej od wakacji spał W dzień nieregularnie. Chodzi spać o 20, a wstaje o 7-8 rano.
        • alinaw1 Re: spanie 3-latka 24.01.06, 11:33
          Przyznam szczerze, że nie bardzo zrozumiałam w czym leży problem. Czy dziecko
          jest ciągle zmęczone i marudzące? Czy wg mamy śpi za mało? Mój synek wstawał w
          nocy po kilkanaście razy przez ponad dwa lata. Pierwszą noc przespał, gdy miał
          2 lata i 2 mce. W dzień sypiał co najwyżej 20-40 minut. Co dziwne nigdy nie
          wyglądał na zmęczonego... W wieku trzech lat NIGDY nie spał w dzień (dlatego
          nie przyjęli go do przedszkola publicznego), zasypiał ok. 21, wstawał o 5 rano.
          No i oczywiście budził się w nocy, gadał przez sen, łaził po pokoju. Latem było
          fajnie, bo już o 7 byliśmy na piaskownicy ale jesienią i zimą - koszmar.
          Dlatego, gdy tu przeczytałam, że trzylatek zasypia o 19 i budzi się o 7- coś we
          mnie zakrzyczało... Teraz kończy 4 lata, zasypia o 21.30, budzi się o 7 rano (w
          nocy postękuje, śmieje się albo płacze) ale już nawet nie zwracam na to uwagi
          bo mam maluśką córeczkę, która wzorem swego brata- budzi mnie w nocy równiutko
          co godzinę. Aha, w przedszkolu udaje mu się zasnąć na leżakowaniu. Im starszy
          tym lepiej śpi. Dodam, że był badany na wszystkie sposoby (łącznie z falami
          mózgowymi, neurolog podejrzewał jakąś zagadkową chorobę gdy mały miał 8 mcy i
          spał średnio 4 godziny na dobę). Przeszłam prawdziwy koszmar. Zazdrościłam moim
          koleżankom, które w ciągu dnia mogły odsapnąć, bo ich dzieciaki spały jak
          aniołki, w nocy zresztą też. Ciągle zastanawiam się od czego to zależy. Moja
          ciąża każda była inna, poród-każdy inny. Moje dzieci też bardzo różnią się. Ale
          łączy je jedno- nie spią. Dlatego pociesz się, że w porównaniu z innymi (ot,
          choćby ze mną)- masz wspaniałą sytuację. Twój 3-latek śpi 12 godzin. Ja byłabym
          szczęśliwa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka