olivkaaa1 06.01.04, 09:01 Czy może któraś z mam ma przepis na to ciasto? Jeśli tak była bym wdzięczna!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
claire Re: Snickers 06.01.04, 21:52 Znalazłam ten przepis na stronie mniam mniam.Wybrałam akurat ten,bo wydawał mi się najprostszyNo i udało się ciasto mimo,że jestem laikiem Muszę dodać,że właścicielką przepisu jest graza. składniki 2 puszki orzeszków solonych felix, 1 paczka kremu karpatka, 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego, 3 jajka, 3/4 szkl. mąki, 3/4szkl cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia. polewa czekoladowa. sposób przygotowania Ubić 3 białka , gdy będą sztywne dodać cukier, gdy się rozpuści dodac żółtka, wsypać mąkę i proszek delikatnie wymieszać. Całość wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką blaszkę. piec ok 30 min w temp ok 170 st. C Zrobić krem karpatka wg przepisu (można zastąpić go dowolnym kremem budyniowym) Wcześniej ugotować mleko w puszce 3 godz. pamiętać należy o dolewaniu wody podczas gotowania i żeby nie otwierać gorącej puszki. - pierwsza warstwa - biszkopt - druga - krem karpatka - trzecia - potłuczone orzeszki solone - czwarta - mleko słodzone - jeżeli jest zbyt gęste dodać troszkę mleka zwykłego - wierzch - polewa czekoladowa dodatkowe informacje Jeżeli ktoś chce może zastąpić krem karpatka, bitą śmietaną z dodatkiem śmietan- fixu lub żelatyny. Też jest pyszne tylko mniej trwałe. Ja zamiast kremu karpatka robię krem budyniowy taki jak do słynnego ciasta Rafaello.Pyszne!!! Pozdrawiam claire. Odpowiedz Link Zgłoś
elzetka Re: Snickers 07.01.04, 12:46 Mam pytanie: to mleko to się gotuje nie otwierając puszki w garnku z wodą przez całe trzy godz. i dopiero potem otwiera puszkę? dobrze zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: Snickers 07.01.04, 12:53 Dobrze zrozumiałaś. Ja gotuję krócej - ok. 2 godz. Wychodzi pyszny karmel. Używam go np. do przełożenia wafli. Jadłam też ostatnio ciasto, w którym był użyty jako polewa, na to jeszcze pokrojone orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-milly Re: Rafaello 07.01.04, 11:46 W odpowiedzi, przepis na rafaello (przepis z mniammniam) składniki 1/2 l mleka, 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżki maki pszennej, 1 mały cukier waniliowy, 1 szklanka cukru, paczka krakersów, kostka margaryny, 25 dag wiórek kokosowych sposób przygotowania Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami, ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek. Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką. Zostawić na noc w lodówce, wiem, że ciężko wytrzymać. Analfabeta kuchenny zrobi, polecam e-milly Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: Snickers 08.01.04, 11:04 Wczoraj zrobiłam Snickersa! Pychooooota. Nawet sąsiedzi się "zlecieli" na wieść o jego zrobieniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olivkaaa1 Re: Snickers 09.01.04, 15:01 Do mleka ugotowanego w puszce po wystygnięciu można dodać miksując wódkę wedłóg upodobań wychodzi pyszny likierek Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: Snickers 02.02.04, 12:36 Rewelacja !!!!!!!!!!!!!!! Zrobiłam furorę Snickersem. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś