Dodaj do ulubionych

Czym zastąpić cholerną kaszkę???

25.10.10, 10:07
Moja Jula jest popiersiowa. Nigdy nie nauczyła się pić z butelki. Pije z kapka, ale nigdy nie wypije naraz więcej niz 100 ml. Rano i wieczór je cholerną kaszkę na mm, 210 i w porywach do 180ml wieczór. Coraz mniej chętnie tę kaszkę je i ja to rozumiem wink. No ale to jest jedyne mleko, które ona zjada w ciągu dnia. Lubi jogurciki nestle (takie po 9 m-cu), ale tego jest przecież tylko 100 ml. Czym jej zastąpić kaszkę? Kanapki lubi, ale żółty i biały ser jest be, tylko z topionym lubi, no i wędliny też lubi.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:14
      fajnykotek napisała:

> Czym jej zastąpić kaszkę?
      Rozumiem, że masz na myśli tą niemowlęcą breję? A próbowałaś gotować jej zwykłe kasze na mleku? Kasz manna, płatki owsiane czy jęczmienne, grysik, kuskus albo kluski lane czy zacierki?

A poza tym nie chodzi przecież o samo mleko tylko o nabiał jako taki. Dzieciowe jogurty zastąpiłabym tymi prawdziwymi. A w jakiej postaci podawałaś jej biały ser?
      • janatalia Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:20
        Grysik to jest to samo, co kasza manna - tak przetworzona, ze nie ma zbyt duzo wartosci odzywczych, a juz na pewnie nie wiecej, niz niemowlece kaszki smile Konsystencja tez niespecjalnie inna tongue_out
        • leneczkaz Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:26
          janatalia napisała:

> Grysik to jest to samo, co kasza manna - tak przetworzona, ze nie ma zbyt duzo
          > wartosci odzywczych, a juz na pewnie nie wiecej, niz niemowlece kaszki smile Konsy
          > stencja tez niespecjalnie inna tongue_out

Oj, ale wiesz.. To nie jest 'ulepek dziecięcy' wink
        • joshima Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:41
          janatalia napisała:

> Grysik to jest to samo, co kasza manna
          Nie zupełnie. Grysik jest grubszy tongue_out

> - tak przetworzona, ze nie ma zbyt duzo
          > wartosci odzywczych, a juz na pewnie nie wiecej, niz niemowlece kaszki smile
          A może jednak więcej. Niemowlęce kaszki są głównie z ryżu tongue_out

A konsystencja może być istotnie różna. Wszystko zależy jak się ją przyrządzi. Co więcej inny jest również smak. Szczególnie jak się nie posłodzi tongue_out
      • fajnykotek Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:31
        Biały ser chciala spróbować ode mnie jak jadłam z nim kanapkę. Dalam jej odrobinę na łyżeczce i tak nią potrzepało, że aż zwymiotowała tongue_out.
        • joshima Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:42
          fajnykotek napisała:

> Biały ser chciala spróbować ode mnie jak jadłam z nim kanapkę. Dalam jej odrobi
          > nę na łyżeczce i tak nią potrzepało, że aż zwymiotowała tongue_out.
          To zrób jej twarożek.
    • joshima PS - picie 25.10.10, 10:21
      fajnykotek napisała:

> Pije z kapka, ale nigdy nie wypije naraz więcej niz 100 ml.
      A tak a propos. Dlaczego miałaby pić więcej na raz. To niezdrowe. Pragnienie powinno się gasić niewielkimi ilościami pitymi często. Dziecko ma dobra intuicję i nie nalezy mu wpajać czegoś innego.

A mleka nie mogłaby pić z tego niekapka? Moja córka pije mleko trzy razy dziennie właśnie z bidonu i nie przekracza 100-125 ml na raz.
      • leneczkaz Re: PS - picie 25.10.10, 10:27
        > A mleka nie mogłaby pić z tego niekapka?

Przecież napisała, że pije mleko z kapka, ale wg. niej za mało bo 100ml.
        • joshima Re: PS - picie 25.10.10, 10:43
          leneczkaz napisała:

> > A mleka nie mogłaby pić z tego niekapka?
          >
          > Przecież napisała, że pije mleko z kapka, ale wg. niej za mało bo 100ml.
          A ja zrozumiałam, że ona pije ogólnie z niekapka a mleko to tylko w kaszkach. Ech.
      • fajnykotek Re: PS - picie 25.10.10, 10:34
        No ale 300 ml mleka dziennie wydaje mi się za mało, chyba?
        • joshima Re: PS - picie 25.10.10, 10:45
          fajnykotek napisała:

> No ale 300 ml mleka dziennie wydaje mi się za mało, chyba?
          Chyba. No nie jest niemowlę. Moja córka od dawna (prawie pół roku) poprzestaje na takiej ilości. Innego nabiału nie je bo ma uczulenie. Nie zauważyłam, żeby to w najmniejszym nawet stopniu negatywnie wpłynęło na jej rozwój. Mleko jest przereklamowane. Dbaj o urozmaiconą dietę i wszystko będzie OK.
          • tijgertje Re: PS - picie 25.10.10, 12:47
            300ml mleka albo odpowiednik w nabiale to zupelnie wystarczajaca ilosc dla dziecka powyzej roku.
        • green_hill Re: PS - picie 25.10.10, 12:52
          Moj syn (1,5 roku) od dawna pije juz ok. 300 ml mleka dziennie, wiecej nie chce. Do tego mlody jest na Nutramigenie i nie je zadnego nabialu, bo ma skaze. Uwazam, ze 300 ml mleka w tym wieku jest jak najbardziej ok.

Syn po kilku miesiacach jedzenia kaszek na sniadanie zaczal nimi pluc. Odpuscilam, pije sam Nutramigen. Minus jest taki, ze za godzine znow jest glodny. Moze przejdz na kasze manna lub jaglanke?
          • green_hill Re: PS - picie 25.10.10, 12:53
            Eee, kasze manne, rzecz jasna.
    • donkaczka Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:32
      a czemu normalnego mleka nie pije? a kasze na mm robisz?

moj syn jest w takim wieku, po roku zaczal dostawac oprocz piersi krowie mleko, na nim robilam kasze - manne, owsianke, jaglana blyskawiczna, ale nie jadl codziennie
      na kolacje jada kanapki, jajecznice, to co rodzenstwo

po co jej kasza dwa razy dziennie codziennie? to juz duzy dzieciak jest
      serki homogenizowane tez be? jogurty naturalne z owocami? probuj roznych rzeczy i wracaj, dzieciom sie odmienia i nagle jedza czego nie chcialy
      • fajnykotek Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:36
        A które serki homogenizowane mozna? Bo się tu na forum naczytalam, że to sama trucizna i w ogóle tongue_out.
        • joshima Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:47
          fajnykotek napisała:

> A które serki homogenizowane mozna? Bo się tu na forum naczytalam, że to sama t
          > rucizna i w ogóle tongue_out.

Takie najzwyklejsze z jak najmniejsza ilością dodatków. Na tym forum źle się pisze głównie o danonkach, ale to osobna kategoria.
        • leneczkaz Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 10:49
          Za dużo forum czytasz wink
          Serki 'Darki', albo są w biedronce takie z twarożku (poczytaj z tyłu, bo są też z mleka w proszku..).
        • donkaczka Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 16:09
          zle to sie mowi o tych wszystkich dmuchanych cukrem i owocami
          bieluch pycha, waniliowy z rolmlecza, wszelkie wiejskie - ja zgrzewki przywoze z polski, tutaj zwykly homo tylko kupuje

moj syn je wszystko, uwielbia pomidory i korniszony smile piers juz tylko rano pociaga z milosci chyba, moze z kubek kakao wypije, reszta woda, sadze ze w jedzeniu dostaje wszystko co potrzebne
    • pagaa Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 12:52
      w tym wieku dzieci już chętniej chcą jeść zwykłe jedzenie, mój też już zrezygnował wtedy z kaszek i zaczął jeść normalne jogurty, serki wiejskie itpsmile nie dawaj tych jogurcików nestle, diabli wiedzą co to, lepiej zwykłysmile
    • alpepe Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 13:37
      obie córki wychowałam bez kaszki, ja się nie mogłam przekonać, one też nie. Żyją, są zdrowe. Nie wiem, po co kaszki.
    • my_valenciana Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 17:38
      Mój syn jest miesiąc młodszy od Twojej córki i nie pije mleka wcale bo ma skazę. Podaję sery - bo lekarka zaleciła trochę podawać. Jogurtu ani serka homo - mój nie ruszy. Twarogu w czystej postaci nie zje - robię kluseczki z serka philadelphia, placki z ricottą (placki ze strony- mojewypieki.blox.pl) Ser zółty na kanapce zje, jak namoknie pomidorem (ale pomidora muszę zdjąć) generalnie kombinuję i dziecko jest żywe i ma się świetnie albo z ketchupem. Kaszy nie jadł już od kilku miesięcy - jakiś czas temu jadł jeszcze z kaszy manny - innej nie zjadł.
    • ola33333 Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 17:51
      moja tez byla bezbutelkowa. Tzn. brala butle do dzioba i memlala smoczek ale nic z butli nie ubywalo. Do tego byla na 3 centylu. W szesnastym miesiacu do tego obrazila sie na kaszki i papki. Mialam stresa.. Grudek na poczatku tez nie mogla jakos, no ale sie przemogla poczawszy od banana i takich chrupkow ryzowych.
      No nic, jakos przebrelismy przez faze przechodzenia na dorosle jedzenie. Zaczela jesc i nadal je kanapki z wedlina, obiady typu kotlet, parowki, kielbaski, paluszki rybne, filety z ryby, fasolke z bulka tarta, smazone nozki z kurczaka. Serki danonki, mleko pije z kubka, musli je z mlekiem lub na sucho, kasze jeczmienna, ziemniaki gotowane i smazone, makaron, awokado z sola ziolowa, baklazan zapiekany z serem tartym, camemberta w panierce (danie gotowe np. z aldi) Duzo owocow i troche warzyw swiezych. Jest bardzo wybredna ale jakos je.
      Teraz moja cora ma 3 i 8 miesiecy i jest na 20 centylu. Nie narzekam smile

• mikams75 Re: Czym zastąpić cholerną kaszkę??? 25.10.10, 17:59
      co do sera zolego - przetestuj rozne rodzaje, bo choc nam sie wydaje, ze smakuja wszystkie prawie tak samo to dzieciak wyczuje ogromna roznice. I tak sa sery zolte, ktore moje dziecko uwielbia i takie ktorymi pluje a ja wielkiej roznicy nie widze.

W sklepach jest cala masa roznych serkow i niestety ale tylko metoda prob i bledow mozna natrafic na to co zasmakuje dziecku. Moja lubi serki wiejskie, hmogenizowany waniliowy wymieszany z jogurtem naturalnym, Jak byla mlodsza to jadala naturalne jogurty i serki.
      Wg mnie jedna kaszka dziennie np. rano a kolacja popita 100ml to i tak wystarczajaco duzo mleka. Zamias porannej kaszki tez mozesz dac co innego albo urozmaicic jej te kaszki czyms np. owocami, kakao i bedzie kaszka czekoladowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka