adrianna_roman 12.03.05, 18:52 Kochane! Liczę na Waszą pomoc w sprawie dania z buraczkami. Kompletnie nie mam pojęcia jak powinno wyglądać. Bardzo proszę o jakieś przepisiki. Dodam, że mój synek jest bezglutenowcem. Z góry bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lampego3 Re: przepis na buraczki 12.03.05, 20:27 Ja gotuję buraczki, potem miksuję dodając trochę powstałego barszczyku, dodaję ugotowanego ziemniaka i mięsko. Czasem też robię barszcyk ukraiński, tzn. gotuję buraczka z włoszczyzną i ziemniaczkami i mięskiem. Nie wiem w jakim wieku jest twoje dziecko, mój synek ma prawie rok, ale jest alergikiem więc na razie ma dietę 7 - miesięcznego dziecka. Natomiast dla siebie robię też barszczyk ukraiński ale z większą ilością dodatków. Buraczki na przystawkę na ciepło; i jako surówkę na zimno. Pozdrawiam Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.nika Re: przepis na buraczki 12.03.05, 22:32 Właśnie mi sie teraz gotują do jutrzejszego obiadu : raczej mniejsze buraki szoruję i gotuję w "mundurkach" do miekkości, jak wystygną obieram i ścieram na tarce (jak było jeszce mało zębów na drobnych oczkach, teraz już na dużych), potem w rondelku topię trochę masła i wrzucam starte buraki, można doprawić jak kto lubi: sól, cukier, sok z cytryny, chwilkę jeszce duszę, a na koniec daję trochę jogurtu naturalnego lub śmietany. Pyszny dodatek do drugiego dania: ziemniaczków i mięska. Smacznego !!! Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: przepis na buraczki 14.03.05, 12:18 zupka buraczkowa : to zwykła zupka + buraczek. lub buraczki na podwieczorek czyli ugotowany buraczek z jabłuszkiem i zagęszczone sinlakiem, palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
martamaria10 Re: przepis na buraczki 15.03.05, 14:05 Jeśli chcesz dodać buraczki do jakiegoś dania to świetne są buraczki mrożone (ja stosuję firmy Hortex). Dzielę taką mrożonkę na 4 części, rozmrażam jedną, dodaję troszkę cukru i kilka kropel z cytryny. Są super, ale ile oszczędzam czasu. Duszę albo gotuję jakieś mięsko, gotuję kaszę lub ziemniaki i obiadek gotowy. Natomiast co do zupki to również wykorzystuję mrożonkę barszcz czerwony ukraiński. Najpierw gotuję jakieś mięsko np. filet z indyka (mam gotowe na drugie danie), dodaję mrożonkę. Potem można jarzynki albo odcedzić, albo zmiksować. Dodaję odrobinę śmietany, koperek, ziemniaki, i już. Pzdr, Marta Odpowiedz Link Zgłoś