Dodaj do ulubionych

przepis na buraczki

12.03.05, 18:52
Kochane! Liczę na Waszą pomoc w sprawie dania z buraczkami. Kompletnie nie
mam pojęcia jak powinno wyglądać. Bardzo proszę o jakieś przepisiki. Dodam,
że mój synek jest bezglutenowcem. Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • lampego3 Re: przepis na buraczki 12.03.05, 20:27
      Ja gotuję buraczki, potem miksuję dodając trochę powstałego barszczyku, dodaję
      ugotowanego ziemniaka i mięsko. Czasem też robię barszcyk ukraiński, tzn.
      gotuję buraczka z włoszczyzną i ziemniaczkami i mięskiem. Nie wiem w jakim
      wieku jest twoje dziecko, mój synek ma prawie rok, ale jest alergikiem więc na
      razie ma dietę 7 - miesięcznego dziecka. Natomiast dla siebie robię też
      barszczyk ukraiński ale z większą ilością dodatków. Buraczki na przystawkę na
      ciepło; i jako surówkę na zimno. Pozdrawiam Beata.
    • to.ja.nika Re: przepis na buraczki 12.03.05, 22:32
      Właśnie mi sie teraz gotują do jutrzejszego obiadu : raczej mniejsze buraki
      szoruję i gotuję w "mundurkach" do miekkości, jak wystygną obieram i ścieram
      na tarce (jak było jeszce mało zębów na drobnych oczkach, teraz już na dużych),
      potem w rondelku topię trochę masła i wrzucam starte buraki, można doprawić jak
      kto lubi: sól, cukier, sok z cytryny, chwilkę jeszce duszę, a na koniec daję
      trochę jogurtu naturalnego lub śmietany. Pyszny dodatek do drugiego dania:
      ziemniaczków i mięska. Smacznego !!!
    • izia30 Re: przepis na buraczki 14.03.05, 12:18
      zupka buraczkowa : to zwykła zupka + buraczek. lub buraczki na podwieczorek
      czyli ugotowany buraczek z jabłuszkiem i zagęszczone sinlakiem, palce lizać.
    • martamaria10 Re: przepis na buraczki 15.03.05, 14:05
      Jeśli chcesz dodać buraczki do jakiegoś dania to świetne są buraczki mrożone
      (ja stosuję firmy Hortex). Dzielę taką mrożonkę na 4 części, rozmrażam jedną,
      dodaję troszkę cukru i kilka kropel z cytryny. Są super, ale ile oszczędzam
      czasu. Duszę albo gotuję jakieś mięsko, gotuję kaszę lub ziemniaki i obiadek
      gotowy. Natomiast co do zupki to również wykorzystuję mrożonkę barszcz czerwony
      ukraiński. Najpierw gotuję jakieś mięsko np. filet z indyka (mam gotowe na
      drugie danie), dodaję mrożonkę. Potem można jarzynki albo odcedzić, albo
      zmiksować. Dodaję odrobinę śmietany, koperek, ziemniaki, i już.
      Pzdr, Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka