malina1984 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:01 wita moj synek byl od miesiaca swojego zycia na butli, stosowalam do tego wode mineralna i ja zawsze gotowalam w osobnym garnku.kiedy skonczyl 5 miesiecy przeszlam na kranowke i oczywiscie nadal gotuje!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asienkad2 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:04 A czy gotowałaś większą ilość na zapas czy tylko to co zużyłaś w danym momencie? Odpowiedz Link Zgłoś
malina1984 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:09 kupilam taki wiekszy garnek do mleka,tak zeby mial maly lejek aby bezposrednio do butelki wlewac.to byl garnek tylko na wode kubusia i nic w nim innego nie gotowalam a wody w nim starczalo mi na 3,4 dni.teraz nie gotuje juz w nim wody tylko mam specjalny dzbanek do wody przegotowanej na schlodzenie cherbaty i z niego biore wode do mleka czy herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś
koftek Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 13:54 Ja zaczęłam dawać czasami butelke w trzecim miesiącu i daje zawsze kranówe oczywiście przegotowaną nawet nie wiedzialam ze powinnam dawac mineralna. Ale nic jej nie jest a daje jej mleczko z butelki na noc czasami robione własnie z wody z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
asienkad2 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:02 Mam zamiar wprowadzić u 4 m-cznej dzidzi jedno karmienie miesznką, więc jesli chodzi o karmienie butelką jestem zielona. Zastanawiam się czy wodę źrodlaną np. Żywiec nalezy gotować 5 min. tak jak kranówkę? Odpowiedz Link Zgłoś
malina1984 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:06 Ja bym na twoim miejscu juz dodawala do mleka modyfikowanego kranowke i gotowala ja do wrzenia bo twoje dziecko ma juz wyrobiony uklad pokarmowy ale jesli nie chcesz i uwazasz ze lepiej bedzie podawac mineralna do gotuj ja tak samo jak kranowke do wrzenia.jesli chodzi o rodzaj to kazda bedzie dobra, oprocz wody firmowej tesco o tej samej nazwie, nie ufam tescowym produktom a co do wody to mam wrazenie ze to kranowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:17 moja córa taż raz dziennie dostaje sztuczne i z tego co pamiętam ze studiów jeszcze to po 5 minutach gotowania mineralnej jak i kranówy co ma tam zginąc dobrego czy złego to i tak zginie i obie będą tak samo jałowe. Tak więc szkoda kasy na mineralną. Odpowiedz Link Zgłoś
koftek Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 13:57 slyszalam ze wodzie żywiec odebrano atesty. Moze to tylko plotki ale warto sprawdzic. Pozdrawiam Kasia i GAgatka Odpowiedz Link Zgłoś
renata66 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:48 Cześć. Mam problem z wodą. Przy dł€ższym gotowaniu mineralnej wytrąca się w niej osad , najprawdopodobniej minerały. Jak więc podawać taką wodę dziecku???? Woda Jurajska oznaczona symbolem "dla niemowląt" też mętnieje. Jaka jest więc najlepsza, może ktoś z was wie??? Czy podajecie dziecku do picia równiez sama wodę??? Odpowiedz Link Zgłoś
agi1033 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:53 ja gotuje wode żywiec około 1- 2 minut, poczatkowo uzywałam wody z kranu i nic nie było tak przez tydzień, ale pediatra powiedziała ze trzeba np Żywiec uzywać Odpowiedz Link Zgłoś
renata66 Re: Czy gotować wodę mineralną? 12.10.05, 22:57 Dziękuję. Spróbuję Żywca. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paola1981 Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 10:34 z tego co wiem to wody mineralnej nie należy gotować, bo wytrącają sie z niej pierwiastki trujące Odpowiedz Link Zgłoś
suhaa Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 10:45 Gotować,gotować,gotować!!! Odpowiedz Link Zgłoś
yo_witka Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 11:03 ja używam wody Żywiec i nie gotuję jej,na początku gotowałam do herbatki, ale też tylko do momentu wrzenia, od kiedy syn skończył 2 m-ce, nie gotuje, tylko trochę ją podgrzewam żeby była letnia. Nie wiem jaki jest sens gotowania wody mineralnej, wtedy wszystko co dobre w niej się wygotuje Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 12:38 Mój synek ma 11 miesięcy, ja nadal używam mineralną(Nałęczowiankę): do zupek(wtedy gotuję ), do popicia( bez gotowania , prosto z butelki), ostatnio mleko modyfikowane- mineralna lekko podgrzana w mikrofali. Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: Czy gotować wodę mineralną? 13.10.05, 13:03 Zaczęłam używać wody mineralnej jak Pola skończyła 6 miesięcy - do rozcieńczania soków. Nigdy nie gotowałam, nie gotuję do tej pory (ma prawie 11 miesięcy)i wszystko jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
ankapdski Re: Czy gotować wodę mineralną? 20.10.05, 16:25 Nigdy nie gotowalam mojemu dziecku wody mineralnej. A poza tym ogladalam program w TV i lekarz wypowiadala sie, ze zdrowsza jest woda z kranu - zawiera fluor, potrzebna ochrona przed prochnica. Teraz moj synek ma rok i pije wode z kranu przefiltrowana w dzbanku Brita. I wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: Czy gotować wodę mineralną? 20.10.05, 16:56 Oczywiscie, ze mineralnej nie powinno sie gotowac, jesli chcesz juz gotowac kup zrodlana. Ja osobiscie od poczatku uzywam gotowanej kranowy i nie gotuje 5 min. tylko odlewam sobie taka przegotowana w czajniku elektrycznym. Odpowiedz Link Zgłoś