IP: *.* 17.04.02, 10:43
Mój synek skończy niedługo 10 msc. Od czasu do czasu podaje mu kluseczki na połowie żółtka. Chciałabym Was jednak prosić o wyjaśnienie jak to jest z tym żółtkiem od kiedy, ile i jak często można podawać je chłopczykowi. Dziękuję i pozdrawiam Was bardzo serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: misiunia20 Re: żółtko IP: *.* 17.04.02, 12:05
      czesc, moj misiek ma 9 miesiecy i podaje mu zoltko do zupki (wczesniej ugotowane na twardo) 3x w tygodniu. wg tabel zywienia podaje sie do 11 miesiaca zoltko co drugi dzien a od 11-12 miesiaca cale jajko 3x w tygodniu.napisz jak robisz te kluseczkipozdrawiaagata
      • Gość: Madziejka Re: żółtko IP: *.* 17.04.02, 12:20
        Agatko dziękuję za odpowiedź. Spotkałam się z opinią, że chłopcom daje się mniej jajka, a co drugi dzień to dość często. Ale skoro znalazłaś to w tabelach żywieniowych to chyba zacznę częściej podawać mojemu synkowi.Jeśli idzie o kluseczki to są to kluseczki tzw. lane. Zacieram odrobinę mąki bezglutenowej z połową żółteczka tak by otrzymać konsystencję śmietany. Później ciasto nabierając łyżeczką leje na wrzątek. Powstają w ten sposób maleńkie kluseczki. Można lać bezpośrednio do zupki,ale to zależy od jej konsystencji. Ja wolę osobno na wodę i później przecedzić i dodać do zupki. Z takiej porcji wystarcza kluseczków na jedną zupkę (ok 200 ml).Życzę smacznego. Ciepło pozdrawiam Ciebie i dzidzię.Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka