Dodaj do ulubionych

Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa?

27.04.07, 22:18
Nasz maly ma prawie 8 miesiecy. Na sniadanie je danonki na obiadek
zupka+miesko podwieczorek kanapka z wedlinka i serkiem bialym na kolacje
zupka+miesko. W nocy herbatka. Miedzy posilkami biszkopcik bezglutenowy
soczki i herbatki. Niechce owocow ani warzyw ucieka. mleka zmodyfikowanego
tez niechce ani kaszek a probowalam kilka smakow wczesniej jadl ale mu sie
odwidzialo. Ogolnie jest niejadkiem.
Jak go zachecic do innych smakow?
Obserwuj wątek
    • gabunia27 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 27.04.07, 22:24
      Naprawdę uważasz, że Twoje dziecko jest niejadkiem?Moja córeczka skończyła
      dzisiaj 9 miesięcy i zjada chyba połowę tego co Twój synek. Jeżeli dziecko
      rozwija się prawidłowo, nie płacze z głodu to chyba powinno jeść tyle na ile ma
      ochotę i to co mu smakuje. Moja córcia też chyba powoli przejadła się
      niemowlęcym jedzeniem więc czasem daje jej to co sama jem. Problem w tym że ma
      dopiero 4 zęby i nie potrafi jeszcze gryźć wiec nie bardzo mogę jej urozmaicać
      jadłospis.
      • mamma-ewa1 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 27.04.07, 22:27
        Wydaje mi się, że twój maluch ma w diecie za mało nabiału. Może
        spróbuj "przemycić" jogurt w deserkach, a do mleka dodaj smakową kaszkę.
      • 3xmama Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 18:11
        Danonki?? Kanapki??? Nie za wcześnie???
    • jadzia2184 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 28.04.07, 22:17
      Zapomialam dooac ze nie zawsze zjada wszystko co mu podsowam.
      A co mozna mu jeszcze dodac lub podmienic w jego troche ubogiej diecie?
      Prosze o podpowiedzismile
    • mama_amelii Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 28.04.07, 22:27
      Moja córka dzisiaj kończy 8 m-cy i nie je kanapek z serem i wędlinąsmile)
      Rano kaszkę,deserek owocowy lub jogurt z owocami z hippa,zupkę z mięsem lub z żółtkiem,soki,jabłka,banany,winogrona,biszkopty,chrupki kukurydziane,chleb,ziemniaki(oczywiście nie wszystko na raz i w niewielkich ilościach).
      Jedyne co mi przychodzi na myśl z takim maluchem to zabawić czymś co go bardzo zaciekawi.(moja mała jest wszystkożerna i nigdy nie odmówiła żadnego jedzonkasmile
      • eliszka25 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 28.04.07, 23:48
        kanapka z serem i wedlina dla 8-miesieczniaka? przepraszam, to zart?
        • aniulek87 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 09:06
          ja mojemu synkowi podaje na sniadanko mleczko z kaszka owocowa(bo samego mleka
          nie chce pic) w ciagu dnia to zalezy :danonka, serek twarozek+danonek, zupke z
          miesem i warzywami(marchew, ziemniak, niekiedy kalafior)jajko na parze,
          niekiedy tez kawalek wedlinki i chlebka(suchego lub z prawdziwym maselkiem)i
          kosteczke bialej czekoladay(ciemnej nie moze bo jest alergikiem),jablko,
          biszkopta, bananka.nie p[odaje tego wszytstkiego jednego dnia, zeby za chwile
          ktos mi nie \napisal ze tucze dziecko,to jest jego caly jadlospis. w ciagu dnia
          pije jeszcze herbatki i soczki przeznaczone dl;a8miesieczniakow
          • bombastic12 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 09:46
            hmm, kanapka z wędlinką, danonek ?, czekolada?. Troche mnie to dziwi drogie
            mamy, moze dlatego ze mój mały jeszcze nie ma ząbków, ale to nie za wczesnie na
            danonki i czekolade?
            • aniulek87 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 09:57
              mojemu synkowi odzi8wo lekarka kazala jesc danonka(bo ma problemy z koscmi)a
              poza tym nasze babcie i pewnie mamy dawaly czekolade juz 3 miesieczniakom.a
              poza tym jezeli nic sie dzieje to ni widze przeciw wskazan.
    • luschka Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 10:03
      aż się zalogowałam z wrażenia!!!!!!!!!!! danonki dla 8 miesięczniaka?????
      kanapki z wędliną?????????? przecież istnieje jakiś schemat żywienia dzieci w
      tym wieku zajrzyj sobie tu a znajdziesz trochę odpowiedzi
      www.twojadieta.pl/dz.php
      poza tym danonki sa od 3 roku życia, 8 miesięczne dziecko nie musi jeść
      jak "stary" i nie ma sensu nadmiernie urozmaicać mu diety. Moja rada nie
      przesadzaj!!
      • bombastic12 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 10:06
        no własnie dla mnie to troche szok, nie widze sensu dawac takiemu maluchowi
        czekoladę! Po co sie tak spieszycie z poszerzaniem diety, nie rozumiem.
        • 3xmama włosy się na głowie jeżą! 29.04.07, 18:16
          Dziewczyny! Poczytajcie trochę o diecie takich maluchów!! Przeciez to
          katastrofa czym je karmicie, czekolada... biała czy czarna... kto czyta skład?
          danonki?? knapki?? To dieta przedszkolaka! Oj troszkę roztropności, bo potem
          będziecie szukać dietetyków jak dzieci będa miały problemy zdrowotne.
    • jadzia2184 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 21:49
      Dzieki za stronke bardzo fajna napewno sie przyda i przepisy tez super.
      Danonki zalecil nam lekarz bo maly odrzucil calkowicie nabial, serek bialy do
      kanapki (pieczywo tostowe) tez oraz wedline bo mial anemie. Zupki je od 3
      miesiaca i zawsze na miesku przez anemie. Tez bylam zdziwiona taka dieta dla
      tak malego dziecka. Ale teraz juz mu sie poprawia i nasz pediatra kazal trzymac
      taka diete.
      • luschka Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 08:02
        a poczytaj sobie skład danonków, cukier, cytrynian wapnia (to niby to co
        wzmacnia kości), serkowa mazia i sztuczne aromaty jednym słowem słodki ulep na
        punkcie którego ludzie powiariowali (głównie dzięki reklamom TV).... więcej
        wapnia zawierają brokuły, a jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju serki i rzekomo
        dużą zawartość w nich białka to jakiś mit... właśnie serki przez swój proces
        produkcyjny zawierają go najmniej (np. więcej białka zawiera ser żółty niż
        biały), oczywiście nie polecam podawać sera żółtego maluchowi, ale ja bym
        zweryfikowała zalecenia pediatry (po prostu skonsultuj to z innym pediatrą)
        ciekawa jestem jak argumentuje wartości odżywcze pieczywa tostowego.... dla
        mnie to jakiś absurd
    • jufalka Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 23:27
      coś dużo tego mięska w diecie, no i biały ser, wedlinka - wg mnie za wcześnie
      • eliszka25 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 29.04.07, 23:40
        hm, babel ma wprawdzie dopiero 7 miesiecy, ale jakos nie wyobrazam sobie wreczyc
        mu w reke kanapki z wedlina i serem. a po co takiemu dziecku czekolada? na
        dodatek biala? to, ze dziecko moze juz jesc mieso, nie oznacza, ze trzeba mu je
        dawac 3 razy dziennie. no a wedliny, to sobie w ogole nie wyobrazam, przeciez
        tam pelno roznych dodatkow typu E-iles tam, sol peklowa i inne takie.

u nas (mieszkam w szwajcarii) zaleca sie 20-30 g miesa 1 lub 2 razy na tydzien.
        zoltko maksymalnie 2 razy w tygodniu, a twarozek typu np. philadelphia w
        zastepstwie miesa, bo to przeciez tez bialko zwierzece. acha i warzywa
        kapustopodobne (np. brukselka, kalarepka, kalafior) najwczesniej ok. 10
        miesiaca, bo sa wzdymajace.

jak czytam, co niektore dzieciaczki dostaja do jedzenia, to az nie moge
        uwierzyc, jak mozna wpasc na taki pomysl.
        • natalusk Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 07:52
          Dziewczyny nie uwierzycie ja mam dla Was lepszego newsa!To ze 8 miesieczniak je
          czekolade itd to jest nic moja kolezanka swojemu 7 miesieczniakowi
          daje.............chleb ze smalcem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ostatnio byłam u niej na
          urodzianach i sama widziałam na własne oczy jak dawała mu torta z
          kremmem!!!!!!!!!!!A najgorsze jest to ze ona uwaza ze to calkiem normalne!!!!!
          • aniulek87 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 08:38
            moje dziecko dostaje kostke czekolady bialej bo ciemna jest uczulajaca dla
            alergika wiec PEDIATRA kazala podawac biala. i dla jasnosci nie napisalam ze
            daje dziecku kanapki z szynka i z serem tylko:
            >niekiedy tez kawalek wedlinki i chlebka(suchego lub z prawdziwym maselkiem)
            wiec prosze sie nie czepiac.
            P.S.fajna stronka
            danonki Waniliowe PODOBNO moga dostawac dzieci od 4 miesiaca, a my podajemy bo
            maly ma problem z kregosłupikiem
            • luschka Re: aniulek 30.04.07, 10:16
              A biała czekolada co zawiera? głównie cukier i tłuszcz, w ciemnej uczula kakao,
              dlatego teoretycznie biała "zdrowsza" dlatego nie wiem po co dajesz dziecku
              białą czekoladę, równie dobrze mogłabyś podać łyżeczkę cukru, a o danonkach
              waniliowych piszesz "podobno", więc też nie masz pewności czy możesz podawać je
              dziecku. A jeśli twoje dziecko jest alergikiem to prawdziwe masełko nie szkodzi?
              Jasne, że w temacie karmienia niemowląt istnieje szkoła falenicka i otwocka,
              ostatnio faktycznie zmienił się pogląd na temat glutenu i dzieci bodaj od 6-7
              miesiąca moga już dostawać gluten w postaci manny czy innej, jednak dzieciaki
              piersiowe, które z mlekiem matki dostają odpowiednie substancje chroniące przed
              ewentualną celiakią. Kiedyś my jako malcy też dostawaliśmy mannę na krowim
              mleku i można powiedzieć żyjemy, nie? Jednak wydaje mi się, że skoro żyjemy w
              obecnej teraźniejszości to nie ma się co powoływać, że coś tam kiedyś. Równie
              dobrze możnaby powiedzieć, że kiedyś ludzie żyli w lepiankach albo jeździli
              wozami drabiniastymi to dlaczego dziś nie moga tego robić. Owszem wolny wybór
              każdego. Ja jestem jednak zwolenniczką w miarę zdrowego żywienia maluchów, ten
              początkowy okres życia dziecka jest bardzo ważny dla kształtowania odpowiednich
              nawyków. Mam też świadomość, że w dzisiejszym zchemizowanym i zatrutym świecie
              trudno jest o taką prawdziwie zdrową żywność, jednak jestem przekonana, że
              zawsze można wybrać tzw. mniejsze zło. Też mam 8 miesięczniaka i staram się aby
              jego dieta była odpowiednia dla dziecka 8 miesięcznego, dlatego nie widzę sensu
              podawania małemu danonków, wędliny, glutenu czy czekolady. Staram się śledzić
              wszelkie fora i strony dotyczące karmienia maluchów, dyskutować i nie przyjmuję
              bezkrytycznie nowinek (mam również ponad 3 letnią córeczkę i już od czasów jej
              niemowlęctwa trochę się zmieniło). Uważam, że umiar jest wskazany w każdej
              sytuacji, zresztą jak obserwuję jednak jakieś 90% mam stosuje zasady żywienia
              zgodne z wiekiem dziecka.
            • 3xmama do aniulek87 30.04.07, 10:23
              Zmień dziewczyno pediatrę, skoro Twoja KAZAŁA podawać białą czekoladę! Na
              problemy z kręgosłupem danonki?! To jakis absurd!
          • natalusk chleb ze smalcem i tort 01.05.07, 07:17
            natalusk napisała:

> Dziewczyny nie uwierzycie ja mam dla Was lepszego newsa!To ze 8 miesieczniak
            je
            >
            > czekolade itd to jest nic moja kolezanka swojemu 7 miesieczniakowi
            > daje.............chleb ze smalcem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ostatnio byłam u niej
            na
            > urodzianach i sama widziałam na własne oczy jak dawała mu torta z
            > kremmem!!!!!!!!!!!A najgorsze jest to ze ona uwaza ze to calkiem normalne!!!!!
            • greenie5 Re: chleb ze smalcem i tort 06.06.07, 16:37
              ja znam lepszą mamuśkę! Która odwrotnie niż tutaj obecne mamusie nie daje zbyt
              dużo jeść swojej półtorarocznej córce (sadzając ją przy wspólnym suto
              zastawionym stole)...... która zgadnie dlaczego? nie, dziecko nie jest otyłe,
              nie jest chore, nie jest alergikiem..... żeby zaoszczędzić na pampersach bo
              drogie a jak się najje to potem dużo kupek robi...... a dziecko głodne na
              kaszkach i bułce z masłem. Nie można się wtrącić, bo ona lepiej wie i koniec.
              Niektórzy nie powinni mieć dzieci!
    • gosia.t1 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 09:22
      jak tak to czytam to tez musze wam cos napisac.wczoraj mnie cos
      zaszokowalo:moja bratowa i ja mamy dzieci w tym samy wieku.(7,5 m-ca). wczoraj
      na obiad ( ok 12) malej podano pelną miseczkę rosołu na wywarze miesnym, z
      wszelkimi mozliwymi przyprawami (tesciowa tak przyprawia zupe!!), pozniej mala
      zjadla calego banana i jeszcze czekolade,a ono potem sie dziwili ze im o 17
      mleka nie chciala pic!! a tak wogole to prawie wogole im mleka nie pije. takze
      nawiązując pewnych rzeczy nie podalabym maluszowi.wiec naprawde nie ma co
      wariowac z rozszerzaniem diety, na wszystko przyjdzie czas.
    • szarlota123 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 09:28
      Dziewczyny nie przesadzajcie. Ja też mojej daje kanapki z serem i wędlinką. Do
      schematów trzeba podchodzić z głową. A jak było z glutenem??
      • eliszka25 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 10:37
        oczywiscie, przesadzac nie nalezy w zadna strone. tylko jakos nie bardzo
        wyobrazam sobie 7 czy 8-miesieczne dziecko z kanapka w reku. ale moze po prostu
        zyje w jakims dziwnym srodowisku, bo takiego zjawiska jeszcze na oczy nie
        widzialam.

tez jestem zdania, ze nie ma co przesadzac, ale jednak zdrowy rozsadek trzeba
        chyba zachowac. nie widze powodu, dla ktorego mialabym faszerowac dziecko np.
        czekolada, czy jakimis danonkami. u nas dzieci dostaja wode z kranu do picia, a
        na spacery mamy zabieraja przekaski w postaci np. marchewki czy sucharkow. nie
        mam zamiaru przyzwyczajac mojego malucha od pierwszych dni do tego, ze przekaski
        musza byc slodkie. oboje z mezem bardzo lubimy owoce i warzywa i mamy zamiar
        przyzwyczaic nasze dzieci, ze cos pysznego na maly glodek miedzy posilkami to
        nie musi byc mars czy inny batonik, ale np. jablko. co nie oznacza, ze od czasu
        do czasu nie nachodzi nas chetka na lody czy czekolade i tego moim dzieciom
        zabraniac tez nie bede.
      • 3xmama doświadczenie.... 30.04.07, 10:40
        Każde dziecko jest inne i rozwija się w swoim tempie... Ok, wszystko to prawda.
        Ale jesli chodzi o zywienie to nikt nie jest mnie w stanie przekonać do chemii
        jaka zawieraja wszystkie wspomniane i szeroko omawiane produkty. Jestem mamą 3
        dzieci - 12 i 9 lat i 10 miesięcy. Nigdy nie przyspieszałam z
        podawaniem "dorosłego" jedzenia, słodyczy i innych dziwactw, które w
        rzeczywistości są fanaberia rodzica a nie potrzeba dziecka. Moje dzieciaki sa
        zdrowe, maja mocne zęby, nie chorują. Ktoś kiedyś ułożych schemat żywieniowy
        nie po to, żeby zaszkodzić maluchowi ale jedynie pozwolić stopniowo na
        przystosowanie delikatnego układu trawiennego do produktów inne niż mleko
        matki. Popatrzcie wokół na inne dzieci... Grubaski maja problemy w przedszkolu,
        szkole ale "ładnie" jedząwink)A są grubaskami tylko i wyłacznie z winy rodziców,
        czy dzaiadków, którzy w jakims momencie przesadzili i ilością i jakością
        jedzenia. Nie można! Owszem, każda mama powinna zywić swoje dziecko tak jak
        uważa za słuszne. Mądrzenie innych uważa się za wtrącanie się, przyznaję -
        może się mądrze niesłusznie, ale po co pakować w dzieci coś, co jest im
        całkowicie zbędne??? Trzeba czasem racjonalnie spojrzeć na jadłospis maluszka
        żeby z pulchniutkiego bobasa nie wyrósł hipopotam myslący wyłącznie o białej
        czekoladzie i furach kanapekwink)
        • eliszka25 Re: doświadczenie.... 30.04.07, 11:08
          dokladnie tak. podpisuje sie pod tym rekami i nogami. oczywiscie, ze kilkulatek
          czasem ma chec na czekolade. jesli to jest naprawde czasem, to dlaczego nie? ale
          nie widze powodu, zeby kilkumiesiecznemu dziecku "rozszerzac diete" o slodycze.
          czemu ma to niby sluzyc? jak taki maluch przyzwyczai sie, ze jedzenie jest
          slodkie, to innego nie bedzie chcial. najpierw mamy daja danonki czy czekolade,
          a pozniej skarza sie na forum, ze dziecko zupki nie chce, albo pluje kleikiem.
          oczywiscie w tej chwili nieco generalizuje i nie twierdze, ze wszystkie mamy,
          ktore maja ze swoimi pociechami podobne problemy karmily je slodyczami. ale
          niestety, bardzo czesto dziecko nie chce nieslodkiego jedzenia, kiedy nauczy
          sie, ze wszystko moze byc "pyszne i slodziutkie". czekolady jeszcze zdazy sie w
          swoim zyciu najesc.
          • grokamal Nasz jadlospis 30.04.07, 13:16
            Moj syn niedlugo skonczy 8 miesiecy i ok.3-4 razy dziennie(plus noc) jest
            przystawiany do piersi.
            Oprocz tego na sniadanko podaje mu pol filizanki kaszki mleczno-ryzowej
            Przed spacerkiem przystawiam go do piersi
            Podczas spacerku na laweczce dostaje starte wczesniej jablko zmieszane z 1
            herbatnikiem
            Po spacerku piers
            Na obiad zazwyczaj podaje mu sloiczek domowego zupko-kremu(gotuje warzywka na
            wywarze miesnym- czasem dodaje kaszy lub ryzu, nastepnie je miksuje, wkladam do
            sloiczkow i wekuje) lub ziemniak zgnieciony z kawalkiem masla prawdziwego
            Po obiadku znow piers
            W miedzyczasie jakis kawalek suchej skorki chleba lub biszkopta
            Wieczorem przed spaniem przewaznie kaszka lub deserek owocowy

Czasami przed spaniem jeszcze piers, jesli chce mu sie pic

Tak mniej wiecej wyglada nasz jadlospis
            Moj syn jada mieso krolicze, indycze lub kurze, probowal tez juz golebiego
            Uwielbia gotowane ziemniaki i marchew

W ciagu dnia popija rowniez soczki marchwiowe lub jakies inne owocowe lub
            herbatki z Hippa, ale wszystkiego po trochu.

Czasem daje mu "oblizac" cos, co sama jem- chlopak ma apetyt i dobrze wygladasmile
            I CO WAZNE !!! ZDROWO SIE CHOWa, NIE CHORUJE(odpukac) I NIE MA ANEMII !!

Pozdrawiam wszystkie mamy!
    • 12345a65 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 20:19
      Bardzo dziękuję Przedmówczyni! A już zaczęłam myśleć, że głodzę swojego
      malucha...
    • karawana123 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 30.04.07, 23:58
      Kanapki? Danonki? Czekolada? Szok!!!!
      • mammaewuni Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 01.05.07, 09:58
        Ostatnio poznałam pewną mamę, która swojej 5 mies. córce podaje rosół i zupę
        pomidorową, taką jaką sama z mężem je na obiad (wywar mięsny, przyprawy). Bez
        komentarza...
        • dzikarooza Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 01.05.07, 12:26
          Dziewczyny, jestem w szoku... moja corka ma 9 miesiecy i czasami zazdroszcze
          mamom dzieci, ktore bez problemu zjadaja kazdy posilek. Moja jest niejadkiem i
          czasem slysze porady, zeby dawac jej "normalne" jedzenie, czyli dania
          przyprawiane, z sola, bo pewno malej nie smakuja zupki "bez smaku"... jednak
          trzymam sie schematow zywieniowych. Do tego ma skaze bialkowa, wiec to tez mnie
          troche ogranicza. Corka je wiec kaszki na bebilonie pepti, "bezsmakowe" zupki z
          mieskiem, w formie kremu, bo dopiero ma 2 zabki, owoce - mus i chrupy
          kukurydziane, no i cyca oczywiscie, a jak slysze o kanapkach to hmmm, jestem
          przerazona. Ostatnio znajoma chwalila sie, ze jej 9-cio miesieczniak wlasnie
          zjadl 3 parowki, a inna, ze jej 4-miesieczniak zjada rosolek, bo mieska jeszcze
          nie moze... tak, ze droga mamo 8 miesiecznego bobasa, jezeli Twoj maluch lubi
          takie jedzenie i nic mu nie jest - ok, nie bede pouczac, ale troszke owockow by
          sie przydalo. Pozdrawiamwink
    • pacsirta Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 01.05.07, 13:09
      szok!
      Danonki? Kanapki?
      Moja ma 10 m-cy i je troszkę kaszki, zupkę, owocki lub jabłko a reszta to cyc w
      wielu odsłonach.
      Swoją drogą Danonki to straszny syf! I ulepek! Lepszy jogurt nat. z owocami.
    • zona_mi 8 mc dzienny jadłospis Autor: asta6265 01.05.07, 14:40

Drogie mamy napiszcie co podajecie do jedzenia swoim pociechom. to jest taki
      wiek że nasze dzieciaczki stają się już bardziej wymagające co do jedzenia,
      tylko co tu wymyślać????
      • afrodyta190 Re: 8 mc dzienny jadłospis Autor: asta6265 02.05.07, 07:33
        Wiecie co ostatnio poznalam 2 mamy jedna ma dziecko w wieku 8 miesiecy i daje mu
        chipsy,druga 5 miesieczne karmi tym co sama je...tak wiec ostatnio jej dziecko
        jadlo lazanki na obiad z kapusta i grzybami.chyba juz nic mnie nie zdziwi.a moze?
    • zona_mi Wszystko o jedzeniu i rozszerzaniu diety 01.05.07, 14:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062&a=49568041
    • jadzia2184 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 01.05.07, 21:41
      Ja pytalam czym urozmaicic diete i jak wprowadzic to cos.
      A chodzi mi dokladnie o owoce warzywa i nabial.
      Moj maly nie lubi slodkiego ucieka przed nim jak poparzony (jak mu daje cos
      polizac)
      (jedyne slodkosci to danonek lub jogurt). Nie jest gruby a wrecz chudy! A jak
      zje 1/2 lub 1/4 kanapki z
      PHILADELPHIA + wedlinka to nie widze nic w tym zlego.
      • 3xmama Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 01.05.07, 21:54
        Skoro nie widzisz nic złego to po co pytasz??
      • luschka Re: jadzia 02.05.07, 09:11
        już teraz nie rozumiem twojego postu, piszesz jak urozmaicić menu twojego
        malca. O owoce? warzywa? nabiał?
        Owoce przecież powinien jeść od dawna, warzywa dostaje w zupkach też mniemam od
        jakiegoś czasu, więc w czym problem? O sposób podania?
        Ugotuj mu marchewkę, spróbuj podać do rączki, jeśli gryzie kanapki to i
        gotowaną marchewkę pogryzie, zrób mu krem z brokułów (zamiast danonka niezła
        dawka wapnia) i podaj z ziemniaczkiem. Na deser możesz zrobić mu kisiel mleczny
        z żółtkiem..... jogurt już dajesz, więc podaj naturalny z owocami.
        No przecież podałam ci link do strony, gdzie masz podane przepisy.
        Co do wędlin, może kup kawałek mięsa upiecz w folii z niewielką ilością ziół
        prowansalskich (doskonale zastępują sól) i zamiast wędlin nasączonych solanką
        podaj dziecku na kanapkę, jeśli już koniecznie musi jeść te kanapki.
        Powtórzę się może, ale dziecko w tym wieku nie musi mieć aż tak urozmaiconej
        diety, to raczej ambicja rodziców, aby jadło "wszystko".
    • nikiii Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 01.05.07, 22:39
      Smiac mi sie che jak widze takie swiete oburzenie wielu mam. No i co z tego jak
      sobie zje czasem kanapke. Ona nie karmi go hamburgerami z frytkami. Piszecie ze
      schematy zywieniowe bla bla bla, nasze babcie nie mialy schematow zywieniowych
      i nie chuchaly i dmuchaly na swoje dzieci tak jak sie to dzisiaj robi a
      wychowaly zdrowe dzieci. Co niektorym na forum przydaloby sie nieco zdrowego
      rozsadku.
      • luschka Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 02.05.07, 09:00
        czasem zje kanapkę? przeciez ona wyraźnie pisze, że dziecko dostaje kanapki z
        wędliną i danonki. Myślę, że schematy żywienia sa własnie po to by dziecko w
        wieku 8 miesięcy miało już wprowadzonych wiele "nowości" typu owoce czy warzywa
        o co pyta autorka postu.
        A co do naszych babć to się mylisz, nie było schematów w rozumieniu
        dzisiejszych czasów, ale młode matki zawsze mogły liczyć na pomoc i
        przekazywaną wiedzę swoich matek czy babek. Jeśli matka nie mogła karmić swoim
        mlekiem to znajdowano tzw. mamki, tak czy siak więc maluch dostawał kobiece
        mleko a nie krowie, tak więc i wtedy znajdowano jakiś sposób aby jednak dziecko
        w miarę zdrowo żywić. Medycyna też była na innym poziomie i śmiertelność
        niemowląt (i nie tylko) była nieporównywalnie większa. A jestem święcie
        przekonana, że każda matka dbała o swoje dzieci, więc nie pisz bzdur, że nasze
        babcie nie chuchały i nie dmuchały na swoje dzieci.

A co do zdrowego rozsądku to większość wypowiedzi odnośnie tego tematu świadczy
        po czyjej jest on stronie.
    • kasia_g4 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 07.06.07, 10:08
      Ha ha ha! Ile tu specjalistek się znalazło. Naczytacie się w internecie tych
      wszystkich schematów żywieniowych a potem się mądrzycie. A kim Wy jesteście
      żeby podważać zalecenia pediatrów? Skoro lekarz zaleca zwiększyć ilość mięsa w
      diecie, to chyba są ku temu powody.
      A schematy dzisiaj są takie, jutro będą inne. Przykładem jest gluten w diecie.
    • lucia21 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 07.06.07, 15:49
      Widze ze wiekszosci z was zaszkodziło słońce. Moze wogóle zamkniecie swoje
      dzieci w klatce. Poco wychodzic na dwór jak tam szkodliwe promieniowanie, na
      ulicy spaliny, a w domu niejest lepiej bo roztocza. Kompac codziennie też
      niemozna bo to niezdrowe. Warzywa należy brac tylko ekologiczne bo przeciez tyle
      teraz nawozów. Jestem pewna że wiekszosc z was kupuje je na bazaraze i to pewnie
      najczyściejsze a dla waszej wiadomosci właśnie takie są specjalnie myte w
      wybielaczach zeby ładniej wyglądały. Weście sobie coś na wstrzymanie. Jak byłam
      mała to od 6 miesiaca piłam krowie mleko i jadła gluten. Mama dawała nam
      biszkopty i herbatniki. I wiecie co ŻYJE!!!! i nic mi niejest . Te wszystkie
      tabele sa tylko orjentacyjne. Moje dziecko ma rok i je wszystko. Od dwóch
      miesiecy wcina danonki, doprawiane zupy, smarzone mięso i mam nosie wasze
      zdanie. Chcecie miec alegrgików w domu prosze bardzo. powiem wam jeszcze ze
      codziennie bawi sie z kotem i psem a przeciez to takie wielkie zagrozenie dla
      zdrowia.
      • luschka Re: lucia 12.06.07, 17:09
        niby nic ci nie jest, ale z ortografią jesteś na bakier. jak już chcesz coś
        mądrego napisać to zajrzyj do słownika, bo aż po oczach wali.
    • paula4u2 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 08.06.07, 21:55
      Ja mieszkam we wloszech tu to wyglada troche inaczej moja jogurt zaczela jesc
      juz w 6-ym m-cu, makaron juz w czwartym zamiast kleiku, w 8 m-cu ser bialy,
      ryba, szynka i zoltko. niestety nie chciala makaronu, ani sera ani serka
      topionego, mleko mi zaczela zostawiac zato kaszki owocowe zaczela wcinac jak
      glupi mydlo, chleb juz od trzech m-cy, zeby nie napisac od czterwch bo tesciu
      ja dokarmia przy stole, bo musi wszystkiego sprubowac. Moja kolezanka jest
      angielka i ona to co gotowala mezowi i sobie miksowala dziecku i dzieciak zyjie
      i wyrusl na silnego chlopaka... wiec te wszystkie chipochondryczki niech sie
      ugryza w nos. Moja sasiadka urodila troche przedemna jej syn nie trawil jej
      mleka ani tego dla dzieci i pediatra przestawila go na krowie trawi doskonale...
      • ania521 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 08.06.07, 22:15
        Po danonkach dziecko znajomej dostalo skazy bialkowej a do pół roku by lo
        wszystko ok. ół roku póxniej jeżdzili po lekarzach.
        Kiedys to nie dawano sera ani czekolady
        Dzieci głównie byly na piersi a nie jadły jakies wynalazki!
    • ania521 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 08.06.07, 22:16
      Po danonkach dziecko znajomej dostalo skazy bialkowej a do pół roku by lo
      wszystko ok. ół roku póxniej jeżdzili po lekarzach.
      Kiedys to nie dawano sera ani czekolady
      Dzieci głównie byly na piersi a nie jadły jakies wynalazki!
    • rota_9 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 10.06.07, 22:14
      A co złego jest w kanapkach? Upieczona w domu wędlina, trochę masła, pasta z
      żółtka lub z całego jajka, trochę twarogu. Kanapka pokrojona na małe kwadraciki
      i dziecko je i ma urozmaiconą dietę. Jak nie ma alergii, to może przegryzać
      kawałkami pomidora. A dawanie kaszek i miksowanie jedzenia przez prawie cały
      pierwszy rok życia jest lepsze? A potem zdziwienie, że dziecko nie chce nic
      jeść. Jak ma jeść, skoro nikt go tego nie nauczył. Chleb ze smalcem, to pewnie
      przesada, ale kanapka z domową wędliną jest jak najbardziej na miejscu. Skąd
      wiecie jakie produkty wsadzają do słoików dla dzieci? Ekologiczne? W teorii tak
      właśnie jest, ale o tym jak jest na prawdę i tak żadna z nas się nie dowie. Ale
      teoretycznie dobry słoiczek kosztuje kilka złotych, a produkty na podobny
      posiłek przygotowany przez mamę kosztują tylko kilka złotych. No więc z punktu
      widzenia firm różnej maści opłaca się prowadzić propagandę pro-słoiczkową i
      pro-kaszkową. Kiedyś masło było niezdrowe, bo go nie było i trzeba było wmówić
      ludziom, że nie powinni go jeść. Teraz znowu masło zaleca się już małym
      dzieciom. No i kto ma rację? Chyba grunt to wypośrodkować i nie przesadzać ani w
      jedną, ani w drugą stronę.
      • monika2821 jestem w szoku -zwariowalyscie 12.06.07, 15:09
        Co wy dajecie swoim dzieciom?Maja jeszcze niedoskonaly uklad trawienny a wy
        dajecie im to co same jecie-szok co za nieodpowiedzialne matki!
        Zdaje sie ,ze jest w necie wykaz tego co sie podaje stosownie do wieku!!!!!!!
        • monika2821 Re: jestem w szoku -zwariowalyscie 12.06.07, 15:14
          A jezeli nie umiecie szukac-podaje przykladowe menu:
          Żywienie - ósmy miesiąc

Podstawą żywienia jest nadal pokarm kobiecy.
          Poza piersią trzeba podawać gęstą zupę jarzynową z wieloma warzywami, gotowaną
          na mięsie i z mięsem.
          Co drugi dzień zamiast mięsa dodajemy do zupy pół gotowanego żółtka.
          Maluch powinien otrzymywać gotowe przeciery owocowe dla niemowląt oraz świeże
          owoce (jabłka, jagody, maliny, jeżyny, porzeczki, gruszki).
          Można, choć nie jest to konieczne, gotować kisiele owocowe i kaszki
          kukurydziane lub ryżowe bezmleczne z przetartymi owocami.
          Do gryzienia dajemy chrupki kukurydziane.
          Cały czas obowiązuje dieta bezglutenowa - pieczywo zabronione.
          Nadal witamina D3 w okresie jesienno-zimowym w ilości uzgodnionej z lekarzem.

• leria1984 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 12.06.07, 23:53
      zamiast danonków moze jogurt naturalnyz owocami - co to za sytraszne szalenstwo
      na punkcie tych danonkow nie moge tego pojąć, nie dosc ze sama chemia to
      jeszcze za taka kase, wielkosc tych kubeczków małych jest smieszna raptem trzy
      łyzeczki naprawde lepiej jogurt naturalny lub zwykły serek biały
    • alexia20 Re: Czym urozmaicic diete 8 miesiecznego bobasa? 13.06.07, 20:12
      Rany kobiety! Miałyście doradzic a nie wyjezdżać na siebie z takimi tekstami!
      Mój synek tez nie chce jeść "małego" jedzenia.Też nie wiem co mu dawać do
      jedzenia ale próbuje (oczywiście z rozsądkiem) dawac mu "dorosłe" jedzonko.Moja
      tesciowa tez chce go karmic rosołkiem , pomidorową itp. A tez ma 8m-cy , ale
      popatrzcie na to z drugiej strony. Jest starsza kobieta, kiedys tak się
      karmiło. Nie było danonków, czekoladek ,wędlinki i tego całego "dziadostwa" ze
      sklepów. dzieci jadły to co było i przyjżyjcie się tym ludziom... żyją długo i
      są zdrowsi niz my.Ja mam 22 lata a czuje sie jak babcia. Moja babka ma więcej
      krzepy i siły niz ja. Myslę, że warto się zastanowić nad tym i próbować
      (rozsadnie)!Mój mały je mleko łaciate z grysikiem od 4 miesiąca, bo nic innego
      nie chciał a jak juz zjadł to się cuda działy. A po łaciatym nic mu nie jest i
      je.tzn jadł bo teraz już chce to, co my jeść. Myślę ,że jeżeli dziecko nie jest
      alergikiem i nic mu tam specjalnie nie dolega , to mozna powoli podawać
      coś "dorosłego" bułeczkę,ziemniaczka i obserwować.Nie spasuje mu? To sam da
      znać i wtey sie odstawia.
      Pozdrowienia Alexandra
      P.S.
      Lusia daj spokuj z takim tonem to forum nie jest dla kłótni tylko żeby sobie
      pomagac i jednoczyc się w tej cudownej roli Mamusi winkA nie każdy musi umiec
      ortografie!
      Buziale pa smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka