ruiza 13.02.08, 00:32 jak robicie wersję "podstawową" omletu, do której potem można dodać dodatki? A właściwie to bardziej mnie interesuje omlet na słodko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ruiza Re: omlety... 13.02.08, 00:34 a może macie jakieś przepisy na fajne placuszki / racuszki oprócz takich z jabłkami i z dyni? Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: omlety... 13.02.08, 09:56 Ubijam pianę z jednego jajka. Do żółtka dodaję odrobinę cukru, łyżeczkę czubatą mąki (różnej)i trochę mleka-ucieram na gładka masę (zwykle tym samym mieszadełkiem co ubijałam pianę) Mieszam pianę z masą delikatnie łyżką i smażę "placuszki" o średnicy około 8-10 cm. Smażę na maśle z obu stron. Wychodzą piękne puszyste omleciki. podaję z domowym dżemem lub utartym jabłkiem Odpowiedz Link Zgłoś
iws Re: omlety... 13.02.08, 16:11 polecam przepis na placuszki z cukinii i jabłka: zetrzeć cukinię na tarce dodac jabłko, jajko, mąka, szczyptę soli i łyżeczkę (ja daję porządną) cukru - super placki! moja córka woli takie niz z samym jabłkiem Odpowiedz Link Zgłoś
jawn7 Re: omlety... 17.02.08, 22:36 Ja podobnie jak JULIA dla 2 dzieci robię omlecik na słodko:pianę z 2 jaj ubić,w miseczce żółtka wymieszać z 2 łyżkami jogurtu naturalnego,odrobiną cukru waniliowego i 2 łyżkami mąki.Dodać pianę i smażyć na masełku na bardzo wolnym ogniu z dwóch stron pod przykryciem.Moje dzieci to uwielbiają z dżemem itp. Drugi przepis zdobyłam na forum,też pycha: -1 serek homogenizowany naturalny -3-4 jajka -ok.1 łyżka cukru -1 łyżeczka sody -duża łyżka octu Dodać mąki aby wyszło dość gęste ciasto i kłaść łyżką na głęboki tłuszcz.Smażyć na małym ogniu,przewracając.Posypać cukrem pudrem. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś