waniocha12 17.04.08, 11:11 witam, od kiedy podajecie swoim dzieciom danonki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilka69 do d.hassenpflug 18.04.08, 14:50 6,5 miesiaca i dajesz danonki? tylko nie zal sie potem na forum- blagam, pomozcie - ALERGIA! co jeszcze dajesz- czekoladke? krowie mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
yogisia Re: do d.hassenpflug 20.05.08, 20:25 lilka69, czemu odpowiadasz złośliwie? Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: danonki 19.04.08, 12:40 d.hassenpflug napisała: > Moj syn ma 6 mies i juz mu daje. a nie boisz sie przedawkowania wit. D??? W danonkach jest dawka dla 3 latka a nie 0,5 roczniaka. A do tego jeszcze pewnie podajesz Vigantol itd. Konsekwencje przedawkowania wit. D nie są przyjemne a mogą być nawet niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: danonki 17.04.08, 12:29 wpisz w wyszukiwarkę "danonki" i czytaj... Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: danonki 17.04.08, 21:17 Moje dziecko ma 2 lata i jeszcze ich nie dostaje.... Wrzuć w wyszukiwarkę hasło danonki to sobie poczytasz duuużo na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: danonki 17.04.08, 23:34 zadzwoń do Danona to się dowiesz, ze sa od 3 roku życia.. Odpowiedz Link Zgłoś
jawajkus Re: danonki 18.04.08, 11:42 Ja nie wiem, co się tak wszyscy upierają, zeby dzieciom danonki dawać. Czy wy jecie danonki? Jeśli nie, to spróbujcie i zobaczcie ile tam cukru. A przeciez jest tyle innych zdrowych substytutów: jogurt naturalny z owocami, koktajl jogurtowo-owocowy Menu Smakosza, deserki z twarożkiem lub jogurtem. Co wy się tak na ten cukier upieracie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: danonki 18.04.08, 12:32 jawajkus napisała: Co wy się > tak na ten cukier upieracie? Reklama robi swoje. I tyle Odpowiedz Link Zgłoś
mamusiamartusia Re: danonki 19.04.08, 12:42 Mój ma 2,5 roku i nie je, raz próbowałam, na szczęście dziecko od mamy mądrzejsze, wie co dla niego odpowiednie. Niektóre mamy dają z oszczędności bo te wszystkie smaczne deserki są droższe. Mój smakosz je tylko te dla niemowląt) ciekawe jak długo)) A teraz jak zwykle o sąsiadach: dziecko młodsze kilka m-cy od mojego, stwierdzona skaza, na bebilonie pepti non stop dostaje od dawien dawna (zanim skończył rok) specjały typu danonki, budynie na krowim mleku,monte i ma cały czas krosteczki na buzi i czerwone policzki. Jak mówię: nie dawajcie nic na krowim to słyszę: bez przesady on tak ma, deserków dla niemowląt nie lubi ( a nigdy nie jadł z czystej oszczędności swych rodziców) i co????? Odpowiedz Link Zgłoś
eda.wilczus Re: danonki 21.04.08, 11:49 jest taki jogurcik " Bieluch " -serek też ....owoc można dodać ... zawsze to lepsze od takiego danonka Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: danonki 21.04.08, 22:31 Z oszczędności to Danonków bym nie dała... Dałam, bo uległam magii reklamy (siedmiomiesięcznemu), ale ilość cukru i ich mdły smak mnie zniechęciły. Zastąpiłam jogurtem: smaczniej, taniej i - podobno - zdrowiej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: danonki 21.04.08, 22:33 Acha, jeszcze jedno pytanie. Gdzie Wy tego Bielucha kupujecie? Nigdzie nie mogę znaleźć (może słabo szukam)... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: danonki 21.04.08, 23:42 w większosci sklepów , na bazarkach, w supermarketach przynajmniej w Warszawie gabi.sklep.pl/images/Nabial/+bieluch.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
gosia-zosia Re: danonki 21.04.08, 23:43 u nas babcie próbowały przeforsować danonki, bo tez się reklam naoglądały,ale w końcu postawiłam na swoim i moje maleństwo zajada te koktajle gerbera owocowo-jogurtowe - pychotka. Odpowiedz Link Zgłoś
eda.wilczus Re: danonki 22.04.08, 11:15 ostatnio "Bielucha " widziałam w Realu ... i jogurt naturalny i serek naturalny były dostępne .. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: danonki 22.04.08, 17:13 Dzięki. Chyba ślepa jestem, bo bywam w realu i nie widziałam Może teraz, jak wiem, jak ma toto wyglądać, uda mi się znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
upalnydzien Re: danonki 23.04.08, 10:56 danonki widze ze wieczny protest oczywiście że można podawać serek jak każdy inny nie co dziennie i maluchowi poniżej 9msc.SMACZNEGO Odpowiedz Link Zgłoś
sympatyczna1980 Re: danonki 23.04.08, 11:11 ja daje synkowi danonki odkad skonczyl 10 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
elcia12345 Re: danonki 23.04.08, 13:14 Mój mały właśnie zaczął 12 miesiąc i nie zamierzam podawć mu danonków ani innych przesłodzonych i przereklamowanych serków. Daję mu jogurt naturanly ZOTT bez cukru, czasami wymieszany z owocami ze słoiczka. Poza tym dostaje owoce z jogurtem Gerbera, desery z jogurtem, twarożkiem HIPPa. Odpowiedz Link Zgłoś
badziaa Re: danonki 23.04.08, 14:41 no własnie, najważniejsze, żeby cukru nie było - dlatego ja głównie przy wyborze deserku czy jogurtu patrze na ten cukier. no i kupuje koktajle menu smakosza, czasem naturalne jogurty, a ostatnio moje dziecko spróbowało twarożku rozgniecionego z deserkiem jabłkowo- jagodowym gerbera i też mu bardzo smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
kodamo Re: danonki 23.04.08, 16:14 no, danonki całkowicie odpadają. Są tak słodkie, że aż mdli. Ja jeszcze polecam super koktajle jogurtowo-owocowe gerbera - w ogóle nie zawierają cukru i są pycha,a poza tym wydaje mi się, że przez to że mają płynną konsystencję, to dziecku (przynajmniej mojemu) jakoś lepiej wchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: danonki 23.04.08, 16:02 Są to najgorsze, najbardziej śmieciowe jogurty. One nawet koło owoców nie leżały - np. jogurt o smaku waniliowym jest żółty, a jakiego koloru są laski i ziarnka wanilii? Czarne. Ten żółty kolorek to czysta, "żywa" chemia niestety. W sumie jest to trochę jogurtu naturalnego, cukier i mnóstwo chemii zamiast owoców. No ale dziesiątki milionów wydane na reklamę robią swoje. A zauważyłyście, że w reklamach tych produktów nie ma nigdy małych dzieci? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: danonki 23.04.08, 17:38 > No ale dziesiątki milionów wydane na reklamę robią swoje. A zauważyłyście, że w > reklamach tych produktów nie ma nigdy małych dzieci? > > Kruffa a to dlatego, że danonki są polecane nawet przez samego producenta od 3 r.ż. Spora część matek jest jednak mądrzejsza od dietetyków i podaje danonki już 6 miesięczniakom i mają w nosie np. to, że dawka witaminy D którą zawiera danonek jest dla 3 letniego dziecka a nie niemowlaka. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: danonki 23.04.08, 22:17 kruffa napisała: A zauważyłyście, że w > reklamach tych produktów nie ma nigdy małych dzieci? > > Kruffa tu sa w miarę uczciwi .. bo Danonków nie należy podawać małym dzieciom.. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: danonki 24.04.08, 10:57 To nie uczciwość ale zapobiegliwość. Po co narażać się na procesy? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
ivitka Re: danonki 12.06.08, 21:21 danonek truskawkowy nie ma nawet soku truskawkowego w swoim składzie, ma za to sok z buraków. Odpowiedz Link Zgłoś
lum-ka Re: danonki 24.04.08, 11:22 Ja bym w ogóle nie dawała danonków, bo tam tony cukru są. Zamiast tego są świetne koktajle jogurtowo-owocowe gerbera, które nie zawierają cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
anika.777 Re: danonki 25.04.08, 15:13 Dlaczego tak zachwalacie te "cudowne" koktajle gerbera?? Danonki to faktycznie nieporozumienie, ale co siedzi w tych słoiczkach to też nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
jawajkus Re: danonki 27.04.08, 19:01 Nie żeby zaraz cudowne, ale faktycznie smaczne i bez cukru, więc ciekawe urozmaicenie w diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
yogisia Re: danonki 20.05.08, 20:33 anika, dokładnie to samo pomyślałam - jakby tu siedział na forum akwizytor Gerbera )) Tym bardziej, ze są w słoiczkach też jogurty Hippa a tych nikt danonkom nie przeciwstawia, tylko Gerber i Gerber, ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
martyna227 Re: danonki 06.06.08, 17:12 yogisia, może dlatego, że te deserki gerbera są bardziej popularne, a chyba też bardziej dostępne. Jak jeżdżę na działkę na Mazury, to w sklepiku wiejskim nie ma innych słoiczków poza gerberem. No i gerbera kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: danonki 28.04.08, 10:57 Dziewczyny, dlaczego tak boicie się cukru? Obawiacie się cukrzycy czy może ze względu na wagę dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
eda.wilczus Re: danonki 28.04.08, 11:18 to puste kalorie , żadnych wartości odżywczych .... obawiam siępruchnicy , otyłości i nawrotu grzybicy ukł.pokarmowego u dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka_ba Re: danonki 28.04.08, 14:01 Cukry w rozsądnych ilościach nie są złe, ale rozsądnej ilości cukrów dostarczają nam owoce, wiec nie trzeba tego dosładzać. Cukrzyca nie bierze się z za dużej ilości cukru, ale z nieprawidłowego działania trzustki, co nie koniecznie musi mieć związek z dietą. Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziusiek Re: danonki 29.04.08, 20:08 Ja daję synkowi 11 m-cy i sie zajada.Oczywiście te malutkie waniliowe. Daję ze dwa razy w tygodniu. Przerażają mnie te opinie o Danonkach...Fakt, mały lubił kiedyś jogurty nat. a teraz nici z ich jedzenia.Wybrał słodkie-mój błąd.Oduczę go jakoś... Odpowiedz Link Zgłoś
late2 [...] 18.05.08, 21:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: danonki 19.05.08, 09:28 danonka pierwszy raz podałam około 14msc, już teraz dokładnie nie pamietam, daję sporadycznie, ale przyznaję że czasem się przydaje, gdzieś na wypadzie np. wczoraj byliśmy nad morzem i tam sobie zjadła danonka ja rozumiem, że może jogurty są lepsze, ale jogurty też je, a to jest coś innego, jej smakuje i je toleruje więc czasem jej daję, nie codziennie! Odpowiedz Link Zgłoś
iwik6 Re: danonki 19.05.08, 11:52 Mój 2 letni synek nie jest uczulony na nic, ale po Danonkach pupa w kropki. Znajoma na ten fakt, kazala zrobić mi test: Otwórz zwykly serek i danonek, wstaw otwarte do lodówki, po tygodniu zwykly serek będzie się "ruszal", a danonek będzie piękny, pachnący. Po dwóch tyg. też. Coś w tym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dla znających włoski - program o sztucznych 19.05.08, 22:17 aromatach www.rai.tv/mpplaymedia/0,,RaiTre-Report%5E23%5E83902,00.html Prawdopodobnie to one ponoszą sporą winę za alergie.. W danonkach jest ich sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa81 Re: danonki 20.05.08, 11:03 A oto cytat ze strony www.danonki.pl "Wprowadzanie produktów mlecznych do diety małego dziecka trzeba zawsze konsultować z lekarzem prowadzącym, który zna dziecko i może pomóc dostosować dietę do indywidualnych potrzeb, a tym samym wykluczyć indywidualne przeciwwskazania (np. alergia na białko mleka krowiego, skaza białkowa). Danonki, tak jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla dzieci od trzeciego roku życia." Odpowiedz Link Zgłoś
glizdeczkali Re: danonki 12.06.08, 22:48 danonki ja daje ale nie tak czesto.ale czesto je jogurcik danio waniliowy.synek ma dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
aga29krakow Re: danonki 13.06.08, 11:57 też daje swoim dzieciom ale nie za często.. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: danonki 16.06.08, 00:44 glizdeczkali napisała: > danonki ja daje ale nie tak czesto.ale czesto je jogurcik danio > waniliowy.synek ma dwa lata. Danio nie jest jogurcikiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
badziaa Re: danonki 15.06.08, 16:08 ja danonki podam dopiero jak moje dziecko skończy 3 latka - na razie jest za małe i nie chcę mu podawać czegoś, co zawiera tak dużo cukru. teraz podaję mu koktajle jogurtowo-owocowe gerbera i desery z twarożkiem i bardzo mu smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
mniemanologia Re: danonki 18.06.08, 11:47 Dawałam od ok.10 miesiąca życia, teraz (15,5 miesiąca) daję raczej Danio. Ale mój synek to raczej szczuplaczek i małojadek, pewnie gdyby był bardziej "zbudowany", to ograniczałabym tego typu jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś