tobolanka1 06.06.08, 21:38 czy warzywa mrożone ze sklepu nadają się do przyrządzania zupek dla dziecka. czy jakaś mama tak robi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aw-aw Re: mrożonki 06.06.08, 22:03 ja wykorzystuję mrożonki do gotowania zupek dla mojej córci (10 m- cy. gotuję je na parze i dodaję do nich przygotowane mięsko, rybkę lub żółtko. Wcina aż się uszy trzęsą. Zdecydowanie wybieram mrożonki niż obecnie dostępnę "swieże" warzywa na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy.boy Re: mrożonki 07.06.08, 00:08 Mrożenie nie zmienia znacząco wartości odżywczych ani nie wprowadza alergenów, więc - tak, można stosować. Odpowiedz Link Zgłoś
filipka1 Re: mrożonki 07.06.08, 09:48 my też korzystamy z synkiem z mrożonek (synek kończy właśnie 7 miesięcy).kupiłam np.szpinak,fasolkę zieloną i żółtą,groszek,kukurydzę,brokuła.z młodych warzyw jeszcze nie korzystam,bo wydaje mi się,że są "pędzone".jedynie z młodego buraczku i świeżej natki i koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
reniason Re: mrożonki 07.06.08, 09:53 Ja od samego początku jak wprowadziłam zupki gotuję je z mrożonek. Kupuję firmy HORTEX np włoszczyznę albo inne warzywa i dodaję do tego mięsko. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_male Re: mrożonki 07.06.08, 12:43 Ja zastanawiałam się nad używaniem mrożonek, ale jak sądzę warzywa w nich pochodzą ze zwykłych upraw, a nie ekologicznych. A że moje dziecko na warzywa bazarkowe reaguje wysypką, więc kupuję Gerbery. Odpowiedz Link Zgłoś
clapton1985 świeże warzywa 11.06.08, 15:48 A ja od zawsze kupuje świerze. Nie przetworzone. Jestem po towaroznastwie i warzywa mrożone tracą właściwości organoleptyczne czyli nie mają już tylu wartosci co świeże. Nie zgadzam sie, że teraz ze śiwrzymy warzywami jest coś nie tak....skąd wiecie z jakich warzyw robią mrożonki. Mogą napisać co chcecie przeczytać. A warzywa tam mogą być gorszej jakości. Po rozmrożeniu i tak nie ma wielkiej różnicy. Więc polecam świerze. Ale każda mama zrobi jak sama uważa. Pozdrawiam mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
glizdeczkali Re: świeże warzywa 12.06.08, 14:04 ja przewaznie robie zupki z mrozonek,i jako dodatek do dan tez wole mrozonki,w jedenj paczce rozne warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
glizdeczkali Re: świeże warzywa 12.06.08, 14:06 clapton1985 a wedlug ciebie warzywa sa gorszej jakosci.wedlug mnie jest odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: świeże warzywa 13.06.08, 10:20 clapton1985 napisała: > A ja od zawsze kupuje świerze. Nie przetworzone. Jestem po > towaroznastwie i warzywa mrożone tracą właściwości organoleptyczne > czyli nie mają już tylu wartosci co świeże. Nie zgadzam się z tobą, dlatego, że są to dokładnie te same warzywa co świeże: mrożonki poddane są procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, dzięki czemu ich wartość odżywcza wyjściowa jest wysoka. Zamrażanie tylko w niewielki sposób zmienia ich wartość odżywczą. Blanszowanie powoduje wprawdzie stratę zawartości witaminy C (15 do 20%), jednak niezależnie od tych strat warzywa i owoce mrożone bezpośrednio po ich zebraniu zachowują wysoką wartość odżywczą, porównywalną do świeżych odpowiedników. Należy mieć na uwadze, że zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie (Źródło: Instytut Żywności i Żywienia) Dalsze zalety mrożonek (ekonomiczne): 1. Cena - podczas przygotowania produktu do mrożenia usuwane są wszystkie elementy zbędne, dlatego konsument płaci jedynie za wartościowe owoce i warzywa. W przypadku świeżych warzyw i owoców w trakcie obierania i czyszczenia traci się nawet 40% ich masy. Co więcej, ceny mrożonek są stabilne i nie zależą od sezonu. 2. Wygoda - mrożonki sprzedawane w sklepach zostały już obrane, umyte i podzielone na porcje. To dlatego przy wykorzystaniu mrożonych warzyw i owoców czas przygotowania posiłku skraca się o 40- 80%. 3. Dostępność - mrożonki dostępne są przez cały rok, a więc i wtedy, gdy na rynku brakuje świeżych owoców i warzyw. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność. Odpowiedz Link Zgłoś
aga29krakow mrożonki 13.06.08, 11:55 hej,aj daje czsem dziecim ,gotuje im zupki z tych mrozonek i bardzo lubia..Teraz są świeże warzywa ale jeszcze nawożone.. Odpowiedz Link Zgłoś
evelinee Re: mrożonki 15.06.08, 16:20 ja najwyżej jak sama mrożę to podaje dziecku takie zupki z samodzielnie mrożonych warzyw. na ogół jednak podaje słoiczkowe dania np. gerbera. Odpowiedz Link Zgłoś