agatalenk 02.10.09, 13:25 zastanawiam się czy nie kupić mojemu synkowi-15 miesięcy kapci do domu.nie mam dywanów tylko terakotę.mały chodzi w skarpetkach.jak myślicie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
betty842 Re: kapcie 02.10.09, 13:33 W ubeigłym roku mój synek o tym czasie też miał 15m.Po domu chodził w kapciach.Tez nie mamy dywanów ale druga rzecz,która przemawiała za kapciami to to,że mamy dosyć chłodno w domu.W okresie wiosenno letnim biegał w skarpetkach lub na bosaka.Teraz (ma 2 l.i 3m) znowu ubieram mu kapcie.Nie chce bo się odzwyczaił ale co dzień to ma je dłużej na stopkach. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: kapcie 02.10.09, 13:37 Jakie kapcie kupujecie dla maluchow? Takie kalpki, czy cos bardziej jak trampki? Jakos sobie nie wyobrazam mojego dwulatka w klapkach Odpowiedz Link Zgłoś
kubulinka1977 Re: kapcie 02.10.09, 13:45 Też miałam ten problem. Synek chodzil w skarpetkach, ale zrobiło się zimno i zauważyłam że marzną mu stopy ( nie mamy dywanów tylko panele). Po różnych konsultacjach zakupiłam jednak kapcie...My mamy takie buciczki, zapinane na paseczek, z dziurkami żeby stopa sie nie pociła... Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: kapcie 02.10.09, 13:47 Moja do tej pory miała takie skarpety/kapcie. Ostatnio kupiliśmy jej klapki bo chciała ciągle w moich chodzić ale ciągle je zdejmuje/spadają jej. Od moich się nie odczepiła Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 Re: kapcie 02.10.09, 17:55 My mamy takie a la tramki zapinane na rzepy. Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: kapcie 02.10.09, 18:40 Moja np skarpetki zdejmuje(resztę teżnawet portki po domu ma na szelkach), więc nie nosi - jeśli zajdzie ptrzeba się kupi kapcie- sznurowane, alby zapinane - rzepy se zdejmie, albo będzie biegać w rajtkach - ale pewnie nie bo u nas ciepło i wykładzinka Odpowiedz Link Zgłoś
patryska0501 Re: kapcie 02.10.09, 20:09 A my mamy takie kapcio-skarpety, z gruba podeszwą. Małej jest w nich ciepło, mozna je kupic np. w H&M. Odpowiedz Link Zgłoś
martuska87 Re: kapcie 02.10.09, 20:25 Moja corka tez ma 15 miesiecy i teraz jak juz chlodno to ma kapcie do domu, ale skarpety z gumowa podeszwa tez bylyby ok tez nie mamy dywanow.. Odpowiedz Link Zgłoś
ma-gusia Re: kapcie 02.10.09, 20:30 u nas to samo, mała(17msc) latem chodziła najczęściej boso, ale teraz kupiłam jej butki zetpol-a, o takie www.allegro.pl/item755819769_martyna_sandalki_zetpol_roz_21_balerinki.html#gallery mają klamerkę i jak na razie ich nie zdejmuje Odpowiedz Link Zgłoś
anyx27 Re: kapcie 02.10.09, 21:58 my jesteśmy "bezkapciowi", córka tez. nie lubimy, jak nam zimno, ubieramy skarpetki nosi tylko w przedszkolu, ale też nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
sari5555 Re: kapcie 02.10.09, 22:33 dziecko musi mieć po domu łapcie z usztywnianą piętą i takie przed kostkę mogą być i odkrytymi palcami żeby noga oddychała.Pamiętaj że w tym wieku kształtuje się stopa i muszą być za kostkę bo nabawi się płaskostopia,poza tym kafelki są zimne i zacznie ci chorować jeszcze.pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: kapcie 02.10.09, 22:40 Ale bzdury!!! Takie rzeczy to tylko w Polsce. Dziecko powinno mieć skarpety z abs, a jeśli już kapcie, to tylko miękkie, NIE usztywniane, poniżej kostki. Tylko wtedy stopa ma możliwość prawidłowego rozwoju. Buty usztywniane są tylko dla dzieci, które mają jakieś problemy ze stopami. Odpowiedz Link Zgłoś
sari5555 Re: kapcie 02.10.09, 23:18 bzdury to ty piszesz od kiedy skarpety są najlepsze zapytaj pediatry to cię oświeci ciemnoto jedna jakie buty muszą mieć dzieci.do black.joanna Odpowiedz Link Zgłoś
karro80 Re: kapcie 02.10.09, 23:39 Sari - Joanna ma rację, jesli to poweidział pediatra to niestety, le poziom jego wiedzy pozostwia sporo do życzenia.Wszyscy rehabilitanci z którymi mam do czynienia(sporo ich), pediatrzy ortopedzi i zaprzyjaźnieni lekarze inncyh dziecięcych specjalności w jenym są agodni - najlepiej boso -stópka ma pracować - płaskostopie nie jest skutkiem chodzenia boso. Później są różnice dotyczące butów które mają byc pierwsze(różne szkoły, dużo gmatwaniny), ale to wie każdy lekarz - który od lat 80 poszerzył w jakikolwiek sposób swoje kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
sari5555 Re: kapcie do karro80 02.10.09, 23:48 ja mam odmienne zdanie myślę że łapcie przed kostkę z usztywnianą piętą są odpowiednie tak było od dawna nie wiem może się mylę ale obyś miała rację,pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: kapcie do karro80 03.10.09, 00:00 sari - poczytaj troche Zawitkowskiego, to moze sie dowiesz paru ciekawych rzeczy. Kapcie lub buciki w domu - zakładać czy nie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=73999530&wv.x=1&a=73999530 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=73880803&wv.x=1&a=73880803 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=72031814&wv.x=1&a=72031814 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=72067730&wv.x=1&a=72067730 www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79404,3887877.html Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: kapcie do karro80 03.10.09, 10:16 A ja uważam większośc opracowań naukowych to udowadnianie przez ich autorów słuszności SWOICH racji. Za dużo bardziej miarodajne uważam własne "przemyślenia", w czym chodzili ludzie, gdy nie było na świecie problemów z jakimś płaskostopiem - chodzili głównie NA BOSO Odpowiedz Link Zgłoś
palina22 Re: kapcie do karro80 03.10.09, 13:07 sari - a czerwonego kapturka zjadl wilk ale zasciankowe podejscie od kiedy natura nas krzywdzi??? najlepsze sa skarpetki a nie utrudniajace dziecku ruch przy zabawie usztywniane buty,a moze trzeba jescz jakies opaski na nadgarstki dziecku zakladac zeby ich nie skrecilo i prosto rosly? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kapcie do karro80 03.10.09, 21:18 I wieszak pod koszulę, żeby ramionka proste były Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kapcie do karro80 03.10.09, 21:17 > ja mam odmienne zdanie Zdanie- ale nie wiedzę, niestety. łapcie przed kostkę z usztywnianą piętą są > odpowiednie tak było od dawna Od dawna (w zasadzie od zarania ludzkości) to człowiek zapierniczał po świecie na bosaka i płaskostopia nie miał Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kapcie 03.10.09, 21:15 Co za idiotyzm... Jakie płaskostopie od nienoszenia butów ze sztywną piętą za kostkę? Płaskostopie bierze się z rozleniwienia mięśni stopy- czyli właśnie od wciskania ich w sztywne buty. Im dłużej dziecko biega bez kapci, tym lepiej ukształtowana jest stopa. Moj ojciec jest ortopedą, akurat dziś dyskutowałam z nim na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_michal Re: kapcie 02.10.09, 23:37 jak byłam z 14miesieczna corka u ortopedy wyrażnie zalecił ( u prawidłowo rozwijającego sie dziecka ) chodzenia po domu w skarpetach. Zeby noga odpoczęła. a tam gdzie musi byc w kapciuszkach ( złobek ) butki ze sztywnym zapietkiem i profilowaną stopą. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
epreis Re: kapcie 03.10.09, 00:43 ja miałam nie kupować, mam tylko panele i terakotę ale...przeziębili się, w domu jeszcze nie grzali i mimo chodzenia w dwóch parach skarpet- bawełnianych i cieplejszych mieli oboje lodowate nogi, poszłam i kupiłam kapcie.... Odpowiedz Link Zgłoś
night_irbis Re: kapcie 03.10.09, 14:26 A ja polecam takie coś: www.bangla.pl/dla-dzieci/obuwie/domowe/robeez-miekkie-buciki-ze-skory-p1754.htm www.robeez.co.uk/12-24-months-Robeez-baby-shoes/Department.aspx?DeptID=224&PriceCat=3&Lang=EN-UK&RefID=GOUK_robeez Miękkie buciko-kapcie całe ze skóry z miękką podeszwą z jednej warstwy skóry - nie są grubsze od skarpetek (można zresztą włożyć je na grubszą skarpetę, jak podłoga bardzo zimna), są całkowicie mięciutkie i śliczne . Moja młoda (19 miesięcy) je uwielbia. Na Allegro, niestety, tego niewiele. Mi akurat przyweźli z Kanady znajomi - i jestem zachwycona. Już się rozglądam za większym rozmiarem w Polsce. Albo w tym internetowym sklepie angielskim nabędę. Odpowiedz Link Zgłoś
tym08 Re: kapcie 03.10.09, 15:26 identyczne mozna kupic w tesco, co prawda nie ze skory mloda wlasnie dostala takie, ale narazie i tak chodzi boso (mamy panele) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: kapcie 03.10.09, 21:12 Moja ma miękkie kapcie, takie skarpety ze skórzaną podeszwą. Odpowiedz Link Zgłoś