Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński, a likwidacja stanowiska pracy

01.08.11, 11:01
Mam wątpliwości , czy propozycja pracodawcy jest dla mnie korzystna i proszę o pomoc - jak to ugryźć ?

Od wielu lat mam umowę na czas nieokreślony. W styczniu nastąpiły zmiany organizacyjne i moje stanowisko pracy przestało istnieć. Byłam w tym czasie na zwolnieniu lekarskim (ostatni miesiąc ciąży). Niedługo kończy mi się przerwa (macierzyński + zaległy urlop). Zaproponowano mi pracę w innym dziale firmy (na zastępstwo pracownika, którego nie będzie jakiś czas: na pewno 3 miesiące + ewentualnie kolejne kilka) i przedstawiono „porozumienie zmieniające” do mojej umowy, gdzie zmianie ma ulec jedynie stanowisko (na okres trzech miesięcy) – pozostałe warunki bez zmian.
Chcę wystąpić o redukcje etatu do 7/8 na rok – czy będzie ona obowiązywała po tych 3 miesiącach? Czy istotna będzie kolejność złożenia podania na 7/8 i podpisania porozumienia? Czy porozumienie zmieniające daje pracodawcy furtkę do wręczenia mi wypowiedzenia po upływie 3 miesięcy? Czy zgodnie z kodeksem pracy pracodawca mógłby w tej sytuacji zaproponować mi inne rozwiązanie, które lepiej chroniłoby moje interesy (oraz jego, gdyż teoretycznie tamten pracownik ma wrócić za kilka miesięcy)?
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka