cylia9
01.08.11, 11:01
Mam wątpliwości , czy propozycja pracodawcy jest dla mnie korzystna i proszę o pomoc - jak to ugryźć ?
Od wielu lat mam umowę na czas nieokreślony. W styczniu nastąpiły zmiany organizacyjne i moje stanowisko pracy przestało istnieć. Byłam w tym czasie na zwolnieniu lekarskim (ostatni miesiąc ciąży). Niedługo kończy mi się przerwa (macierzyński + zaległy urlop). Zaproponowano mi pracę w innym dziale firmy (na zastępstwo pracownika, którego nie będzie jakiś czas: na pewno 3 miesiące + ewentualnie kolejne kilka) i przedstawiono „porozumienie zmieniające” do mojej umowy, gdzie zmianie ma ulec jedynie stanowisko (na okres trzech miesięcy) – pozostałe warunki bez zmian.
Chcę wystąpić o redukcje etatu do 7/8 na rok – czy będzie ona obowiązywała po tych 3 miesiącach? Czy istotna będzie kolejność złożenia podania na 7/8 i podpisania porozumienia? Czy porozumienie zmieniające daje pracodawcy furtkę do wręczenia mi wypowiedzenia po upływie 3 miesięcy? Czy zgodnie z kodeksem pracy pracodawca mógłby w tej sytuacji zaproponować mi inne rozwiązanie, które lepiej chroniłoby moje interesy (oraz jego, gdyż teoretycznie tamten pracownik ma wrócić za kilka miesięcy)?