edytastel 08.04.04, 10:58 Podobno bardzo wskazane dla kobiet w ciąży jest przebywanie w jaskinie solnej ze względu na jod.czy korzystacie z takich przybytków i czy są takowe w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgog Re: jaskinie solne 08.04.04, 11:34 Ja nie korzystałam a są takowe w W-wie. Jedna z nich jest na Bemowie, przy ul. Wrocławskiej (obok kościoła). Kliknij w wyszukiwarce jaskinie solne - na pewno coś znajdziesz. Druga jest chyba na Ursynowie Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: jaskinie solne 08.04.04, 12:35 Witam!! Z mojej wiedzy wynika, ze kobiety w ciazy nie powinny przebywac tak silnie zasolonych miejscach jak jaskinie solne, poniewaz sol po pierwsze moze powodowac powstawanie obrzekow, po drugie obniza cisnienie krwi u mamy a tym samym gorszy jest przeplyw wszystkich skladnikow odzywczych do dzidziusia. Szczegolnie jesli masz niskie cisnienie. Pozdrawiam Magda i Dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: jaskinie solne 08.04.04, 17:15 A ja troche sie obracam w srodowisku lekarskim i wszyscy moi znajomi lekarze smieja sie z tych jaskin solnych mowiac, ze to pic na wode i tylko naciaganie ludzi na kase. Odpowiedz Link Zgłoś
bebewawa Re: jaskinie solne 09.04.04, 07:51 Do Topelo, Wiesz Ja rowniez obracam sie (i nie tylko troche ale caly czas) w srodowisku lekarskim i uwierz mi ze kompetencja wielu lekarzy pozostawia wiele do zyczenia, a jesli nie znaja sie na czyms lub nie doczytali w trakcie studiow to poddawane jest to krytyce i kwitowane "pic na wode" ciekawe z jakiego powodu??? Jesli sa to jaskinie solne z prawdziwego zdarzenia to moga pomoc przede wszystkim w dolegliwosciach ukladu oddechowego a dlaczego to juz oni powinni wiedziec. Polecam nie wierzyc tak lekarzom i czasem weryfikowac lub dokladnie pytac dlaczego tak uwazaja ) Pozdrowionka i Wesolych Swiat Madzik i Bebe Odpowiedz Link Zgłoś
malgog Re: jaskinie solne 09.04.04, 09:13 Ja co prawda nie obracam się w środowisku lekarzy, ale o fakcie, że jaskinie solne "robią dobrze" wiele słyszałam. Jod i te sprawy Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
tupelo Re: jaskinie solne 09.04.04, 09:36 O kurcze, ktos sie poczul obrazony i od razu tez musial obrazic. Wiesz, to jest zdanie np. mojego meza, ktory robi specjalizaje na pulmonologii, wiec na ukladzie oddechowym to on sie raczej dobrze zna. No coz, wierzyc mozna, ale w opinii moich znajomych jaskinie solne daja po prostu efekt placebo. Zreszta, wszystko moze szodzic i wszystko moze leczyc. Podobnie jest np. z barami tlenowymi, makrobiotyka, oczyszczaniem organizmu co jakis czas przez lewatywy i dieta Kwasniewskiego. Tylko ze te ostatnie akurat moga bardziej zaszkodzic niz pomoc, groty solne natomiast moze i nie zaszkodza (nie mowie tu o kobietach w ciazy), ale czy pomoga? To juz raczej kwestia wiary. A z jodem... Nie kazdy go potrzebuje, niektorzy nawet powinni unikac, wiec najpierw trzeba by bylo zrobic badania na tarczyce. Ja akurat bardziej ufam nauce niz "Gozdzikowej". Pozdrawiam rowniez i wesolych swiat zycze (tylko prosze nie przesolic, bo to zatrzymuje wode w organizmie, a potem sa opuchlizny). Odpowiedz Link Zgłoś