Dodaj do ulubionych

co to jest pessar?

17.01.06, 21:36
Przeczytałam przed chwilą na tym forum o szwie na szyjce i o pessarze? Co to jest ten pessar?
Obserwuj wątek
    • ester22 Re: co to jest pessar? 17.01.06, 21:52
      Pessar to właśnie druga metoda, oprócz szwu, zapobiegania skutkom zbyt
      wczesnego lub szybkiego skracania szyjki macicy. Obrazowo rzecz biorąc wink jeśli
      za szybko skraca Ci się szyjka, zakłada się na nią taką plastikową "frotkę",
      żeby za bardzo skrócić się nie mogła smile
      Ja miałam zakładany pessar już dwa razy, za każdym spełnił swoje zadanie.
    • nikusia221 Re: co to jest pessar? 17.01.06, 22:06
      A czy zakładanie tego boli czy wykonuje się to w znieczuleniu? I jak właściwie wygląda cały ten proces?
      • lolinka2 Re: co to jest pessar? 17.01.06, 22:17
        Szew w znieczuleniu ogólnym a pessar (silikonowy kapturek, w kształcie i funkcji identyczny jak kołnierz dla psa zeby opatrunku nie zdejmował smile bez, nawet ambulatoryjnie. W sobotę jadę na tę przyjemność smile) a szew miałam 4 lata temu.
        Proces się zaczyna skurczami, potem skraca się szyjka i wiadomo że coś z tym trzeba zrobić, trzeba 1) uspokoić skurcze i2) sczepić czymś szyjkę zeby się dalej nie rozłaziła 3) pilnować bakterii żeby nie wlazły i skurczy żeby nie działały antypessarowo i antyszwowo- ot cała filozofia, poza tym wszystko norma. Ja będę miała zakładany w ramach profilaktyki (szyja mi się skróciła przez bakterie, teraz zadnego skurczu nie uwidzisz, ale intensywnie pracuję, więc żeby nic się nie stało...).
        Aha, pessar nie jest refundowany a szew jest na NFZ. Po szwie na szyjce ztsają slady, dośc znaczne bo wyczuwalne palcem wręcz, moze być skłonnośc do nadzerek. Cóz, metoda inwazyjna...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka