anula510 25.04.07, 17:22 czy w ciąży można brać samą nospe forte Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dr_kaczusia Re: nospa 25.04.07, 18:22 Po pierwsze co rozumiesz przez "brac sama No-Spe forte"? Czy chodzi Ci ogolnie o przyjmowanie No-Spy czy moze chcesz brac ja sama zamiast skojarzonego leczenia? Ogolnie rzecz biorac No-Spe Forte mozna, tylko pamietaj, ze forte zawiera 2x wieksza dawke niz zwykla No-Spa wiec stosuj ja odpowiednio do potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda73 Re: nospa 25.04.07, 20:58 Witaj, dla mnie, obok Folika i feminatalu, to był lek, który przyjmowałam bardzo często i to na zlecenie lekarza. Pomagał mi na przedwczesne skurcze, bole brzucha związane z jelitami a nie z ciążą i słyszałam, ze można tez no-spę brać przy przeziębieniu pęcherza. ogólnie rzecz biorąc mój lekarz mówił, że można a czasem trzeba, ale jak nie trzeba to nie brać. Aha, jak miałam zapalenie woreczka żółciowego, to też brałam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: nospa 25.04.07, 22:11 Możesz brać tylko za zgodą swojego lekarza. Nie wiem, skąd przeświadczenie, że no-spa to dropsy, które można brać, kiedy tylko się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: nospa 26.04.07, 00:12 oczywiscie, ze nie dropsy i bierze sie ja ze wskazan! W opisie leku zreszta jest wzmianka o tym, ze: "tylko kiedy korzysci przewyzszaja potencjalne ryzyko". Mam nadzieje, ze nikt nie lyka tego "na wszelki wypadek"... Odpowiedz Link Zgłoś
anula19801 Re: nospa 26.04.07, 09:27 ostatnio właśnie rozmawiałam o tym z moim lekarzem. on powiedział że dla nich ginekologów to podstawowy lek dla kobiet w ciąży. a na ulotkach piszą że nie dla kobiety w ciąży ... piszą bo tak na każdych piszą Odpowiedz Link Zgłoś
dr_kaczusia Re: nospa 26.04.07, 09:44 oczywiscie, ze jest to podstawowy lek w ginekologii (podobnie jak Fenoterol), ktory dzieki swojemu dzialaniu rozkurczowemu ma zapobiegac zagrazajacemu poronieniu czy porodowi przedwczesnemu. Ale zaden ginekolog nie zaleca brania No-Spy czy innych lekow profilaktycznie, tak jak dropsy (jak to kolezanka okreslila). No-Spe bierze sie kiedy sa ku temu wskazania w postaci powtarzajacych sie skurczy, no i tez nie przez cala ciaze. To, ze czasem jedna kobieta musi brac duzo tego leku to nie znaczy, ze druga ma robic to samo i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
issy25 Re: nospa 26.04.07, 09:38 Mnie lekarz również zalecil branie w nospy w razie potrzeby, nawet do trzech tabletek dziennie. Na szczęście nie mialam takiej potrzeby i stosowalam raczej sporadycznie. Jednak lekarz zaznaczyl mi że mogę brać tylko zwyczajną nospę, a nie forte. Może forte ma za dużą dawkę leku jednorazowo? Nie wiem, ja mialam zakaz brania forte. Odpowiedz Link Zgłoś
abba29 Re: nospa 27.04.07, 22:07 Ze wzgledu na zagrozenie przedwczesnym porodem lek. zalecił mi branie nospy forte max 3 razy dziennie po 2 tab. Wiec od 23 tyg. biore niemalze codzienne po 1lub2tab. W pierwszej ciązy tez tak miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiunia1 Re: nospa 27.04.07, 22:50 Czyli wniosek jest następujący jak na każdej reklamie - skonsultuj się z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś