Dodaj do ulubionych

Poziom progesteronu

24.02.10, 15:46
Witam,

Zrobiłam badanie poziomu progesteronu (w 7 dni po owulacji -
monitorowany cykl).
Jak myślicie, czy wynik 27,24nmol/l przy wartościach referencyjnych:
5,3-86 faza lutealna
52-154 I trymastr ciąży

całkowicie wyklucza ciążę (w tym cyklu)?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bluelolita Re: Poziom progesteronu 25.02.10, 06:04
      Myśle, że nie wyklucza całkowicie ale jeśli doszło do zapłodnienia to nie wiem czy przy takim progesteronie się utrzyma. Progesteron to i mój problem, z powodu niskich jego wartości (aczkolwiek wciąż w normie) miałam problem z długością fazy lutealnej, wynosiła zazwyczaj ok 9 dni ale bywało i 8, to za mało żeby utrzymać ciążę. W tym cyklu dostałam luteine, którą miałam brać 2x1 od 3 dnia wyższych temperatur (żeby nie zablokować owulacji biorąc wczesniej) i wygląda na to, że sie udało, tydzień temu zobaczyłam na teście II kreski, nastepnego dnia zrobiłam bete i progesteron, który wyszedł 28,20 ale ng/ml, przy normach:
      faza lutealna: 1,2 - 15,9 ng/ml
      I trymestr ciąży: 2,8 - 147,3 ng/ml
      czyli wcale nie jakoś bardzo mało a mimo to suplementuje progesteron nadal i to wcale nie w małych dawkach. Twój wynik jest prawidłowy dla fazy lutealnej więc może okazać się, że za kilka dni progesteron będzie powyżej 50, przecież 7 dni po owu to bardzo wcześnie, dopiero sie zagnieżdża a do zagnieżdżenia progesteron raczej masz ok. Ja bym 2 dni przed spodziewaną @ zrobiła progesteron i bete, jak wyjdzie pozytywnie ale w dolnej granicy prosiłabym lek o suplementacje progesteronu, w 2 dni myśle jakby co recepte załatwisz, tak, żeby od terminu @ brać ki nie dopuścić do jego spadku, ale mam nadzieję, że sam zacznie ładnie rosnąć i leki nie będą potrzebne. Powodzenia!
      • mama_i_krzys Re: Poziom progesteronu 26.02.10, 18:05
        Hej,

ja od ok. 10 lat miałam problemy z progesteronem - głównie braki w
        fazie lutealnej. Przed zajściem w ciążę, nie brałam rzadnych leków,
        a gdy w 8 tyg. ciąży okazało się, że mój progesteron wynosi 18 ng/ml
        to dostałam duphaston i brałam do 20 tygodnia - obecnie jestem w 37
        tyg. i wszystko OK, więc się tak bardzo nie przejmuj, bo to różnie
        bywa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka