Dodaj do ulubionych

bol jak na @ w ciazy - pomocy!

02.09.11, 10:21
Dziewczyny, jestem w 4tyg3dniu ciąży, wiem, że wczesna ciąża. Testy robiłam i wychodzą pozytywne. Jednak od wczoraj zaczął mnie pobolewać brzuch jak na okres, nie boli bardzo ale jest zbliżony do bólu okresowego.
Miałyście tak samo? Pomimo tego wyszło, że wszystko dobrze?
Dziś byłam na becie, powtórka w poniedziałek a teraz siedze i rycze, że się znowu nie udało (to byłoby moje 3 poronienie). Łykam też utrogestan (200) 2 tabletki dziennie i się modle aby wszystko było dobrze.

Wkurza mnie to już, tak bardzo chcemy, udaje się rzadko (pomimo intensywnych starań) a jak się już udaje to się nie udaje. Wkurza mnie to tym bardziej jak widze kobiety z mojego osiedla co ma już jedno a z drugim jest w ciąży i pali jak smok!
Obserwuj wątek
    • 0-monka Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 10:29
      Witaj. Ból jak na @ we wczesnej ciąży jest normalny. Macica się rozpulchnia,rozciąga, niektóre kobiety czują nawet silny ból do tego stopnia,że muszą nawet brać nospę smile
      • magdusia11 Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 10:33
        Jest tak jak pisze 0-monka smile więc spokojnie głowa do góry smile będzie dobrze smile
      • koo-lka Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 10:35
        Kurcze nie mam nospy w domu, mam buscopan, dzwonilam do ginekologa, wymusiłam wizyte na środe, pewnie nic nie bedzie widać, ale bede miec juz cały zestaw wyników, pytałam sie o buscopan i powiedziala, że jak bedzie boeć mam wziśćc jedną tabletkę i sie uśmiechnąc i nie denerowowac. hehe łatwo jej mówić....
        • kahakasurdo Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 10:44
          Przede wszystkim się uspokój.
          Ja też jestem po 2 poronieniach. taki ból jest normalny.
          Pomyśl sobie, że robisz wszystko co możesz, żeby tę ciążę utrzymać i na nic więcej nie masz wpływu. To, że będziesz się denerwować w niczym nie pomoże.
          Najgorzej przetrwać te parę pierwszych tygodni, potem jest łatwiej.
          • koo-lka Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 10:55
            dziewczyny jesteście kochane za szybkie odpowiedzi, z tym uspokojeniem się będzie gorzej, wziełam utrogestan, buscopan i magnez i zaraz ide się położyć. Trzymajcie kciuki, jutro z rana wyniki pierwszej bety a w poniedziałek powtórka, mam nadzieję, że dotrwam bez niespodzianek. Testy będę robić nadal, kreska powinna ciemnieć jak wszystko ok, prawda?
      • lidek0 Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 20:14
        A do czego ma się rozciągać macica jak fasolka jest mikroskopijna / w 4 tc ma ok 0,5 cm/? Ja nie miałam żadnych bóli i poszłabym do lekarza
        • koo-lka Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 22:03
          ja przegladalam swoje stare notatki i w poprzedniej ciazy (poronionej w 3 miesiacu) mialam na poczatku 5 tygodnia tez takie bole, wiec mi troche ulzylo
          poza tym dzis zrobilam bete, progesteron, mocz, morfologie i inne rzeczy, jutro czesc wynikow w poniedzialek powtorka bety.
          Po co mam isc do gina? Zrobi USG nic nie zobaczy, dostane duphaston (tym bardziej, ze nie krwawie) i powie, ze mam isc zrobic bete z powtorka. Dosc mam tych stresow, zeby jeszcze po szpitalach latac. Na poczatku przyszlego tygodnia mam wizyte u ginekologa, pojde razem z wynikami.
          Niestety, takie sa poczatki ciazy, mozna dac duphaston, mozna lykac zelazo (ja mam nakaz od swojego gina) a i tak nikt cudow nie dokona. Najwazniejsze to czekac i sie nie stresowac.
          I tyle mi pozostaje, no i leza i nic nie robie i czekam na poniedzialek na oddanie krwi i na wynik.
          • lidek0 Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 03.09.11, 13:33
            Na usg może być już widać kropeczkę więc to nie takie nic. A na bóle no-spa.
            • koo-lka Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 03.09.11, 15:18
              Lidek, dzieki za rady ale poczekam do wtorku, dzis odebralam bete z 4tyg3 dnia ciazy i jest 195 mU/ml (norma na 4-5tydzien: 75-2600)
              bolow dzis nie ma, mdlosci sa wiec czekam na poniedzialek na powtorke bety
            • sofi75 Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 07.09.11, 20:08
              lidek0 napisała:

> Na usg może być już widać kropeczkę więc to nie takie nic. A na bóle no-spa.

... taaak - nospa to jest akurat jeden z tych polskich cud-miod wynalazkow na wszystko. Ciekawe ze nie poza Polska tego nie stosuja, a pediatrzy zwykle odradzaja nospe w ciazy.
            • sofi75 poza tym nie za bardzo rozumiem 07.09.11, 20:09

po co leczyc objawy fizjologiczne ciazy?
              • nicole369 Re: poza tym nie za bardzo rozumiem 07.09.11, 20:27
                Po co się nakręcać i jeść chemie na tak wczesnym etapie ciąży? Przecież najbardziej to ci szkodzą te nerwy...
                • koo-lka Re: poza tym nie za bardzo rozumiem 09.09.11, 09:13
                  najbardziej to mnie nakrecila lidek0, a najbardziej uspokoil tel do ginekologa, wiec lekcja na przyszlosc, nie pytac na forum a cierpliwie czekac, natura wie najlepiej co robi, a jak ma byc zle to i tona lutein, nospy i duphastonu nie pomoze
                  • sofi75 Re: poza tym nie za bardzo rozumiem 10.09.11, 13:07
                    koo-lka napisała:

> najbardziej to mnie nakrecila lidek0, a najbardziej uspokoil tel do ginekologa,
                    > wiec lekcja na przyszlosc, nie pytac na forum a cierpliwie czekac, natura wie
                    > najlepiej co robi, a jak ma byc zle to i tona lutein, nospy i duphastonu nie po
                    > moze

smile
                    Bo lidek to jest taka tutejsza forumowa 'specjalistka', ktora twierdzi ze polowa populacji ma zaburzenia hormonalne, a w ciazy najchetniej wyleczylaby nawet rosnacy brzuch. Dystans zalecam - Twoj lekarz wyraznie wie, co robi smile
    • kobietka_29 Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 12:06
      a masz jakies dodatkowe dolegliwosci? plamienia?
      ja tak mialam w drugiej ciazy. dwa testy (w 5tc+1, 5tc+2) bladziutko pozytywne. nastepnego dnia bol taki jak dzien przed miesiaczka- skurcze w podbrzuszu, piekacy bol w okolicach nerek/krzyza. Niestety dzien pozniej zaczelo sie plamienie. Ale jezeli Ty nie masz innych dolegliwosci, to moze byc winna rozpulchniajaca sie macica, jak pisza dziewczyny.
      • koo-lka Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 12:33
        póki co nie mam innych dolegliwości, nie ma plamien ani krwawien, po 1 Buscopanie brzuchol nie boli, piersi bola nadal, brodawki pieką nadal, cycki wielkie nadal, kreska na tescie ciut ciemniejsza niż wczoraj, ale wczoraj miałam większe mdłości a dziś ich nie ma i to jest powód numer dwa do zmartwienia........
        jak powody do zmartwienia dwa to jest nienajlepiej...
        no coz, pozostaje czekać na wynik bety z dziś i poprawke z poniedziałku, ale mam złe przeczucia...
        • kotkowa Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 02.09.11, 13:34
          Oprocz bety zbadaj progesteron. Zycze powodzenia i trzymam kciuki, mnie tez brzuch pobolewal na poczatku ciazy, w terminie @ mialam plamienie, bralam luteine, lezalam, progesteron wyszedl wysoki, beta rosla, wszystko ok smile Daj znac co i jak!
    • koo-lka update 03.09.11, 10:50
      poki co mdlosci wrocily, bol ustal, kreska na tescie ciazowym znacznie ciemniejsza w porownaniu z wczoraj, teraz czekam na wyniki bety z wczoraj, wyglada , ze wszytsko jest dobrze. Wiec uspokojacajac dziewczyny z poczatku ciazy, bol podobne do okresowych na poczatku ciazy, wyglada, ze sa czyms normalnym smile
      Trzymajcie ksiuki za bete z wczoraj i powtorke z poniedzialku smile
      • purim Re: update 07.09.11, 21:31
        trzymam z całych sił smile))))))

bedzie dobrze- musi byc smile)))
    • zabkaa24 Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 08.09.11, 21:09
      Miałam tak na początku ciąży i mam tak czasem jeszcze do teraz - jeśli ból jest uciążliwy to weź nospę. Nie martw się, to nie musi być zły sygnał a nawet bym powiedziała, że to bardzo popularne odczucie w ciąży smile
    • ele-eza Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 14.09.11, 21:18
      Gdy dowiedziałam się że jestem w ciąży, także byłam w 5 tygodniu, bo nie dostałam okresu. Gdy nadszedł ostatni spodziewany dzień, a okresu nie było (zawsze miałam najpóźniej po 28 dniach stąd wiedziałam od razu że coś się dzieje) zrobiłam test, który wyszedł pozytywny. Ale gdyby nie to to w życiu bym nie wiedziała, brzuch bolał jak na okres wciąż, nawet proszki już brałam przeciwbólowe, prędzej zastanawiałam się na co jestem chora skoro boli brzuch a okresu brak. Od lekarki usłyszałam, że tak bywa u niektórych kobiet, ciąża przebiegła w porządku.
      Tak że sama widzisz że nie ma czym się akurat w tej sytuacji martwićsmile
      • ele-eza Re: bol jak na @ w ciazy - pomocy! 14.09.11, 21:21
        no właściwie byłąm po 4 tygodniach, a nie w 5tym, choć w sumie to jednosmile
        a jeśli chodzi o USG, to miałam zrobione od razu na wizycie - za tydzień dokładnie po teście i widać było nie tylko pęcherzyk, ale i zarodek z serduszkiem, w 6tc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka