nukolada 14.02.05, 18:15 niestety trafiłam do szpitala ale teraz wszystko jest oki. na wypisie mam : kosmówka na ścianie tylnej zachodzi na ujście wewnętrzne. Co to oznacza. Proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1jagienka Re: strasznie ważne 15.02.05, 15:17 Witaj, o ile moje wykształcenie - germanistka - pozwala, służę wiedzą: jak sądzę, nie jesteś w zbyt zaawansowanej ciąż (przed 15tc?). Z kosmówki powstaje (chiba) łożysko, czyli wiesz, gdzie mniej więcej będzie łożysko. Przodujące, to takie, które zasłania ujście do szyjki i wtedy trzeba mieć się troszkę na bacznościo. pozdrawiam i dobrze ,że już dobrze) Odpowiedz Link Zgłoś
marianka.m 1jagienko... 15.02.05, 17:12 ...o tak ułożonej kosmówce, z której rzeczywiście już niedługo powstanie łożysko, nie można mówić, że zwiastuje łożysko przodujące. Bardzo często w pierwszej połowie ciąży najpierw kosmówka, a potem łożysko znajdują się blisko ujścia macicy do szyjki. W miarę wzrostu macicy zykle jednak łożysko przesuwa się ku górze. O tym, czy będzie to łożysko przodujące można będzie powiedzieć dopiero w drugiej połowie ciąży. Autorce wątku zabraniam się martwić. Wiem o powyższym, bo u mnie w 16 tc stwierdzono podobnie. I lekarze i literatura fachowa potwierdzają to, co napisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka do Marianki 16.02.05, 08:22 Czy ja choć słowem wspomniałam, że autorka postu ma łożyskoprzodujące? Jak sądzę, nie. Napisałam tylko co wiem na ten temat. "Witaj, o ile moje wykształcenie - germanistka - pozwala, służę wiedzą: jak sądzę, nie jesteś w zbyt zaawansowanej ciąż (przed 15tc?). Z kosmówki powstaje (chiba) łożysko, czyli wiesz, gdzie MNIEJ WIĘCEJ będzie łożysko. Przodujące, to takie, które zasłania ujście do szyjki i wtedy trzeba mieć się troszkę na baczności." Odpowiedz Link Zgłoś