Dodaj do ulubionych

strasznie ważne

14.02.05, 18:15
niestety trafiłam do szpitala ale teraz wszystko jest oki. na wypisie mam :
kosmówka na ścianie tylnej zachodzi na ujście wewnętrzne. Co to oznacza.
Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • 1jagienka Re: strasznie ważne 15.02.05, 15:17
      Witaj, o ile moje wykształcenie - germanistka - pozwala, służę wiedzą: jak
      sądzę, nie jesteś w zbyt zaawansowanej ciąż (przed 15tc?). Z kosmówki powstaje
      (chiba) łożysko, czyli wiesz, gdzie mniej więcej będzie łożysko. Przodujące, to
      takie, które zasłania ujście do szyjki i wtedy trzeba mieć się troszkę na
      bacznościo.
      pozdrawiam i dobrze ,że już dobrzesmile)
      • marianka.m 1jagienko... 15.02.05, 17:12
        ...o tak ułożonej kosmówce, z której rzeczywiście już niedługo powstanie
        łożysko, nie można mówić, że zwiastuje łożysko przodujące. Bardzo często w
        pierwszej połowie ciąży najpierw kosmówka, a potem łożysko znajdują się blisko
        ujścia macicy do szyjki. W miarę wzrostu macicy zykle jednak łożysko przesuwa
        się ku górze. O tym, czy będzie to łożysko przodujące można będzie powiedzieć
        dopiero w drugiej połowie ciąży.

Autorce wątku zabraniam się martwić. smile Wiem o powyższym, bo u mnie w 16 tc
        stwierdzono podobnie. I lekarze i literatura fachowa potwierdzają to, co
        napisałam.
        • 1jagienka do Marianki 16.02.05, 08:22
          Czy ja choć słowem wspomniałam, że autorka postu ma łożyskoprzodujące? Jak
          sądzę, nie. Napisałam tylko co wiem na ten temat.
          "Witaj, o ile moje wykształcenie - germanistka - pozwala, służę wiedzą: jak
          sądzę, nie jesteś w zbyt zaawansowanej ciąż (przed 15tc?). Z kosmówki powstaje
          (chiba) łożysko, czyli wiesz, gdzie MNIEJ WIĘCEJ będzie łożysko. Przodujące, to
          takie, które zasłania ujście do szyjki i wtedy trzeba mieć się troszkę na
          baczności."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka