Dodaj do ulubionych

Chorowanie w czasie ciąży

06.08.05, 21:48
Witam
Moja żona jest w 10 tyg ciąży.
Od kilku dni boli ją gardło, ma kaszel, katar, podwyższona temp
ok 37,4 stop. Obecnie na zwolnieniu lekarskim już 5 dzień.
Objawy zaczynają się nasilać dziś wzrosła temp do prawie 38 st, ponownie boli
ją gardło /od wczoraj był lepiej z gardłem - nie bolało/.
obawiamy się że to jakaś forma nawrotu choroby.
W poniedziałek albo jutro jeszcze jeśli nie będzie poprawy pójdziemy do
lekarza.
Czy miałyście takie przypadki?
Jakie leczenie ? Antybiotyki? Jaki mają wpływ na dziecko?
Będę wdzięczny za każdą informację
Obserwuj wątek
    • yalu Re: Chorowanie w czasie ciąży 07.08.05, 16:13
      Jeżeli objawy choroby wróciły i wzrosła temp. to idźcie do lekarza bo może
      leczenie jest nieskuteczne. Wysoką temp. w ciąży trzeba szybko zbijać bo jest
      niebezpieczna. Co do chorowania w ciąży to niestety tak to bywa i jeżeli trzeba
      to podaje się antybiotyki (oczywiście lepiej tego unikać ale jak się nie da
      inaczej to infekcja może dziecku bardziej zaszkodzić) - ale o tym jak i czym
      leczyć w ciąży decyduje tylko i wyłącznie lekarz - powiedzcie mu tylko o ciąży a
      on powinien już dobrać odpowiedni lek ...antybiotyk jeżeli trzeba (są grupy
      antybiotyków, które w ciąży można podawać). I nie zamartwiajcie się - mnóstwo
      dziewczyn w ciąży chorowało i choruje i bierze antybiotyki jak trzeba (ja w
      obydwu ciążach i też w I trymestrze) a dzieciom nic się z tego powodu nie
      dzieje. powodzenia i szybkiego powrotu do zdrowia.
      • marika00 Re: Chorowanie w czasie ciąży 09.08.05, 09:44
        Ja od początku poczęcia az do 10 tygodnia chorowałam na zapalenie oskrzeli, nic
        mi nie pomagało, lezałam w łózku, leczyłam się domowymi sposobami i byłam na 3
        wizytach lekarskich u prywatnych lekarzy, Oprócz tego cały czas konsultacja z
        moim ginekologiem, który powiedzial, że infekcja jest gorsza od leczenia
        antybiotykiem, ja brałam antybiotyk z grupy: amoksycyliny. ( dwa opakowania
        różnych antybiotyków) Dzięki temu moja dzidzia się utrzymała, temperatura i
        infekcja mogą odrzucić ciąze. nie bójcie się leczyc antybiotyklami i brac
        lekarstw, które karze lekarz. Medycyna idzie tak w górę a dzieci rodza się
        zdrowe. Np. jak się ma toksoplazmoze to dziewczyny przez całą ciąże sa
        faszerowane antybiotykami, i nic nieszkodzi. Obecnie jestem w 29 tygodniu
        ciązy, i poprzez różne badania wynika, że dzidzia jest zdrowa.

Zycze dużo zdrówka
        • gusia-81 Re: Chorowanie w czasie ciąży 09.08.05, 09:55
          Mnie również na początku ciąży (ok 10tc) dopadło paskudne grypo-przeziębienie.. Leczyłam się domowymi środkami i tymi bezpiecznymi lekami, które zalecił mi moj ginekolog.. trochę to trwalo zanim doszłam do siebie i też miałam "lepsze i gorsze" dni choroby. Teraz jestem w 35tc i z moją Mała jest (jak wynika z badań) wszystko w porządku.. Antybiotyków nie brałam, ale wiem, że są takie które nie zaszkodzą ciąży. Myślę, że najwięcej powie Wam na ten temat lekarz prowadzący ciążę.. Ja przynajmniej nie szłam do internisty tylko właśnie do swojego gin.

Pozdrawiam i szybkiego powrotu do formy dla Żony smile
    • mala.ela Re: Chorowanie w czasie ciąży 09.08.05, 09:57
      ja pocieszę. Od 1,5 miesiaca ciagle biorę jakieś leki, dwa rodzaje antybiotyków
      (dopochwowo i doustnie), teraz czuję znowu że mnie gardło boli, więc idę
      właśnie do lekarza bo jutro mam wrócic do pracy po 1,5 miesięcznym L4.
      Trzeba wybrac sie do lekarza, bo faktycznie wysoka tempka jest niebezpieczna, a
      lekarz na pewno dobierze takie leki, które jak najmniej zaszkodzą dziecku.
      Chociaż trzeba tez wziąc pod uwagę, że choroby i przyjmowane leki w tak
      wczesnej ciaży BYWAJĄ groźne dla dzidziusia (bywają co znaczy że nie zawsze są!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka