mika_821 09.07.07, 07:44 czy ktoras z was ma ta dolegliwosc jaka jest powtarzajaca sie opryszczka (wargow)??czy w ciazy to jest niebezpieczne dla dziecka??slyszalam ze nie ejst dobrze jak ma sie opryszczka ale pytam was jako juz doswiadzonych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_k8 Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 09:40 taka opryszczka jest wtórna tzn, że nie jest groźna dla dziecka. Pamiętaj żeby nie używać tylko Zoviraksu,a maść cynkową. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_821 Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 12:03 dziekuje za odpowiedz jak narzie zadnych masci nie uzywam bo sie boje o malenstwo-dzieki za rade Odpowiedz Link Zgłoś
anlia Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 17:40 niestety m-k8 nie ma racji jezeli chodzi o oprysczke. wiem z wlasnego doświadczenia. (tez mam ten problem ze czesto mi sie pojawia). i tak tez bylo w czasie ciazy po urodzeniu u malego w 3-eciej dobie pojawily sie problemy z serduszkiem i jewscze wylew podściółkowy nieduży ale jednak i najprawdopodobniej oprysczka byla tego przyczyna.kazdy lekarz do ktorego chodzilismy pozniej9 kardiolog, neurolog, pediatra) pytal sie o to czy chorowalam w ciazy czy bralam leki jakies czy cos.nie chorowalam, lekow nie bralam tylko opryszczke mialam.i odpowiadali ze to bylo raczej przyczyna. oprysczka w pierwszym trymestrze jest niebezpieczna dla dziecka.pozniej moze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_821 Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 18:06 moge spytac jak bardzo niebezpieczna??bo ja wlasnie jestem w I trymestrze i wlasnie obawiam sie najgorszego czy mozna jakos zapobiec tym niepspodziewanym skutkom Odpowiedz Link Zgłoś
mika_821 Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 18:06 Anlia i co z twoim maluszkiem?jak teraz sie czuje??nie bylo zadnych powiklan?? Odpowiedz Link Zgłoś
anlia Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 18:37 teraz poki co jest ok. ma prawie 13 miesiecy ale jescze nie chodzi. mial zanizona akcje serca i prez to lezelismy 11 dni a poznie od razu jak wychodzilismy do domu jechalismy na konsultacje do kardiologa dzieciecego.w tym samym dniu. maly w szpitalu musial lezal w inkubatorze bo byl podlaczony do aparatu zeby bylo widac jaka akcja serca. po 11 dniach ustatkowala sie. byla w miare normalna. a co do wylewu (I/II) to nie wiadomo co bylo przyczyna moze opryszczka a moze trudny i dlugi porod.ale jednak. dosyc dlugo nie podnosił główki jak byl podciagany za raczki.przez to chodzilismy na rehabilitacje. Ale tak jak mowie, kazdy lekarz mowil o tej opryszczce ze jest niebezpieczna w I trymestrze.I wlasnie ta oprysczka byla przyczyna tego ze z serduszkiem bylo nie tak jak powinno byc (i nadal jest). na karcie wypisowej mam zapisane ze wystapila opryszczka w I trymestrze. Do neurologa narazie nie jezdzimy bo wszystko bylo ok. Ale jak nie zacznie chodzic niedlugo to chyba znowu musze isc Do kardiologa mamy wizyte na listopad, i tak juz bedziemy jezdzic prze pare lat raz w roku conajmniej(tak mi sie wydaje przynajmniej). Po za tym jest wesołym maluszkiem, który cały dzien rozrabia. I nie zamartwiaj sie, to ze u mnie tak było nie znaczy ze u Ciebie tez tak musi byc. Będzie dobrzepozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dora1001 Re: Ciąża a opryszczka 09.07.07, 18:47 Ja na początku ciąży miałam bardzo często opryszczkę. To znaczy jedna znikała, a pojawiała się kolejna Lekarz powiedzaił, że to z powodu osłabienia organizmu. Przykładałam watkę z alkoholem i szybko znikała. Mała nie miała żadnych powikłań. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_821 Re: Ciąża a opryszczka 10.07.07, 08:36 hej jeszcze raz o opryszczce slyszalam ze wlasnie opryszczka wargowa jest malo niebezpieczna dla dzidziusia tylko ta na narzadach rodnych jest niebezpeiczna ile w tym prawdy???ja mam opryszczke na wradz wczoraj wyskoczyla a dzis juz zrobila sie twardsza tak jakby pomalu zanikala-troszke rozwiejcie moje obawy ze wszystko bedzie dobrze gleboko w to wierze ale zawsze jest ten znak zapytania: (i lek o malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś