Dodaj do ulubionych

Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens?

01.08.07, 13:48
Może od początku. Staramy się o drugie dziecko od trzech cykli. Termin @ mam
na 12.08., a 8.08. wylatujemy na upragnione wakacje. No i nie wiem, czy jest
sens robienia badania tak wcześnie, czy wyjdzie wynik wiarygodny. Mogę
oczywiście zabrać ze sobą zwykłe testy ciążowe, lecz wolałabym wiedzieć, czy
mam na siebie uważać, czy też mogę "szaleć" do woli.
Pozdrawiam i dziękuję
Tunia
Obserwuj wątek
    • artdesign27 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 15:06
      PRzede wszystkim to ja bym w tak wczesnej ciąży nie ryzyowała lotu samolotem..
      Dopiero się tem wszystko będzie zagnieżdżać i zaczynać rozwijać a różnice w
      ciśnieniu mogą spowodować poronienie... Więc nawet jak Ci wyjdzie ciąża to
      możesz ją poronić. Więc nie wiem czy jest sens.. Może sprawdź na USG po
      powrocie.
      • maja2101 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 15:42
        Lot samolotem nie ma żadnego znaczenia w tak wczesnym stadium. Sama leciałam i
        nic mi nie było, na tym etapie mało co oprócz jakości zarodka ma wpływ na
        dalszy przebieg. Natura jedynie moim zdaniem może poronienie spowodować
        (poronienie samoistne), a na pewno nie samolot. Ale beta tak wcześnie nie
        wyjdzie raczej, więc nie ma sensu robić. Weź test ze sobą.
        • artdesign27 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 15:53
          To że Tobie się nic nie stało nie znaczy że to nie ma znaczenia wink
          I własnie że ma znaczenia, nie tyle LOT samolotem, co ZMIANA CIŚNIEŃ.
          • aniafirak Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 17:30
            Mi tez się wydaje ,ze lot samolotem nie wpłynie na ciąże. Moja koleżanka z
            blizniakami latała co chwila i dzieciaki zdrowe jak ryby.
            • tunia30 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 19:17
              Z tym samolotem to jest tak, że miałam nadzieję, że zajdę w ciąże za pierwszym
              razem (jak to było z synkiem), wtedy swój urlop uzależniłabym od samopoczucia i
              tego, co mówi lekarz. No niestety nie udało się i teraz też nie czuję się
              "ciążowo"... O przesunięciu terminu urlopu też nie ma mowy ze względu na pracę
              męża. Skoro więc mówicie, że nawet beta nic nie wykaże, pozostaje mi wierzyć, że
              albo nie jestem w ciąży, albo dzieciątku nic nie będzie przy locie samolotem.
              Dziękuję
              Tunia
              • maja2101 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 21:18
                Zmiana ciśnień może wywołać poród ale w 8 czy 9 miesiącu. Nie ma wpływu na tak
                maleńki zarodek. Tak powiedział mi lekarz kiedy sama miałam lecieć i do tego
                stosują się wszystkie linie lotnicze. Lekarz powiedział mi że ciąży tak
                wczesnej bardzo trudno jest zaszkodzić a poronienia do 6 tyg wynikają w
                ogromnej większości z wad płodu.
                • artdesign27 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 01.08.07, 23:08
                  Tak?? A mi lekarz powiedział o pacjentce, która godzine temu wyszła z gabinetu.
                  Przedwczesne odkeljenie łożyska - 14 tydzien (nie 8 miesiąc).
                  Ale to jest każdego indywidualny wybór. Ja tylko poradziłam że nie leciałabym
                  samolotem.
                  Sama zrezygnowałam z podróży poślubnej w 3 miesiącu (była
                  opłacana).Przynajmniej mam w stosunku do siebie czyste sumienie.
                  • maja2101 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 02.08.07, 08:24
                    nie zrozumiałyśmy się. chodzi mi o ten najwcześniejszy etap, kiedy nie wiemy że
                    jestesmy w ciąży. wtedy, jak to lekarz oreślił, ryzyka właściwie nie ma,
                    wszystko w rękach natury. nie mówię o całym 1 trymestrze. ja będąc w bardziej
                    zawaansowanej ciąży też bym prawdopodobnie zrezygnowała z podróży samolotem.
                    uwaga lekarza dotyczyła podrózy w czasie przed spodziewanym terminem miesiączki
                    (miałam identyczną sytuację) i po powrocie okazało się, że w ciąży jestem,
                    dziecko normalnie się rozwijało i urodziło i ma się świetniesmile. no ale różne sa
                    opinie, wiec sprzeczać sie nie będziemy przecież.
                    • artdesign27 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 02.08.07, 12:42
                      No pewnie że tak smile
                      Ja poprostu jestem z tych bardziej histeryzujących i wszędzie widzę
                      zagrożenia smile
                      • tunia30 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 02.08.07, 12:58
                        Ja też jestem panikara! Co innego byłoby pewnie, gdybym wiedziała, że jestem w
                        ciąży, ale nie wiem... Trochę głupio byłoby rezygnować z wycieczki bez powodu
                        lub z domniemanego powodu. Najśmieszniejsze jest to, że sama jako zarodek
                        leciałam samolotem (moja mama nie wiedziała o ciąży, choć coś podejrzewała).
                        Pozdrawiam
                        Tunia
                        • metka79 Re: Beta HCG na 6 dni przed @ - jest sens? 02.08.07, 13:27
                          Fajnie to brzmi:
                          "sama jako zarodek
                          > leciałam samolotem"

smile
    • monalisa.pl zrób! wydasz 40 zł ale bedziesz miala pewnosc 99% 02.08.07, 13:04
      • lacitadelle niestety nie 02.08.07, 13:46
        zagnieżdżenie następuje 6-10 dni po zapłodnieniu, czyli średnio 8 do 4 dni przed
        prawidłowo wyznaczonym terminem miesiączki przy założeniu książkowej 14dniowej
        fazy lutealnej. A hormon wykrywany przez test beta HCG jest produkowany dopiero
        po zagnieżdżeniu, tak więc szansa, że będzie już we krwi obecny na 6 dni przed
        miesiączką jest raczej mała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka