ewelina_80 28.08.07, 22:56 witam.jestem w 37 tyg,za kilka dni będe miała zdjęty pessar.czy któraś z Was miała założony, bo jestem ciekawa ile jeszcze mogę chodzić po zdjęciu pessara zanim pójdę na porodówkę?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laguna.koszalin Re: PESSAR 29.08.07, 10:20 nie ma reguły, można nawet przenosić ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina_80 Re: PESSAR 29.08.07, 10:25 no podobno że nie ma reguły że to będzie od razu,chociaż wolałabym mieć już to za sobą bo boję się porodu, no ale muszę dać radę i wiem że dam.pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
moni.qa1 Re: PESSAR 29.08.07, 10:31 Dziewczyny, przepraszam, ale co to jest pessar? ja zielona zupelnie w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina_80 Re: PESSAR 29.08.07, 10:55 pessar to taki krążek zakładany na szyjkę macicy kied się skraca i żeby ni było wcześniejszego porodu zabezpiecza przed tym.zakłada się go zamiast szwu.są rózne szkoły jeżeli chodzi o moment kiedy jest zakładany.ja miałam założonyw 28 tyg, gdyż lekarze uznali że ciąża jest już za duża na szew.ni którz zakładają go cześniej niektórzy nawet w ostatnich tygodniach ciąży.chodzi o to żeby szyjkę uchronić przed całkowitym skróceniem.jest to zupełnie bezbolesne,jest to dość spory krążek ale wogle nie czug tego gdy zakłądają i poźniej też nic się nie czuje przy chodzeniu.lekarz zdejmuję to ok 2 tyg przed porodem.w porównaniu ze szwem uważam że jest dużo lepszy pessar Odpowiedz Link Zgłoś