Dodaj do ulubionych

ciąża czy jej brak?

04.09.07, 09:47
kochaliśmy się z mężem prawie codziennie od 25.08 czyli od 5 dnia cyklu.Jakie
jest prawdopodobieństwo,że jestem w ciąży?jakoś nie mogę doczekać sie wyniku
na"tak"...chcialabym wiedzieć jak najszybciej.Moze wieć powinnam już zrobić
testy krwi?jakie dokładnie?
Dzieki..trzymajcie kciuki
Obserwuj wątek
    • lacitadelle prawdopodobieństwo ciąży 04.09.07, 09:52
      jeżeli obydwoje jesteście w pełni płodni i zdrowi, to prawdopodobieństwo ciąży
      przy założeniu współżycia w czasie rzeczywiście płodnym wynosi ok 40%.
    • lacitadelle Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 09:54
      aha, nie wiem, jak długie masz cykle, ale jeżeli ostatnia miesiączka była 20.08
      to bardzo możliwe, że owulacja jest jakoś teraz albo i jeszcze przed Tobą. Testy
      to dopiero w terminie spodziewanej miesiączki, a i tak mogą nie wyjść, jak Ci
      się owulacja przesunie.
      • magdacierniakbajer Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 12:09
        cykl mam 31 dni...to jak?
        • lacitadelle Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 12:21
          to jeżeli ten cykl będzie podobny do poprzednich (przy czym nigdy nie wiadomo,
          czy tak będzie, często jak kobiety bardzo się nakręcają, a przez to stresują,
          owulacja się przesuwa, a cykl - wydłuża), to tak jak pisałam - jesteś teraz w
          okolicach owulacji, prawdopodobnie chwilę przed nią (o ile masz standardową 14
          dniową fazę lutealną, co też wcale nie tak często się zdarza).

O testowaniu możesz pomyśleć w dniu spodziewanej miesiączki, czyli ok. 20
          września. Teraz to najprawdopodobniej jeszcze nawet nie doszło do zapłodnienia.

Dziewczyny, apeluję - uczcie się swojej fizjologii.
          • agnrek Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 23:17
            Popieram lacitadelle w 100%. Jeśli miałaś ostatni okres 21 sierpnia, to w dniu 4
            września jesteś dopiero w 15 dniu cyklu, czyli tuż przy jego środku, więc nie
            bardzo wiem, co chcesz testować, skoro owulacji mogłaś jeszcze nie mieć smile
            Polecam dokształcenie się w temacie dni płodnych, bo widzę, że kulejesz okropnie
            smile Staraj się od 10 do 20 dnia cyklu, wtedy masz mniej więcej dni płodne.
    • agnrek Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 09:55
      Mogło się udać,a mogło się nie udać, zorientujesz się dopiero w terminie
      miesiączki. Ja bym nie radziła robić testów z krwi, bo to wydawanie pieniędzy,
      lepiej poczekać do terminu miesiączki i jeśli się nie zjawi, to zrobić test ciążowy.
      • artdesign27 Agnrek 04.09.07, 14:37
        Ja radzę jednak testy z krwi. Mi testy z moczu nie wychodziły
        pozytywnie mimio 6 tc (robiłam 2 tygodnie PO spodziewanej
        miesiączce), więt to one są stratą pieniędzy.. (i wcale nie jestem
        odosobnionem przypadkiem)
        5 miesiąc ciąży smile
        • agnrek Re: Agnrek 04.09.07, 23:13
          Tak właśnie napisałam - poczekać do terminu miesiączki, jak się nie zjawi, to
          zrobić test. Jak test wyjdzie negatywny, a dalej okresu nie będzie, to iść na
          betę z krwi. Wiele dziewczyn pobiegło na betę za wcześnie, wynik wyszedł niski i
          zaczęło się myślenie - ciąża czy nie ciąża, urośnie czy nie urośnie?
    • memphis90 Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 10:19
      Prawdopodobieństwo poczęcia dziecka w jednym cyklu przez zdrową parę wynosi 25%.
      Niestety, nie 40, tylko skromne 25. Tak mści się na nas monogamia (szympansy,
      które zmieniają często partnerów mają szansę poczęcia 70%, a monogamiczne
      goryle, których plemniki nie muszą konkurowac z nasieniem innych samców- 25%,
      tak jak ludzie).
      • lacitadelle a możesz przytoczyć źródło? 04.09.07, 10:27
        bo ja kiedyś widziałam wyniki badań naukowych i stało tam jak wół 40%...

Choć pewnie - jak to zwykle bywa - co naukowiec, to inne zdanie...
    • mia17 Re: ciąża czy jej brak? 04.09.07, 22:13
      najlepiej jest poczekac do dnia przewidywanej @ - wczesniej testy moga wyjsc
      niewiarygodnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka