Dodaj do ulubionych

Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy!

10.11.08, 14:17
proszę o pomoc... niedługo zaczynamy starania o dziecko. A dokładnie
starania o dziewczynkę. To że to MUSI być dziewczynka wiem już od
dawna.... i właśnie to jest moim problemem- nie wyobrażam sobie
urodzić i wychowywać chłopca.
Niestety wiem że może się zdarzyć synek...
Kochane mamy ( obecne i przyszłe) proszę o opinie dlaczego warto
mieć chłopca! !!
Tylko nie piszcie o wadach dziewczynek bo ja zdania nie zmienie...
ani nie stwierdzajcie że " i tak pokocham" . Pomóżcie mi przekonać
się że synek to nie koniec świata.
Obserwuj wątek
    • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 14:34
      Ja na pewno nie pomogę - raczej chętnie sama skorzystam z
      argumentów, które padną... Bo mam podejście, że syna też będę
      kochać, jak swoje, ale to córki są sensem mojego życia... wink
      • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 14:50
        dlaczego warto???????????????????
        bo patrzy mi w oczy i mówi-Kocham Cie mamusiu
        bo wdrapuje mi sie na kolana i przytula i wtedy ,kiedy jemu jest źle,ale i wtedy
        kiedy ja jestem smutna i mówi_"nie smutaj sie mama-masz misia"
        bopatrze na jego pucolowate policzki,kirdy spi i mogłabym je całowa od rana do
        nocy i przez całą noc
        bo moge mu(im-bo mam dwóch synków)pokazać jak leci samolot,jak jedzie
        traktor,albo zbudowac z nim zamek z klockow ,mimo,ze do tej pory tego nie robilam
        bo mam dla kogo żyć

Mam trójke dzieci-dwch chłopców i dziewczynke,nie potrafie'rozróżnić"ich w moim
        stosunku do nich,wszyscy sa dla mnie tak samo ważni i tak samo byłoby mi smutno
        i pusto,gdyby któregokolwiek z nich zabrakło...
        chciałabym miec jeszcze dziecko,powoli zaczynam o nim myśleć i sie przygotowywać
        do następnej ciąży-chialabym(z pewnych wzgledow),zeby byla to dziewczynka,ale
        jesli bedzie to jeszcze jeden chlopiec bredzie to mialo dla mnie takie samo
        znaczenie,jak i to czy bedzie mialo oczy brązowe,czy niebieskie,albo wlosy
        ciemne czy jasne...
        wszystkie dzieci są sendem mojego życia............
        • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 14:53
          przepraszam za błędy,ale córcia siedzi mi na kolanach i też "usiłuje"pisać.........
        • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 14:55
          rybciu... ale to samo robi dziewczynka.... smile A traktory i koparki
          mnie nie interesują smile . Z chłopca bedzie szczęśliwy mój mąż bo sam
          wychował się w babskiej rodzinie i wreszcie bedzie miał "mężczyznę w
          towarzystwie" . Jak narazie to jest dla mnie jedyny argument za
          chłopcem...
          • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 14:58
            > rybciu... ale to samo robi dziewczynka.... smile

No własnie...

> A traktory i koparki
            > mnie nie interesują smile .

A jak jest wyemancypowana, to też się zajmuje traktorami wink
            • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:04
              > A jak jest wyemancypowana, to też się zajmuje traktorami wink
              ale mozna liczyć na to że jej przejdzie wink

raaaany jak ja bym chciałą córeczkę! Nie można tych plemników jakims
              domowym sposobem posegregować? big_grin
              • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:09
                > ale mozna liczyć na to że jej przejdzie wink

smile smile smile

> raaaany jak ja bym chciałą córeczkę!

Nooooo! Ja tyż.

> Nie można tych plemników jakims
                > domowym sposobem posegregować? big_grin

Są sposoby, ale tylko zwiększają prawdopodobieństwo niestety...
                A ja to juz zupełnie nic nie mogłam zrobic, bo poczeliśmy przez
                inseminację... smile
            • gyokuro Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:05
              Hm... A mój syn jak poszedł do przedszkola z zapamiętaniem woził lalki w wózku
              (no wieeeem, że tym też zajmują się dziewczynki, hehe). Oczywiście samoloty i
              traktory to tez sens jego żywota wink No może niezupełnie samoloty i traktory -
              okręty podwodne to jest to!
          • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:05
            zgadza się,to samo robi dziewczynka,wiec skoro chłopiec robi to samo i tak samo
            to nie ma różnicy kto o robi,tylko,ze jest Twoim dzieckiem....
            koparki,ciezarowki,gwoździe i inne dziwne historie też mi 'nie leżą",nie znam
            sie na tym i mało mnie to obchodzi,ale dzieki temu,ze mam synków musialam w
            jakis sposob sie i tego nauczyc,a nie powiem,zeby sie to do zycia nie
            przydało,wiec w jakis sposob dzieki temu się"rozwinęłam"
            pozatym,kto powiedział,że chłopiec to tylko samochody,samoloty czy
            srubokrety...........
            moi bawią sie kuchenką ilepią ze mną pierogi,nauczyłam ich troche
            haftować(starszego,bo ma 5 lat,ale chciał i sam z tym do mmnie przyszedł)
            przez spory okres czasu byłam z nimi calkiem sama,bo maz pracowal jako kierowca
            i nie bylo go w domu po calych tygodniach,nie wiem,ale dla mnie są moimi dziecmi
            i juz,i tyle.............
            tak naprawde "za chłopcem"jest tyle samo argumentow ,co za dziewczynka))))))))))0
            dzieki nim jestem mamą(zostałam nią dzieki mojemu synkowi w dzien matki-26 maja
            2003r i tego nie zapomne nigdy)))))))))000
            • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:13
              Tak, tylko wiesz, z tymi traktorami to są trochę takie żarty, a
              naprawdę chodzi o coś ważniejszego. Ja po prostu cenię sobie
              towarzystwo kobiet jakieś czternaście razy bardziej niż mężczyzn -
              są fajniejsze, skuteczniejsze w działaniu, bardziej godne zaufania.
              Mogę nawet wbijac gwoździe i budowac statki kosmiczne - byle z
              babami. Po prostu. Aha, i wyobrażam sobie doskonale świat bez
              mężczyzn. Jestem damską szowinistką i już... wink
              • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:22
                wiesz,ja tez wyobrazam sobie swiat bez mezczyzn,ale mysle tez,ze tak naprawde
                wpewnym momencie zatesknilabym za porozrzucanymi po domu skarpewtkami i
                niedomytym talerzem,ale to tak na marginesie..
                ja wiem,ze to nie chodzi tylko o traktory,albo o niemoznosc wyboru miedzy
                spodniami a sukienka(bo chlopak w sukience raczej nie,choc jakby sie ktora
                uparla to czemu nie..)
                ja chce Wam tylko pokazać,ze to naprawde nie ma znacxzenia,czy rodzimy chlopca
                czy dziewczynke,piszesz Uccellino,ze bylabys w pewnym sensie zawiedziona,ze masz
                syna,ale widzisz,zawsze mamy jakies wyobrazenie o swoim dziecku,a potem ono sie
                rodzi i okazuje sie ze prawda jest nieco inna-bo-nie jest blondynem,nie wazy
                4kg,nie ma twojego nosa,nie spi po 3 godz miedzy posilkami,a juz na pewno nie w
                nocy,,,,ale to i tak TWOJE dziecko,na ktore w twoim przypadku czekałaś 17 mieś-i
                wiesz mi,nie ma to znaczenia,czy to mrowek,czy mrówka,tylko,ze Twoja mrówka i na
                całe szczęście już w Twoich ramionach)))))))))))
                • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:28
                  > nie jest blondynem,nie wazy
                  > 4kg,nie ma twojego nosa,nie spi po 3 godz miedzy posilkami,a juz
                  na pewno nie w
                  > nocy,,,,

I to wszystko nie ma żadnego znaczenia!
                  Płeć jednakowoż, przynajmniej na razie, ma.

Jasne, że Mrówka jest super, kimkolwiek jest!
                  • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:38
                    uccellino napisała: nie spi po 3 godz miedzy posilkami,a juz
                    > na pewno nie w
                    > > nocy,,,,
                    >
                    > I to wszystko nie ma żadnego znaczenia!
                    oj,poczekaj Ewcia do tego kwietnia i zobaczysz jak to znaczenia nie
                    ma-hehehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    > Płeć jednakowoż, przynajmniej na razie, ma.
                    ok,szanuje Twoje zdanie,tylko nie rozumiem dlaczego,dlatego wytłumacz mi proszę
                    >
                    > Jasne, że Mrówka jest super, kimkolwiek jest!
                    >
                    > absolutnie w to nie watpie i baaaaaaardzo sie ciesze ,że masz juz soją
                    mroweczke(zwłaszcza,ze jestes moją imienniczką i jesteś w moim wieku))
                    • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:40
                      rybcia312 napisała:

> uccellino napisała: nie spi po 3 godz miedzy posilkami,a juz
                      > > na pewno nie w
                      > > > nocy,,,,
                      > >
                      > > I to wszystko nie ma żadnego znaczenia!
                      > oj,poczekaj Ewcia do tego kwietnia i zobaczysz jak to znaczenia nie
                      > ma-hehehe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      > > Płeć jednakowoż, przynajmniej na razie, ma.
                      > ok,szanuje Twoje zdanie,tylko nie rozumiem dlaczego,dlatego wytłumacz mi proszę
                      > > tzn,nie tłumacz mi dlaczego Twoje zdanie szanuje,bo to wiem,tylko dlaczego
                      to dla ciebie takie wazne,ze az poczujesz sie lekko zawiedziona-tego nie jarzę
              • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:24
                oj tak tak!!!!! ty piszesz to co ja myślę! smile
            • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:17
              > zgadza się,to samo robi dziewczynka,wiec skoro chłopiec robi to
              samo i tak samo
              > to nie ma różnicy kto o robi,tylko,ze jest Twoim dzieckiem....

na początku faktycznie nie ma... ale mi chodzi o ten czas kiedy te
              róznice się pojawiają... sad

> tak naprawde "za chłopcem"jest tyle samo argumentow ,co za
              dziewczynka

no właśnie chciałabym je usłyszeć. Najlepiej od osób które myślą
              odwrotnie niż ja ( tzn. zdecydowanie wolałyby chłopaczka)
              • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:28
                lilkasagowska napisała:
                > na początku faktycznie nie ma... ale mi chodzi o ten czas kiedy te
                > róznice się pojawiają... sad
                > wiec powiedz mi prosze,kiedy wg Ciebie nadchodzi ten czas,bo moj synek ma
                teraz5 lat i ja chyba ciągle na ten czas jednak czekam

> no właśnie chciałabym je usłyszeć. Najlepiej od osób które myślą
                > odwrotnie niż ja ( tzn. zdecydowanie wolałyby chłopaczka)
                a czy w takim układzie Ty mozesz mi podać argumenty,korymi sie kierujesz
                mówiąc"chce dziewczynke i tylko dziewczynkę"???????/
              • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:43
                jak to ładnie napisała uccellino parę postów wyżej:
                dziewczynki "...są fajniejsze, skuteczniejsze w działaniu, bardziej
                godne zaufania. Mogę nawet wbijac gwoździe i budowac statki
                kosmiczne - byle z babami..."

A od siebie dodam: inteligentniejsze, bardziej odpowiedzialne,
                wrażliwe i rodzinne... Są sobą bo nie muszą spełniać oczekiwań
                społeczeństwa (nie muszą chować się za maską twardego faceta - mają
                łatwiej bo mogą sobie pozwolić na bezsilność, nie muszą ukrywać uczuć
                ... wychowując chłopca miałabym wrażenie że przez istniejący w
                społeczeństwie stereotyp mężczyzny, wyrośnie mi mały - a potem
                dużego- oszust nie potrafiący okazywać emocji bo mimowolnie bedzie
                się tym wzorcom podporządkowywał .
                • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:52
                  no tak,ale dziewczynka,tez podlega jakims stereotypom-typu"baba za kierownicą",z
                  tego sie nie wywiniemy niestety,tak chyba jest i bedzie....
                  chlopak tez moze byc mily,czuly,godny zaufania,inteligentny,odpowiedzialny i
                  rodzinny-to Ty wychowujesz swoje dziecko i jak je wychowasz takie ono wlasnie
                  bedzie...

nie wiem,ale dla mnie to co tutaj piszesz,to taki troche podział-na 'lepszr
                  dziewczynka-no bo intelidentniejsza itd"i ........gorsze-chlopak-no bo wszystkie
                  te przymiotniki trzeba by połaczyć z "Mniej"-inteligentny,godny zaufania
                  itd...........
                  ja majac juz dzieci obojga plci ,nie potrafie ich podzielic wg tych kategorii..
                  • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:58
                    Ja wiem ze wszystko zależy od tego jak wychowam, ale nie zaprzeczysz
                    że środowisko ma też ogromny wpływ... No i w sumie to póki dziecko
                    jest w domu to może i faktycznie różnica nie wielka, ale jak dom
                    opuszcza? Rozejrzyj się... córka zawsze zostaje przy rodzinie. Syn
                    idzie za żoną... Wiem że to najważniejsze żeby dziecko bylo w życiu
                    szczęśliwe, ale nie chciałabym tak poprostu oddać syna innej
                    rodzinie...
                    (Może to dlatego nie chcę chłopca bo była bym o niego zazdrosna??)
                    • rybcia312 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 16:04
                      no coz,chyba nie zawsze jednak tak jest-wiesz,ja z moja mama jestem chyba
                      baaardzo daleko,no a bylam jednak dziewczynka...
                      za to moja sasiadka ma dwoch synow-obydwaj zonaci ,a jednak na wszystkie mozliwe
                      swieta przyjezdzaja wlasnie do niej,a nie do rodzicow tych dziewczyn,chociaz
                      wiem,ze one maja rodzicow...
                      moze ,wiec to rowniez nie jest od razu tak do konca pewne-ze "dziewczyna zawsze
                      zostaje przy rodzine,a chlopak,zawsze idzie wswiat",moze to tez zalezy od
                      sposobu wychowania,od tego jaka jest rodzina,a to-to kolejny stereotyp-wlasnie
                      taki sam jak baba za ierownica,albo facet =koniecznie twardziel..............
                  • marrea11 z wielkim niesmakiem sledze ten watek 10.11.08, 16:04
                    od kilku dni wiem, ze nosze chlopca, fakt, liczylam na dziewczynke,
                    bo wlasnie niby latwiej bedzie wychowac, ze slodziutkie,
                    kochaniutkie, siedza i rysuja, a chlopak... coz... od bobasa szykuje
                    sie na mezczyzne, pozniej zaczyna mowic, chodzic, nie spi w nocy...
                    ale czy aby na pewno? czy to nie sa stereotypy, przeciez wsrod
                    waszych znajomych znajda sie fajne chlopaki i szczesliwe mamusie,
                    ktore wcale nie uwazaja wychowania chlopca za kare za seks....
                    odnosze wrazenie, ze podejscie autorki do chlopcow, Jej przekonanie
                    o ich mniejszej inteligencji i innych czynnikach, swiadczacych o
                    tym, ze generalnie chlopak jest gorszym owocem milosci i seksu,
                    bedzie generowac wychowanie i wlasnie na takiego chlopca, jakiego
                    sie boi miec, wychowa syna.... znam kobiety majace synow, ktore tak
                    madrze przekazaly milosc i wartosci chlopakom, ze takich duetow
                    tylko pozazdroscic, moze sie myle, ale wszystko zalezy od podejscia
                    matki i spoosbu wychowania, madrosci i milosci... na pytanie
                    autorki: czy warto? odpisuje... nie warto... bo zrobisz krzywde
                    dziecku i sobie.
                    • memphis90 Re: z wielkim niesmakiem sledze ten watek 10.11.08, 19:34
                      Wreszcie, myślałam, że tylko mnie takie podejście do macierzyństwa bulwersuje...
                      Dziękuję, Marrea!
                      • bell1977 no to jesteśmy trzy... 10.11.08, 19:59
                        ja również od jakiegoś czasu śledzę ten wątek i włos mi się jeży na głowie...
                        Kiedy zaszłam w pierwszą ciążę też marzyłam o dziewczynce, na samym początku, bo później to już chciałam tylko urodzić zdrowe dziecko, ciąża była z problemami, szpital itp. w tym samym czasie moja kuzynka urodziła martwe dziecko i wtedy zrozumiałam, że płeć nie ma absolutnie żadnego znaczenia... Mam cudownego synka, który jest inteligentny i śliczny, kiedy był niemowlakiem to nie wiedziałam, że mam dziecko, przesypiał po 6-7 godzin w nocy odkąd skończył 2,5 miesiąca, jest zdrowy i radosny, nawet nie mieści mi się w głowie że mogłabym go nie kochać bo jest chłopcem. Chociaż ma 9 lat to często pakuje mi się na kolana, przytula i mów, że mnie kocha, domaga się buziaka na dobranoc, pieczemy razem ciasteczka, oglądamy filmy przygodowe... wszystko robimy razem dla mnie jest po prostu moim ukochanym dzieckiem...
                        Teraz mija 15 cykl od kiedy staramy się z mężem o drugie dziecko i pewnie, że chciałabym córeczkę, bo mam już synka, ale jeśli Bóg dałby mi jeszcze jedno dziecko i byłby to chłopczyk to będę równie szczęśliwa... po tylu miesiącach starań płeć to ostatnia rzecz o której myślisz w kontekście dziecka czy ciąży.
                        Dziewczyny, ja rozumiem, że możemy pragnąć chłopca czy dziewczynki, z różnych względów, nie o nie tu chodzi, ale jeśli jest to taki priorytet, jeśli urodzenie dziecka innej płci od tej "wymarzonej" to dla was tragedia, top zastanówcie się czy aby z właściwych pobudek chcecie zostać matkami... a jeśli ta wymarzona córeczka nie będzie chciała bawić się lalkami i nosić kokardek i słodkich sukieneczek??? Jeśli będzie wolała chodzić w ogrodniczkach i myć z tatą samochód, chodzić na mecze to co, złożycie reklamację??? a z drugiej strony jak wymarzony synuś tatusia nie będzie się bawił samochodami i żołnierzykami tylko będzie spał z misiem i krzątał się z mamą w kuchni to co wtedy??? Na siłę zabrać mu misia i wcisnąć w rączkę samochód??? Bo ma być dokładnie taki jak chce tatuś czy mamusia???
                        Prawdziwa miłość to taka miłość kiedy kochamy kogoś za to, że jest, a nie kim jest, czy jaki jest...
                • kiniox Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 16:00
                  Ludzie są tacy, jacy są, a także trochę tacy, jak ich wychowasz.
                  Jeśli urodzi Ci się dziewczynka, która nie będzie z natury wrażliwa
                  i rodzinna, a wszelkie uczucia będzie w sobie głęboko kryć, to
                  będziesz nieszczęśliwa i zawiedziona nawet bardziej, niż byłabyś
                  rodząc chłopca. Dobrze by było uświadomić sobie, że urodzisz
                  człowieka, który może, ale nie musi w żadnym razie spełnić Twoich
                  oczekiwań. Żadnego z Twoich oczekiwań! W zasadzie może się tak
                  zdarzyć, że będziesz wprawdzie swoje dziecko kochać, ale nie
                  będziesz go za bardzo lubić. Czy lubisz wszystkie kobiety, które
                  spotykasz? Raczej nie, raczej szukasz w nich pewnych określonych
                  cech. A jeśli nie znajdziesz tych cech w swoim dziecku? Pocieszające
                  jest to, że wbrew pozorom płeć nie musi wiele determinować w życiu.
                  Liczy się głównie osobowość i wychowanie.
              • memphis90 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 19:31
                >
                > na początku faktycznie nie ma... ale mi chodzi o ten czas kiedy te
                > róznice się pojawiają... sad
                Czym się martwisz? NAjwyżej wyślesz do szkoły z internatem, po jej skończeniu
                sam nie będzie chciał Cię znać. Albo utopisz w Wisle, jak mamusia 4-letniego
                Michasia (też jej synek przeszkadzał).

> > tak naprawde "za chłopcem"jest tyle samo argumentow ,co za
                > dziewczynka
                >
                > no właśnie chciałabym je usłyszeć
                Kur...., no jak można rozważać posiadanie dziecka poprzez argumenty za i przeciw
                danej płci? Czy Was tu na tym forum wszystkie pogięło??? Innych problemów nie
                macie w życiu?

Najlepiej od osób które myślą
                Ja chciałam mieć DZIECKO. Po prostu. Mam córkę i jestem zachwycona. Gdyby była
                chłopcem- też byłoby to najcudowniejsze dziecko na świecie.
    • olik1980 Adoptuj... 10.11.08, 14:37
      Chociaż nie wiem czy osobie tak niedojrzałej ktoś powierzy dziecko
      • uccellino Re: Adoptuj... 10.11.08, 14:40
        Oho, zaraz się rozpęta trzecia w tym roku burza na ten sam temat wink

A ja jak mantrę powtórzę, że emocje jako takie nie są grzechem i
        samo tylko pragnienie dziecka określonej płci nie jest objawem
        niedojrzałości. Ważne, co z tym robimy.
        • lilkasagowska Re: Adoptuj... 10.11.08, 14:45
          Uccellino dziękuję smile
          nie wydaje mi się że jestem niedojrzała tylko dla tego że chcę mieć
          córeczkę bo min. uważam że bede miała lepszy kontakt i bede lepiej
          umiała wychować dziewczynkę...
          • sylwusia87.0 Re: Adoptuj... 11.11.08, 14:45
            dziewczynka czy chlopiec?Co to za roznica.Jesli sie chce dziecka to sie kocha
            nie zaleznie od tego jaka to plec czy jest ladne czy brzydkie i czy rude czy
            blond.Nie rozumiem dlaczego tak bardzo chcesz dziewczynke.Chlopiec moze miec
            tak samo dobry kontakt z Mama jak i dziewczynka-to zalezy tylko od wychowania..
            Ja ci radze kobieto zebys weszla na forum"chore dziecko,strata dziecka"i wtedy
            dopiero docenisz co jest wazne.czy plec czy samo bycie mama.
      • lilkasagowska Re: Adoptuj... 10.11.08, 14:42
        uccellino--> może nie wyraziłam sięjasno, ale widzę że rozumiesz o
        co mi chodzi
        olik---> bynajmniej nie o taką pomoc prosiłam, bede wdzięczna jeśli
        opinie o mojej rzekomej niedojrzałości zachowasz dla siebie.
        • uccellino Re: Adoptuj... 10.11.08, 14:46
          Rozumiem, rozumiem. Jeśli noszę w łonie chłopaka, to bedzie to dla
          mnie z pewnością pewnym rozczarowaniem, co nie ma żadnego związku z
          moją dojrzałością do czegokolwiek - to tylko emocja. Jednocześnie
          kocham to dziecko, kimkolwiek jest i bedę je kochac coraz bardziej z
          każdym dniem naszego wspólnego życia. Ale córki to dla mnie zupełnie
          inna jakość. Moje zycie byłoby bez sensu bez córek. I - tak - biorę
          pod uwagę adopcję.
    • klubgogo Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 14:41
      No cóż, szkoda, że w Twoim przypadku jedynie nie masz wpływu na płec dziecka.
      A jedyna rada jaka się nasuwa, i na co na pewno masz wpływ, dorośnij najpierw do
      macierzyństwa.
      • adula2 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:06
        kiedy już zajdziesz w ciążę będziesz niecierpliwie czekać na dzidziusia i marzyć
        by była dziewczynką , jednak nawet jeśli będzie to chłopiec to też go
        pokochasz,to jest instynkt macierzyński,jak juz urodzisz maleństwo i zobaczysz
        maleńką główkę, rączki,nóżki, później będziesz sie przyglądać minkom jakie robi
        podczas snu to się zakochasz we własnym dziecku i nieważna będzie dla ciebie płeć
        kiedy zaszłam w trzecia ciążę chciałam po cichu chłopca,tak dla równowagi w
        domu,bedzie trzecia dziewczynka , na szczęście zdrowa( wg usg)i to jest dla
        mnie najważniejsze

a tak na marginesie wiele sie pisze o planowanej płci ,nie jest to metoda 100%
        ale przeciez możesz spróbować
        • lilkasagowska Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:21
          > a tak na marginesie wiele sie pisze o planowanej płci ,nie jest to
          metoda 100%
          > ale przeciez możesz spróbować

oczywiście że będę próbować! smile Podobno nawet łatwiej "ustrzelić"
          dziewczynkę. Ale trochę przeraża mnie takie "celowanie"... czy aby
          nie odbierze całej przyjemności ze starań?
          • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:23
            Kochana, albo rybki albo akwarium! Jeśli to takie ważne, żeby była
            baba, to moze i z przyjemności starań trzeba będzie zrezygnować wink

Mnie, po wszystkich frustracjach niepłodności, starania stanowczo
            nie kojarzą sie z niczym miłym wink
    • patianiolek Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:11
      A ja powiem może tak bardziej "praktycznie".
      Chłopca (gdy jest mały) jest łatwiej pielęgnować. Mam na myśli
      pielęgnację związaną z przewijaniem - otóż chłopiec ma swoje narządy
      płciowe na wierzchu, nie musisz nic z nimi robić, tylko przecierasz
      i tyle i zwykle nic się nie dzieje. U dziewczynki częściej dochodzi
      do zakażenia dróg moczowych, bo często mamy nieumiejętnie wycierają
      tamte okolice...
      Ja mam chłopca w wieku 2 lat i nie zamieniłabym go na nikogo innego.
      Jest kochany i można powiedzieć, że "zastępuje" mi męża, gdy nie ma
      go w domu, bo mały jest do męża podobny. Wypełnia cały mój czas,
      przytula, mówi "ale ładnie pachniesz", "ładnie dziś wyglądasz"
      albo "kocham Cię mamusiu". Ponadto chłopcy (podobno) bardziej
      przywiązują się do mamy niż dziewczynki. To chłopcy nazywani są
      często "maminsynkami", a dziewczynki to przeważnie "córeczki
      tatusia".
      No i potem, kiedy wejdzie w wiek dojrzały - to tez lepiej moim
      zdaniem mieć chłopca - o niego tak bardzo się nie będziesz martwiła,
      jak wyjdzie z domu i nie wróci o 22 (powiedzmy). A dziewczyna - jak
      się będzie spóźniać, to zaraz myśli "co się stało, może ktoś ją
      zgwałcił, może upił, może coś tam..."
      Ale tak naprawdę moim zdaniem nie jest ważna płeć, ja wprawdzie
      teraz staram się z mężem o córeczkę, ale tylko z tego względu, że
      chłopca już mamy. Ale jeśli to będzie drugi chłopiec i nawet jakbym
      miała mieć całe stado chłopców - to nic by się nie stało - tak samo
      będę ich kochać.
      Ale i tak decyzja należy do Ciebie.
    • kakmi Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:20
      a może ja Cię przekonam?? smile zanim miałam dziecko, chciałam mieć
      córeczkę, bo wydawało mi się, że synka nie będę potrafiła "chować".
      Moja pierwsza ciąża skończyła się nieszczęśliwie i już mi potem było
      wszystko jedno jaka płeć, byle szczęśliwie się skończyło. Jak Krzyś
      miał 3 lata z kawałkiem zaszłam w kolejną ciążę i modliłam się o to,
      żeby też był synek smile (i będzie!!! big_grin ) Mając synka po prostu nie
      wyobrażam sobie, żeby było inaczej. To jest naprawdę cieżkie do
      wytłumaczenia, ale samo moje pragnienie, aby mieć kolejnego synka
      chyba powinna być jakimś argumentem "za" wink
      a poza tym to:
      - małe dziewczynki jakoś mnie drażnią, takie 6/7 latki jakieś takie
      zarozumiałe są i wrednowate (he he, to oczywiście pół żartem pół
      serio było, bo chłopcy też potrafią być nwrednowaci! smile )
      - uważam, że póki co facetom w życiu jest łatwiej, a ja chcę, żeby
      moim dzieciom było łatwiej
      - fajnie jest być jedyną kobietą w domu!!! big_grin
      pozdrawiam ciepło
      p.s. tylko proszę Cię, nie zrób czegoś takiego, że jak już zajdziesz
      w ciążę i na badaniu okaże się, że to synek, to nie rozpaczaj i nie
      płacz po nocach bo to wszystko dziecko wyczuje.
      Kasia
      • uccellino Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 15:24
        > p.s. tylko proszę Cię, nie zrób czegoś takiego, że jak już
        zajdziesz
        > w ciążę i na badaniu okaże się, że to synek, to nie rozpaczaj i
        nie
        > płacz po nocach bo to wszystko dziecko wyczuje.

I to jest argument, żeby nie sprawdzać płci przed porodem.
        • kiniox Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 16:05
          A jeśli dowiesz się o niechcianej płci dopiero po porodzie i wtedy
          dopiero zaczniesz rozpaczać, to sądzisz, że dziecko tego wcale nie
          wyczuje?
        • memphis90 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 19:36
          Taak, lepiej odrzucić dziecko po porodzie, jak mamusia poczuje rozczarowanie
          siusiakiem...
    • memphis90 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 19:25
      Sorry, ale MUSZĘ to powiedzieć- dziecko to nie towar w supermarkecie, a Ty zdaje
      się nie jesteś gów.niarą, która sobie laleczkę Barbie wybiera... Jak chcesz
      koniecznie dziewczynkę, to kup sobie małą Murzynkę z Konga, na pewno będzie
      wdzięczna, że wyrwałaś ją z biedy, głodu i środowiska AIDSuncertain Co to w ogóle za
      podejście- wyliczanie wad dziewczynek, traktowanie synka jak koniec świata... Na
      tym forum jest sporo dziewczyn, które mają za sobą niepłodność, poronienia,
      zgony dzieci z powodu różnych chorób- ONE mają pojęcie czym jest koniec świata.
      Jeśli zaczynasz starania od nakręcania się na dziewczynki, a chłopiec to koniec
      świata, to znaczy, że nie dorosłaś do bycia matką. Bo matki kochają swoje dzieci
      BEZWARUNKOWO.
      • nightswimming Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 21:38
        No coz. Ja tez chcialam dziewczynke, moj facet mowil, ze tylko dziewczynka i
        nazwiemy ja po mnie itd....
        kilka razy nawet powiedzial "kochanie, ty tak pieknie wygladasz ostatnio. co
        jesli NA MOJE NIESZCZESCIE bedzie chlopak?" (dodam ze ma ukochanego syna z inna
        pania). Oboje mielismy czuja na dziewuche. a tu tydzien temu na polowkowym
        radiolog mowi mi ze widzi chlopaka. a mi glupiej az lzy zaczely leciec a jestem
        po poronieniu wiec, jak mozna sie domyslec, priorytetem powinno byc zdrowie
        dziecka bez wzgledu na plec. przez pierwsze dni mialam wrazenie, ze ktos
        podmienil mi dzieci w brzuch.
        Ciezko jest sie z tym pogodzic, jest juz troche lepiej ale spedzam czas
        wymyslajac argumenty za chlopakiem bo zwarjuje. no i fakt, ze moj kochany jest
        zawiedziony, eh, szkoda gadac...
        moja rada: lepiej znac plec. przynajmniej mam troche czasu oswoic sie z facetem,
        a nie szok poporodowy...
        pozdrawiam mamy chlopakow
        • patunia79 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 21:51
          A może lepiej chodzić do sklepu i wybierać nie dość że płeć dziecka
          jeszcze dokładne cechy zewnętrzne i charakteru?

Boże, jak można nie kochać czy akceptowac dziecka które się nosi pod
          sercem, o które się walczy nie raz latami. Przecież to jakiś absurd,
          aby zachęcać kogoś agrumentami za daną płcią.

Ja ma niespełna czteroletniego synka w domu i nigdy nie
          zastanawiałam się czy lepiej by było żeby był dziewczynką. Ja jestem
          dla niego jedyna i najważniejsza (nie tata, babcia czy kto inny). Ze
          wszystkim przychodzi do mnie, moje zdanie się dla niego tylko liczy,
          to taki mój mamusin synek, skarb na ziemi jedyny.
          A fakt jest taki że teraz spodziewam się na dniach córeczki nie
          zmienia stanu rzeczy, bo jesli by była chłopcem to kochałabym ją tak
          samo mocno jak teraz.
          Zdrowe i szcześliwe dziecko to najważniejsza sprawa dla matki
          (prawdziwej matki)
      • kontra24 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 22:29
        memphis90 napisała:

> Sorry, ale MUSZĘ to powiedzieć- dziecko to nie towar w
        supermarkecie, a Ty zdaj
        > e
        > się nie jesteś gów.niarą, która sobie laleczkę Barbie wybiera...
        Jak chcesz
        > koniecznie dziewczynkę, to kup sobie małą Murzynkę z Konga, na
        pewno będzie
        > wdzięczna, że wyrwałaś ją z biedy, głodu i środowiska AIDSuncertain Co to
        w ogóle za
        > podejście- wyliczanie wad dziewczynek, traktowanie synka jak
        koniec świata... N
        > a
        > tym forum jest sporo dziewczyn, które mają za sobą niepłodność,
        poronienia,
        > zgony dzieci z powodu różnych chorób- ONE mają pojęcie czym jest
        koniec świata.
        > Jeśli zaczynasz starania od nakręcania się na dziewczynki, a
        chłopiec to koniec
        > świata, to znaczy, że nie dorosłaś do bycia matką. Bo matki
        kochają swoje dziec
        > i
        > BEZWARUNKOWO.

Nic dodać nic ująć. Nawet nie chce mi się komentować tak
        idiotycznych i wyimaginowanych problemów. Mimo wszystko życzę Ci
        autorko wątku, byś nie musiała dowiadywać się co to prawdziwy
        problem...
      • alicja0000 no z ust mi to wyjełaś ! 10.11.08, 22:43
        Lepiej bym tego nie napisała. Ja uważam ten wątek za totalną prowokację, nie ma
        czegoś takiego "chcę dziewczynkę" "chcę chłopca" . Albo chce się mieć dziecko
        albo nie, módl się wy zdrowe było w przeciwnym wypadku zobaczysz jakim błahym
        problemem jest dana płeć i jak małe ma znaczenie w obliczu choroby.Nie dojrzałaś
        do macierzyństwa, Ty chcesz ideał, który sobie wymarzyłaś a tak nie ma w życiu
        łatwo. Nie nadwyrężaj boskiej cierpliwości bo się surowo pokaże.
    • ochra Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 21:42
      Przykro mi, ale jesteś idiotką.
    • afrikana Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 21:51
      Ja też chętnie się dowiem...
      • nightswimming Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 22:11
        Do patunia79: pewnie ze sie zgadzam
        do ochra: jesli to do mnie ("idiotka")to moze i racaj ale
        jak juz zauwazono, tyle wiemy o sobie ile nas sprawdzono, a dla mnie moja
        reakcja byla szokiem takim mniej wiecej jak to ze bedzie chlopiec. bede kochac
        moje dziecko jak tylko bede umiala a najbardziej jestem zla na siebie, ze tak
        sie "nakrecilam".
        • malanuna Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 12:40
          Spokojnie, uważam że preferencje są naturalne i "zawiedzenie" zdarza się często
          ale nie wypada o tym mówić. W Twoim przypadku zdajesz sobie sprawę że się
          nakręciłaś i że to nie jest przeszkoda do pokochania i wychowania dziecka...w
          przeciwieństwie do autorki wątku, która nie jest nawet w ciąży i dla niej to
          "koniec świata" i moim zdaniem wynika to z jakiegoś zaburzonego obrazu mężczyzny.
          U Ciebie to "wina" faceta nie sądzisz? To ważne jak facet się cieszy a co innego
          jak jest "smutny"...znalam takiego był smutny jak się dowiedział że chłopak, ale
          facetom jest łatwiej...szybko zmienic zdanie. Po pierwsze pokochal jak zobaczyl
          po drugie faceci tak gadaja a jest jakaś taka presja na syna. Widzi taki jak
          niektórzy faceci się puszą że mają syna i nawet jak go to śmieszy to daje do
          myślenia. Teraz też się puszy...

• afrikana Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 10.11.08, 22:12
        smile też chciałam drugą dziewczynkę, ale szykuje się chłopiec...to
        pragnienie było silniejsze ode mnie. Niewytłumaczalne. Oczywiście
        nie rozpaczam z powodu chłopca, tłumaczę sobie, że i tak będę go
        kochać, bo to moje dziecko. No i pocieszam się myślą, ze
        przynajmniej jedną córeczkę już mamsmile)
    • niunia8982.2 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 08:33
      Na twoim miejscu poważnie bym się zastanowiła czy chce mieć dziecko!
      A co będzie jak na usg połówkowym wyjdzie,że to chłopczyk?
      Co przestaniesz kochać? Wtedy twoj syn od poczatku bedzie czuł,że był
      niechciany, szkoda dziecka.
      Z twojego postu wynika,że nie masz zadnych innych zmartwień.
      Gdybyś choć raz poroniła,wiedziałabyś co to znaczy i nie zadawałabyś takich
      głupich pytań.
      Powiem Ci tak,ja właśnie czekam na synka i nigdy nie byłam szcześliwsza,a wiesz
      dlaczego? Bo już raz poroniłam a teraz wiem,że jest zdrowiutki!
      --
      36/37tc smile
      suwaczki.slub-wesele.pl/20081209274653.html
      suwaczki.slub-wesele.pl/20081209274653.html" target="_blank">Mój suwaczek
      w portalu Ślub-Wesele.pl</a>
    • edyta-26 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 11:32
      Chłopak mniej kosztuje, dziewczyny wymyślają w strojach i są
      bardziej kłótliwe.A poza tym przecież w końcu przyprowadzi ci domu
      synową
      • edyta-26 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 11:36
        a tak poważnie to powinna ś z tym pójść do psychologa
    • 19_sierpniowa Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 11:42
      ja tez jak sobei pomysle ze mialabym miec chclopca..to wole nie
      myslecuncertain
      Nie mam nic przeciwko obcym chlopcom, mam pieknego , wspanialego i
      cudnego chrzesniaka...ale ja chce dziewczynki!!!! Zreszta maz tez!
      Jestesmy dopiero w czasie staran, i kusi mnie zeby wiecej czytac o
      tym jak najleiej poczac dziewczynke, ale z drugiej strony wiem ze
      wpadne w obsesje a tego wolalabym nie!

chyba ze ktos pomoze znalezc analogiczne imiona dla 'Amelka'
      i 'Natalka'? To bys ie problem rozwiazal znaczniewink
      Bo to zagramaniczne dzieciaki, i ma pasowac do Sophie (Nathalie i
      Amelie) smile))
    • malanuna Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 12:53
      Ręce mi opadły od niektórych postów...
      Rozumiem, że można chcieć określoną płeć i nic w tym złego. Nawet jak się
      przeszło poronienie. Nie krytykuje tego choc ja nalezalam do grupy kobiet dla
      ktorych plec zeszla na dalszy plan po tym zeby ZYLO mimo to zapytana o
      preferencje jakies mialam.
      Nie pojmuję jednak jak można pisać o tragedii narodowej, końcu życia i świata z
      powodu gorszej i wybrakowanej płci. Psycholog się klania i to na poważnie.

Moim zdaniem ten post to podpucha bo widac jakie budzi emocje szczegolnie u
      kobiet po stracie.
      • mamaxa2008 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 11.11.08, 15:08
        Psycholog to za mało polecam psychiatrę - choć nie wiem czy da radę
        pomóc w tak skrajnie beznadzejnych przypadkach!!! Cóż zał. wątku
        jak i innym o podobnej chorobie pozostaje życzyć szybiego powrotu do
        zdrowia!!!
      • irbise Autorko wątku... 11.11.08, 15:10
        dziewczyny już napisały Ci wszystko łącznie z tym, ze powinnaś isć do psychologa bo Twoje podejscie na pewno nie jest normalnesad
        Ja rozumiem rozczarowanie płcią kiedy marzyłaś o dziewczynce, a jednak nosisz chłopca.
        Ale stwierdzenia z pierwszego Twojego posta są przerażajacesad
        Mam nadzieje, ze to tylko niewiedza i pewna niedojrzałosc emocjonalna. I kiedy dowiesz się kto tam jest bedziesz kochać tą istotkę nieważne jakiej płci.
        • hugo43 Re: Autorko wątku... 11.11.08, 17:05
          radzilabym sie puknac w glowke i to mocno!dzieci to nie towar,to
          wielki dar,dany od Boga,losu,kosmosu,zalezy jak wierzysz.piszesz,ze
          zaczynasz starania,miejmy nadzieje,ze owocne.ale jesli bedzie ci
          dane kilka lat probowac,badz kilka razy poronic,walczyc o to dziecko
          z calych sil,to zrozumiesz jak jestes egoistyczna osoba.
          • vanillafields eeee tam, corka zostanie przy rodzinie... 11.11.08, 17:16
            A czasem jest wlasnie odwrotnie. Ja wyfrunelam z domu rodzinnego zaraz po
            3letnich studiach i mieszkam za oceanem.. Brat mieszkal w domu rodzinnym do
            28-ego roku zycia.. Podobnie bylo z moim tata - wyjechal za granice, ale w
            Polsce jest co miesiac. A jego siostra tez wyfrunela za wielka wode zaraz po
            studiach. Tak wiec, nigdy nie wiadomo, jak sie zycie ulozy... Nie rodzi sie
            dzieci dla siebie, tylko dla swiata. Nigdy nie chcialabym byc zaborcza matka i
            podcinac skrzydla..
    • annapa7 Co za wątek??????? 11.11.08, 17:30
      Wkurza mnie ten wątek. I to nie jest podejście typu - rany, głupia
      baba, głupi wątek, nie będę tego nawet czytać.

Wkkurza mnie to, że w ogóle można tak pomyśleć!!! Że urodzenie
      dziecka traktuje się jak kupno lalki - ta ładniejsza, lepsza, ma
      fajniejsze ciuszki to ja chcę tą... Jezu, skąd w ludziach takie
      podejście??? A może Lilko jak Ci się urodzi chłopiec to go sobie
      wymień na dziewczynkę z kimś, kto nie jest z niej zadowolony??? Taki
      barter - i wszyscy będą zadowoleni uncertain Wiem, pojechałam teraz na
      maksa. Ale zrobiłam to świadomie.
      Dziewczyno, otrząśnij się, może faktycznie poszukaj fachowej pomocy
      ZANIM zajdziesz w ciążę, bo możesz zrobić ogromną krzywdę nie tylko
      sobie, ale przede wszystkim dziecku, jeżeli okaże się, na jego
      nieszczęście, być chłopcem.
      Na co Ty liczysz? Że argumenty pokazujące jak to fajnie mieć synka
      przekonają Cię? Przy takiej schizie, jaką już masz?

A jak już sobie to trochę bardziej poukładasz, to wtedy życzę Ci
      szybkiego zajścia w ciążę, obyś nie wiedziała, jak to jest walczyć o
      dziecko. Płci obojętnej. Byle było.

Pozdrawiam.
      • id.kulka Czemu nie dziewczynka?... 12.11.08, 00:17
        A czy chciałabym mieć w domu głowę do modelowania? NIE. Otóż i
        odpowiedź.
        PS. A tak serio radzę szybko rozprawić się z problemem.
      • anik801 annapa7 12.11.08, 21:31
        A wiesz co mnie przeraża i wkurza?Używanie określeń typu jesteś
        nienormalna i masz schizę!Wiesz w ogóle co to znaczy?Znasz kogoś kto
        ma schizę jak to określasz?Bo ja znam i na pewno nie objawia się to
        chęcią posiadania córki!Poza tym chęć posiadania dziecka danej płci
        to nie jest żadna nowość!Poczytaj trochę historię.Kiedyś "stawano na
        głowie"by mieć syna.Mało tego kobiety traciły głowę,gdy go nie
        rodziły.Nie twierdzę,że to było ok.Jednak nie róbcie z dziewczyny
        wariatki,bo chce mieć córkę.Najlepiej napisać "idź do psychologa".
        Ta dziewczyna nie napisała,że urodziła syna i go nie chce(to byłoby
        nienormalne).Jak urodzi dziecko,to będzie je kochała bez względu na
        płeć.Naprawdę przesadzacie z tymi diagnozami i robicie z kogoś chorą
        psychicznie osobę!
        • afrikana Re: annapa7 13.11.08, 00:57
          podoba mi się Twoja wypowiedźsmile Mądra, rzeczowa i na temat. Świetnie
          to ujęłaś...Nic dodać, nic ująć. Pozdrawiam.
          Ps. Jak faceci strasznie chcą syna, są na niego nastawieni, marzą o
          nim, snują fantazje i nie chcą nawet słyszeć o córce, to jest ok. A
          gdy się okazuje, żeto jednak dziewczynka i są straszliwie
          rozczarowani, to nikt ich nie wyzywa, nie ubliża i nie obraża. Wtedy
          się to akceptuje.
          • afrikana Re: annapa7 13.11.08, 01:00
            to było do anik801smile
          • lilkasagowska od autorki postu.... 13.11.08, 10:19
            ale mi się dostało.... sad od wariatek i niedojrzałych... A czy ja
            gdziekolwiek napisałam że synka nie bede kochać i za przeproszeniem
            zawinę w worek i wyrzucę na śmietnik??? prosiłam żebyście pomogły mi
            dostrzec zalety małych chłopaczków żeby łatwiej było mi się pogodzić
            z myślą że mogę nie mieć wymarzonej córeczki.
            Niestety z pewnych powodów mogę mieć tylko jedno dziecko więc odpada
            mi "strzelanie aż do skutku" i myśl " może drugie bedzie dziewczynką
            i wtedy bedzie fajna parka sad Czy to naprawde źle że
            mam "ulubioną płeć"? Jak któraś z was zauważyła facetów nikt nie
            krytykuje za pragnienie syna....
            Dziewczyny, wiele z was dorabia sobie teorie ( nie wiem po co..
            chyba same macie problemy z emocjami i cieszy was że są inni "
            bardziej zakręceni". Czy chcce3cie sobie albo komuś udowodnić że wy
            we wszystkim jesteście idealne?). Czytając wasze posty zastanawiam
            się że może faktycznie "warto mieć chłopca" - przynajmniej nie
            wyrośnie na takiego złośliwca...

Dziękuję tym babeczkom które mnie zrozumiały, i tym które może nie
            ale jednak bronią przed tymi szczekającymi smile !!!!!!!!

I jeszcze jedno - mam 27 lat, od 2 lat mężatka (ale znamy się z
            mężem i jesteśmy razem już 10 lat), mam wyższe wykształcenie, dobrą
            pracę i świetną rodzinę ( żeby nie było że pochodzę z jakiegoś
            patologicznego domu...)- to tak jakby ktoś miał wątpliwości. I tak,
            byłam u psychologa nie raz bo miałam swego czasu ciężką depresję i
            długo się leczyłam...
            • memphis90 Re: od autorki postu.... 13.11.08, 13:29
              prosiłam żebyście pomogły mi
              > dostrzec zalety małych chłopaczków żeby łatwiej było mi się pogodzić
              > z myślą że mogę nie mieć wymarzonej córeczki.
              Twoje dziecko:
              - może mieć zespół Downa, upośledzenie umysłowe
              - może mieć wytrzewienie, bezmózgowie albo inną śmiertelną wadę wrodzoną
              - może urodzić się obciążone wadą genetyczną, przez którą umrze w pierwszych
              latach życia
              - może rozwinąć złosliwy nowotwór dziecięcy (skutek- j. wyż.)
              - może zginąć w wypadku drogowym
              Czy mając na uwadze takie doświadczenia potrafisz zrozumieć, że chłopiec to nie
              koniec świata?

prosiłam żebyście pomogły mi
              > dostrzec zalety małych chłopaczków
              Chłopaczki mają dokładnie takie same zalety, jak dziewczynki. Nie są głupsi,
              brzydsi, mniej komunikatywni, mniej czuli; tak samo można ich tulić, kochać,
              ubierać w śliczne porteczki i inne ubranka; tak samo mogą bawić się lalkami; tak
              samo przychodzą i mówią "kocham cię, mamo".

Czy to naprawde źle że
              > mam "ulubioną płeć"?
              Tak, jeśli dzielisz dzieci na te z lepszą ("wymarzoną") i gorszą ("koniec
              świata") płcią. Licz się z tym, że dziecko zawiedzie Twoje oczekiwania na milion
              sposobów- jeśli stworzysz sobie obraz takiego wymarzonego, idealnego potomka.

Jak któraś z was zauważyła facetów nikt nie
              > krytykuje za pragnienie syna....
              Ja krytykuję.

Czytając wasze posty zastanawiam
              > się że może faktycznie "warto mieć chłopca" - przynajmniej nie
              > wyrośnie na takiego złośliwca...
              No widzisz, jest już jakiś plus...

A czy ja
              > gdziekolwiek napisałam że synka nie bede kochać i za przeproszeniem
              > zawinę w worek i wyrzucę na śmietnik???
              Napisałaś, że synek to koniec świata. Jak byś się czuła, gdyby Twoi rodzice
              powiedzieli tak o Tobie? Jak kochana córka, czy jak niechciany bachor?

> ale mi się dostało.... sad
              CZasem trzeba pogłaskać po głowie, a czasem wylać na nią kubeł zimnej wody...
              • lilkasagowska Re: od autorki postu.... 13.11.08, 14:21
                memphis90 napisała:

> Twoje dziecko:
                > - może mieć zespół Downa, upośledzenie umysłowe
                > - może mieć wytrzewienie, bezmózgowie albo inną śmiertelną wadę
                wrodzoną
                > - może urodzić się obciążone wadą genetyczną, przez którą umrze w
                pierwszych
                > latach życia
                > - może rozwinąć złosliwy nowotwór dziecięcy (skutek- j. wyż.)
                > - może zginąć w wypadku drogowym
                > Czy mając na uwadze takie doświadczenia potrafisz zrozumieć, że
                chłopiec to nie
                > koniec świata?

...taaaaa idąc tym tropem mogę też umrzeć przy porodzie lub wracając
                ze szpitala zginąć razem z całą rodziną w wypadku samochodowym... No
                wtedy to masz rację - faktycznie bedzie mi wszystko jedno... Ale czy
                musimy rozważać skrajności?
        • memphis90 Re: annapa7 13.11.08, 13:20
          Niestety, ja się nie zgodzę, że wypowiedź mądra czy rzeczowa.

Jak urodzi dziecko,to będzie je kochała bez względu na
          > płeć.Naprawdę przesadzacie z tymi diagnozami i robicie z kogoś chorą
          > psychicznie osobę!
          Mojej mamie zaakceptowanie faktu, że nie ma chłopca tylko dziewczynkę zajęło 3
          m-ce. 3 m-ce podczas których nie akceptowała swojego dziecka i je zaledwie
          "chowała"- czyli z obowiązku nakarmiła, przewinęła. Ale nie tuliła, nie
          całowała, nie kołysała. Opamiętanie przyszło po 3 m-cach. I ta świadomość
          zostaje u dziecka do końca życia. To boli. Więc jeśli jakaś idiotka na wstępie
          planuje zafundować dziecku takie atrakcje- to nie dorosła do bycia matką. I tyle.
          • lilkasagowska Re: annapa7 13.11.08, 13:59
            > Mojej mamie zaakceptowanie faktu, że nie ma chłopca tylko
            dziewczynkę zajęło 3 m-ce. 3 m-ce podczas których nie akceptowała
            swojego dziecka i je zaledwie "chowała"- czyli z obowiązku
            nakarmiła, przewinęła. Ale nie tuliła, nie całowała, nie kołysała.
            Opamiętanie przyszło po 3 m-cach. I ta świadomość zostaje u dziecka
            do końca życia.

jeśli dobrze myślę że to ty memphis jesteś tą córeczką, to
            faktycznie widzę że "to zostaje do końca życia"... uncertain
          • anik801 memphis90 13.11.08, 14:10
            Oczywiśvie,że są takie przypadki.Ja również takie znam.Ciotka mojego
            męża mając już córkę urodziła drugie dziecko-syna.Przepłakała dwa
            tygodnie i nie chciała na niego patrzeć.Tylko,że u niej zadziałał
            też inny czynnik,a mianowicie depresja.Zawsze była osobą,na którą
            potocznie mówi się "dziwna".Zresztą kilka miesięcy temu próbowała
            popełnić samobójstwo.Takie przypadki mają zawyczaj jakieś głębsze
            podłoże.Ja bardzo chciałam mieć córkę,ale nie wyobrażam sobie
            odrzucenia syna!Zresztą zdarzyło mi się opiekować miesięcznym
            chłopcem i nie widziałam w tym żadnego problemu.Drugi przypadek to
            mój wujek.Nie chciał nawet słyszeć o chłopcu.Urodził się syn,no
            jakoś to przełknął choć swoje niezadowolenie okazywał cały czas.Nie
            chciał drugiego dziecka,bo bał się że to będzie syn!Ciotka ubłagała
            go o drugie dziecko.Chodzili do jakiegoś "super"lekarza,który miał
            im wyliczyć wszystko na córkę.Drugie dziecko okazało się być również
            chłopcem.Wujek doznał szoku i nie pojawił się nawet w szpitalu!Przez
            wiele tygodni nie wziął go nawet na ręce i w ogóle omijał go
            szerokim łukiem.I takie oto postawy są nienormalne.To tacy ludzie
            powinni iść do psychologa,bo najprawdopodobniej ich problem ma jakąś
            inna przyczynę i jest to nieco bardziej skomplikowane. Natomiast
            krzywdzace jest posądzanie od razu wszystkich o tego typu zachowania
            po narodzinach syna.Mogę również przytoczyć dwa przypadki w bardzo
            bliskiej rodzinie kobiet,którym było wszystko jedno co urodzą,byle
            zdrowe.I co?No urodziły zdrowe dzieci,tylko jakoś nie bardzo chciały
            się nimi zajmować i nie czuły do dziecka nic.Były matkami,ale nie
            umiały okazać dziecku uczucia,bo nic nie czuły.Miłość przyszła
            dopiero po kilku tygodniach!Ja pokochałam swoje dziecko od pierwszej
            sekundy tak samo będzie z każdym następnym.
    • victoriaimax Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 06:02
      Chetnie poczytam bo..chce chlopcawink.Mam juz jednego-kilkulatka i
      wielka nadzieje na drugiego.Przed pierwszym dzieckiem nie mialo to
      dla mnie zanczenia, teraz tez przyjme co ma byc ale "czaruje"na
      chlopca.Wiesz...to jest niewytlumaczalne ale miedzy matka a synkiem
      jest taka więz, specjalny rodzaj relacji...to nieprawda ze synek
      jest dla tatusia, synek jest wlasnie dla mamusiwink,z dziewczynka nie
      bardzo potrafie sobie taka wiez wyobrazic niezaleznie od milosci
      wielkiej jaka bym swoje dziecko -chlopca czy dziewczynke-obdarzyła.A
      schodzac nieco na ziemie-jedna z kolezanek tu na forum-napisała-
      "chlopcy sa tańsi i prostsi w obsłudze"wink...więc juz jest argument
      nr 1wink
    • mama-ola Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 08:56
      >> tak naprawde "za chłopcem"jest tyle samo argumentow ,co za
      >> dziewczynka

> no właśnie chciałabym je usłyszeć. Najlepiej od osób które myślą

Ja wolałam chłopaczka smile Dopóki nie wiedziałam, co będzie, to nie
      nastawiałam się, żeby nie poczuć zawodu. Ale jak już dowiedziałam
      się, że chłopczyk, to się strasznie ucieszyłam.
      Kobiety są okropne, obgadują, spiskują, obrażają się, działają na
      emocjach itp. itd. <półżartem>
      Faceci są bardziej szczerzy i lepsi w działaniu <serio>
      • pamplemousse1 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 13:06
        ja zawsze myślałam, że będę mamą dziewczynek z kokardkami i w
        różowych sukienkach, a oczekuję...dwóch chłopaczkówsmile na początku
        wielkie zdziwienie, jak to ja i chłopcysmile? wiem że na pewno będą
        cudowni i kochani, jakie to ma znaczenie ta cała płeć, ważne że mogę
        mieć dzieci i że póki co rosną zdrowo w brzuszkusmile
    • liwilla1 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 14:10
      lilkasagowska napisała:

zaczynamy starania o dziecko.
      to MUSI być dziewczynka
      nie wyobrażam sobie urodzić i wychowywać chłopca.
      > Niestety może się zdarzyć synek...
      > Pomóżcie mi przekonać się że synek to nie koniec świata.

Srry lilka, ale jedyne do czego moge Cie usilnie probowac przekonac, to rychla
      wizyta u psychoterapeuty. Sposob w jakim artykułujesz owe ładnie nazwane przez
      kolezanke uccellino "emocje" jest co najmniej niepokojacy dla dojrzales,
      swiadomej swojej decyzji o macierzynstwie kobiety. Rzeklabym nawet -
      nienormalny. Radzę zrobic to zanim na serio zaczniesz starania o dziecko. Moze
      po prostu jeszcze sie do bycia prawdziwa matka prawdziwego czlowieka, a nie
      wysnionej lali w wieku lat 6 lali, nie nadajesz. Moze nigdy nie bedziesz.
      Tak czy inaczej MUSISZ sie z tej paranoi wyleczyc ZANIM zajdziesz w ciaze.
    • anik801 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 18:31
      Nigdy nie wyobrażałam sobie siebie w roli matki chłopca! Gdy tylko
      zaszłam w ciążę wiedziałam,że to upragniona córka.W dniu porodu nie
      miałam imienia dla chłopca.Gdy urodziłam zapytałam,czy to na pewno
      dziewczynka?Wiem,że to głupie!!!Pierwszą ciążę(w którą zaszłam po
      długich staraniach)straciłam.Druga(też po długich staraniach)była
      cały czas zagrożona.wiem,że powinno mi być wszystko jedno,byle tylko
      mieć dziecko i ble było zdrowe!A jednak nie potrafiłam i nie
      potrafię przekonać się do chłopca.Moja córka ma 5 lat.Właśnie
      zaczęliśmy starania o drugie dziecko,a ja...modlę się żeby to była
      dziewczynka.Nie wiem dlaczego tak jest.Wiem tylko,że dużo ludzi tak
      ma.Może dlatego,że nie znam żadnego fajnego chłopczyka osobiście.
      • memphis90 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 19:10
        .Nie wiem dlaczego tak jest.Wiem tylko,że dużo ludzi tak
        > ma.Może dlatego,że nie znam żadnego fajnego chłopczyka osobiście.

Najcudowniejsze dziecko, jakie miałam okazję poznać (nie liczac, oczywiście,
        mojego, bo Lila jest zupełnie poza konkurencją)- to był ośmiomiesięczny
        chłopiec. Był naprawdę wspaniały, roześmiany, kochany- na sam jego widok
        wszytskim wyciągały się ręce do tulenia i kołysania. Wszystkim- tylko nie jego
        mamie. Mateuszek miał poważną wadę serca i kobieta będąca jego matką po prostu
        nie chciała "takiego" dziecka. Przez kilka tygodni, jakie spędził w szpitalu
        czekając na operację nie odwiedziła go ani razu. Dlatego krew mnie zalewa jak
        czytam takie dyskusje. Naprawdę wkurza mnie odrzucanie dziecka, bo nie spełniło
        jakichś chorych oczekiwań niedojrzałych emocjonalnie ludzi, którym zachciało
        bawić się w rodzicielstwo.
        • anik801 memphis90! 12.11.08, 19:33
          Ale to nie jest odrzucenie dziecka!Jeśli będę miała syna zwariuję na
          jego punkcie i to wiem na pewno!Po prostu wolę mieć córki.Co nie
          oznacza,że współczuję kobietom mającym syna.Bez przesady!Pracuję w
          przedszkolu,więc każdego dnia mam do czynienia z dziećmi obu
          płci.Nie traktuję lepiej dziewczynek.Wszystkie dzieci są dla mnie
          równe.Mam z nimi bardzo dobry kontakt.Naprawdę wielu ludzi planuje
          płeć dziecka(przynajmniej stara się,bo nie ma skutecznej metody).Ja
          tego nie robię.Nie wyliczam dni na córkę.W duchu mam nadzieję,że
          będzie córka co nie oznacza,że musi być za wszelką cenę.Zbyt serio
          chyba traktujecie te wypowiedzi.Nie wyobrażam sobie odrzucenia
          dziecka przez rodzaj płci.Gdyby 5 lat temu urodził mi się syn,to
          miałabym syna i już.Na pewno bym nie płakała z tego powoduwink Choć
          osobiście rzeczywiście znam takie skrajne przypadki(u dojrzałych
          kobiet).Nie wiem co w tym dziwnego,że ktoś marzy o córce,a ktoś inny
          o synu.Powiedz mojej ciotce,która ma 4 synów,że jest głupia bo jej
          największym marzeniem było mieć córkę.Nie jestem niedojrzała
          emocjonalnie.Nie jestem też jakąś małolatą bawiącą się w mamę!Mam
          skończone 28 lat,od ponad 8 lat jestem mężatką.Skończyłam studia
          pedagogiczne i robię następne,pracuję z dziećmi i jestem
          odpowiedzialną osobą.Nie oceniaj kogoś tylko dlatego,że woli córkę
          od syna.Wiesz co to są chore oczekiwania?Stykam się z takimi w pracy!
          Bo mamusia twierdzi,że jej dziecko ma być najlepsze w nauce,w
          sporcie i we wszystkim co się da!Dziecko jest w przedszkolu,a matka
          mówi,że zostanie lekarzem!To są chore oczekiwania!
          • liwilla1 Re: ??? 12.11.08, 20:49
            anik801 napisała:

> Ale to nie jest odrzucenie dziecka!Jeśli będę miała syna zwariuję na
            > jego punkcie i to wiem na pewno!Po prostu wolę mieć córki.Co nie
            > oznacza,że współczuję kobietom mającym syna.Bez przesady!Pracuję w
            > przedszkolu,więc każdego dnia mam do czynienia z dziećmi obu
            > płci.Nie traktuję lepiej dziewczynek.Wszystkie dzieci są dla mnie
            > równe.Mam z nimi bardzo dobry kontakt.

a post wyzej:

> Może dlatego,że nie znam żadnego fajnego chłopczyka osobiście.

to zdecyduj sie, znasz czy nie znasz, masz kontakt czy nie. bo na razie glupstwa
            pleciesz.
            • anik801 Re: ??? 12.11.08, 20:55
              Nie znam.A co to ma do rzeczy?Praca to praca.Nie łączę jej z chęcią
              posiadania córki,bez przesady!Z dziećmi w pracy mam bardzo dobry
              kontakt i jestem lubiana przez nie i ich rodziców.Nie znam żadnego
              fajnego chłopczyka w swojej rodzinie.A Ty jak zawsze potrafisz
              wszystkich krytykować!
              • liwilla1 Re: ??? 12.11.08, 23:16
                wiesz anik801, wybacz, dopiero skojarzylam, ze my sie znamy.
                mysle, ze teksty typu "modle sie o corke" sa mocno przesadzone i wyegzaltowane,
                jak na dorosla osobe. gdybys byla na miejscu mojej znajomej z forum
                rowiesniczego, ktora w 19 tc pochowala synka (4 stracona dziecina), a takze
                mojej kuzynki, ktorej syn zadusil sie w 36 tc w jej brzuchu, nie pisalabys
                podobnych rzeczy. ba! nawet bys o nich nie pomyslala.
                jasne, ze krytykuje, ale z tym ze zawsze to juz grubo przesadzasz. ale rozumiem,
                ze chcialas mi utrzec nosa, stad tak niesprawiedliwie generalizowalas. no chyba,
                ze mialas na mysli, ze zawsze krytykuję glupie postawy.
                no i wybacz - skad mialam wiedziec, ze masz na mysli swoja rodzine? napisalas,
                ze nie znasz zadnego fajnego chlopczyka, a pozniej ze pracujesz w przedszkolu.
                troche dziwne spotykac dziesiatki dzieci plci obu, a lubic tylko dziewczynki.
                mam bardzo niewielu dzieciatych znajomych i nie zauwazylam jakos tak skrajnej
                polaryzacji "fajnosci" w zaleznosci od plci. natomiast zauwazylam silna
                korelacje dodatnia miedzy "fajnoscia" dzieci, a stopniem rozwoju horyzontow
                umyslowych ich rodzicow. co z plcia nie ma nic wspolnego.
                • anik801 liwilla! 13.11.08, 10:13
                  Masz rację modlę się powinoo być w formie "modlę się",bo ogólnie nie
                  modlę się o tego typu sprawy.Modlę się o zdrowie mojej rodziny i
                  życie wieczne dla mojego śp.taty. Ja też przeszłam swoje.Nie mogłam
                  zajść w ciążę,a potem gdy się udało ciąża obumarła w 13tyg.Potem
                  znów długie starania.Ciąża ciągle zagrożona,poród mies.wcześniej.A
                  jednak wolę mieć córkę i nie widzę w tym głupiej postawy.A jak już
                  pisałam praca to coś innego.To nie są moje dzieci.Rodzice
                  przyprowadzają je i oczekują fachowewj opieki i edukacji.Nie dzielę
                  w pracy dzieci na chlopców i dziewczynki.One wszystkie muszą być
                  traktowane na równi,chyba że któreś to indywidualny przypadek
                  (np.opóźnienie).Bardzo lubię pracę z dziećmi i nie chciałabym innej.
                  Nie jestem jednak osobą,która na widok dziecka w wózku szaleje z
                  radości.Jest taka zasada-od przytulania,całowania itd.są rodzice. Ja
                  mogę dziecko przytulić gdy jest smutne lub gdy widzę,że to mu pomoże.
                  Wierz mi nie dzieci w przedszkolu nie są dzielone na lepszą czy
                  gorszą płećwink Jednak z moich obserwacji(jestem też godz.z zerówką i
                  przedszkole jest na terenie szkoły)wynika,że z chłopcami naprawdę są
                  większe kłopoty.Zresztą nie będę opisywać jakie.Oczywiście są też
                  chłopcy no powiedzmy nie sprawiający problemów,ale jest ich o wiele
                  mniej.Denerwuje mnie robienie "wariatów" z ludzi którzy chcą
                  zaplanować płeć swego dziecka.Wiesz ile takich ludzi jest?Mnóstwo!
                  Ja nie planowałam,nie wyliczałam i nie "czarowałam"by mieć córkę.Po
                  prostu bardzo chciałam ją mieć!I nie widzę w tym nic głupiego!A
                  najbardziej krytukują chęć posiadania córki mamy,które mają synów.W
                  wielu przypadkach same chciałyby mieć córkę,ale się do tego nie
                  przyznają.Wiesz co słyszę od znajomych?No teraz przydałby się Wam
                  syn,bo już macie córkę.Ludzie ubzdurali sobie,że trzeba
                  mieć "parkę"i nie mogą zrozumieć,że ktoś chce mieć drugą córkę.
                  • liwilla1 Re: liwilla! 13.11.08, 10:54
                    bzdura. mam syna, teraz bede miala core, i nidgy nie robilam dramatow z powodu
                    plci. jasne, ze mozna miec pewne preferencje, mozna chciec, mozna marzyc itede,
                    ale istnieje granica miedzy naturalnym pragnieniem a konkretna paranoja, ktora
                    wyraznie wykazuje autorka watku, a rowniez po czesci i Ty. ja w pierwszej ciazy
                    po cichu irracjonalnie liczylam na dziewczynke - gdy zobaczylam male jajeczka
                    bylam w 7mym niebie. teraz po cichu liczylam na chlopczyka, by starszak mial
                    kompana do zabawy, wyszla kobietka. roznica miedzy mna a wami jest taka, ze
                    nigdy nie zakladalam konca swiata jesli corka okaze sie synem, a syn corka.
                    goraczkowo nie zaklinalam losu, nie chlipalam malzowi w rekaw, gdy okazalo sie,
                    ze wymarzone "dzidzi" nie ma dzwonka miedzy nogami. dla mnie to jest niemadre,
                    przepraszam, ale takie mam zdanie.
                    • anik801 Re: liwilla! 13.11.08, 13:19
                      A kto twierdzi,że to koniec świata?A kto robi dramaty?No sorry,ale
                      przesadzasz!Ja nie zaklinałam i nie zaklinam losu i nie mam zamiaru
                      chlipać nikomu w rękaw.Nie "staję na głowie"by mieć córkę.Wolę mieć
                      córki,ale nie za wszelką cenę.Dorabiasz nieco za dużo do cudzych
                      wypowiedzi.Przepraszam Cię bardzo,ale czy Ty wiesz co to jest
                      paranoja?Wiesz kto to jest paranoik?Wydaje mi się,że raczej nie,bo
                      gdybyś wiedziała to nie twierdziłabyś,że ją mam.Oczywiście różnica
                      między nami,a Tobą jest porażająca!Ty przecież zawsze masz rację.A
                      do tego z pewnością skończyłaś psychologię.Naprawdę szanuję Twoje
                      zdanie,ale nie podoba mi się Twoje ocenianie innych.Dlatego właśnie
                      sporadycznie biorę udział w dyskusjach na forach.Bo tu niestety po
                      kilku wypowiedziach robią z Ciebie osobę z:zaburzeniami osobowości,
                      głupią,niedojrzałą i schizofreniczkę.
                      • liwilla1 Re: liwilla! 13.11.08, 18:21
                        anik, przeczytaj sobie jeszcze raz posty lilkasagowska i Twoj wlasny. jak dla
                        mnie sa podobne, chociaz rzeczywiscie masz racje - Twoj jest o wiele mniej
                        przerazajacy.
                        • anik801 Re: liwilla! 13.11.08, 18:53
                          Dobra zostawmy ten temat.Ale przeczytaj sobie mój późniejszy post,w
                          którym opisałam pewne znane mi przypadki-to jest dopiero
                          przerażające.A tak na marginesie to już się chyba nie będę w tym
                          temacie wypowiadać,bo jeszcze zgłosisz to do służb socjalnych i
                          przyjadą po mnie w kaftanie oraz odbiorą mi prawa rodzicielskiewink
          • annapa7 Re: memphis90! 12.11.08, 20:51
            Anik, ale to są dwie różne rzeczy i dwa różne podejścia. Co
            innego "woleć" syna czy córkę zanim się urodzi oczywiście, ale nie
            mieć problemu z zaakceptowaniem tej "drugiej opcji". Wiele osób tak
            ma.
            A co innego, gdy płeć dziecka staje się problemem. Gdy kobieta jest
            tak nakręcona na jedną płeć, że ta druga staje się tragedią. To jest
            chore. I uwierz, naprawdę są kobiety, które z takiego powodu swoje
            dzieci odrzucają. Nie tylko na etapie ciąży, psychicznie, ale i po
            narodzinach, już fizycznie i nieodwołalnie. Nie wariują na ich
            punkcie po porodzie, ale po prostu porzucają bądź odtrącają przez
            całe życie.
            To takie podejście budzi oburzenie i wściekłość, a nie "wolenie".
      • bell1977 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 20:48
        Anik, czy aby na pewno byłoby Ci obojętne (jak napisałaś do Memphis)gdybyś zamiast córeczki urodziła synka?

anik801 napisała:

> Nigdy nie wyobrażałam sobie siebie w roli matki chłopca! Gdy tylko
        > zaszłam w ciążę wiedziałam,że to upragniona córka.W dniu porodu nie
        > miałam imienia dla chłopca.Gdy urodziłam zapytałam,czy to na pewno
        > dziewczynka?Wiem,że to głupie!!!Pierwszą ciążę(w którą zaszłam po
        > długich staraniach)straciłam.Druga(też po długich staraniach)była
        > cały czas zagrożona.wiem,że powinno mi być wszystko jedno,byle tylko
        > mieć dziecko i ble było zdrowe!A jednak nie potrafiłam i nie
        > potrafię przekonać się do chłopca.Moja córka ma 5 lat.Właśnie
        > zaczęliśmy starania o drugie dziecko,a ja...modlę się żeby to była
        > dziewczynka.Nie wiem dlaczego tak jest.Wiem tylko,że dużo ludzi tak
        > ma.Może dlatego,że nie znam żadnego fajnego chłopczyka osobiście.

Z Twojego wpisu wynika coś zupełnie innego. I myślę, że wiem o co chodziło Memphis, bo ja też tak czuję, nie chodzi o to, że mamy preferencje jeśli chodzi o płeć dziecka, tylko o to, że niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić, że urodzi im się dziecko innej płci, niż ta wymarzona... Piszesz, że nie poznałaś żadnego fajnego chłopczyka, poznaj mojego, jest cudowny, mądry... a może Twój byłby pierwszym fajnym chłopcem w Twoim życiu?...może źle się wyraziłaś ale Twojego wpisu nie da się inaczej odczytać, a to co napisałaś do Memphis to zaprzeczenie tego, co napisałaś wcześniej...
        Może faktycznie niektórzy tak mają, ale ja nie potrafię zrozumieć takich priorytetów jak płeć, uważam, że podczas planowania dziecka, starań i ciąży jedynym priorytetem powinno być życie i zdrowie dziecka a nie co ma między nogami...
        • anik801 Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 12.11.08, 21:11
          Co byłoby gdybym urodziła syna?A co miałoby niby być?Miałabym syna i
          już.Nie zmienia to faktu,że wolę dziewczynki.Moja mama urodziła 3
          córki i jednego(upragnionego)syna.Dziś mając już dorosłe dzieci
          twierdzi,że nie wyobraża sobie sytuacji odwrotnej(3 synów i córka).
          Oczywiście,wiem że to głupie,bo najważniejsze jest mieć zdrowe
          dzieci.Jedak każdy chyba ma jakieś swoje własne odczucia w tym
          temacie.Mam koleżankę,która pragnie mieć syna i o córce nie chce
          słyszeć.I co mam jej powiedzieć,że jest nienormalna?Jak łatwo używać
          Wam tego typu słów!A nie wyobrażam sobie siebie w roli matki syna,bo
          nie wiem czy będę potrafiła dobrze go wychować.Chłopców jednak
          wychowuje się trochę inaczej.Nie znaczy to,że nie będę go kochała-
          nie dorabiajcie sobie tego.Poza tym przez całą ciąże lekarz mówił,że
          to córka,dlatego gdy się urodziła zapytałam czy to dziewczynka?
          Naprawdę nie miałam imienia dla chłopca,teraz już mam.Nie potrafię
          przekonać się do chłopców(ale nie chodzi tu o noworodka).Po prostu
          za dużo mam przykładów w rodzinie u znajomych na to,że z chłopcami
          są tylko kłopoty.To nie jest tak,że czuję obrzydzenie do płci
          męskiejwinkMyślę,że zbyt poważnie traktujecie wypowiedzi o tym,jaką
          kto woli płeć.
      • afrikana Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 13.11.08, 01:03
        Mam dokładnie tak samo jak Ty. I też z całych sił pragnę drugiej
        córeczki. Muszę jednak zacząć przyzwyczajać się do myśli, ze ponoć
        rośnie we mnie facet...I pewnie będę go kochać z całych sił.
        Najbardziej cieszę się, że mam przynajmniej jedną wymarzoną
        córeczkęsmile
    • mmda4o Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 13.11.08, 09:37
      Nie dlatego mam dzieci(piszę o sobie),że WARTO lub opłaca mi się lub mam z tego
      korzyści lub na starość będzie mi ktoś miał podać szklankę wody...Nie zwracam
      uwagi na płeć ,bo to nie mebelek,który ma mi do czegoś pasować.Super mieć
      DZIECKO i kochać je,patrzyć jak rośnie,cieszyć się jego radościami, nieważne czy
      chłopca czy dziewczynę.
      • anik801 mmda40 13.11.08, 10:25
        Tak to nie jest ważne,gdy się czeka na pierwsze,czy drugie dziecko.
        Ciekawe czy napisałabyś to samo rodząc czwartą córkę lub czwartego
        syna?Oczywiście,że byś kochała w to nie wątpię!Tylko człowiek zawsze
        ma jakieś swoje wewnętrzne odczucia i "pragnienia" w tej kwestii.
        Naprawdę nie wiem dlaczego tak bardzo krytykowane są osoby,które
        wolą mieć córkę lub odwrotnie.A o jakich piszesz korzyściach to nie
        wiem.Chociaż mój tata na łożu śmierci mógł się przekonać,że córki są
        100 razy lepsze od syna!Gdybym miała mieć takiego syna jakim był dla
        mego ojca w chorobie mój brat to naprawdę bardzo dziękuję!
        • mmda4o do anik801 13.11.08, 12:43
          Nie krytykuję nikogo!Piszę tylko o swoich odczuciach i spostrzeżeniach-na tym polega chyba dyskusja na forum.Gdybym miała tę 4 córkę -nie byłoby to dla mnie żadnym nieszczęściem(tak mnie nauczyło życie-mam 2 córki,ciąże przeleżałam plackiem,na lekach i nikt nie dawał gwarancji,że będzie dobrze).Dlatego tak cenne jest dla mnie to ,że ONE są!A ta 4 córka byłaby z pewnością szokiem dal mojego sąsiada,który na wieść,że mam drugą córkę,z politowaniem patrzył na mnie i mówił:"cieszysz się,że masz drugą córkę a nie syna?"-a ja cieszyłam się ,że mam zdrowe dziecko!
          > wolą mieć córkę lub odwrotnie.A o jakich piszesz korzyściach to nie
          > wiem
          Właśnie piszę,że nie chciałabym mieć dzieci po to ,żeby mieć z nich jakąkolwiek korzyść!A chcę im dać miłość ,a jeżeli mi odpłacą tym samym-to dobrze.Jeżeli autorka wątku pisze,że WARTO -to ja to rozumiem jako"opłaca się".
          A jeżeli chodzi o opiekę nad starszymi rodzicami to chyba nie ma zasady,że córki są bardziej troskliwe.To też zależy co zostało zaszczepione w nas wcześniej.(I tu nie krytykuję absolutnie Twoich rodziców,bo inne czynniki też mają wpływ na nasze zachowanie).
          • lilkasagowska Re: do anik801 13.11.08, 12:53
            > .Jeżeli autorka wątku pisze,że WARTO -to ja to rozumiem
            jako"opłaca się".

Warto to nie to samo co opłaca się.... No ale może żle się wyraziłam.
            poprostu chce zrozumieć skąd pogląd że chłopiec jest lepszy (bo
            wydaje mi się że taka opinia jednak przeważa w społeczeństwie) - Ja
            myślę zupełnie odwrotnie. Chciałabym się dowiedzieć czego nie
            zauważam??
            I tak, oczywiście że najważniejsze jest zdrowe dziecko - ale nawet
            nie dopuszczam do siebie mysli ze mogłoby być inaczej (tzw.:tfu tfu
            nie zapeszać!), dlatego pozwalam sobie na fantazjowanie na temat
            płci!!!
            • mmda4o Re: do anik801 13.11.08, 13:05
              zupełnie odwrotnie. Chciałabym się dowiedzieć czego nie
              > zauważam??

Ja myślę,że w społeczeństwie ten SYN to taka tarcza obronnasadprzykład):Jak mi
              się coś nie powiedzie,to przynajmniej jestem matką syna a nie córki,która od
              wieków kojarzona była z osobą skupioną na dzieciach,nic po za tym nie
              umiała,była niezaradna i bez męża to już w ogóle nie umiała funkcjonować.Taki
              stereotyp.A jak mam syna to wszystko może się walić...ale jest SYN!
    • gryzun Re: Dlaczego warto urodzić chłopca? Pomocy! 13.11.08, 10:15
      Między innymi po to z moim Mężem "robiłam" chłopca, żeby na świecie było więcej
      takich wspaniałych mężczyzn, jak mój Mąż. Teraz musimy go jeszcze wychować na
      dobrego człowieka i będzie jak znalazł dla Waszych córek...
      • anik801 gryzun 13.11.08, 10:28
        A Twój mąż nie chciał "robić" córki po to,żeby na świecie było
        więcej takich wspaniałych kobiet jak Ty?Oj nie ładnie z jego stronywink
        • gryzun Re: gryzun 14.11.08, 14:27
          Córcia już była w domu.
    • madlenka77 Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię kocha 13.11.08, 13:01
      Jak chcesz mieć mężczyznę, który będzie Cię kochał do końca życia to
      urodź synka - tak mówią smile To chyba argument smile
      Mój synek ma 2,5 roku i jest strasznym przytulakiem, a mama jest
      dla niego całym światem, nie wyobrażam sobie, żeby go nie było i jak
      żyliśmy, gdy go nie było. Teraz jestem w ciąży i nie wiem jeszcze
      czy będzie to chłopczyk czy dziewczynka, jakbym mogła wybrać to
      chciałabym córeczkę, bo synka już mam , ale nie mogę więc nie
      zastanawiam się nad tym za bardzo i czekam cierpliwie co przyniesie
      los, najważniejsze żeby było zdrowe i że woógle jest smile pozdrawiam
      • anik801 Re: Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię 13.11.08, 13:24
        Ale córka też będzie Cię kochać do końca życia! Poza tym dziewczynki
        też się przytulają i mama też jest dla nich całym światem.Myślę,że w
        wieku 2,5 lat każde dziecko uwielbia swoją mamę i się do niej
        przytula i opowiada piękne wyznania miłości.
        • madlenka77 Re: Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię 13.11.08, 15:13
          Ja przecież nie twierdzę że dziewczynki nie kochają do końca życia,
          nie o to chodziło w moim poście, to był taki żart że jak urodzisz
          syna to masz wiernego mężycznę , nie wszytsko trzeba odbierać
          dosłownie, szkoda że muszę to tłumaczyć sad
          Cały ten wątek powinno się odbierać trochę z przymrużeniem oka, bo
          przecież nie można porównywać chłopców i dziewczynki, które lepsze
          bo przecież każde dziecko ma swój charakter i jest inne. Jasne że
          prawie każdy dwulatek się przytula, ja napisałam o swoim synku bo
          mam takie doświadczenia, chcąc udowodnić Wam przyszłym mamom że
          synek też jest czuły i potrafi byc słodki , nie tylko córeczka. Nie
          neguję tym przecież że dziewczynki takie są. Więcej luzu dziewczyny
          będzie przyjemniej , pozdrawiam smile
          • anik801 madlenka 13.11.08, 15:30
            Ja też tak myślę,że zbyt serio ten wątek jest traktowany.A z tym
            wiernym do końca mężczyzną to bym się tak do końca nie zgodziła.Znam
            matki,które zostały pobite przez swoich dorosłych synów.Jeśli zaś
            chodzi o małe dzieci-to one wszystkie są słodkie i większość z nich
            się przytula do mamsmileJa nie próbuję udowodnić,że córka jest lepsza,a
            syn gorszy.Ja tylko stwierdzam,że wolę mieć córki i to wszystko.
            • myszak84 Re: madlenka 13.11.08, 15:39
              Przecież Madlenka napisała, że to taki żart (chodzi o wiernego mężczyznę), a Ty dalej traktujesz to serio, drążysz bez sensu i sama sobie zaprzeczasz. Strasznie upierdliwa z Ciebie kobitka!
              • anik801 myszka84 13.11.08, 15:46
                Ja też piszę pół żartem...
            • lilkasagowska Re: madlenka 13.11.08, 15:46
              rany ja nie chciałam rozpętywac wojny.... sad
              krzyczę za dziewczynami : potraktujmy to na luzie!!!! smile
              Więc: zakładając ze nasze dziecko bedzie okazem zdrowia (czego
              wszystkim życzę!!!!) pospekulujmy sobie czysto hipotetycznie
              dlaczego wolimy córki a dlaczego chłopców... ( bo jak już
              ustaliłyśmy WOLENIE nie jest tym samym co odrzucenie płci
              przeciwnej, oki? smile I wszystkie argumenty "bo czołgi są fajniejsze
              od lalek" - są w pełni akceptowalne )
              -ja wolę dziewczynkę bo mój mąż jest blondynem i jest słabo
              owłosiony (ja również) więc dziewczę nie bedzie miało problemów z
              depilacja , a chłopak może mieć na tym punkcie kompleksy smile
      • lilkasagowska Re: Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię 13.11.08, 14:39
        jak chcesz mieć dwa razy więcej brudnych skarpetek porozrzucanych po
        mieszkaniu to też urodź chłopca wink smile wink smile
        • madlenka77 Re: Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię 13.11.08, 15:00
          Myślisz że dziewczynki się nie brudzą ? Nie wiem dlaczego masz takie
          wyobrażenie o dzieciach, płeć je różni ale nie tak bardzo, chyba
          bardziej charakter , bo przecież są chłopcy, którzy potrafią
          cichutko się bawić klockami i dziewczynki, które szaleją na placu
          zabaw że nie jesteś w stanie nadążyć za nimi. Ale uwierz mi
          wszystkie dzieci się brudzą , a to czy będa po sobie sprzątać to
          zależy od rodziców czy ich tego nauczą smile i będa wymagać smile
          • lilkasagowska Re: Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię 13.11.08, 15:06
            ech..... to miał byc żart... taki nawiązujący do stereotypowego
            wizerunku mężczyzny. Ale żeście się nakręciły...
        • pamplemousse1 Re: Jak chcesz mieć mężczyznę , który będzie Cię 13.11.08, 15:30
          Dziewczyny, właśnie więcej luzusmileprzecież płci i tak się nie
          wybiera! może to i dobrze, bo pewnie wiele małżeństw by się
          rozpadło, mamy chciałyby córeczki, a tatusiowie synkówsmileja oczekuję
          dwóch urwiskówsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka