iwonagos Re: Starsze mamusie :-) 22.11.09, 00:15 buuuuu, niestety nie będzie już mi dane mieć 3 dzidzi właśnie się dowiedziałam, że mam całą tarczycę do wycięcia.... 36 lat... operacja, wyrownywanie poziomu hormonów. Już nie zdążę Całe szczęście, że mam dwie cudowne córeczki Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: Starsze mamusie :-) 22.11.09, 10:52 Jakie buu Ja za chwilę skończę 40 lat, jestem w 10 tygodniu zupełnie niespodziewanej ciaży. A najciekawsze jest to, ze w marcu przeszłam częściowa amputację szyjki macicy z powodu stanu przednowotworowego. Wszystko jest możliwe Głowa do góry. Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Starsze mamusie :-) 08.12.09, 15:18 No prosze , a ja mialam konizacje rok temu z powodu pap 3 cin 1 Odpowiedz Link Zgłoś
wlasciwastronamocy Re: Starsze mamusie :-) 11.12.09, 09:38 Witam!Dołączę się,mam 34 lata, dwoje dzieci 9 i 8 i staramy się o trzeciego bobasa Odpowiedz Link Zgłoś
gaby27 Re: Starsze mamusie :-) 11.12.09, 11:11 Witam! ja równiez się dopisuję.Mam 37 lat i prawie 13-letnią córkę.Bardzo chcemy mieć jeszcze jedno dziecko.Jak dotąd jakoś nam się nie udaje...mam za sobą 2 poronienia i 2 ciąże obumarłe(w tym roku w marcu-poronienie i w czerwcu-ciążę obumarłą).Jestesmy po badaniach genetycznych,które wyszły dobre. Teraz kolejny miesiąc się starami...i jak zawsze jest nadzieja,że może tym razem się udało...zobaczymy...jestem w 17dc...jeszcze kilka dni i zatestuję...Trzymam za was kciuki i również o nie proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia0606 Re: Starsze mamusie :-) 11.12.09, 14:33 Witam, Ja w czerwcu skonczylam 38 i na tasnie sa 3 corki: 14 lat, 9,5 i najmlodsza 1rok i 3 tygodnie. I gdyby nie to ze boje sie kolejnego cc to pewnie bysmy jeszcze malej rodzenstwo dorobili I przyznam ze dopiero teraz naprawde w pelni dostrzegam uroki macierzynstwa. Pozdrawiamy wszystkie dojrzale mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaby27 Re: Starsze mamusie :-) 18.12.09, 10:29 Czy któraś z Was tak mocno chce dziecko,mimo,że prawie 40 na karku???? Odpowiedz Link Zgłoś
renka75 Re: Starsze mamusie :-) 04.01.10, 11:35 Witam! Staram się o dziusia. Marzy mi się koniec roku z pieluszkami i słodkim maleństwem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Starsze mamusie :-) 05.01.10, 09:42 Witam w nowym roku, moj rocznik to 1970 , starania rozpoczynam w styczniu.Mam syna 18 i corke 16 lat i marzy mi się jeszcze jedna pociecha pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mela07 Re: Starsze mamusie :-) 05.01.10, 13:53 Witam "Starsze Mamusie". Ostatnio wzdrygnęłam się gdy lekarz tak mnie potraktował. Ale cóż, czas się nie cofa. Mam skończone 34 lata i staram się o pierwsze dziecko.Mąż skończył już 40, więc mam nadzieję, że Maleństwo nie da nam na siebie długo czekać. Chcemy dać mu też rodzeństwo Testuję za 10 dni Trzymajcie kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
zabcia35 Urodziłam :-) 06.01.10, 14:28 Kochane, 2.01 urodziłam zdrową sliczną córeczkę Nigdy wiecej testów Pappa, potrójnych i innych koszmarów, które potrafią zatruć spokój na długie miesiące oczekiwania, które powinny być samą radością Pozdrawiam Was i trzymam kciuki za Wasze szczesliwe rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka72 Re: Urodziłam :-) 06.01.10, 15:19 zabcia35-moje GRATULACJE!!! Ja tez juz urodziłam zdrowego choć małego chłopaka Tez trzymam kciuki ze inne "starsze" mamy a zwłaszcza za te co to ich pierwsza pociecha jak moja, i wszystkiego trzeba się nauczyć Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Starsze mamusie :-) 25.01.10, 14:53 mela07 napisała: > Witam "Starsze Mamusie". > Ostatnio wzdrygnęłam się gdy lekarz tak mnie potraktował. Ale cóż, czas się nie cofa. > Mam skończone 34 lata i staram się o pierwsze dziecko. Ja miałam lat 35 będąc w pierwsze ciąży ( w którą zaszłam od pierwszego podejścia), i NIKT mnie nie ani razu potraktował jako "starszą mamusię" (poza tym, że gin poruszyła kwestię badań prenatalnych, ale to chyba oczywiste). Więc szczerze mówiąc, trochę bym miała uraz do takiego lekarza - może jest całkiem OK, ale może będzie niepotrzebnie patologizował. Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Starsze mamusie :-) 19.01.10, 17:09 juz nie musze starac sie w styczniu bo wystaralam sie w grudniu Odpowiedz Link Zgłoś
notka2 Re: Starsze mamusie :-) 29.04.10, 10:09 witam w dobrym towarzystwie wczoraj skończyłam 36 lat i jestem na moje oko na początku 6 tyg, planowany termin - 26.12, mam nadzieję, że damy radę wytrzymać do stycznia a starsza córka (3,5 roku) na razie się zastanawia, czy woli siostrę czy brata Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica75 Re: Starsze mamusie :-) 25.01.10, 14:36 Gratuluję wszystkim "starszym" mamusiom, które zaciążyły lub właśnie powitały swoje Szkrabulki na świecie. To cudowne uczucie... Sama jestem jedynaczką i wiem, że to najgorsza krzywda, jaką mogą wyrządzić dziecku rodzice. Za chwilę skończę 35 lat i mimo tego chciałabym moim dwóm żabkom sprawić jeszcze braciszka lub siostrzyczkę Zwłaszcza, że Mimi ciągle powtarza, że chciałaby mieć jeszcze braciszka, zastrzegając: "tylko, żeby miał zielone oczy!!!" Tylko co na to niczego jeszcze nieświadomy tata... Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka29 Re: Starsze mamusie :-) 25.02.10, 17:32 24.07.2010 jak wszystko dobrze pójdzie urodzę nasze pierwsze maleństwo , wyczekane(po drodze dwa poronienia) i wystarane a 14.06 skończę 34 lata więc chyba będę starszą mamusią) ale się nie przejmuję. Oboje z mężem nie możemy się doczekać na naszego okruszka Odpowiedz Link Zgłoś
ewik74 Re: Starsze mamusie :-) 25.02.10, 21:03 Dopisuję się do klanu "STARSZE MAMUSIE".Mam skończone 35 lat i jednego 6- latka Teraz czekamy na jego rodzeństwo. Oby wszystko sie szczęśliwie skończyło Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka.aka Re: Starsze mamusie :-) 26.02.10, 14:24 witam serdecznie. W sierpniu ub. roku nieśmiało się przedstawiłam, i pisałam, że marzy mi się rodzeństwo dla syna i oto niedawno, niepodziewanie (niespodziewanie bo właściwie nie "staraliśmy" się o dziecię, ot po prostu nie zabezpieczaliśmy się a tym razem owulacja mi się chyba poprzesuwała ujrzałam II na teście. Dla przypomnienia -teraz już mam 35 lat,w domu prawie 3 letniego smyka, który każdego dnia daje nam wiele radości. Zaczynam 7 tc i jeśli Pan Bóg pozwoli w październiku zamieszka z nami nowy członek rodziny pozdrawiam - ciotka Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Starsze mamusie :-) 29.04.10, 07:11 I jak tam starsze mamusie? Udalo Wam sie zaciązyc? Co niektóre pewnie juz urodzily odezwijcie sie -pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiktorianka Re: Starsze mamusie :-) 29.04.10, 11:49 Witam Was wszystkie!Dopisywałam sie w sierpniu,wtedy był to mój 5cs,niestety do dzis nie udało,a to juz ponad rok starań.Mam 38 lat,troje dzieci syn prawie 19 lat,drugi 13 i córcia 6.Najpierw długo sie zastanawialam nad ciązą,rozwazałam wszystkie za i przeciw,potem bardzo chciałam,a teraz popadam w skrajnosci-raz chce raz nie(głos rozsadku-wiek,warunki mieszkaniowe,finanse itd,wiadomo zawsze znajdzie sie jakies "ale").Jestem juz zmeczona tym czekaniem,nieudanymi probami.Zaczęłam obserwować swój cykl,bo nie wiedziałam czy wogole mam owulacje,zrobiłam na własna reke badania hormonów poniewaz mam od dawna juz plamienia przed @.Niby wszystko jest ok,ale plamienia sa nadal.W maju wybieram sie do innego lekarza(prywatnie)bo mój gin to totalna porażka,nie mam w nim zadnego wsparcia,odradza mi ciazę(na NFZ),a na prywatnej po USG,mówi,ze moge zachodzic bo jest OK,a na nastepnej na (NFZ)znów straszy powiklaniami(jestem po 3cc).Nie wiem czy sie uda czy nie chyba nie mam juz takiego parcia jak wczesniej.Pozdrawiam Was wszystkie i zycze spokojnych ciaż i zdrowych dzieciaczków. P.S.Zwalałam wine za nieudane proby na swój wiek,wiadomo,ze 38 to nie 20,ale widzę,że są mamy starsze odemnie i zachodzace bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
mwiktorianka Re: Starsze mamusie :-) 29.04.10, 12:01 Czy sa wsrod Was takie,ktore też borykaja sie z problemami finansowymi,a mimo to zdecydowaly sie na ciażę.Oboje z meżem pracujemy,najstarsz syn juz sie własciwie usamodzielnil i tak własciwie na utrzymaniu została nam dwojka,ale nie przelewa sie nam bo oboje nie zarabiamy zbyt wiele.M ma mozliwosci dorobienia,ale ostatnio jest zastoj w jego branzy i nie ma dodatkowych zlecen.Z jedej strony chcialabym dziecko,z drugiej zas kolacze mi sie mysl,ze to nieodpowiedzialne,jeszcze z innej,żę jesli sie nie zdecyduje to kiedys bedę żałowac.A z finansami jest zazwyczaj raz lepiej raz gorzej,nigdy nie zylismy w zbytku,ale dzieciom tez nigdy niczego nie brakowało.Mam metlik w glowie. Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Starsze mamusie :-) 29.04.10, 20:04 mwiktorianka, ja tez borykalam sie z tymi samymi myslami, czy stac nas na to,czy damy rade itp itd,ale jednak zdecydowalismy sie. Moje warunki mieszkaniowe wlasciwie sa tragiczne ale wciaz mam nadzieje ze zrealizujemy nasze plany mam dwoje dzieci , mają wspolny pokój , problemów z tego tytułu ogrom ale im wiecej ludzi tym weselej Odpowiedz Link Zgłoś
helaeasy Re: Starsze mamusie :-) 30.04.10, 15:05 Warunki moje mieszkaniowe uznaję za tragiczne poniewaz to male dwupokojowe mieszkanko mające zaledwie 38 m2, Pokoj przechodny z pokoju do pokoju ale zrobilismy dobudówkę kosztem duzego pokoju , wiec pokój nasz głowny nam sie zmniejszył. Pokój dzieci to maly pokój gdzie bakon jest kosztem pokoju maloustawny ten pokoik ze stoi tam tylko wersalka fotel rozkladany , biurko i mala szafka jednodrzwiowa i wąska polka na ksiazki nic wiecej sie tam nie zmiesci. Kiedys bylo łozko piętrowe ale tak bylo ciemno w tym pokoju ze wywalilam i kupilam wersalke i fotel. Na poczatek maluszek bedzie z nami w pokoju, nie wiem jak to ustawic aby ono mialo choc kąt wlasny. Ale jakos damy rade , będzie ciasno, ale musi byc przytulnie, a nadzieja na lepsze czasy mnie nie opuszcza i wiem ze kiedy przyjdzie na swiat to male cudo bedziemy jeszcze bardziej szczesliwi i weseli Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Starsze mamusie :-) 30.04.10, 00:33 Po mojej operacji wszystko ok. Finanse jednak przeważyły. Odpuszczam. Kryzys, coraz ciężej, nie ma możliwości dorobienia. Kredyty, kredyty.... Mam już dość. Dwie pensje a nie wystarcza do wypłaty. Trzeba dzieciom i sobie zapewnić w miarę przyzwoity poziom życia. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: Starsze mamusie :-) 30.04.10, 11:11 Też się dopisuję, za dwa m-ce kończę 36 lat i pierwsze dzieciątko w drodze : )).Pozdrawiam.. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: tak swoją drogą 30.04.10, 11:16 ostatnio przeczytałam że Krzysztof Hołowczyc ma 3 córkę, jego żona urodziła ją mając 46 lat, więc jakie my starsze : ) ( nawet mój lekarz tak mnie nie traktuje, bo pewnie widział dużo więcej starszych ode mnie ).. Odpowiedz Link Zgłoś
notka2 nie metryka ważna 30.04.10, 12:28 nie metryka ważna tylko stan zdrowia i nastawienie do życia. ja właśnie przedwczoraj (28.04) skończyłam drugi raz 18 lat (2x18) , i wcale nie czuję się emerytką za to widzę, że każda ciąża jest inna, w pierwszej nie miałam żadnych mdłości a wczoraj, jakby kosza w pobliżu nie było, to by trzeba było sprzątac no nic, mam nadzieję, że incydent to był, co się nie powtórzy. Anusia_magda, z jakiego miasta jesteś? często Cie na forum ostatnio spotykam. jak samopoczucie w ciązy? Odpowiedz Link Zgłoś
mwiktorianka Re: nie metryka ważna 30.04.10, 13:28 helaeasy,masz rację,podziwiam Cię za to jaka jestes silna,czytałam Twoje wypowiedzi o zmaganiach z dziecmi itd.U Ciebie wszystko idzie ku dobremu z czego bardzo sie cieszę.Ja z wiekiem chyba staje sie coraz bardziej sceptyczna w pewnych kwestiach.Cięzko było mi sie zdecydowac na trzecie dziecko,tez rozważałam za i przeciw,ale nie w tak szerokim zakresie jak teraz i nie tak długoterminowo.Mysle,że gdyby udało mi sie zaciążyc juz wczesniej byłoby po sprawie i cieszyłabym sie,a tak czekam i tysiace mysli,watpliwosci rodzi sie w mojej głowie.Myśle,że w pewnym stopniu jest to spowodowane trudnosciami wychowawczymi,które miałam z najstarszym synem,potwornie boje się powtórki z rozrywki,młodszych to nie dotyczy poniewaz juz na dzień dzisiejszy widać,że maja totalnie rózne charaktery,może za pare lat nie być tak rozowo,ale nic nie wskazuje na to,ze bedzie choc w małym stopniu tak źle jak z najstarszym.Warunki mieszkaniowe tez nie super(dwa pokoje).Co miałas na mysli jesli moge spytac,piszac o koszmarnych warunkach.Zdrowie tez całkiem ok troche kregosłup szwankuje,ale rehabilitant,do którego chodze twierdzi,ze teraz prawie wszystkim szwankuje więc to norma w naszych czasach.W każdym razie choć serce mówi tak,to nie wiem czy sie uda więc staram sie nie nastawiac psychicznie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
eternity7476 Re: Starsze mamusie :-) 18.06.10, 22:10 Witam wszystkie odpowiedzialne mamy 34 latka w pierwszej ciąży - 8tc - nadal chyba jeszcze w szoku... Nigdy nie czułam sie specjalnie dojrzała do bycia mamą, kilka razy w zyciu miałam coś w rodzaju "owczego pędu na dziecko", zwłaszcza kiedy młodsza siostra chodziła z brzuszkiem. Teraz zdecydowalam sie własciwie ze względu na ten "ostatni dzwonek", o którym juz wszyscy dookoła trąbili. Zapadła wiec decyzja, 2 miesiące niespecjalnie intensywnych starań i 2 solidne krechy na teście. Radość pomieszała sie z ogromnym strachem, poczuciem utraty wolności, ograniczeniami... Nie potrafie jeszcze zapanować nad emocjami, hormony szaleją, nie tak to sobie wyobrażałam, ale świadomie czekam na jakies mocniejsze objawy obecności maleństwa - może wtedy złapię to co powinnam. Czy któras z Was miała takie huśtawki? Czytam że to normalne, ale i tak stresuje sie że nie potrafie cieszyć sie tak jak to opisuje masa kobiet... Odpowiedz Link Zgłoś