Dodaj do ulubionych

podczas religii siedzi na korytarzu z panią..

19.09.12, 09:10
Moj syn nie uczeszcza na religie, z tego co sie od niego dowiedzialam z jeszcze jedna dziewczynka siedza na korytarza na ławeczce przy lazienkach, pani każe im "odpoczywac", synek nie rozumir za bardzo tej sytuacji choc staramy sie mu wytłumaczyc, ale widze ze jest mu wtedy smutno. Pani potwierdzila, ze tak własnie było, bo nie mieli gdzie pojsc. Ide dzis na zebranie z dyrektorka, bo sie zglosilam do trojki klasowej i chce poruszyc ten temat, ale nie wiem jak to jest w ustawie, czy moge oczekiwac ze dziecko bedzie mialo jakies zajecia w tym czasie?
Obserwuj wątek
    • asiaiwona_1 Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 09:50
      że mu zrobią inne zajęcia to chyba oczekiwać nie możesz, ale możesz np. spytać czy na czas religii dziecko nie może pójść do inne grupy żeby się pobawić.
      A swoją drogą to wiesz czemu twoje dziecko było smutne? Może on chce uczestniczyć w religii, chociażby dlatego, że koledzy uczestniczą.
      • ewelajnawrocek Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 10:25
        Nie, nie jest smutny ze nie jest na religii, tylko ze musi siedziec pod kiblem przez pol godziny
      • lilith76 Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 10:41
        Jakbym siedziała na ławeczce pod salą, gdzie inne dzieci coś robią, to też bym czuła, że ze mną jest coś nie tak, byłoby mi smutno.

Może on chce uczestnicz
        > yć w religii, chociażby dlatego, że koledzy uczestniczą.

Ale posyłać dziecko na religię, bo inne chodzą... A potem posyłać na zajęcia w klubie tenisa, na które nas nie stać, bo inne dzieci też chodzą. A potem wysłać na uniwersytet za ocean, bo inni też tam studiują.
        Religia ma być wewnętrzną potrzebą rodziny, a nie bezmyślnym pędem za grupą.

Przecież przedszkole powinno coś w zamian zaproponować - nawet pobyt w innej grupie, bo teraz to wygodnie dla pani, nie spoci się, nie przemęczy, hemoroidy wysiedzi.
    • chudonoga Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 13:55
      Ewelajna, daj znać na czym u Was sprawa stanęła. U nas w p-klu zajęcia religii mają już 3 latki, o czym dowiedziałam się na zebraniu, gdy mały zaliczył już 2 lekcje bez mojej wiedzy i zgody. Panie poinformowały mnie, że dopóki nie zgłosi się pisemnie, że dziecko ma nie uczęszczać, to dziecko automatycznie uczęszcza. Moje jako jako jedyne w grupie by nie uczęszczało, w tym czasie pani zaproponowała, że może pochodzić z nim po korytarzu. 2 razy w tyg po 30 minut. Ręce mi opadły.
      • mojemieszkanie24 Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 17:09
        jedyne co mozesz zrobić, to zaproponować by dzieci poszły do innej grupy się pobawić ale teoretycznie wszytsko jest prawidlowo poniewaz dziecko w momencie, gdy nie chodzi na religię ma zapewnioną OPIEKĘ.
        • schiraz Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 17:16
          Moja trzylatka idzie na ten czas do innej grupy pod warunkiem, że ta grupa nie ma akurat zajęć dydaktycznych. Jeśli dana grupa ma zajęcia, albo jest na spacerze to idzie do takiej salki dla nauczycieli (ksero, stolik, trzy krzesła) i tam siedzi pod opieką swojej Pani lub innej, jeśli ta inna ma czas i możliwość. Moja Młoda jest jedyna w przedszkolu więc trudno, żebym wymagała organizacji czasu dla niej i tylko dla niej. W szkole jest łatwiej - Syn raz kończy wcześniej lekcje a raz siedzi w świetlicy i gra na komputerze - wszyscy z jego klasy mu ciężko zazdroszczą.
        • scher Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 18:13
          mojemieszkanie24 napisała:

>teoretycznie wszytsko jest prawidlowo poniewaz dziecko w momencie, gdy nie chodzi na religię ma
          > zapewnioną OPIEKĘ.

Teoretycznie to dziecko nie ma mieć zapewnionej opieki, lecz opiekę odpowiedniej jakości.
        • jakw Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 24.09.12, 15:33
          mojemieszkanie24 napisała:

> jedyne co mozesz zrobić, to zaproponować by dzieci poszły do innej grupy się po
          > bawić ale teoretycznie wszytsko jest prawidlowo poniewaz dziecko w momencie, gd
          > y nie chodzi na religię ma zapewnioną OPIEKĘ.
          Idąc tym tokiem rozumowania to wszystkie dzieci w przedszkolu po 5 bezpłatnych godzinach mogłyby siedzieć na ławeczkach na korytarzu i wszystko byłoby ok.
      • magda_krakow Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 20:09
        Dwa razy po 30 minut?? Toż to masakra jakaś!
        U nas jest raz w tygodniu 15 minut u młodszych dzieci, 20 minut max w starszakach.
        Dzieciaki się świetnie bawią - zwłaszcza jak ksiądz z gitarą przychodzi wink Dlatego lubią i chodzą prawie wszystkie - poza jednym, które jest zupełnie innego wyznania. Zabieram wówczas to dziecko do sąsiedniej grupy i zostaję tam z nim - albo się bawimy, albo robimy coś przy stoliku (jeśli akurat mają zajęcia) - karty pracy, kolorowanki...zawsze coś się wymyśli.
        Nie wyobrażam sobie siedzenia bezczynnie na korytarzu - jak u autorki - no bo chyba nauczycielka siedzi z dziećmi, a nie same sobie...?

Chociaż szczerze mówiąc, to mnie tak całkiem osobiście ta religia w ogóle nie leży. Dezorganizuje mi dzień. Wszystkie zajęcia dodatkowe zostały przeniesione na popołudnie, po podstawie programowej i dla mnie to jest świetne rozwiązanie, tylko ta religia została...i pamiętać muszę, że raz w tygodniu w środku dnia szalony ksiądz się pojawia i wprowadza zamieszanie wink Dobrze, że chociaż sympatyczny jest i dzieciakom się podoba, bo zasadniczo to ja się z księżmi nie lubię... tongue_out A religię wyprowadziłabym z powrotem do salek katechetycznych tongue_out
      • graz.ka Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 21:37
        chudonoga napisała:

> Ewelajna, daj znać na czym u Was sprawa stanęła. U nas w p-klu zajęcia religii
        > mają już 3 latki, o czym dowiedziałam się na zebraniu, gdy mały zaliczył już 2
        > lekcje bez mojej wiedzy i zgody. Panie poinformowały mnie, że dopóki nie zgłosi
        > się pisemnie, że dziecko ma nie uczęszczać, to dziecko automatycznie uczęszcza

Pani nie ma racji. Religię organizuje się na życzenie rodziców - zapis ze statutu powinien rozwiać wątpliwości. Potrzebna jest zatem pisemna zgoda, a nie pisemny sprzeciw.
        • chudonoga Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 09:48
          > Pani nie ma racji. Religię organizuje się na życzenie rodziców - zapis ze statu
          > tu powinien rozwiać wątpliwości. Potrzebna jest zatem pisemna zgoda, a nie pise
          > mny sprzeciw.

No właśnie też wydało mi się to dziwnaczne, ale uznałam że nie bedę wytaczać ciężkiej atrylerii pt. "proszę na to punkt w regulaminie" w drugim tygodniu przedszkola. Sprawdzę statut, dzięki. Pewnie panie tak sobie zorganizowały prace, bo zdecydowana większość rodziców zgłasza akces i nie chciały mnożyć papierów. Zresztą złożenie deklaracji nie rozwiązuje problemu, że mój mały będzie opuszczał salę i snuł się po korytarzu. Dzieciaki w drugiej grupie realizują w tym czasie swoją podstawę programową i nie może iść się tam pobawić. Ma jednak miłe panie opiekunki, więc pozostaje mi wierzyć, że jakoś się nim zajmą.
    • barakudaa Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 19.09.12, 22:35

Taa bo w ustawie zapisali czy dziecko ma siedziec pod kiblem czy w innej sali....

ewelajnawrocek napisała:

> Moj syn nie uczeszcza na religie, z tego co sie od niego dowiedzialam z jeszcze
      > jedna dziewczynka siedza na korytarza na ławeczce przy lazienkach, pani każe i
      > m "odpoczywac", synek nie rozumir za bardzo tej sytuacji choc staramy sie mu wy
      > tłumaczyc, ale widze ze jest mu wtedy smutno. Pani potwierdzila, ze tak własnie
      > było, bo nie mieli gdzie pojsc. Ide dzis na zebranie z dyrektorka, bo sie zglo
      > silam do trojki klasowej i chce poruszyc ten temat, ale nie wiem jak to jest w
      > ustawie, czy moge oczekiwac ze dziecko bedzie mialo jakies zajecia w tym czasi
      > e?
    • makurokurosek Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 10:28
      Religia nie może znajdować się w godzinach bezpłatnej podstawy programowej, tak więc inne grupy podczas gdy grupa twojego syna ma religię nie może mieć zajęć dydaktycznych.Dlatego zarządzałabym aby syn czas w którym prowadzone są zajęcia z religii spędzała na zabawie w innej grupie. Zgłosiłabym również do dyrekcji, że jeżeli nie rozwiążą tego problemu i twoje dziecko nadal będzie piętnowane z powodu waszych światopoglądów, o sprawie poinformuje organ prowadzący.
      W przedszkolu córki religia była po godzinie 15, dzieci nie chodzące na religie mogły zostać odebrane wcześniej albo szły do innej grupy.
    • kolteta Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 11:57
      Moja córka jest co prawda w zerówce, ale też pojawił się problem z religią. Córka na religię nie chodzi, ale w domu zaczęła opowiadać co się na religii dzieje. Po małym śledztwie okazało się, że dzieci nieuczęszczające na religię nie wychodzą z sali na czas tych zajęć, tylko siadają w kącie przy stoliku i rysują. Nie uczestniczą w lekcji czynnie, ale słyszą i widzą co się dzieje. Pani powiedziała, że to dlatego, że w tamtym roku były skargi, że dzieci niezapisane na religię są z sali wypraszane na czas jej trwania. Zrozumieć tego za nic nie mogę, bo jak jedno, czy dwója dzieci ma się dostosowywać do 25 pozostałych? A może to reszta grupy ma iść pod kibel i tam mieć religię? Paranoja. Mogliście zdawać sobie sprawę, że jak dziecko nie będzie chodził na religię, to nikt mu super zajęć nie zorganizuje, tylko będą z nim robić to, co w danej chwili można.
      • makurokurosek Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 18:15
        Polska nie jest krajem wyznaniowym i przedszkole/szkoła ma obowiązek zorganizować zajęcia dzieciom nie uczęszczającym na religię, a nie posiadówkę przy kiblu.
        • kolteta Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 21.09.12, 14:58
          To by było na tyle, jeśli idzie o teorię. Nie jest tajemnicą, że w praktyce wygląda to tak, że na religię wciąż (mimo, że Polska krajem wyznaniowym nie jest) uczęszcza zdecydowana większość dzieci z grupy/klasy a nieuczęszczające to przypadki jednostkowe. A może przedszkole, czy szkoła ma zatrudnić osobę, która w tym czasie zajmie się tą 2 dzieci? A tak właściwie to o co krzyk? O to, że nie zapisuje się dziecka na zajęcia ale oczekuje się, że dostanie coś w zamian? Dostaje opiekę w miarę możliwości danej placówki. Przecież zawsze można zmienić przedszkole na takie, w którym religii nie ma (w prywatnych nie ma z tego co wiem), albo na takie, które proponuje coś w tym czasie.
          • miedzymorze Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 21.09.12, 15:10

> padki jednostkowe. A może przedszkole, czy szkoła ma zatrudnić osobę, która w t
            > ym czasie zajmie się tą 2 dzieci?

Jesli jest to potrzebne, to tak, ma taki obowiązek.

O to, że nie z
            > apisuje się dziecka na zajęcia ale oczekuje się, że dostanie coś w zamian?
            W czasie kiedy dzieci zapisane na zajęcia dodatkowe mają te zajęcia, dzieci które ich nie mają są normalnie z panią w sali, nie na korytarzu. Tylko dla religii jest to postawione na głowie, że ci którzy nie mają zajęć, mają opuszczać salę.

Przecież zawsze można zmienić prz
            > edszkole na takie, w którym religii nie ma (w prywatnych nie ma z tego co wiem)
            > , albo na takie, które proponuje coś w tym czasie.

Nie, nie mozna bo przedszkoli jest za mało, poza tym dlaczego z powodu jakichś uprzywilejowanych zajęć dodatkowych rodzice dzieci wywalonych na korytarz mieliby wykładać kasę na placówki prywatne ?

pozdr,
            mi
          • jakw Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 24.09.12, 14:40
            kolteta napisała:

> . A może przedszkole, czy szkoła ma zatrudnić osobę, która w tym czasie zajmie się tą 2 dzieci?
            Dziećmi może zająć się pani przedszkolanka - skoro katecheta czy katechetka zajmuje się pozostałą częścią grupy.
          • renata28 Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 27.09.12, 13:21
            kolteta, a po co w ogóle religia w przedszkolu czy zerówce. Po co? Jak dyrekcja nadgorliwa to niech zatrudni dodatkowego nauczyciela dla dzieci albo niech dyrekcja sama zorganizuje w tym czasie dzieciom czas. Co za paranoja. Zaraz w żłobkach wprowadzą religiję, a jak ktoś nie bedze ochrzczony to go od złobka w ogóle nie przyjmą.
      • jakw Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 24.09.12, 14:38
        To jedno czy dwójka dzieci ma mieć jakoś sensownie zorganizowany czas. Mogą siedzieć przy stoliku czy na dywaniku w innej grupie. Jeśli rodzicom przeszkadza wyprowadzanie dzieci z sali, a nie przeszkadza bierne uczestnictwo mogą siedzieć też w tej samej grupie. Mogą wyjść na dwór pod opieką pani. Tu nie chodzi o niewiadomo jakie zajęcia. Ale siedzienie na korytarzu pod toaletą to jest przegięcie.
    • agus-ka Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 14:25
      od tego roku szkolnego religia musi być organizowana poza godzinami ramy programowej. Jesli u Was jest inaczej to możesz śmialo isc do dyrektora i zarzadac zmian. Myślę, że wtedy rozwiąze się problem siedzenia pod WC, dziecko pójdzie po prostu do innej grupy.
      Moje dziecko co prawda chodzi na religię, ale uważam, ze religii nie powinno być w publicznych placowkach tylko w salkach katechetycznych.
      • sowa1978 Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 19:16
        RELIGIA w wymiarze 2x30min. może być realizowana do godz. 13.00 , gdyż uczęszczają na nią dzieci realizujące zajęcia tylko właśnie do godz. 13.00.
        orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/4AA7827E
        Chociaż popieram wariant religii w salce katechetycznej.

Pozdrawiam
        • barakudaa Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 20.09.12, 23:05
          Ten link to staroć,w lipcu wyszly nowe przepisy ,jak ktoś napisal przede mna ,nakazano realizację religii PO 5 godzinach bezpłatnych.
          • ewelajnawrocek barakudaa 21.09.12, 11:28
            Moglabys mi proszę podac link albo ustawe, cos czym się podeprę? Niestety na zebraniu rady rodzicielskiej sprawy nie udalo sie poruszyc bo po 3h dywagowania nad wysokoscia stawki komitetu po prostu wyszlam, bo mialam dość, normaknie jak na bazarze. Ale zamierzam pojsc do dyrektorki, tylko chce miec asa w rekawie.
            • miedzymorze Re: barakudaa 21.09.12, 13:04
              Korytarz to nie jest miejsce, gdzie dziecko ma przebywać w trakcie zajęć. Powiedz, że się nie zgadzasz na taką dyskryminację. Jak pani będzie jojczeć, że nie ma pomieszczeń, to zaproponuj, żeby na zmianę Twoje dziecko zostawało w sali, a religia odbywała się na korytarzu. Jak się pani zabulgocze, że nie może tak byc, to powiedz, że Twoje dziecko nie jest żadnym przedszkolakiem drugiej kategorii, żeby się poniewierać po korytarzu. Ma być w sali z zabawkami. Jak dyrektorka nie umie tego zorganizować, to niech idzie do innej pracy.

pozdr,
              mi
            • bbkk Ewo 27.09.12, 10:35
              Zgodnie z art.6 ust.1 Ustawy z dnia 7 września 1991r. o Systemie Oświaty (tj. Dz.U. z 2004r. Nr 256, poz.2572, z późniejszymi zmianami) przedszkole publiczne prowadzi bezpłatne nauczanie i wychowanie w zakresie co najmniej podstawy programowej wychowania przedszkolnego. Par.10 ust.2 pkt 1 ramowego statutu publicznego przedszkola, stanowiącego załącznik nr 1 do rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja 2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz. U. z 2001 r. Nr 61, poz. 624, z późniejszymi zmianami), wskazuje, że dzienny czas pracy przedszkola, przeznaczony na realizację podstawy programowej wychowania przedszkolnego nie może być krótszy niż 5 godzin dziennie (w świetle par. 6 ust. 2 rozporządzenia przez godzinę należy rozumieć 60 minut). W tym czasie nie mogą odbywać się zajęcia dodatkowe, o których mowa w par.6 ust. 3 i 4 rozporządzenia (w szczególności zajęcia umuzykalniające, nauki języka obcego, nauki religii i zajęcia rewalidacyjne).
      • jakw Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 24.09.12, 14:30
        agus-ka napisała:

> od tego roku szkolnego religia musi być organizowana poza godzinami ramy progra
        > mowej.
        A co to da w tym przypadku? Jeśli rodzic pracuje i dziecko przebywa w przedszkolu poza tymi 5 godzinami to tak czy siak nie powinno siedzieć na korytarzu z panią i z koleżanką. Przecież 5 godzin podstawy programowej nie oznacza , że poza tymi 5 godzinami dzieci robią zupełnie co chcą a paniom zwisa co dzieci robią. Tak czy siak ma mieć jakieś zajęcia - choćby była to zabawa w innej grupie.
    • pyzarogata Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 26.09.12, 21:52
      Właśnie sobie uświadomiłam, jakie to szczęście, że u nas w przedszkolu (państwowe) nie ma religii!!! Co prawda ja z góry szukałam takiego przedszkola, w którym nie ma, wypytałam o to i powiedziano mi że u nich nigdy nie było religii i nie zamierzają na siłę wprowadzać. Ale nie sądziłam, że gdyby dostał się do przedszkola które ma religię - taki byłby problem - masakra jakaś!
      Ja nigdy nie chodziłam na religię - pani sprzątaczka w podstawówce powiedziała do nas (byłyśmy 3 dziewczyny w klasie - niechodzące) "TAKICH TO TYLKO WYSTRZELAĆ" - powiedziała nam to prosto w oczy jak czytałyśmy sobie na korytarzu książki - zamiast religii uncertain Ale nigdy nie czułyśmy się gorsze - właśnie to nam inne dzieciaki zazdrościły smile Miałyśmy wolną godzinę i mogłyśmy sobie robić co chcemy - no prawie wink
    • renata28 Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 27.09.12, 13:17
      Religia w przedszkolu? Świat się kończy. Przepraszam, ale to jakaś paranoja. Czy my chcemy mieć taliban? Ustawa mówi chyba o religii w szkole, w przedszkolu to jakaś nadgorliwość. Dlatego na pewno żądałabym, aby moje dziecko w tym czasie nie siedziało pod kiblem, tylko mogło sie normalnie bawić albo mieć zapewnione zajęcia
    • obasic Re: podczas religii siedzi na korytarzu z panią.. 28.09.12, 21:54
      > W tym czasie nie mogą odbywać się zajęcia dodatkowe, o któryc
      > h mowa w par.6 ust. 3 i 4 rozporządzenia (w szczególności zajęcia umuzykalniają
      > ce, nauki języka obcego, nauki religii i zajęcia rewalidacyjne).

Czyli rytmika i język angielski również????
      W naszym przedszkolu przychodzi pani odpłatnie na rytmikę, angielski akurat jest nieodpłatnie bo Pani jest na etacie.
      Oczywiście religia też jest, w tamtym roku był wówczas wydłużony czas bezpłatny do 13.30 z tegoż powodu, w tym roku już nie, ale religia odbywa się w tych 5-ciu godzinach programowych.
      Religię wpuścili do szkół i przedszkoli ,a teraz ją wyprosić raczej się nie da ;-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka