Dodaj do ulubionych

Podwieczorki

22.02.13, 15:11
Co Wasze dzieci maja w przedszkolach na podwieczorki?
U nas średnio raz w tygodniu pojawia się jakieś dziwne menu np. kanapka z kiełbasą krakowską lub kanapka z pasztetem. Nie wiem czy jest to spowodowane niskim budżetem czy jakąs inna kwestią ale uważam że dzieci po obiedzie powinny dostac jakiś deser np. owoc, galaretkę wafelka a nie kanapki.
Czy w innych przedszkolach też tak jest?
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Podwieczorki 22.02.13, 17:50
      U córki w przedszkolu raz słodki podwieczorek, raz nie. Bywają sałatki jarzynowe, zapiekanki różne, bułka z pasztetem też właśnie, kanapka, jakieś warzywo, ryż zapiekany z jabłkiem itp. Ja tam się z tego cieszę, że nie zawsze na słodko, a już na pewno wolę jak zje taki podwieczorek niż wafelka. To podwieczorek, a nie deser, nie musi być na słodko.
    • asai1978 Re: Podwieczorki 22.02.13, 20:02
      My w prywatnym mamy kanapki z pasta czekoladową - co mnie złości; albo jogurt.
    • bbkk Re: Podwieczorki 22.02.13, 20:22
      są kanapki+owoc+ciastko
    • kakki13 Re: Podwieczorki 22.02.13, 20:31
      U nas raz w tygodniu na podwieczorek kanapki itp., ale wówczas obiad jest na słodko.
    • krypteia Re: Podwieczorki 22.02.13, 23:56
      wolę jeśli moje dziecko zje kanapke z kiełbasą krakowską na podwieczorek niż wafelka z kisielem - im mniej cukru tym lepiej; a owoce mój syn dostaje na drugie sniadanie
    • mamatin Re: Podwieczorki 22.02.13, 23:59
      Nie wiem czy jest to spowodowane niskim
      > budżetem czy jakąs inna kwestią ale uważam że dzieci po obiedzie powinny dostac
      > jakiś deser np. owoc, galaretkę wafelka a nie kanapki.
      > Czy w innych przedszkolach też tak jest?
      kanapka z kielbasa krakowska miałaby oznaczac niski budzet?
      niski budzet to bulka z maselkiem (margaryną)

Chyba pomylil Ci sie deser z podwieczorkiem. Podwieczorek jest kilka godz. po obiedzie i kanapka jest bardzo rozsadnym posilkiem. U mnie w przedszkolu niestety daja wafelki,batoniki, czasem placek drozdzowy. Dziecko wraca glodne jak wilk i nauczylo sie jesc słodyczy brrr.
    • klubgogo Re: Podwieczorki 23.02.13, 09:23
      U córki po obiedzie jest deser - najczęściej owoc, jogurt. Obiad jest o 12.30. Na podwieczorek o 14.30 zwykle jest jakaś bułka, kanapka. Gdyby dzieci 2 godziny po obiedzie dostały tylko owoc, byłyby bardzo głodne.
      • agulag76 Re: Podwieczorki 26.02.13, 10:42
        u nas dokładnie tak samo - słodki podwieczorek zdarza się góra 2 x w tygodniu (budyń, kasza manna, babka piaskowa, serek homo)
    • magda_w_25 Re: Podwieczorki 25.02.13, 10:52
      Jogurt+chrupki, kisiel+biszkopty, budyń, ciasto marchewkowe
      parówki
      kanapki z nutellą/pastą rybną i inne (zazwyczaj jak był "głodny" obiad)
      zapiekanki lub pizza (rzadko, ale najchętniej jedzone przez dzieci!)
      • mojemieszkanie24 Re: Podwieczorki 26.02.13, 11:04
        U nas są kanapki tzw. kolorowe ( z pomidorem, ogórkiem, szczypiorkiem) ewentualnie z pasztetem. Za tym jestem najbardziej, bo zdarzają się też takie podwieczorki jak: monte, ciastka, czekolada. Ludzie nieraz mylą podwieczorek z deserem.... Dzieci się nie najadają ciastkami i po chwili dalej są głodne więc najchętniej wyeliminowałabym w ogóle słodycze z diety przedszkolaka, bo po co ? Większość dzieci i tak dostaje słodycze w domu...

• carmita80 Re: Podwieczorki 26.02.13, 11:12
          Nie bylo (nie ma) podwieczorkow jest przekaska miedzy dwoma glownymi posilkami. Deser jest czescia glwnego posilku a nie osobnym posilkiem, nie ma czegos takiego jak obiad na slodko. Przekaska to owoce, warzywa, jugurt naturalny, pieczywo pelnoziarniste z maslem (nie margaryna) ale to male kawalki nie typowe kanapki.
    • aagnes Re: Podwieczorki 26.02.13, 11:49
      To ja wole zeby dziecko zjadlo kanapke z krakowska niz jakis szit w postaci wafelka, kisielka czy nawet owoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka